Eisinga Planetarium dient dossier in voor verkrijgen werelderfgoedstatus

19.01.22
Een Nederlandse afvaardiging heeft dinsdag 18 januari in Parijs de stukken ingeleverd die ertoe moeten leiden dat het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker de werelderfgoed status verkrijgt. Het dossier werd door burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke (waar Franeker onder valt) overhandigd aan Lazare Eloundou, de nieuwe directeur van het UNESCO World Heritage Centre.
Deel bericht

[EduAd] Afscheidsmusicals 2022 voor groep 8

11.01.22
Welke afscheidsmusical kies je dit jaar voor groep 8? Altijd een lastige keuze. Op Musical op School vind je een handig overzicht met nieuwe eindmusicals voor 2022 en musicals uit voorgaande jaren.
Deel bericht

Rijksmuseum zet meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht online

03.01.22
Het Rijksmuseum heeft vanaf vandaag een foto van De Nachtwacht met een zeer hoge resolutie op de website staan. De afbeelding is samengesteld uit 8430 foto's en is 717 gigapixels groot. Volgens het museum is het een van de grootste en meest gedetailleerde afbeeldingen die ooit van een kunstwerk zijn gemaakt.
Deel bericht

Ezechiel speelt orgel en ging daar viral mee

31.12.21
Ezechiel heeft een hobby die niet veel andere kinderen hebben: hij is gek op orgel spelen. Hij speelt regelmatig orgel in de kerk in Dordrecht. Een filmpje waarin hij op het orgel speelt was ook te zien in het Jeugdjournaal, in de Check Dit Dan.
Deel bericht

Opinie | Er is niks mis met Marokkaanse les

21.12.21
Elke zondagochtend breng ik mijn dochter naar Marokkaanse les. Ze leert het Arabische alfabet, zingt Arabische kinderliedjes en leert verzen uit de Koran. Na een paar maanden rijgt ze al wat Marokkaanse zinnetjes aan elkaar, zoals “papa, je moet nu een boterham voor me smeren, bij Allah!” Ik sta er versteld van hoe snel kinderen een taal kunnen leren.
Deel bericht

Een Australisch duo kinderboekenschrijvers: geliefd, tegendraads, idealistisch en succesvol

14.12.21
Het nieuwe kinderboekenweek-geschenk wordt geschreven door twee Australiërs: Andy Griffiths en Terry Denton. Wie zijn deze succesvolle auteurs die al jaren de lijstjes met bestverkochte kinderboeken domineren?
Deel bericht

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

11.12.21
nister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.
Deel bericht

Kinderen kiezen leukste museum

03.12.21
Het Discovery Museum in Kerkrade is door kinderen verkozen tot leukste museum. Het museum kreeg gemiddeld een 9,2 en mag zich nu een jaar lang hét Kidsproof Museum 2022 van Nederland noemen.
Deel bericht

Gratis online Sinterklaasshow Tijl Damen

01.12.21
PERSBERICHT Op vrijdagochtend 3 december speelt kindertheatermaker Tijl Damen i.s.m. Kindertheater.nl voor alle basisscholen in Nederland gratis online sinterklaasvoorstellingen. Deze interactieve liedjesshows worden live gespeeld en gestreamd en kunnen in de klas via het digibord meegekeken worden. Maar het houdt niet op bij kijken: Tijl Damen laat zijn publiek op allerlei manieren actief meedoen: zingen, springen, dansen, klappen en uitbeelden.
Deel bericht

Herr Bachmann und seine Klasse is een ontroerende documentaire over een bevlogen leraar

16.11.21
Eerst zou het stadje Stadtallendorf centraal staan in de nieuwe film van Maria Speth. Maar toen stuitte ze op Bachmann en zijn klas vol kinderen die vaak eerder Turks, Russisch of Bulgaars spreken dan Duits.
Deel bericht

Meer kunst en cultuur op Amsterdamse scholen

11.11.21
Er zijn in Amsterdam nog te veel scholieren die heel weinig of helemaal niet in aanraking komen met kunst en cultuur. Dat moet anders. De komende 3 jaar gaan er zo’n 30 cultuurcoaches aan de slag op Amsterdamse scholen. Zij geven cultuurlessen, organiseren bezoekjes aan culturele locaties in de stad en zorgen voor verbinding met culturele instellingen.
Deel bericht

Lancering nieuwe dans-app Copellia

11.11.21
Vrolijk nieuws! Coppelia, de allermooiste dans-app voor op het digibord, wordt op 23 november gelanceerd. Basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 kunnen met deze educatieve app op een prachtige manier danskunst ontdekken.
Deel bericht

Winnaars Cinekid Awards 2021

23.10.21
Cinekid Festival heeft in Pathé Amsterdam Noord de Cinekid Leeuwen uitgereikt voor de beste series, films, games & apps van 2021 voor kinderen. De felbegeerde Cinekid Leeuwen voor Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm gingen naar de spannende sciencefiction film Captain Nova, dat op de openingsavond van Cinekid in wereldpremière ging én in 2018 op de Junior Co-production Market is gepitcht.
Deel bericht

Dit zijn de filmpremières van Cinekid Festival 2021

13.10.21
Het programma van Cinekid Festival staat weer boordevol (wereld)premières die je niet mag missen! We zetten de films die jij hier voor het eerst kan zien op een rij.
Deel bericht

Opinie | ‘Creatieve vakken zijn onontbeerlijk in het onderwijs’

07.10.21
Veel leerlingen in het voortgezet onderwijs staan onder grote druk. Aandacht voor muziek en theater op school zou deze kinderen volgens Lieke Dieltjens beter in staat stellen met die druk om te gaan. En dat is niet het enige positieve effect, stelt zij.
Deel bericht

Deze foto's van scholier Koen hangen nu in het Rijksmuseum

05.10.21
En zo hangen je winnende foto’s in het Rijksmuseum. Het overkwam Koen Sparla, leerling van het KWC in Culemborg die deelnam aan de jaarlijkse fotowedstrijd Document Junior. Koen, die 6 vwo doet, is een van de tien leerlingen – vijf uit het voortgezet onderwijs en vijf uit het mbo – van wie het werk wordt geëxposeerd.
Deel bericht

Ontdek hoe je schrijver wordt in het Kinderboekenmuseum

29.09.21
Persbericht - Van 6 t/m 30 oktober staat 'Worden wat je wil' centraal in het Kinderboekenmuseum. Het is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek en waar je kun je nu beter ontdekken wat het inhoudt om schrijver te worden?
Deel bericht

´Kunstles op de basisschool: even belangrijk als rekenen en taal´

24.09.21
Investeren in kunstonderwijs op de basisschool is belangrijk, zegt Barbara Brouwer, directeur van CHV Academy, in De Nieuws BV. Op dit moment wordt de sector genegeerd, zegt trompettist Eric Vloeimans. Maar juist door in de basis te investeren kan dit in de toekomst voorkomen worden.
Deel bericht

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld Boekenweekauteurs 2022

16.09.21
Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.
Deel bericht

Primeur voor Enschede met eerste doedelzakles op conservatorium: "Het is een prachtding"

11.09.21
Dat muziekstudenten gitaarles krijgen, piano kunnen spelen of een gouden keeltje hebben, zal niemand verbazen. Maar voor de doedelzak vallen er nog wel wat zieltjes te winnen. En dat lijkt de goede kant op te gaan, want op ArtEZ Conservatorium in Enschede wordt dit jaar voor het eerst doedelzakles gegeven.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)