Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

15.08.17
Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Met aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Hoe kunnen erfgoedinstellingen bijdragen?
Deel bericht

Uitreiking Cinekid Media Awards op 25 oktober 2017

11.08.17
Op 25 oktober 2017 worden tijdens het 31ste Cinekid Festival voor het eerst de Cinekid Media Awards uitgereikt. De mogelijkheid om media voor de verschillende categorieën in te zenden, is inmiddels van start gegaan. De deadline voor aanmeldingen is 15 september.
Deel bericht

Dikkertje Dap in première op Nederlands Film Festival

26.07.17
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Deel bericht

Carlo Boszhard nieuwe directeur van Benny Vreden

25.07.17
“Ik ben trots!” vertelde Carlo Boszhard vrijdagavond in RTL Summer Night. De presentator en duizendpoot heeft Benny Vreden Kinderproducties overgenomen, het bedrijf dat al ruim 50 jaar afscheidsmusicals en andere muzikale producten voor kinderen op de basisschool maakt. Vanaf 1 september neemt Boszhard het stokje over van Bart Peters, die het bedrijf 20 jaar onder zijn hoede heeft gehad.
Deel bericht

Petitie Geef Penselen dezelfde status als Griffels

29.06.17
Uitgeverij Lemniscaat is een petitie gestart om het CPNB te vragen ervoor te zorgen dat de Nederlandse en Vlaamse illustratoren op gelijke wijze worden gehonoreerd als hun collega-auteurs.
Deel bericht

Nieuwe subsidieregeling opleiding Cultuurbegeleider primair onderwijs

29.06.17
Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider. De subsidie is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich verder willen specialiseren in cultuureducatie. De regeling heeft als doel om de bijscholing van leerkrachten op dit geb...
Deel bericht

BLIKSEM - Nieuw tijdschrift voor kinderen

25.06.17
Sinds kort is BLIKSEM verkrijgbaar, een geïllustreerd magazine voor ´kleine donders´ van vier tot zeven jaar. Het is volgens de makers zo speciaal dat het vraagt om een bijzondere plek in de boekenkast.
Deel bericht

Poolse school leert kinderen taal en cultuur moederland

21.06.17
Aandachtig turen tien Nederlands-Poolse kinderen op hun stencil met vrolijke dierenillustraties, luisterend naar de Poolse klanken van juffrouw Kasia. Krowa, zegt ze.
Deel bericht

'Muziek met vluchtelingenkinderen' wint Onderwijsprijs

18.06.17
Muziek helpt getraumatiseerde vluchtelingenkinderen. Ze worden er blijer van, mits ze het in een vertrouwelijke situatie beleven. Vwo-scholier Avigal Wildschut deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van muziek op de emoties van vluchtelingenkinderen. De jury beloont haar werk met de KNAW Onderwijsprijs 2017 Cultuur & Maatschappij.
Deel bericht

'Schuld' van Mel Wallis de Vries wint de Prijs van de Jonge Jury

08.06.17
Het is in totaal al de vijfde keer dat Mel Wallis de Vries de prijs in ontvangst neemt, maar ze is er nog steeds hartstikke blij mee. Ook Anouk Saleming viel in de prijzen: haar boek Paradise now won de Jonge Jury Debuutprijs 2017. Bekijk de video.
Deel bericht

Wat kunst maken doet

06.06.17
In deze korte film laat Kunstgebouw zien wat procesgericht werken met leerlingen doet en hoe je als leerkracht je leerlingen tijdens een creatief proces kunt begeleiden.
Deel bericht

Nominaties Thea Beckmanprijs 2017

03.06.17
De nominaties voor de Thea Beckmanprijs 2017 zijn bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste historische jeugdboek.
Deel bericht

Sinterklaasintocht dit jaar in Dokkum

29.05.17
De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Dokkum. Zaterdag 18 november vaart de goedheiligman met zijn pieten de vestingstad in het noorden van Friesland binnen.
Deel bericht

Hanna Verboom en Jochem Myjer winnen Hebban Award voor Beste Luisterboek

29.05.17
Actrice Hanna Verboom en cabaretier Jochem Myjer zijn de eerste winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken van het Jaar. Myjer wordt bekroond voor de luisterversie van zijn eigen populaire kinderboek De Gorgels. Er werden bijna vierduizend stemmen uitgebracht.
Deel bericht

Première UNICEF Kinderrechten Filmfestival in kinderrechtenstad Utrecht

26.05.17
Bioscoop Pathé Rembrandt is ook dit jaar weer het decor van de Utrechtse première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit bovenbouwklassen en de buitenschoolse opvang maakten met hun groep films over kinderrechten. De winnaars gaan door naar de landelijke finale op 23 juni in Tuschinski in Amsterdam.
Deel bericht

Winnaars Doe Maar Dicht Maar bekend

15.05.17
De honderd winnaars van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar zijn bekend. Sta jij straks met je gedicht in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2017?
Deel bericht

Brief aan informateur: integreer beleid voor jongeren, cultuur en sport

11.05.17
Zorg voor één aanspreekpunt voor integraal jeugd- en jongerenbeleid, inclusief cultuur en sport voor alle jongeren. Dat schrijven cultuur- en sportorganisaties, waaronder het LKCA, in een brief aan informateur Edith Schippers.
Deel bericht

'Er is geen lineaire, hiërarchische manier van leren en informeren meer'

10.05.17
Cultuuronderwijs ontwikkelt en traint precies de vaardigheden die we in deze digitale eeuw nodig hebben, schrijft Sanne Helbers.
Deel bericht