Onderzoek: leerkracht zou best een beetje muzikaler willen zijn

21.06.18
Nederlandse leerkrachten in het basisonderwijs hebben veel talenten, maar aan hun muzikale talent schort het nog wel eens. Ruim een vijfde van de leerkrachten zou muzikaal willen zijn, maar is het niet. Talenten die leerkrachten het beste bij zichzelf herkennen zijn creativiteit (36%) en organiseren (33%).
Deel bericht

Na kritiek Buma: ’Geschiedeniscanon nooit bedoeld als vaststaande lijst’

13.06.18
De historische canon, een samenvatting van de vaderlandse geschiedenis die sinds 2009 geldt als leidraad voor het onderwijs, is nooit bedoeld geweest als een vaststaande lijst. Dat stelt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.
Deel bericht

Het beste kindergedicht komt uit Groningen

04.06.18
Sarina Boskamp uit Groningen heeft zondagmiddag de hoofdprijs van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie op haar naam geschreven. De kinderjury waardeerde haar gedicht als beste.
Deel bericht

1100 Kinderen dansen wereldberoemd dansje 'Thriller'

19.05.18
In Hengelo deden meer dan duizend kinderen het dansje van de hit Thriller van Michael Jackson. Het album waar de hit op staat, bestaat vandaag namelijk 35 jaar. Meester Paul Smidt is al heel lang fan van Michael Jackson en organiseerde het evenement.
Deel bericht

Tropenmuseum Junior wint Autismevriendelijkheidsprijs 2018

16.04.18
Het Tropenmuseum Junior is de winnaar van de Autismevriendelijkheidsprijs 2018 in de categorie ‘organisatie’. Eind 2017 lanceerde het museum een autismevriendelijke gids voor de kindertentoonstelling ZieZo Marokko. Hierdoor weten bezoekers precies wat ze te wachten staat. Volgens Saskia Nyst, de maker van de gids, is het hoog tijd dat musea inclusiever worden.
Deel bericht

Derde ronde Impuls Muziekonderwijs langer open

29.03.18
De derde aanvraagronde voor de Impuls muziekonderwijs is verlengd tot en met uiterlijk 29 juni. Dit omdat vanuit het ministerie van OCW 5 miljoen extra financiële middelen beschikbaar is gesteld.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

Minister trekt miljoenen uit voor museumbezoek scholen

12.03.18
Het Rijksmuseum krijgt dit jaar nog 200.000 euro om meer basisschoolleerlingen te verwelkomen. Vanaf volgend jaar stijgt dat naar 400.000 euro. Het geld maakt deel uit van de cultuurvisie die minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vanmiddag presenteerde in Rotterdam.
Deel bericht

Muziekonderwijs is terug in de school

10.03.18
Op welke wijze geven scholen en muziekpartners invulling aan de Impuls Muziekonderwijs? En welke opbrengsten ervaren de scholen en muziekpartners? Dit waren de onderzoeksvragen naar de tussenevaluatie die Sardes heeft uitgevoerd.
Deel bericht

Schrijf je in voor Lang Leve de Muziekshow

27.02.18
Scholen kunnen zich nog tot en met 12 maart met een auditiefilmpje opgeven voor Lang Leve de Muziekshow, de nieuwe muziekwedstrijd van Méér Muziek in de Klas. Ook dit jaar is de hoofdprijs een optreden voor Koningin Máxima.
Deel bericht

Statenleden bezorgd over Friese lessen op basisscholen

22.02.18
De provincie moet kritisch beoordelen of de miljoenen die aan Friese lessen in het basisonderwijs worden gegeven wel goed worden besteed. Dat vindt fractievoorzitter Avine Fokkens van de VVD in de Provinciale Staten.Uit onderzoek van NHL/Stenden bleek dat maar op 28% van de 412 basisscholen in Fryslân de kwaliteit van de Friese lessen hoog genoeg is.
Deel bericht

Wilhelmus op school lijkt verwaterd plan

10.02.18
Het Wilhelmus leren op school, het Rijksmuseum en het parlement bezoeken met de klas. Het kabinet wil het graag, zo staat in het regeerakkoord van een half jaar geleden.
Deel bericht

Buitenlands museum in de klas met eTwinning

28.01.18
Films en een quiz over Zeeuwse kunstschatten. Dat maken leerlingen van Anja Koning, kunstdocente op de CSW, voor Spaanse leeftijdsgenoten, en omgekeerd. Dat levert mooie online gesprekken op over kunst. Reden voor eTwinning om het project The Language of Arts in de spotlight te zetten.
Deel bericht

Prinses leest peuters en kleuters voor in Kinderboekenmuseum

24.01.18
Prinses Laurentien leest woensdagochtend n het Kinderboekenmuseum in Den Haag peuters en kleuters voor uit het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt'. Dit doet ze in het kader van het Nationale Voorleesontbijt.
Deel bericht

Tentoonstelling over 200 jaar onderwijsverslagen in Tweede Kamer

19.01.18
In 1817 verscheen het eerste onderwijsverslag. Over de twee eeuwen die volgden, is van17 januari tot en met 1 maart de tentoonstelling ‘Dit heilzaam toezigt, 200 jaar onderwijsverslag’ te zien in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw. Eerder was het Onderwijsmuseum in Dordrecht gastheer van deze tentoonstelling.
Deel bericht

Hoe pas jij cultuuronderwijs in het curriculum?

18.01.18
Als leerkracht of kunstaanbieder wil je op een slimme manier de verbinding leggen tussen cultuuronderwijs en de rest van het curriculum. Moeilijk? Welnee. Kunstgebouw ontwierp een praktisch hulpmiddel: de Cultuur|Connector.
Deel bericht

Project Culturele dienstplicht: Oproep aan middelbare scholen

18.01.18
De Akademie van Kunsten is van plan met haar leden naar scholen te gaan om hun ervaringen te delen met 14-jarigen. Middelbare scholen kunnen zich aanmelden via avk@knaw.nl.
Deel bericht

Dubbele Mata Hari warmt Haagse politici op voor Fries jubeljaar

16.01.18
Niet één, maar liefst twee Mata Hari’s warmen de politici in Den Haag dinsdagmiddag op voor Culturele Hoofdstad 2018. En de periode daarna.
Deel bericht

Raadgedicht voor jongeren gaat voor de derde keer van start

15.01.18
22 januari 2018 start voor de derde keer Raadgedicht voor jongeren. Iedereen vanaf 14 jaar kan gratis gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.
Deel bericht

Decentraal onderwijsbeleid. Is dat wel een goed idee?

12.01.18
De Onderwijsraad pleit voor een grotere vrijheid voor gemeenten op onderwijsgebied. Bezint eer ge begint, waarschuwt Ronald Kox. Decentralisatie heeft de cultuureducatie bepaald geen goed gedaan. De kansenongelijkheid is er groter door geworden.
Deel bericht