Gebruik TikTok vervijfvoudigd – Het sociale mediagebruik onder jongeren in 2020

23.02.21
De nieuwste trends en ontwikkelingen in het sociale mediagebruik onder jongeren afgeleid uit het Nationale Social Media onderzoek van Newcom.
Deel bericht
(advertentie)

‘Digitale geletterdheid met spoed in curriculum’

07.04.21
Aan het curriculum van het primair en voortgezet onderwijs moet met spoed digitale geletterdheid worden toegevoegd. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR).
Deel bericht

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

07.04.21
De Media Ukkie Dagen 2021 zitten erop! Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek, met alle hoogtepunten op een rij.
Deel bericht

Alliantie Digitaal Samenleven brengt de digitale drempels van inclusie in beeld

06.04.21
Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Met het initiatief #AllemaalDigitaal brengt de Alliantie Digitaal Samenleven de drempels van digitale inclusie in beeld.
Deel bericht

Van spaarvarkens tot geldezels: jongeren en online geldzaken

22.03.21
Van nieuwe sneakers tot uitgaven in een game of app: jongeren worden online continu verleid om aankopen te doen. En betalen doe je tegenwoordig met een druk op de knop. Toch is er een grote groep jongeren met onvoldoende financiële vaardigheden. Hoe kun je hen als professional helpen?
Deel bericht

Maak mediagebruik kind bespreekbaar

16.02.21
Veel ouders twijfelen aan de mediavaardigheden van hun kinderen. Toch geven ouders aan relatief weinig te doen aan actieve mediaopvoeding. Dat blijkt uit de Monitor Mediagebruik 7 – 12 jaar. Met Mediamatties nemen ouder & kind een kijkje in elkaars online wereld.
Deel bericht

Consumentenbond wil actie tegen 'schending consumentenrechten' door TikTok

16.02.21
De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen de Chinese video-app TikTok. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. Daartegen moeten toezichthouders optreden, vinden de organisaties.
Deel bericht

Internet blijkt lichtpuntje in coronajaar: geen toename van negatieve online ervaringen onder jongeren

09.02.21
Het blijkt dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op het internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op sociale media ook als positiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. #SaferInterne...
Deel bericht

Netwerk Mediawijsheid lanceert isdatechtzo.nl om kennis over nepnieuws te vergroten

05.02.21
Desinformatie is een groeiend probleem. Daarom lanceert Netwerk Mediawijsheid nieuw onderzoek en een website over nepnieuws: isdatechtzo.nl.
Deel bericht

De oplossing voor polarisatie door desinformatie: weerbaarheid en wendbaarheid

28.01.21
Met name jongeren worden in het veranderende medialandschap, tussen de kattenfilmpjes en de lifestyle vlogs door, steeds vaker blootgesteld aan polariserende content en aan desinformatie. Het initiatief 'Under Pressure' van Diversion werkt nauw samen met het onderwijs om jongeren hier meer inzicht i...
Deel bericht

Social media in Nederland 2021: TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en passeert Facebook

28.01.21
Het TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en heeft inmiddels Facebook gepasseerd in het dagelijks gebruik. Mede dankzij de lockdown spenderen meer Nederlanders dan ooit tevoren hun tijd op social media. Pinterest, TikTok en YouTube zijn de grote winnaars.
Deel bericht

In gesprek over het dark web

22.01.21
Het mysterieuze karakter van het dark web maakt het voor nieuwsgierige jongeren extra aantrekkelijk. Hoe ga je als ouder het gesprek aan met je kinderen over de 'duistere kant' van het internet?
Deel bericht

Sociale media en hun ‘jongerenvriendelijkheid’: een persoonlijke analyse

07.01.21
De content op sociale-mediaplatformen is lang niet altijd geschikt voor jongeren. Nathan Daniels probeerde uit te zoeken hoe (on)geschikt. Het bericht Sociale media en hun ‘jongerenvriendelijkheid’: een persoonlijke analyse verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Opinie | Geef een kind een smartphone en je bent het kwijt

30.12.20
De Bewust Digibete Burger heeft het moeilijk met de smartphone van zijn dochter.
Deel bericht

Cyberpesten aanpakken in een snel veranderende wereld

17.12.20
Pesten is iets van alle tijden. Gelukkig zijn er allerlei antipestprogramma’s om vervelend antisociaal gedrag in te dammen en gepeste kinderen meer weerbaar te maken. Maar de wereld verandert snel. Wat maakt een programma ook bij cyberpesten echt succesvol? En welke rol spelen opvoeders?
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2021 – Stappenplan online activiteit organiseren

17.12.20
Als bibliotheek, kinderopvang, opvoedopstelling, of basisschool kun je meedoen aan de Media Ukkie Dagen (26 maart t/m 2 april 2021) door bijvoorbeeld een activiteit te organiseren. Door aan te haken op de campagne zet je mediawijsheid op de kaart en kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt.
Deel bericht

Weerbaar zijn tegen nepnieuws en desinformatie begint bij vertrouwen

15.12.20
Netwerk Mediawijsheid organiseerde een digitale netwerksessie, 'Kritisch kijken – nepnieuws en desinformatie', waar zo'n honderd geïnteresseerden nieuwe inzichten opdeden over (het bestrijden van) desinformatie.
Deel bericht

Hoe staat het met onze mentale gezondheid tijdens de coronacrisis?

12.12.20
Veel online mediagebruik kan effect hebben op onze gemoedstoestand. Hoe blijven we in deze tijd digitaal in balans? En waarom ontstaan er juist nu zoveel complottheorieën? Anouk Vermeij, postdoctoraal onderzoeker en Programmacoördinator aan de Tilburg University, legt het uit.
Deel bericht

Wegwijs in informatie, deel 11: Media in de smiezen

08.12.20
Mediathecaris Roeland Smeets schrijft een boekrecensie over het boek Mind over Media van Renee Hobbs, en geeft tips voor het onderwijs.
Deel bericht

De online wereld van jongeren tijdens de pandemie

27.11.20
De online wereld van jongeren is sinds de pandemie flink veranderd. Hoe houdt deze doelgroep zich staande tijdens deze pandemie? Wat zijn de risico’s voor deze doelgroep en waar liggen de kansen? Het bericht De online wereld van jongeren tijdens de pandemie verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Onderzoek: Leren kinderen nepnieuws herkennen door het zelf te maken?

25.11.20
Een nieuw onderzoek probeert uit te wijzen of kinderen daadwerkelijk beter worden in het onderscheiden van betrouwbaar nieuws en nepnieuws door het zelf te produceren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)