Poolse school leert kinderen taal en cultuur moederland

21.06.17
Aandachtig turen tien Nederlands-Poolse kinderen op hun stencil met vrolijke dierenillustraties, luisterend naar de Poolse klanken van juffrouw Kasia. Krowa, zegt ze.
Deel bericht

'Muziek met vluchtelingenkinderen' wint Onderwijsprijs

18.06.17
Muziek helpt getraumatiseerde vluchtelingenkinderen. Ze worden er blijer van, mits ze het in een vertrouwelijke situatie beleven. Vwo-scholier Avigal Wildschut deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van muziek op de emoties van vluchtelingenkinderen. De jury beloont haar werk met de KNAW Onderwijsprijs 2017 Cultuur & Maatschappij.
Deel bericht

'Schuld' van Mel Wallis de Vries wint de Prijs van de Jonge Jury

08.06.17
Het is in totaal al de vijfde keer dat Mel Wallis de Vries de prijs in ontvangst neemt, maar ze is er nog steeds hartstikke blij mee. Ook Anouk Saleming viel in de prijzen: haar boek Paradise now won de Jonge Jury Debuutprijs 2017. Bekijk de video.
Deel bericht

Wat kunst maken doet

06.06.17
In deze korte film laat Kunstgebouw zien wat procesgericht werken met leerlingen doet en hoe je als leerkracht je leerlingen tijdens een creatief proces kunt begeleiden.
Deel bericht

Nominaties Thea Beckmanprijs 2017

03.06.17
De nominaties voor de Thea Beckmanprijs 2017 zijn bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste historische jeugdboek.
Deel bericht

Sinterklaasintocht dit jaar in Dokkum

29.05.17
De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Dokkum. Zaterdag 18 november vaart de goedheiligman met zijn pieten de vestingstad in het noorden van Friesland binnen.
Deel bericht

Hanna Verboom en Jochem Myjer winnen Hebban Award voor Beste Luisterboek

29.05.17
Actrice Hanna Verboom en cabaretier Jochem Myjer zijn de eerste winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken van het Jaar. Myjer wordt bekroond voor de luisterversie van zijn eigen populaire kinderboek De Gorgels. Er werden bijna vierduizend stemmen uitgebracht.
Deel bericht

Première UNICEF Kinderrechten Filmfestival in kinderrechtenstad Utrecht

26.05.17
Bioscoop Pathé Rembrandt is ook dit jaar weer het decor van de Utrechtse première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit bovenbouwklassen en de buitenschoolse opvang maakten met hun groep films over kinderrechten. De winnaars gaan door naar de landelijke finale op 23 juni in Tuschinski in Amsterdam.
Deel bericht

Winnaars Doe Maar Dicht Maar bekend

15.05.17
De honderd winnaars van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar zijn bekend. Sta jij straks met je gedicht in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2017?
Deel bericht

Brief aan informateur: integreer beleid voor jongeren, cultuur en sport

11.05.17
Zorg voor één aanspreekpunt voor integraal jeugd- en jongerenbeleid, inclusief cultuur en sport voor alle jongeren. Dat schrijven cultuur- en sportorganisaties, waaronder het LKCA, in een brief aan informateur Edith Schippers.
Deel bericht

'Er is geen lineaire, hiërarchische manier van leren en informeren meer'

10.05.17
Cultuuronderwijs ontwikkelt en traint precies de vaardigheden die we in deze digitale eeuw nodig hebben, schrijft Sanne Helbers.
Deel bericht

Scholen Flevoland te druk voor 'Meer Muziek in de Klas'

05.05.17
Er is hardnekkig weinig belangstelling dit jaar van scholen in Flevoland om mee te doen aan 'Meer Muziek in de klas', een landelijke muziekwedstrijd voor basisscholen die eindigt met een finale in Ahoy in Rotterdan met koningin Maxima.
Deel bericht

Twee interessante schilderijen van Pieter Brueghel de Oude: 'spreekwoorden' en 'kinderspelen'

05.05.17
Op Spreekwoord.nl vind je Nederlandse spreekwoorden, gezegden en citaten. Een totaaloverzicht van wat er zoal op deze site te vinden is, vind je op de sitemap.
Deel bericht

Muzikale wedstrijd voor basisscholen

04.05.17
Leerkrachten van groep 5, 6 en 7 opgelet! Je kunt je nog tot en met 14 mei aanmelden voor onze spannende muzikale wedstrijd voor basisscholen. De klassen gaan de strijd met elkaar aan binnen hun eigen provincie.
Deel bericht

Maakweek: 22 t/m 28 mei

04.05.17
We leven in een wereld die bol staat van technologie en steeds sneller digitaliseert. Het is daarom van belang dat kinderen naast programmeren, ook andere vaardigheden meekrijgen die horen bij de 21ste eeuw: van oplossingsgericht denken tot ondernemen en samenwerken.
Deel bericht

Kanshebbers voor de Kinderjury 2017

03.05.17
De kinderen van Nederland hebben gestemd. Welk boek uit 2016 was het allerleukst? De top 5 voor elke leeftijdsgroep is bekendgemaakt.
Deel bericht

Leerlingen islamitische school verlaten zaal bij dansoptreden

15.04.17
Als een streetdance-optreden in De Balie begint, verlaten leerlingen van islamitische school As-Siddieq de zaal. Mag niet van het geloof. Is dit gek of juist de ultieme integratie?
Deel bericht

Blended learning bij talentontwikkeling: zo zetten jonge talenten media in

06.04.17
Sociale media en internet spelen een grote rol bij de ontwikkeling van kunstzinnige en artistieke talenten. Hoe weten jonge talenten media in te zetten om hun doelen te bereiken?
Deel bericht

Online versie Magazine Cultuurcoördinator NL beschikbaar

05.04.17
Vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit, vier jaar LKCA, vier jaar investeren in cultuuronderwijs. Wat hebben we allemaal bereikt? Een bron van inspiratie en informatie, dat is dit Magazine Cultuurcoördinator NL.
Deel bericht

In 1996 tekenden kinderen mooier dan nu

31.03.17
Ze hebben minder details, minder perspectief en zijn streep-achtiger: tekeningen van schoolkinderen. Die hebben een stuk lagere kwaliteit dan de tekeningen van twintig jaar geleden, concludeert de Onderwijsinspectie na vergelijkend onderzoek.
Deel bericht