Wereldwijd onderzoek: digitale vaardigheden sleutelrol bij leren, meedoen en kansen benutten

18.11.20
Uit 110 studies in 64 landen blijkt dat digitale vaardigheden een sleutelrol spelen bij het leren, het participeren en het benutten van kansen door kinderen en jongeren.
Deel bericht
(advertentie)

De online wereld van jongeren tijdens de pandemie

27.11.20
De online wereld van jongeren is sinds de pandemie flink veranderd. Hoe houdt deze doelgroep zich staande tijdens deze pandemie? Wat zijn de risico’s voor deze doelgroep en waar liggen de kansen? Het bericht De online wereld van jongeren tijdens de pandemie verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Onderzoek: Leren kinderen nepnieuws herkennen door het zelf te maken?

25.11.20
Een nieuw onderzoek probeert uit te wijzen of kinderen daadwerkelijk beter worden in het onderscheiden van betrouwbaar nieuws en nepnieuws door het zelf te produceren.
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Schiedam

16.11.20
Ruim 145.000 leerlingen uit groep 7 en 8 speelden een week lang de serious game MediaMasters over de kansen en gevaren van digitale media. Dit zijn de winnaars
Deel bericht

Bitefile: Dit zegt de wetenschap over de rol van kunstmatige intelligentie in het leven van kinderen

13.11.20
Hoe ervaren kinderen kunstmatige intelligentie? Zijn ze zich bewust van de mogelijke risico’s en in welke mate begrijpen ze de werking ervan? Bitescience zocht het uit.  
Deel bericht

Serious game MediaMasters over kansen en gevaren digitale media van start

04.11.20
Donderdag 5 november start de tiende editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november).
Deel bericht

The Social Dilemma: Is dit de weg voorwaarts?

02.11.20
De docudrama The Social Dilemma (2020) toont de grote impact die sociale media op ons leven hebben en welke machten daarachter aan het werk zijn. De film laat de kijker achter met een dubbel gevoel. In deze longread neemt Siri Beerends van SETUP je mee in haar kritische analyse.
Deel bericht

Hoe blijf je digitaal in balans in tijden van crisis? 

02.11.20
Midden in een pandemie is het belang van mediawijsheid groter dan ooit. Vrijdag start de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar staat de zoektocht naar digitale balans centraal. Hoe blijf je lichamelijk, mentaal en sociaal gezond?
Deel bericht

#WvdM in tijden van corona bij Bibliotheek Noordwest Veluwe

27.10.20
Hoe kun je als bibliotheek aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Kun je in deze onzekere tijd nog wel een activiteit organiseren en hoe doe je dat dan? Inge Snijder is Mediacoach bij de Bibliotheek Noordwest Veluwe en vertelt hoe zij hiermee omgaat. 
Deel bericht

Weerbaar tegen desinformatie | Complottheorie: de aarde is plat

21.10.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie.
Deel bericht

Een Data Detox Kit voor jongeren: hoe ga je bewust om met media?

20.10.20
De Data Detox Kit voor jongeren en Data Detox Kids zijn twee nieuwe producten ontwikkelt door adviesbureau Fers om jongeren bewust met media om te leren gaan.
Deel bericht

Onderzoek: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk

15.10.20
Europese experts op het gebied van onderwijs en de arbeidsmarkt beschouwen de kwaliteit en doeltreffendheid van onderwijs in digitale vaardigheden als vaak gebrekkig en ongelijk, blijkt uit onderzoek. Het bericht Onderzoek: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk verscheen eer...
Deel bericht

Macht, media en manipulatie: Het Filosofisch Kwintet zet aan het denken

13.10.20
We worden doorlopend beïnvloed, en zijn ons daar maar ten dele van bewust. In een nieuw seizoen van het Filosofisch Kwintet onderzoekt presentator Clairy Polak met haar gasten het thema macht, media en manipulatie.
Deel bericht

Weerbaar tegen desinformatie | Gedragsverandering door desinformatie in Facebook-groep

09.10.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie.
Deel bericht

‘Mijn indruk is dat meisjes zich steeds jonger op social media begeven en daar dus ook steeds eerder ernstige gevolgen van ondervinden’

09.10.20
Lector Patricia Vuijk doet onderzoek naar vriendschappen tussen meisjes in de vroege adolescentie. ‘Meisjes zijn meer dan jongens geneigd om hun zorgen en problemen met elkaar te delen. Maar als de focus van die gesprekken heel erg ligt op het herkauwen van negatieve emoties en problemen, ontstaan er processen die depressieve klachten aanjagen.’
Deel bericht

Slowing sociale media. De andere kant van digitale geletterdheid

08.10.20
Een corona-observatie ligt nogal voor de hand: leerlingen zijn digitaal nog actiever. Ze nemen deel aan de digitale les, doen voor school online opdrachten en ze werken digitaal samen. Buiten school laten ze zich evenmin digitaal onbetuigd. In deze longread belicht Remco Pijpers de noodzaak om meer aandacht op te brengen voor de andere kant van online creëren en interacteren.
Deel bericht

Kinderen twee keer zo lang voor scherm tijdens lockdown

08.10.20
Tijdens de intelligente lockdown eerder dit jaar waren kinderen dagelijks gemiddeld ruim drie uur langer online, tot wel zeven uur in totaal. De meeste tijd werd doorgebracht op een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van cybersecuritybedrijf NortonLifeLock. Veel ouders zagen ook hun eigen schermtijd toenemen.
Deel bericht

Youtubers en KWF willen af van gescheld met kanker

08.10.20
Stop schelden met kanker. Dat is de boodschap die een aantal professionele gamers en youtubers vanaf vandaag samen met KWF Kankerbestrijding naar buiten brengen. Onder meer Koen Weijland, Dani Hagebeuk en Rarko steunen de actie #TegenKK.
Deel bericht

Week van de Mediawijsheid in het teken van digitale balans – Hoe doe jij mee?

08.10.20
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is er door heel Nederland aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe doet jouw organisatie mee?
Deel bericht

Wereldwijd 58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

05.10.20
Uit het grootschalige internationale onderzoek Free to be Online? van Plan International blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Plan roept social mediabedrijven op online intimidatie serieus te nemen.
Deel bericht

Weerbaar tegen desinformatie | Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal

26.09.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie. Het bericht Weerbaar tegen desinformatie | Wantrouwen studenten richting docenten en ...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)