‘Moesten we wéér op zoek naar een nieuwe school’

06.02.17
Jarenlang zat de autistische Merlijn thuis. Soms ging hij naar school, maar dat ging vaak mis. Nu heeft hij zijn plek gevonden.
Deel bericht

Filemon ontdekt eigen autisme in programma

19.01.17
Filemon Wesselink ontdekt in zijn nieuwe programma Het is hier autistisch! over autisme dat hij zelf ook een autistische stoornis heeft.
Deel bericht

'Hoogbegaafde kinderen krijgen steeds vaker psychiatrische diagnose'

18.12.16
Kinderen die hoogbegaafd zijn krijgen volgens experts steeds vaker een psychiatrische diagnose, zoals adhd of autisme.
Deel bericht

Waar zit de overlap tussen ADHD en autisme?

18.12.16
ADHD en autisme gaan opvallend vaak samen. Waar komt de overlap vandaan? Aandachtsproblemen zijn de kern, denken onderzoekers. Dat inzicht kan misschien helpen bij de behandeling.
Deel bericht

Autisme bij meisjes herkend aan emotionele en gedragsproblemen

13.12.16
Emotionele en gedragsproblemen zijn bij meisjes medebepalend voor het krijgen van een diagnose autisme. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Jorieke Duvekot van het Erasmus MC en Yulius.
Deel bericht

Autisme door tekort vitamine D

08.12.16
Zwangere vrouwen met weinig vitamine D in hun bloed hebben een verhoogde kans op het krijgen van kinderen met autisme. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum onder ruim 4000 6-jarige kinderen en hun moeders.
Deel bericht

Onderzoek: ADHD-medicatie onschadelijk op lange termijn

05.12.16
Medicijnen tegen ADHD leiden op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Dat concludeert ...
Deel bericht

Een rustige plek voor Tom met autisme en mcdd

15.11.16
De 12-jarige Tom is een goedaardige jongen met een autisme spectrum stoornis, type Mcdd: Multiple complex developmental disorder. Naarmate hij ouder wordt, spelen angsten hem steeds meer parten. Ook hoort hij stemmen en wordt steeds vaker erg boos.
Deel bericht

'Gedrag autistische kinderen verbetert na interactie met ouders'

26.10.16
Wanneer ouders getraind zijn om beter te communiceren met hun autistische kind en het beter te leren begrijpen, verbetert het gedrag van autistische kinderen.
Deel bericht

Autisme wordt vaak verkeerd begrepen

10.10.16
In films en op tv worden mensen met autisme vaak voorgesteld als zonderlinge genieën. Maar zijn zij wel echt gevoelloos en hoogbegaafd? Drie mythes onder de loep
Deel bericht

Elke middag zat Sonja's zoon thuis: ik zag hem veranderen

04.10.16
"Ik zag dat de vrolijkheid verdween. Hij werd vlakker." Dat zegt Sonja Toet over haar 15-jarige autistische zoon Rick, die tot voor kort behoorde tot de zogeheten 'thuiszitters'
Deel bericht

Rapport passend onderwijs voor kinderen met autisme

29.09.16
De Noordwijkerhoutse wethouder Bert Gotink en zijn Leidse collega Paul Dirkse hebben het rapport ‘Passend onderwijs vanuit autisme bekeken’ ontvangen van het autismecafé Leiden.
Deel bericht

Maanden op wachtlijst met autistisch kind, 'bang voor nieuwe crisis'

23.09.16
In een groot deel van de gemeenten is het geld voor jeugdpsychiatrie al sinds juni op. Daardoor komen kinderen die hulp nodig hebben op een wachtlijst.
Deel bericht

De NVA en Balans pleiten in de Tweede Kamer voor overeenstemmingsrecht

13.09.16
Op woensdag 14 september wordt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over dit onderwerp gehouden. Oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme zijn hierbij aanwezig en zullen ook inspreken. In de positionpaper staat te lezen wat de NVA en Balans hierover gaan vertellen tijdens het rondetafelgesprek.
Deel bericht

Mensen met autisme hebben verstoorde tastzin

09.09.16
De verwerking in het brein van wat je voelt, gebeurt vaak anders als je autisme hebt. Mogelijk is er een verband met de sociale problemen bij een autismespectrumstoornis.
Deel bericht

Bep en Bas

17.08.16
De spannende avonturen van bep en bas. Uitermate geschikt voor jonge kinderen met autisme, maar ook voor kinderen die géén diagnose binnen het autisme spectrum hebben.
Deel bericht

Autisme tijdig erkennen levert iedereen winst op

02.08.16
Er is een wereld te winnen als autisme sneller en beter herkend wordt. Dit meldt de Volkskrant van 2 augustus. Ouders en kinderen kunnen dan beter begeleid worden zodat zich minder problemen ontwikkelen. Ook spaart het de samenleving kosten uit en kunnen we beter profiteren van de specifieke kwaliteiten van mensen met autisme.
Deel bericht

Autistische jongen durft huis uit dankzij Pokémon Go

02.08.16
Pokémon werkt sommige mensen misschien op de zenuwen, maar het brengt ook goede dingen. BBC News interviewde de moeder van de autistische Adam (17). De jongen bleef vanwege zijn autisme vijf jaar binnen, maar is inmiddels dankzij Pokémon Go eindelijk weer buiten te vinden.
Deel bericht

'Pokémon Go krijgt jongeren met autisme de deur uit'

19.07.16
Voor wie zich dezer dagen groen en geel ergert aan de hordes die op de meest bizarre locaties virtuele monstertjes menen te zien: Pokémon Go heeft ook z'n zonnige kanten. Zo blijkt het razend populaire spel een uitkomst voor mensen met autisme.
Deel bericht

Jongen met autisme krijgt ontroerende brief van leerkracht

12.07.16
Een brief van een leerkracht aan een autistische leerling gaat de wereld rond. Bij de 11-jarige Ben werd op zijn vijfde autisme vastgesteld, wat maakt dat hij het niet altijd even makkelijk heeft op school.
Deel bericht