Statenleden bezorgd over Friese lessen op basisscholen

22.02.18
De provincie moet kritisch beoordelen of de miljoenen die aan Friese lessen in het basisonderwijs worden gegeven wel goed worden besteed. Dat vindt fractievoorzitter Avine Fokkens van de VVD in de Provinciale Staten.Uit onderzoek van NHL/Stenden bleek dat maar op 28% van de 412 basisscholen in Fryslân de kwaliteit van de Friese lessen hoog genoeg is.
Deel bericht

Wilhelmus op school lijkt verwaterd plan

10.02.18
Het Wilhelmus leren op school, het Rijksmuseum en het parlement bezoeken met de klas. Het kabinet wil het graag, zo staat in het regeerakkoord van een half jaar geleden.
Deel bericht

Buitenlands museum in de klas met eTwinning

28.01.18
Films en een quiz over Zeeuwse kunstschatten. Dat maken leerlingen van Anja Koning, kunstdocente op de CSW, voor Spaanse leeftijdsgenoten, en omgekeerd. Dat levert mooie online gesprekken op over kunst. Reden voor eTwinning om het project The Language of Arts in de spotlight te zetten.
Deel bericht

Prinses leest peuters en kleuters voor in Kinderboekenmuseum

24.01.18
Prinses Laurentien leest woensdagochtend n het Kinderboekenmuseum in Den Haag peuters en kleuters voor uit het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt'. Dit doet ze in het kader van het Nationale Voorleesontbijt.
Deel bericht

Tentoonstelling over 200 jaar onderwijsverslagen in Tweede Kamer

19.01.18
In 1817 verscheen het eerste onderwijsverslag. Over de twee eeuwen die volgden, is van17 januari tot en met 1 maart de tentoonstelling ‘Dit heilzaam toezigt, 200 jaar onderwijsverslag’ te zien in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw. Eerder was het Onderwijsmuseum in Dordrecht gastheer van deze tentoonstelling.
Deel bericht

Hoe pas jij cultuuronderwijs in het curriculum?

18.01.18
Als leerkracht of kunstaanbieder wil je op een slimme manier de verbinding leggen tussen cultuuronderwijs en de rest van het curriculum. Moeilijk? Welnee. Kunstgebouw ontwierp een praktisch hulpmiddel: de Cultuur|Connector.
Deel bericht

Project Culturele dienstplicht: Oproep aan middelbare scholen

18.01.18
De Akademie van Kunsten is van plan met haar leden naar scholen te gaan om hun ervaringen te delen met 14-jarigen. Middelbare scholen kunnen zich aanmelden via avk@knaw.nl.
Deel bericht

Dubbele Mata Hari warmt Haagse politici op voor Fries jubeljaar

16.01.18
Niet één, maar liefst twee Mata Hari’s warmen de politici in Den Haag dinsdagmiddag op voor Culturele Hoofdstad 2018. En de periode daarna.
Deel bericht

Raadgedicht voor jongeren gaat voor de derde keer van start

15.01.18
22 januari 2018 start voor de derde keer Raadgedicht voor jongeren. Iedereen vanaf 14 jaar kan gratis gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.
Deel bericht

Decentraal onderwijsbeleid. Is dat wel een goed idee?

12.01.18
De Onderwijsraad pleit voor een grotere vrijheid voor gemeenten op onderwijsgebied. Bezint eer ge begint, waarschuwt Ronald Kox. Decentralisatie heeft de cultuureducatie bepaald geen goed gedaan. De kansenongelijkheid is er groter door geworden.
Deel bericht

Regeling professionalisering muziekonderwijs op pabo’s open

10.01.18
Pabo's kunnen vanaf nu weer een aanvraag indienen bij de regeling professionalisering muziekonderwijs op pabo’s. Met deze regeling wil het Fonds bijdragen aan een duurzame verankering van goed muziekonderwijs op alle pabo’s in Nederland.
Deel bericht

Christelijke scholen hebben geen zin in het Wilhelmus

03.01.18
De christelijke basisscholen in ons land willen helemaal niet dat hun leerlingen verplicht het Wilhelmus leren of het Rijksmuseum bezoeken. Ruim 70 procent staat afwijzend tegenover deze bemoeienis met de onderwijsinhoud, terwijl dit wel in het regeerakkoord is opgenomen.
Deel bericht

Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?

31.12.17
Voor veel Nederlanders is zelf vuurpijlen afsteken als de klok twaalf uur slaat nog altijd heilig. Maar de maatschappelijke weerstand groeit. Waar komt de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met Oud en Nieuw eigenlijk vandaan?
Deel bericht

Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Ophef rondom Sinterklaas van Charlotte Dematons

04.12.17
Er is momenteel veel consternatie rondom een van de meest bekende en meest verkochte Sinterklaasboeken, Sinterklaas van Charlotte Dematons.
Deel bericht

Educatieproject kunst op Curaçao

04.12.17
‘Laat jonge mensen in het Funderend, Speciaal en Voortgezet onderwijs op Curaçao spelen met kunst, leer ze over kunst, breng ze liefde en respect bij voor kunst.
Deel bericht

'Nederlandse identiteit laat zich niet vastleggen met Wilhelmus'

03.12.17
Het staat vastgelegd in het regeerakkoord: kinderen moeten op school weer het Wilhelmus zingen en er moet meer aandacht zijn voor de geschiedenis van ons land. Ook nieuwkomers moeten onze wortels kennen.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

Verdiep je in een kunstwerk met ARTtube

26.11.17
ARTtube biedt mooie video’s om te gebruiken in het kunst- en cultuuronderwijs. Voor docenten kunnen de video's bij actuele tentoonstellingen en collectiestukken een goede voorbereiding zijn op museumbezoek met de klas.
Deel bericht

Samsung leert kinderen via workshop digitaal componeren

23.11.17
Samsung en de stichting Méér Muziek in de Klas slaan de handen ineen om basisschool kinderen digitaal te leren componeren.
Deel bericht