Eerste vijf scholen aangemeld voor Vriendjes van Orpheus - schoolprogramma

20.07.18
Al vijf basisscholen in Apeldoorn willen hun leerlingen komend schooljaar, zonder extra kosten, meer cultuureducatie aanbieden. Via het Vriendjes van Orpheus – schoolprogramma sparen scholen punten die zij kunnen gebruiken om gratis theateractiviteiten te boeken uit het educatieprogramma van Theater Orpheus.
Deel bericht

Regionale samenwerking voor erfgoededucatie

14.07.18
Om erfgoededucatie in de regio Lochem en Zutphen in het basisonderwijs te stimuleren gaan de gemeenten Lochem en Zutphen en de Muzehof Centrum voor Kunsten samenwerken. De bedoeling is dat de lokale erfgoedpartijen kwalitatief goede lessen ontwikkelen voor het basisonderwijs. Lessen die letterlijk dicht bij de leerlingen staan.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Tonke Dragt (87) over ‘haar’ Netflix-serie: ‘Als híj die brief maar bezorgt!’

13.07.18
Tonke Dragt breekt op haar 87ste internationaal door nu er een Engelstalige Netflix-serie is aangekondigd van haar kinderboek De brief voor de koning. Ze is dolblij met het nieuws, maar zal met een kritisch oog naar de productie kijken.
Deel bericht

Jeugdroman Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

12.07.18
Netflix gaat een van de meest geliefde jeugdromans van ons taalgebied verfilmen: De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. De abonneezender is steeds meer gecharmeerd van Nederlands drama.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht

Meer waardering voor specialisatie in het primair onderwijs

10.07.18
In de nieuwe CAO voor het primair onderwijs is meer ruimte voor functiedifferentiatie. Specialistische taken van leerkrachten, zoals voor cultuureducatie, kunnen hiermee expliciet worden benoemd en gehonoreerd.
Deel bericht

Budgetgrens Impuls muziekonderwijs bereikt

28.06.18
Scholen kunnen geen aanvraag meer indienen voor de regeling Impuls muziekonderwijs. Het budgetplafond is bereikt. Dit meldt het Fonds voor Cultuurparticipatie.Het Fonds is verheugd te zien dat zoveel scholen het belang van muziekonderwijs zien. Dankzij de extra investering is het mogelijk dat zo’n 1.600 scholen de middelen hebben om muziekonderwijs structureel in het lesaanbod op te nemen.
Deel bericht

Onderzoek: leerkracht zou best een beetje muzikaler willen zijn

21.06.18
Nederlandse leerkrachten in het basisonderwijs hebben veel talenten, maar aan hun muzikale talent schort het nog wel eens. Ruim een vijfde van de leerkrachten zou muzikaal willen zijn, maar is het niet. Talenten die leerkrachten het beste bij zichzelf herkennen zijn creativiteit (36%) en organiseren (33%).
Deel bericht

Na kritiek Buma: ’Geschiedeniscanon nooit bedoeld als vaststaande lijst’

13.06.18
De historische canon, een samenvatting van de vaderlandse geschiedenis die sinds 2009 geldt als leidraad voor het onderwijs, is nooit bedoeld geweest als een vaststaande lijst. Dat stelt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.
Deel bericht

Het beste kindergedicht komt uit Groningen

04.06.18
Sarina Boskamp uit Groningen heeft zondagmiddag de hoofdprijs van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie op haar naam geschreven. De kinderjury waardeerde haar gedicht als beste.
Deel bericht

1100 Kinderen dansen wereldberoemd dansje 'Thriller'

19.05.18
In Hengelo deden meer dan duizend kinderen het dansje van de hit Thriller van Michael Jackson. Het album waar de hit op staat, bestaat vandaag namelijk 35 jaar. Meester Paul Smidt is al heel lang fan van Michael Jackson en organiseerde het evenement.
Deel bericht

Tropenmuseum Junior wint Autismevriendelijkheidsprijs 2018

16.04.18
Het Tropenmuseum Junior is de winnaar van de Autismevriendelijkheidsprijs 2018 in de categorie ‘organisatie’. Eind 2017 lanceerde het museum een autismevriendelijke gids voor de kindertentoonstelling ZieZo Marokko. Hierdoor weten bezoekers precies wat ze te wachten staat. Volgens Saskia Nyst, de maker van de gids, is het hoog tijd dat musea inclusiever worden.
Deel bericht

Derde ronde Impuls Muziekonderwijs langer open

29.03.18
De derde aanvraagronde voor de Impuls muziekonderwijs is verlengd tot en met uiterlijk 29 juni. Dit omdat vanuit het ministerie van OCW 5 miljoen extra financiële middelen beschikbaar is gesteld.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

Minister trekt miljoenen uit voor museumbezoek scholen

12.03.18
Het Rijksmuseum krijgt dit jaar nog 200.000 euro om meer basisschoolleerlingen te verwelkomen. Vanaf volgend jaar stijgt dat naar 400.000 euro. Het geld maakt deel uit van de cultuurvisie die minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vanmiddag presenteerde in Rotterdam.
Deel bericht

Muziekonderwijs is terug in de school

10.03.18
Op welke wijze geven scholen en muziekpartners invulling aan de Impuls Muziekonderwijs? En welke opbrengsten ervaren de scholen en muziekpartners? Dit waren de onderzoeksvragen naar de tussenevaluatie die Sardes heeft uitgevoerd.
Deel bericht

Schrijf je in voor Lang Leve de Muziekshow

27.02.18
Scholen kunnen zich nog tot en met 12 maart met een auditiefilmpje opgeven voor Lang Leve de Muziekshow, de nieuwe muziekwedstrijd van Méér Muziek in de Klas. Ook dit jaar is de hoofdprijs een optreden voor Koningin Máxima.
Deel bericht

Statenleden bezorgd over Friese lessen op basisscholen

22.02.18
De provincie moet kritisch beoordelen of de miljoenen die aan Friese lessen in het basisonderwijs worden gegeven wel goed worden besteed. Dat vindt fractievoorzitter Avine Fokkens van de VVD in de Provinciale Staten.Uit onderzoek van NHL/Stenden bleek dat maar op 28% van de 412 basisscholen in Fryslân de kwaliteit van de Friese lessen hoog genoeg is.
Deel bericht

Wilhelmus op school lijkt verwaterd plan

10.02.18
Het Wilhelmus leren op school, het Rijksmuseum en het parlement bezoeken met de klas. Het kabinet wil het graag, zo staat in het regeerakkoord van een half jaar geleden.
Deel bericht

Buitenlands museum in de klas met eTwinning

28.01.18
Films en een quiz over Zeeuwse kunstschatten. Dat maken leerlingen van Anja Koning, kunstdocente op de CSW, voor Spaanse leeftijdsgenoten, en omgekeerd. Dat levert mooie online gesprekken op over kunst. Reden voor eTwinning om het project The Language of Arts in de spotlight te zetten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)