Dyslexie bestaat niet op het Eurocollege

25.02.17
Discipline, structuur, hiërarchie en open vragen, daar draait het om op het EuroCollege in Rotterdam en Amsterdam. Onder die omstandigheden verdwijnen leesproblemen als sneeuw voor de zon, zegt directeur Edu van de Walle.
Deel bericht

Kamer en Dekker staan achter Richtlijn dyslexie

23.02.17
Alle leden van de Vaste Kamercommissie onderwijs hebben in het Algemeen Overleg van 22 februari aangedrongen op betere afspraken over de verstrekking van dyslexieverklaringen. Het ligt in de verwachting dat staatssecretaris Dekker hierover het gesprek aangaat met het Nederlands Kwaliteitsinstituut D...
Deel bericht

Een wereld zonder rottige letters

20.02.17
Het was een filmpje dat me trof deze week. Het kwam langs op Twitter. Beelden van het Amerikaanse kunstrijpaar Meryl Davis en Charlie White, die precies drie jaar geleden met een wereldrecord punten goud wonnen op de vrije kür, in Sotchi.
Deel bericht

'Dyslexie schuld van onderwijs? Volstrekte onzin'

17.02.17
Volgens het Algemeen Dagblad geven drie hoogleraren het onderwijs de schuld van het hoge aantal kinderen met dyslexie. Twee van hen, van wie één geen hoogleraar blijkt te zijn, ontkennen deze conclusie te hebben getrokken. Is het onderwijs echt de schuldige?
Deel bericht

Dyslexie bestaat, maar slecht leesonderwijs ook

16.02.17
Niet alle dyslexie wordt veroorzaakt door slecht onderwijs maar de plotselinge groei van dyslexie heeft er wel mee te maken, schrijft Aryan van der Leij.
Deel bericht

NRC checkt: ‘Op sommige scholen is 30 procent dyslectisch’

16.02.17
Dyslexie is het gevolg van slecht onderwijs, kopte Algemeen Dagblad vorige week. Drie hoogleraren stelden, net als vorig jaar in NRC, dat steeds meer kinderen ten onrechte het label dyslexie en dyscalculie krijgen.
Deel bericht

Anna Bosman heeft gelijk, het leesonderwijs moet beter

13.02.17
Het nieuwsbericht was wat we noemen een knuppel in het hoenderhok. De hele dag kwamen in het nieuws en op sociale media allerlei reacties voorbij. Het ging om enkele steunbetuigingen, maar er was toch ook veel kritiek.
Deel bericht

Prof. van der Leij onderschrijft niet alle conclusies van Prof.Bosman rond dyslexie. Een reactie

13.02.17
In zijn reactie op het verslag van de presentatie van Prof.Anna Bosman in Komenskypost tijdens ResearchEd onderschrijft emeritus hoogleraar orthopedagogiek Aryan van der Leij de meeste conclusies van Anna Bosman. Maar er is meer.
Deel bericht

„Met dictees kom je niet van dyslexie af”

11.02.17
Dyslexie. Kun je daar op school door veel lezen, woordjes stampen en het vaak maken van dictees van afkomen? „Nee, als je echt dyslexie hebt, kom je er niet van af. Al kan veel oefenen er wel voor zorgen dat je meer taalvaardigheid krijgt.”
Deel bericht

'Welgesteld kind krijgt vaker dyslexieverklaring'

10.02.17
Kinderen uit het Gooi lijken vaker dyslexie te hebben dan kinderen op een zwarte school. Hoe komt dat? Een reden: een dyslexietest kost zo'n 1.000 euro.
Deel bericht

Kennisinstituut: dyslexie komt niet door slecht onderwijs

09.02.17
Dat slecht onderwijs de oorzaak zou zijn van de problemen die dyslectische kinderen hebben met lezen, spellen en schrijven, is flauwekul. Dat zegt het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD), dat de diagnostiek en behandeling van dyslexie bewaakt.
Deel bericht

Wat is dyslexie eigenlijk en hoeveel mensen hebben het?

09.02.17
Steeds meer leerlingen krijgen de diagnose dyslexie in Nederland. Met beter onderwijs zou een groot deel van de leerlingen dat label niet hebben gekregen, stelden hoogleraren vanochtend in het AD. Maar wat is dyslexie eigenlijk?
Deel bericht

Deze tachtiger ontwikkelde een leesmethode die helpt tegen dyslexie

09.02.17
Het ligt niet aan kinderen dat er bij steeds meer kinderen ernstige lees- en rekenproblemen worden vastgesteld, stellen drie hoogleraren vandaag in het AD. Balt van Raamsdonk (82) is zelf dyslectisch en ontwikkelde een leesmethode waarbij jonge lezers letters kunnen voelen. Dat helpt enorm.
Deel bericht

'Hij noemt dyslectische mensen eigenlijk gewoon lui'

09.02.17
Dyslexie ligt niet aan de kinderen, maar aan het slechte onderwijs. Dat zeggen drie hoogleraren vanochtend in het AD. Met de kinderen zelf zou niet veel aan de hand zijn.
Deel bericht

'Dyslexie is het gevolg van slecht onderwijs'

09.02.17
Dat er steeds meer kinderen de diagnose dyslexie en dyscalculie krijgen, is het gevolg van slecht onderwijs. Dat stellen drie hoogleraren. Met de kinderen is niets aan de hand. ,,Ze moeten gewoon weer stampen."
Deel bericht

'Je kunt leraren niet verwijten dat ze geen tijd hebben voor extra leesoefeningen'

09.02.17
Opnieuw gedoe over het hoge aantal kinderen dat last zou hebben van dyslexie. Allemaal de schuld van het onderwijs, kopte het Algemeen Dagblad vanmorgen.
Deel bericht

Waarom het aantal ‘dyslectici’ schrikbarend toeneemt

02.02.17
Was in Nederland in 2007 nog 1,6% van de leerlingen officieel dyslectisch in 2015 was dit aantal gegroeid tot 10,5%. Anna Bosman (hoogleraar ‘Dynamiek van leren en ontwikkeling’) hield een glashelder, nuchter verhaal over dyslexie tijdens researchEd. Hier kwamen praktijk en onderzoek voorbeeldig samen.
Deel bericht

Alfabet voor kinderen met dyslexie gaat online

09.01.17
In het jaar dat de spellingmethode Pi-Spello 10 jaar op de markt is, komen de uitgevers met de online versie van de methode.
Deel bericht

Dyslexie hoort thuis bij onderwijs, niet bij de zorg

06.01.17
Steeds meer dyslexie en laaggeletterdheid, zeggen de onderzoeken. Kan het onderwijs daar niet meer aan doen?
Deel bericht

Aleid Truijens: mensen zijn liever dyslectisch dan dom(column)

26.12.16
Het heerst, dyslexie. Dat doet het al jaren. Toch wordt het elk jaar een beetje erger. Het ministerie van Onderwijs heeft het uitgezocht - dat werd tijd.
Deel bericht