'Terra Ultima' wint Woutertje Pieterse Prijs voor beste kinderboek

02.04.22
De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek gaat dit jaar naar Terra Ultima, van illustrator Raoul Deleo en ontdekkingsreiziger Noah J. Stern. Dat is bekendgemaakt in een speciale uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1, De Kindertaalstaat. De winnaars ontvangen een bedrag van 15.000 euro.
Deel bericht

Lancering nieuwe muziek-app De nachtegaal

22.03.22
Tijdens de Kindermuziekweek, op 9 april, wordt de educatieve app De nachtegaal gelanceerd. Het is de vijfde muziek-app van het Koninklijk Concertgebouworkest. Basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 leren met deze nieuwe app op een speelse manier veel over muziek.
Deel bericht

De Vaandeldrager van Rembrandt begint tournee in Friesland

11.03.22
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt gaat vanaf mei een jaar lang op tournee langs twaalf musea in alle Nederlandse provincies. Het schilderij uit de Gouden Eeuw wordt “in elk museum in eigen context gepresenteerd” en er komt lesmateriaal over voor het primair en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Afscheidsmusicals 2022 voor groep 8

08.03.22
Welke afscheidsmusical kies je dit jaar voor groep 8? Altijd een lastige keuze. Op Musical op School vind je een handig overzicht met nieuwe eindmusicals voor 2022 en musicals uit voorgaande jaren.
Deel bericht

Het Concertgebouw weer volledig open: 3000 kinderen bij feestelijke eerste concerten

16.02.22
Het Concertgebouw opent deze week voor het eerst sinds 12 november op volledige capaciteit (1978 zitplaatsen in de Grote Zaal). De primeur is op 17 en 18 februari voor bijna 3000 kinderen uit groep 5 en 6 bij de uitvoeringen van 'Symfonie voor Wiebelkonten'.
Deel bericht

Kunst- en cultuurcentrum Kubus biedt helpende hand bij lerarentekort op basisscholen

08.02.22
Kunst- en cultuurcentrum Kubus in Lelystad biedt scholen in het basisonderwijs die kampen met een lerarentekort de helpende hand. Door (kunst)docenten voor de klas te zetten en hen een dag of dagdeel het onderwijs te laten verzorgen, wordt voorkomen dat er door lerarentekort lessen of lesdagen uitvallen. Bij kindcentrum Het Mozaïek is dat al een succesvol concept gebleken.
Deel bericht

Eisinga Planetarium dient dossier in voor verkrijgen werelderfgoedstatus

19.01.22
Een Nederlandse afvaardiging heeft dinsdag 18 januari in Parijs de stukken ingeleverd die ertoe moeten leiden dat het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker de werelderfgoed status verkrijgt. Het dossier werd door burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke (waar Franeker onder valt) overhandigd aan Lazare Eloundou, de nieuwe directeur van het UNESCO World Heritage Centre.
Deel bericht

Rijksmuseum zet meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht online

03.01.22
Het Rijksmuseum heeft vanaf vandaag een foto van De Nachtwacht met een zeer hoge resolutie op de website staan. De afbeelding is samengesteld uit 8430 foto's en is 717 gigapixels groot. Volgens het museum is het een van de grootste en meest gedetailleerde afbeeldingen die ooit van een kunstwerk zijn gemaakt.
Deel bericht

Ezechiel speelt orgel en ging daar viral mee

31.12.21
Ezechiel heeft een hobby die niet veel andere kinderen hebben: hij is gek op orgel spelen. Hij speelt regelmatig orgel in de kerk in Dordrecht. Een filmpje waarin hij op het orgel speelt was ook te zien in het Jeugdjournaal, in de Check Dit Dan.
Deel bericht

Opinie | Er is niks mis met Marokkaanse les

21.12.21
Elke zondagochtend breng ik mijn dochter naar Marokkaanse les. Ze leert het Arabische alfabet, zingt Arabische kinderliedjes en leert verzen uit de Koran. Na een paar maanden rijgt ze al wat Marokkaanse zinnetjes aan elkaar, zoals “papa, je moet nu een boterham voor me smeren, bij Allah!” Ik sta er versteld van hoe snel kinderen een taal kunnen leren.
Deel bericht

Een Australisch duo kinderboekenschrijvers: geliefd, tegendraads, idealistisch en succesvol

14.12.21
Het nieuwe kinderboekenweek-geschenk wordt geschreven door twee Australiërs: Andy Griffiths en Terry Denton. Wie zijn deze succesvolle auteurs die al jaren de lijstjes met bestverkochte kinderboeken domineren?
Deel bericht

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

11.12.21
nister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.
Deel bericht

Kinderen kiezen leukste museum

03.12.21
Het Discovery Museum in Kerkrade is door kinderen verkozen tot leukste museum. Het museum kreeg gemiddeld een 9,2 en mag zich nu een jaar lang hét Kidsproof Museum 2022 van Nederland noemen.
Deel bericht

Gratis online Sinterklaasshow Tijl Damen

01.12.21
PERSBERICHT Op vrijdagochtend 3 december speelt kindertheatermaker Tijl Damen i.s.m. Kindertheater.nl voor alle basisscholen in Nederland gratis online sinterklaasvoorstellingen. Deze interactieve liedjesshows worden live gespeeld en gestreamd en kunnen in de klas via het digibord meegekeken worden. Maar het houdt niet op bij kijken: Tijl Damen laat zijn publiek op allerlei manieren actief meedoen: zingen, springen, dansen, klappen en uitbeelden.
Deel bericht

Herr Bachmann und seine Klasse is een ontroerende documentaire over een bevlogen leraar

16.11.21
Eerst zou het stadje Stadtallendorf centraal staan in de nieuwe film van Maria Speth. Maar toen stuitte ze op Bachmann en zijn klas vol kinderen die vaak eerder Turks, Russisch of Bulgaars spreken dan Duits.
Deel bericht

Meer kunst en cultuur op Amsterdamse scholen

11.11.21
Er zijn in Amsterdam nog te veel scholieren die heel weinig of helemaal niet in aanraking komen met kunst en cultuur. Dat moet anders. De komende 3 jaar gaan er zo’n 30 cultuurcoaches aan de slag op Amsterdamse scholen. Zij geven cultuurlessen, organiseren bezoekjes aan culturele locaties in de stad en zorgen voor verbinding met culturele instellingen.
Deel bericht

Lancering nieuwe dans-app Copellia

11.11.21
Vrolijk nieuws! Coppelia, de allermooiste dans-app voor op het digibord, wordt op 23 november gelanceerd. Basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 kunnen met deze educatieve app op een prachtige manier danskunst ontdekken.
Deel bericht

Winnaars Cinekid Awards 2021

23.10.21
Cinekid Festival heeft in Pathé Amsterdam Noord de Cinekid Leeuwen uitgereikt voor de beste series, films, games & apps van 2021 voor kinderen. De felbegeerde Cinekid Leeuwen voor Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm gingen naar de spannende sciencefiction film Captain Nova, dat op de openingsavond van Cinekid in wereldpremière ging én in 2018 op de Junior Co-production Market is gepitcht.
Deel bericht

Dit zijn de filmpremières van Cinekid Festival 2021

13.10.21
Het programma van Cinekid Festival staat weer boordevol (wereld)premières die je niet mag missen! We zetten de films die jij hier voor het eerst kan zien op een rij.
Deel bericht

Opinie | ‘Creatieve vakken zijn onontbeerlijk in het onderwijs’

07.10.21
Veel leerlingen in het voortgezet onderwijs staan onder grote druk. Aandacht voor muziek en theater op school zou deze kinderen volgens Lieke Dieltjens beter in staat stellen met die druk om te gaan. En dat is niet het enige positieve effect, stelt zij.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)