Cinekid op de bres voor verplichte kijklijst

22.10.18
Behalve de verplichte leeslijst in het basis- en voortgezet onderwijs moet er ook een verplichte kijklijst komen. Daarvoor pleit Floor van Spaendonck, directeur van kindermediafestival Cinekid. Tijdens het evenement wordt de VPRO Cinekid Top 100 gepresenteerd. Dit is een lijst met bijzondere jeugdfilms die je als kind gezien moet hebben
Deel bericht

Wandelende (en verdwenen) eilanden centraal in Waddenatlas

18.10.18
De Waddenatlas, die vandaag gepresenteerd wordt in het Afsluitdijk Wadden Center, is de nieuwste in een reeks thema-atlassen die Noordhoff uitgeeft, na bijvoorbeeld edities over voetbal, Amsterdam en veiligheid. "Elke Nederlander heeft wel een beeld van de Waddeneilanden, vaak gekleurd door toerisme. In dit boek zie je de gigantische geschiedenis erachter."
Deel bericht

De Eindmusical wint de Gouden Stuiver!

13.10.18
De Eindmusical heeft tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de prijs voor het beste jeugdprogramma gewonnen. De serie kreeg de meeste stemmen en mocht de Gouden Stuiver mee naar huis nemen. De serie won van Bommetje en de Viral Fabriek. Nadat de acteurs de prijs van Ronnie Flex kregen, bedankten ze al hun collega's in een speech.
Deel bericht

Museum focust zich op basisonderwijs

12.10.18
Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht presenteert vrijdag 12 oktober de ‘Koffer vol spullegies’. Dat is een erfgoededucatieproject voor basisscholen in de regio. Het project omvat een serie oude koffers met elk een vijftal voorwerpen uit het museum. De leskoffer kan in het cultuuronderwijs van basisscholen worden gebruikt. Leerkrachten kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.
Deel bericht

Stimuleringsprijs Méér Muziek in de Klas voor groepsleerkracht

11.10.18
Leerkrachten die het verschil maken voor muziekonderwijs in het primair onderwijs, kunnen zich (laten) opgeven voor De Loftrompet. Aan deze stimuleringsprijs is een geldbedrag van 5000 euro gekoppeld voor muziekonderwijs.De winnaar wordt bekendgemaakt op het Kerst Muziekgala op 19 december in het bijzijn van Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.
Deel bericht

Filmleraar van het Jaar

01.10.18
Filmcoach Jeroen Stultiens is vrijdag jl. uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. De verkiezing vond plaats tijdens het Nederlands Film Festival. Stultiens is naast filmcoach voor onder meer Hollywood in de klas leerkracht op de Montessoribasisschool Roermond. Met het winnen van de filmprijs is Stultiens dit schooljaar hèt boegbeeld van filmeducatie in het onderwijs.
Deel bericht

Waarom heeft Nederland zo veel kinderboeken?

30.09.18
Hoewel er door smartphones en social media zeker sprake is van ontlezing onder kinderen, doet het kinderboek het nog steeds erg goed en ook in het buitenland worden onze kinderboeken graag gelezen. Een ode van schrijver Ronald Giphart.
Deel bericht

Theo Thijssen-prijs 2018 voor Bibi Dumon Tak

26.09.18
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 14 mei besloten de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 toe te kennen aan Bibi Dumon Tak.
Deel bericht

Tieners lezen steeds minder boeken

20.09.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht

Budget cultuureducatie verhoogd voor museumbezoek

18.09.18
In het regeerakkoord staat dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het (Rijks)museum moeten bezoeken. Het Ministerie van OCW investeert vanaf 2019 structureel € 4,5 miljoen om dit mogelijk te maken.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

Muziekonderwijs op Barneveldse scholen explosief gestegen

08.09.18
Het muziekonderwijs op basisscholen, waar Muziekschool Barneveld vijf jaar geleden mee startte, scoort. Leerkrachten en ouders zijn tevreden, scholieren verlaten de basisschool met een rugzak aan muziekkennis. Dat meldt Muziekschool Barneveld in een evaluatie over vijf jaar muziekprojecten in het onderwijs. Zorgen zijn er ook, want de bestaande overheidssubsidies lopen af.
Deel bericht

Tachtig scholen in Zeeland aan de slag met muziek

06.09.18
Drie subsidierondes, 1659 deelnemende scholen en ruim 350.000 bereikte leerlingen. Dat is de Impuls muziekonderwijs. In deze laatste ronde hebben dit jaar 641 scholen uit heel Nederland het goede nieuws ontvangen, waaronder 44 scholen uit Zeeland. Hiermee komt het totaal aantal Zeeuwse scholen dat subsidie ontvangt op 80. Hiermee worden in totaal 11.552 leerlingen bereikt.
Deel bericht

Resultaten ‘Monitor Cultuureducatie primair onderwijs 2017-2018’ bekend

03.09.18
Scholen zijn meer tevreden over hun cultuuronderwijs. Ten opzichte van twee jaar geleden hebben meer scholen een visie op cultuureducatie. Ook zijn draagvlak en deskundigheid bij het team toegenomen. Meer scholen hebben een cultuurcoördinator en cultuuronderwijs hangt vaker samen met zaakvakken.
Deel bericht

Koningin Máxima komt naar Drachten voor meer muziek op scholen

24.08.18
Koningin Máxima is op donderdag 20 september aanwezig bij de ondertekening van het samenwerkingsconvenant muziekonderwijs Friesland in Schouwburg De Lawei in Drachten. Het convenant is onderdeel van het programma Méér Muziek in de Klas. De koningin is erevoorzitter van de stichting.
Deel bericht

Eerste vijf scholen aangemeld voor Vriendjes van Orpheus - schoolprogramma

20.07.18
Al vijf basisscholen in Apeldoorn willen hun leerlingen komend schooljaar, zonder extra kosten, meer cultuureducatie aanbieden. Via het Vriendjes van Orpheus – schoolprogramma sparen scholen punten die zij kunnen gebruiken om gratis theateractiviteiten te boeken uit het educatieprogramma van Theater Orpheus.
Deel bericht

Regionale samenwerking voor erfgoededucatie

14.07.18
Om erfgoededucatie in de regio Lochem en Zutphen in het basisonderwijs te stimuleren gaan de gemeenten Lochem en Zutphen en de Muzehof Centrum voor Kunsten samenwerken. De bedoeling is dat de lokale erfgoedpartijen kwalitatief goede lessen ontwikkelen voor het basisonderwijs. Lessen die letterlijk dicht bij de leerlingen staan.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Tonke Dragt (87) over ‘haar’ Netflix-serie: ‘Als híj die brief maar bezorgt!’

13.07.18
Tonke Dragt breekt op haar 87ste internationaal door nu er een Engelstalige Netflix-serie is aangekondigd van haar kinderboek De brief voor de koning. Ze is dolblij met het nieuws, maar zal met een kritisch oog naar de productie kijken.
Deel bericht

Jeugdroman Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

12.07.18
Netflix gaat een van de meest geliefde jeugdromans van ons taalgebied verfilmen: De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. De abonneezender is steeds meer gecharmeerd van Nederlands drama.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)