De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17
Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.
Deel bericht

Cinekid viert jubileum Het Zakmes met vertoning

11.10.17
Het Zakmes bestaat 25 jaar. Om dat te vieren wordt de jeugdfilm eenmalig vertoond op het Cinekid Festival én verschijnt er een nieuwe editie van het kinderboek dat op het festival zal worden gepresenteerd.
Deel bericht

'Niet alleen Wilhelmus, ook Fries volkslied in de klas'

11.10.17
Gedeputeerden in Friesland willen dat de Friese basisschoolleerlingen niet alleen les krijgen over het Wilhelmus, maar ook over het Friese volkslied ofwel het Frysk Folksliet.
Deel bericht

Opinie | Laat school zelf zijn museum kiezen

09.10.17
In het regeerakkoord dreigen scholen een 'cultuurpakket' opgelegd te krijgen dat onze kinderen 'op een positieve manier bijspijkert over de Nederlandse identiteit'. Het Rijksmuseum zou door alle basisschoolkinderen in Nederland tenminste eenmaal bezocht moeten worden.
Deel bericht

Opinie | De Nachtwacht als pleister op onze identiteitscrisis

07.10.17
Als het aan de onderhandelaars van het toekomstige kabinet ligt, bezoeken alle scholieren onder schooltijd het Rijksmuseum. Marijn Cornelis van Cultuurschakel vindt het een slecht plan van vier vermoeide heren met een voorkeur voor de Randstad. En het staat ook haaks op het beleid van OCW.
Deel bericht

Impuls muziekonderwijs open voor derde ronde

06.10.17
Scholen die zich willen inzetten voor meer en beter muziekonderwijs kunnen vanaf nu weer terecht op onze website voor een aanvraag bij de Impuls muziekonderwijs. Deze ronde is er een budget van €5.000.000,- beschikbaar.
Deel bericht

Cinekid 2017: ticketverkoop gestart

05.10.17
Van 21 t/m 27 oktober: Cinekid op de Westergasfabriek in Amsterdam. Zeven dagen lang kun je de leukste films en series kijken en spelen en ontdekken in het MediaLab, een supergrote digitale speeltuin met de nieuwste games, installaties en workshops. Van 14 t/m 27 oktober vind je Cinekid ook door heel het land tijdens Cinekid on Tour.
Deel bericht

Gouden griffel voor Naar het noorden van Koos Meinderts

04.10.17
De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek Naar het noorden. Meinderts ontving de Griffel tijdens de opening van de Kinderboekenweek op Het Knikkende Knieën Kinderboekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Deel bericht

Drieluik Gelijke kansen in het onderwijs

30.09.17
Is het mogelijk kinderen met verschillende achtergronden gelijke kansen te geven? Welke rol spelen ouders, leerkrachten en docenten, schoolbestuurders, schoolleiders, gemeenten en de politiek? Wat kunnen wij zelf doen?
Deel bericht

Documentaire over juf Kiet wint Gouden Kalf

30.09.17
Juf Kiet van basisschool Het Palet uit Hapert geeft les aan 25 gevluchte kinderen. De juf en haar klas werden een jaar gevolgd door documentairemakers Petra en Peter Lataster.
Deel bericht

Laat scholen zelf een museum kiezen

30.09.17
Uit de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is een nieuwtje naar buiten gekomen; voortaan moeten alle schoolkinderen naar De Nachtwacht. Nooit eerder werden scholen verplicht iets aan cultuur te doen.
Deel bericht

Stakende onderwijzers gratis naar Canon in Openluchtmuseum

29.09.17
Zeker tweehonderd leerkrachten uit het basisonderwijs in Arnhem en regio gaan op de dag van de landelijke onderwijsstaking van 5 oktober naar het Nederlands Openluchtmuseum in?Arnhem. Zij mogen gratis op bezoek, met rondleiding, bij de nieuwe expositie over de Canon van Nederland.
Deel bericht

Kinderen verplicht naar het Rijksmuseum? Stuur ze naar Arnhem!

29.09.17
'Als je kinderen goed aan de Nederlandse cultuur en geschiedenis wilt laten proeven, moeten ze juist naar onze Canon van Nederland komen', zegt Willem Bijleveld van het Openluchtmuseum in Arnhem.
Deel bericht

Assassin's Creed krijgt een begeleide tour door het oude Egypte voor het onderwijs

28.09.17
Assassin's Creed wordt meer dan ooit de eerste game die leerkrachten op school tijdens hun lessen kunnen gebruiken. Enkele weken geleden riep de KU Leuven al op om beelden uit de games tijdens de lessen godsdienst te gebruiken.
Deel bericht

Verplicht naar de Nachtwacht

28.09.17
Scholen moeten al hun leerlingen tijdens hun schoolcarrière minstens één keer een bezoekje laten brengen aan de Haagse Tweede Kamer en het Rijksmuseum in Amsterdam. De vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben daarover afspraken gemaakt, melden bronnen aan De Telegraaf.
Deel bericht

Christelijke scholen tegen verplicht Wilhelmus

22.09.17
Katholieke en protestants-christelijke scholen staan afwijzend tegenover een eventuele verplichting om hun leerlingen over het Wilhelmus te leren.
Deel bericht

Kijk rond (360 graden) in de Canon van Nederland

21.09.17
Aanstaande zaterdag opent in het Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland, een overdekte tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland, 'van hunebed tot heden'. De vijftig vensters uit de canon zijn verwerkt in tien tijdvakken, zoals de Romeinse tijd, de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw.
Deel bericht

Gouden Penseel voor Martijn van der Linden en Gulden Palet voor Mattias de Leeuw

20.09.17
De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht

11 september 2017 start voor de derde keer Raadgedicht voor kinderen

08.09.17
Gedurende tien weken verschijnt elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. De bedoeling is dit ontbrekende woord te raden. Elke vrijdag verschijnt de oplossing in een woordwolk, waarbij ook de ‘foute’ antwoorden getoond worden. De dichter reageert op de ingestuurde woorden.
Deel bericht