Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Ophef rondom Sinterklaas van Charlotte Dematons

04.12.17
Er is momenteel veel consternatie rondom een van de meest bekende en meest verkochte Sinterklaasboeken, Sinterklaas van Charlotte Dematons.
Deel bericht

Educatieproject kunst op Curaçao

04.12.17
‘Laat jonge mensen in het Funderend, Speciaal en Voortgezet onderwijs op Curaçao spelen met kunst, leer ze over kunst, breng ze liefde en respect bij voor kunst.
Deel bericht

'Nederlandse identiteit laat zich niet vastleggen met Wilhelmus'

03.12.17
Het staat vastgelegd in het regeerakkoord: kinderen moeten op school weer het Wilhelmus zingen en er moet meer aandacht zijn voor de geschiedenis van ons land. Ook nieuwkomers moeten onze wortels kennen.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

Verdiep je in een kunstwerk met ARTtube

26.11.17
ARTtube biedt mooie video’s om te gebruiken in het kunst- en cultuuronderwijs. Voor docenten kunnen de video's bij actuele tentoonstellingen en collectiestukken een goede voorbereiding zijn op museumbezoek met de klas.
Deel bericht

Samsung leert kinderen via workshop digitaal componeren

23.11.17
Samsung en de stichting Méér Muziek in de Klas slaan de handen ineen om basisschool kinderen digitaal te leren componeren.
Deel bericht

Ook nieuw kabinet in de bres voor muziekonderwijs

22.11.17
Het nieuwe kabinet gaat voortbouwen op de ingeslagen weg van Rutte II wat betreft de ambities voor muziekonderwijs. Een motie van PvdA en D66 die dit moet regelen is gisteren aangenomen door de Kamer.
Deel bericht

Naturalis wint samen met basisschool Woutertje Pieterse de Museumeducatie Prijs 2018

13.11.17
Naturalis Biodiversity Center is samen met basisschool Woutertje Pieterse uit Leiden met het Verwonderpaspoort de winnaar van de Museumeducatie Prijs 2018. De prijs werd vrijdag 10 november uitgereikt in het Museum Beeld en Geluid door kersverse minister van OCW Ingrid van Engelshoven.
Deel bericht

Rijksmuseum geen must, scholieren kunnen ook naar andere 'prachtige' musea

13.11.17
Scholieren kunnen behalve naar het Amsterdamse Rijksmuseum ook een bezoek brengen aan een ander museum in Nederland. Minister Van Engelshoven van Cultuur heeft er bij een debat in de Tweede Kamer op gewezen dat er ook andere musea bezocht kunnen worden.
Deel bericht

Koningin bij ‘Méér Muziek in de Klas Lokaal’

10.11.17
Voor het eerst wordt een gemeentelijk convenant getekend waardoor alle kinderen in het basisonderwijs in 2020 muziekonderwijs ontvangen. Groningen krijgt op 14 november de primeur. Koningin Máxima zal bij de ondertekening aanwezig zijn.
Deel bericht

Junior Fellowship Profielwerkstukprijs havo-vwo

10.11.17
Het Rijksmuseum organiseert ook dit jaar deze wedstrijd. Maak een fantastisch werkstuk, win 1500 euro studiebeurs en een Traineeship. Uiterlijk inleveren 1 februari 2018.
Deel bericht

Landelijk project voor basisscholen dat draait om digitaal componeren

03.11.17
Samen met Samsung Nederland start Meer Muziek in de Klas een landelijk project voor basisscholen dat draait om digitaal componeren. Op deze manier willen we ons samen met hen sterk maken voor innovatief en muzikaal onderwijs en het bevorderen van creativiteit bij kinderen.
Deel bericht

Harmonie en basisschool lopen met hun blazersklas voor de muziek uit

27.10.17
Brabantse muziekgezelschappen zijn van oudsher hofleveranciers voor succesvolle blazers. Die kweekvijver dreigt echter droog te vallen. In het Brabantse dorp Hilvarenbeek lijkt de harmonie het tij te keren, dankzij nauwe samenwerking met het onderwijs, muziekdocenten en overheid.
Deel bericht

AaiPet best gewaardeerde schoolvoorstelling Zuid-Holland

24.10.17
Twee mannen en vier iPads. Meer is het niet. Maar dat levert een hilarische en perfect getimede voorstelling op. Dit blijkt ook uit de hoge waardering die de leerlingen en leerkrachten van basisscholen uit Zuid-Holland aan de voorstelling AaiPet van theatergezelschap BonteHond geven.
Deel bericht

De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17
Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.
Deel bericht

Cinekid viert jubileum Het Zakmes met vertoning

11.10.17
Het Zakmes bestaat 25 jaar. Om dat te vieren wordt de jeugdfilm eenmalig vertoond op het Cinekid Festival én verschijnt er een nieuwe editie van het kinderboek dat op het festival zal worden gepresenteerd.
Deel bericht

'Niet alleen Wilhelmus, ook Fries volkslied in de klas'

11.10.17
Gedeputeerden in Friesland willen dat de Friese basisschoolleerlingen niet alleen les krijgen over het Wilhelmus, maar ook over het Friese volkslied ofwel het Frysk Folksliet.
Deel bericht

Opinie | Laat school zelf zijn museum kiezen

09.10.17
In het regeerakkoord dreigen scholen een 'cultuurpakket' opgelegd te krijgen dat onze kinderen 'op een positieve manier bijspijkert over de Nederlandse identiteit'. Het Rijksmuseum zou door alle basisschoolkinderen in Nederland tenminste eenmaal bezocht moeten worden.
Deel bericht

Opinie | De Nachtwacht als pleister op onze identiteitscrisis

07.10.17
Als het aan de onderhandelaars van het toekomstige kabinet ligt, bezoeken alle scholieren onder schooltijd het Rijksmuseum. Marijn Cornelis van Cultuurschakel vindt het een slecht plan van vier vermoeide heren met een voorkeur voor de Randstad. En het staat ook haaks op het beleid van OCW.
Deel bericht