KPN steunt muziektherapie voor kinderen met autisme

17.05.17
Het KPN Mooiste Contact Fonds en de Stichting Papageno gaan samen een app ontwikkelen om kinderen met autisme onderling en met hun muziektherapeut te verbinden.
Deel bericht

De kinderen van de Maartenschool

21.04.17
De Sint Maartenschool in Nijmegen krijgt geen geld meer voor zorg. Wat blijft er dan nog over van een plek waar zwaar beperkte kinderen alle aandacht krijgen?
Deel bericht

Autistische Sesamstraat personage Julia gisteren voor het eerst op tv

12.04.17
Het heeft even geduurd, maar het autistische Sesamstraat personage Julia is eindelijk op de televisie verschenen. In een aflevering over autisme maakte Julia gisteren haar debuut in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.
Deel bericht

Autismevriendelijkheidsprijzen uitgereikt

03.04.17
Op zondag 2 april heeft de NVA de Autismevriendelijkheidsprijzen 2017 uitgereikt in het Papageno Huis in Laren aan Adri Ligtvoet en Joke ten Dam.
Deel bericht

Apple organiseert muziekworkshops tijdens autisme-maand

01.04.17
Het is Autism Acceptance Month en ook Apple besteedt daar aandacht aan. Ze gaan muzikale excursies naar de Apple Store organiseren en ze besteden extra aandacht aan apps die voor kinderen op het autistische spectrum nuttig kunnen zijn.
Deel bericht

De school praat mijn zoon een psychiatrische stoornis aan

22.03.17
Omdat zijn zoon onrustig was in de klas, drong de juf aan op een psychiatrische diagnose. Maar zo’n label geeft een kind een stigma voor het leven, schrijft Ermond van Beek.
Deel bericht

Disney als medicijn tegen autisme

21.03.17
In de documentaire Life, Animated wordt het opzienbarende verhaal verteld van Owen Suskind, een autistische jongen die dankzij animatiefilms van Disney weer leerde praten. Zijn vader ontdekte deze bijzondere methode.
Deel bericht

Nieuwste aanwinst Sesamstraat is autistische Julia

20.03.17
De Amerikaanse versie van het kinderprogramma Sesamstraat heeft zondag een nieuw personage met autisme geïntroduceerd. Julia, zoals de pop heet, heeft oranje haar en groene ogen en werd gepresenteerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse publieke omroep PBS.
Deel bericht

Het jonge brein kan nog alle kanten op

19.03.17
Grootschalig onderzoek naar de hersenontwikkeling van kinderen kan etiketten als 'autisme' en 'dyslexie' verfijnen. Zo'n onderzoek loopt nu in Utrecht, als de proefkonijntjes niet in slaap sukkelen.
Deel bericht

Video: Dalmatiërs helpen autistische Keaton (8) over zijn leesangst heen

13.03.17
Keaton Cook (8) heeft door zijn autisme moeite met lezen en daardoor een achterstand in de klas. Lezen was altijd een probleem, maar door zijn twee honden nu niet meer.
Deel bericht

Virtual reality in het speciaal onderwijs

13.03.17
Hoe zorg je ervoor dat een jongere na een woede uitbarsting weer rustig wordt? Hoe laat je professionals ervaren hoe het is om autisme te hebben? Hoe kan je als leraar nog meer handvatten krijgen om te gaan met lastig gedrag in de klas?
Deel bericht

NVA Autismeweek 2017 heeft thema 'Jong & AUT'

10.03.17
Van 1 tot en met 8 april vindt de NVA Autismeweek 2017 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.
Deel bericht

Bij Linawijs in Culemborg krijgen kinderen zorg en onderwijs ineen

01.03.17
De dochter van Marieke Stolte heeft autisme en redt het niet op school. Haar moeder richt nu een ontwikkelplek op voor slimme thuiszitters.
Deel bericht

‘Moesten we wéér op zoek naar een nieuwe school’

06.02.17
Jarenlang zat de autistische Merlijn thuis. Soms ging hij naar school, maar dat ging vaak mis. Nu heeft hij zijn plek gevonden.
Deel bericht

Filemon ontdekt eigen autisme in programma

19.01.17
Filemon Wesselink ontdekt in zijn nieuwe programma Het is hier autistisch! over autisme dat hij zelf ook een autistische stoornis heeft.
Deel bericht

'Hoogbegaafde kinderen krijgen steeds vaker psychiatrische diagnose'

18.12.16
Kinderen die hoogbegaafd zijn krijgen volgens experts steeds vaker een psychiatrische diagnose, zoals adhd of autisme.
Deel bericht

Waar zit de overlap tussen ADHD en autisme?

18.12.16
ADHD en autisme gaan opvallend vaak samen. Waar komt de overlap vandaan? Aandachtsproblemen zijn de kern, denken onderzoekers. Dat inzicht kan misschien helpen bij de behandeling.
Deel bericht

Autisme bij meisjes herkend aan emotionele en gedragsproblemen

13.12.16
Emotionele en gedragsproblemen zijn bij meisjes medebepalend voor het krijgen van een diagnose autisme. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Jorieke Duvekot van het Erasmus MC en Yulius.
Deel bericht

Autisme door tekort vitamine D

08.12.16
Zwangere vrouwen met weinig vitamine D in hun bloed hebben een verhoogde kans op het krijgen van kinderen met autisme. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum onder ruim 4000 6-jarige kinderen en hun moeders.
Deel bericht

Onderzoek: ADHD-medicatie onschadelijk op lange termijn

05.12.16
Medicijnen tegen ADHD leiden op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Dat concludeert ...
Deel bericht