Macht, media en manipulatie: Het Filosofisch Kwintet zet aan het denken

13.10.20
We worden doorlopend beïnvloed, en zijn ons daar maar ten dele van bewust. In een nieuw seizoen van het Filosofisch Kwintet onderzoekt presentator Clairy Polak met haar gasten het thema macht, media en manipulatie.
Deel bericht
(advertentie)

Weerbaar tegen desinformatie | Complottheorie: de aarde is plat

21.10.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie.
Deel bericht

Een Data Detox Kit voor jongeren: hoe ga je bewust om met media?

20.10.20
De Data Detox Kit voor jongeren en Data Detox Kids zijn twee nieuwe producten ontwikkelt door adviesbureau Fers om jongeren bewust met media om te leren gaan.
Deel bericht

Onderzoek: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk

15.10.20
Europese experts op het gebied van onderwijs en de arbeidsmarkt beschouwen de kwaliteit en doeltreffendheid van onderwijs in digitale vaardigheden als vaak gebrekkig en ongelijk, blijkt uit onderzoek. Het bericht Onderzoek: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk verscheen eer...
Deel bericht

Weerbaar tegen desinformatie | Gedragsverandering door desinformatie in Facebook-groep

09.10.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie.
Deel bericht

‘Mijn indruk is dat meisjes zich steeds jonger op social media begeven en daar dus ook steeds eerder ernstige gevolgen van ondervinden’

09.10.20
Lector Patricia Vuijk doet onderzoek naar vriendschappen tussen meisjes in de vroege adolescentie. ‘Meisjes zijn meer dan jongens geneigd om hun zorgen en problemen met elkaar te delen. Maar als de focus van die gesprekken heel erg ligt op het herkauwen van negatieve emoties en problemen, ontstaan er processen die depressieve klachten aanjagen.’
Deel bericht

Slowing sociale media. De andere kant van digitale geletterdheid

08.10.20
Een corona-observatie ligt nogal voor de hand: leerlingen zijn digitaal nog actiever. Ze nemen deel aan de digitale les, doen voor school online opdrachten en ze werken digitaal samen. Buiten school laten ze zich evenmin digitaal onbetuigd. In deze longread belicht Remco Pijpers de noodzaak om meer aandacht op te brengen voor de andere kant van online creëren en interacteren.
Deel bericht

Kinderen twee keer zo lang voor scherm tijdens lockdown

08.10.20
Tijdens de intelligente lockdown eerder dit jaar waren kinderen dagelijks gemiddeld ruim drie uur langer online, tot wel zeven uur in totaal. De meeste tijd werd doorgebracht op een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van cybersecuritybedrijf NortonLifeLock. Veel ouders zagen ook hun eigen schermtijd toenemen.
Deel bericht

Youtubers en KWF willen af van gescheld met kanker

08.10.20
Stop schelden met kanker. Dat is de boodschap die een aantal professionele gamers en youtubers vanaf vandaag samen met KWF Kankerbestrijding naar buiten brengen. Onder meer Koen Weijland, Dani Hagebeuk en Rarko steunen de actie #TegenKK.
Deel bericht

Week van de Mediawijsheid in het teken van digitale balans – Hoe doe jij mee?

08.10.20
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is er door heel Nederland aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe doet jouw organisatie mee?
Deel bericht

Wereldwijd 58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

05.10.20
Uit het grootschalige internationale onderzoek Free to be Online? van Plan International blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Plan roept social mediabedrijven op online intimidatie serieus te nemen.
Deel bericht

Weerbaar tegen desinformatie | Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal

26.09.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie. Het bericht Weerbaar tegen desinformatie | Wantrouwen studenten richting docenten en ...
Deel bericht

Nieuwe leerlijnen moeten bijdragen aan digitale geletterdheid in het onderwijs

23.09.20
Digitale geletterdheid in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn belangrijk voor het toekomstperspectief van leerlingen. Daarom heeft Christa Klop bijgedragen aan het opstellen van drie nieuwe leerlijnen ten behoeve hiervan.
Deel bericht

MediaChallenge brengt de belevingswereld van ouder en kind samen

10.09.20
Experts in mediaopvoeding zagen de digitale kloof tussen ouders en kinderen uit kwetsbare gezinnen steeds groter worden. In dit artikel vertelt Janine van Loenen (MEE) hoe de MediaChallenge deze kloof op een speelse manier verkleind.
Deel bericht

Grote actie tegen haat-comments gestart

08.09.20
Gemene opmerkingen over uiterlijk, cultuur of over homo's. Veel jongeren zien het online voorbijkomen, maar weten niet wat ze er tegen kunnen doen. Daarom is vandaag een campagne van start gegaan. De actie heet #datmeenjeniet.
Deel bericht

Minister reageert op Uitgezocht-video over seksbots

01.09.20
Minister Arie Slob gaat met buitenlandse collega's praten over wat ze kunnen doen tegen seksbots op bijvoorbeeld Instagram en YouTube. Dat zegt de minister nadat een politicus in de Tweede Kamer hem vragen had gesteld over de nep-accounts op sociale media.
Deel bericht

#TechDeBaas | Ethiek en digitale geletterdheid in het onderwijs

27.08.20
Technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat er niet altijd tijd is om na te denken over het effect ervan op ons leven. Tijd om dit wél te doen, vindt FutureNL.
Deel bericht

Op expeditie: met je team digitale geletterdheid ontdekken

20.08.20
Miranda Wedekind Onderwijsbegeleiding en Basicly starten het schooljaar met een leuke uitdaging! Expeditie Digitale Geletterdheid neemt leerkrachtenteams mee op ontdekkingsreis.
Deel bericht

Niet alleen jongeren, maar heel Nederland mediawijs

28.07.20
Programmadirecteur Mary Berkhout blikt terug en kijkt vooruit op de missie van Netwerk Mediawijsheid en het pad dat het netwerk bewandelt.
Deel bericht

Zomerleestip: in ‘Geh@ckt’ sporen kinderen een internettrol op

24.07.20
Op zoek naar een mediawijs zomer-jeugdboek? In 'Geh@ckt' lezen kinderen een spannend verhaal met een informatief doel. Mickey Touwslagers sprak met auteur Remco Pijpers.
Deel bericht

Beveiligingsexperts waarschuwen voor TikTok: verwijder deze app

09.07.20
Beveiligingsexperts en pedagogisch professionals doen een dringende oproep TikTok te verwijderen van de smartphone. Een analyse van VPNgids.nl in samenwerking met verscheidene veiligheidsexperts en pedagogisch professionals integreert de meest recente inzichten en privacyrisico's van TikTok.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)