Integratiematrix van Bloom en Gardner voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong

31.05.17
Integratiematrix van Bloom en Gardner voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Uitleg en downloads op Kleuteridee.nl
Deel bericht

De zonzijde van het schaduwonderwijs

28.05.17
Op dit moment zitten er naar schatting 21.000 kinderen thuis op de bank, omdat ze niet passen binnen de kaders van ons onderwijssysteem. Hiervan is een derde hoogbegaafd. Marion Breij en zoon Luc (12), een jongen met veel potentieel en een IQ van boven de 130 was zo’n thuiszitter.
Deel bericht

Schaf de plusgroepen in het basisonderwijs af

27.05.17
Als leerkracht en begeleiders van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong proberen we het zo goed mogelijk doen: we bedenken uitdagende activiteiten, gaan in op interesse voor lezen en rekenen, stimuleren een groeimindset, betrekken ouders bij de ontwikkeling van hun kind, stellen vragen in de hogere denkorde en denken Outside the Box.
Deel bericht

Een basisschoolmethode voor slimmeriken

19.05.17
Hoogbegaafde leerlingen hebben vaak iets anders nodig dan de basisschool hun aanbiedt. Niet de uitdaging, maar het kind moet centraal staan, vindt het echtpaar Bongiovanni uit Elst (Utr.) van expertisecentrum AntrAciet. Het centrum ontwikkelde een methode voor deze doelgroep. „Het was een monsterklus.”
Deel bericht

Vijf maanden wachten op een intake

18.05.17
Een meisje van negen heeft wekelijks woede-uitbarstingen. Haar ouders krijgen er geen vat op, en zoeken hulp. Dan begint het wachten.
Deel bericht

Nieuwe oudercursus Talent-Zijn

26.04.17
18 mei start de nieuwe oudercursus Talent-Zijn. Ken je het gevoel dat je graag een handleiding van je kind bij de bevalling geleverd had gekregen? Een overzicht over de behoeftes en de aandachtspunten in de opvoeding en begeleiding van je kind? Die handleiding kunnen we in de oudercursus nu zelf gaan schrijven…
Deel bericht

Inloopmiddag Opleiding Talentbegeleider & lezing hoogbegaafdheid

14.04.17
Komend najaar gaat onze opleiding Talentbegeleider in Tilburg starten! Heb je interesse en/of wil je kennismaken met Novilo? Kom dan vooral even langs tijdens de inloopmiddag die wij organiseren.
Deel bericht

Wie ben ik? Wie is de ander? Dat leer je door te filosoferen

05.04.17
Kinderen hebben een hoop vragen. Zo veel dat het soms ook wel eens vermoeiend is. Vaak vinden ouders die vragen ook leuk. Ze kunnen deze beantwoorden met hun kennis. Het beantwoorden van vragen vinden veel mensen zo belangrijk dat het de basis van het Nederlandse onderwijssysteem is geworden. Het doel is dan eigenlijk het doen verdwijnen van vragen.
Deel bericht

De Droomdenker: lees- en werkboek over hoogebegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken

03.04.17
Wouter heeft een levendige fantasie, maar daar zie je aan de buitenkant weinig van. Hij werkt in zijn hoofd aan raadsels en uitvindingen... en hij schrikt van de juf die roept dat hij moet opletten. ‘De droomdenker’ is een hartverwarmend verhaal voor een kijkje in het hoofd van een hoogsensitieve, hoogbegaafde beelddenker.
Deel bericht

Haal hoogbegaafde kinderen nu eindelijk eens uit het verdomhoekje (opinie)

28.03.17
In het Nederlandse basisonderwijs komt een substantiële groep hoogbegaafde leerlingen onvoldoende tot zijn recht, schrijven Carla van den Bosch, directeur van basisschool Het Talent, en Toine Janssen, bestuurslid van Stichting Conexus.
Deel bericht

Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen

27.03.17
Net als voorgaande jaren organiseert het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling regionale conferenties over verschillende thema's in de context van passend onderwijs voor begaafde leerlingen.
Deel bericht

Opmerkelijk veel hoogbegaafde kinderen op Enschedese basisschool

15.03.17
Basisschool De Koning in Enschede is een gewone wijkschool. Toch telt deze school opmerkelijk veel hoogbegaafde leerlingen, die eerder zijn vastgelopen op hun oude school. Wat voor bijzondere aanpak heeft De Koning?
Deel bericht

Congres over hoogbegaafdheid

14.03.17
Novilo haalt drie belangrijke grondleggers uit het hoogbegaafdenveld naar Nederland!
Deel bericht

Moeder start zelf school voor hoogbegaafden

28.01.17
De Utrechtse Sella van der Griend is moeder van twee hoogbegaafde kinderen. Maar slim zijn maakt het leven niet altijd makkelijker. De kinderen konden moeilijk aansluiting vinden op school en dus zat er volgens Sella maar een ding op. Ze besloot een opleiding te volgen tot schooldirecteur en sinds dit jaar heeft Sella haar eigen basisschool: Happy Kids.
Deel bericht

Hoogbegaafde kinderen evenveel gebaat bij uitleg als leeftijdsgenootjes

24.01.17
Van hoogbegaafde kinderen wordt vaak gedacht dat zij vanzelfsprekend op de top van hun kunnen presteren. Psycholoog Bart Vogelaar ontdekte dat ook deze groep met training en uitleg op een test vooruitgang boekt. Bijzonder genoeg gaan ze daarin precies gelijk op met hun leeftijdsgenootjes.
Deel bericht

Wethouder Lelystad wil uitstroom hoogbegaafden stoppen

13.01.17
Om de uitstroom van hoogbegaafde kinderen uit Lelystad een halt toe te roepen, wil onderwijswethouder Elly van Wageningen 60.000 euro investeren in een proefproject. Dat maakte zij donderdagmiddag bekend tijdens de evaluatie en presentatie van de nieuwe plannen van de Lokale Educatieve Agenda (LEA).
Deel bericht

Open Dag bij Novilo Talentonderwijs

09.01.17
Het is echt geen grapje: op 1 april 2017 organiseren wij een Open Dag! Kom kennismaken met Novilo, ons team en de opleidingen Talentbegeleider die wij verzorgen. Volg ook een interessante lezing om alvast feeling te krijgen met Novilo. We hebben meerdere onderwerpen voor je ingepland: inleiding hoogbegaafdheid, faalangst & perfectionisme en onderpresteren.
Deel bericht

Een derde hoogbegaafden zit werkloos thuis

04.01.17
Superslim, maar geen baan; het blijkt vaker voor te komen dan gedacht. Veel hoogbegaafden willen continu uitgedaagd worden, wat op de werkvloer niet altijd gaat.
Deel bericht

Hilversummer houdt hoogbegaafde dochter jaar thuis

04.01.17
Een zeer bezorgde Hilversummer haalde zijn dochter een jaar geleden van een basisschool in Blaricum omdat zij ziek werd op school. De vader weigert zijn dochter naar een andere school in het Gooi te sturen omdat er volgens hem geen passend onderwijs is.
Deel bericht

Hoogbegaafd? Dan kan een baan vinden lastig zijn

04.01.17
Hoogbegaafde mensen kunnen soms maar moeilijk aan een baan komen. Ze zijn vaak autodidact, ze leren liever zelf dan dat ze diploma's halen, en dat blijkt in deze tijd een probleem.
Deel bericht