Welke afscheidsmusical kiezen scholen in 2020?

16.01.20
Producenten van afscheidsmusicals hebben weer hun uiterste best gedaan om leerkrachten, leerlingen van groep 8 en hun ouders een onvergetelijke avond te bezorgen met een spetterende eindmusical. Het is de komende maanden aan de leerkrachten en leerlingen om een keuze te maken. De eerste nieuwe musicals staan al sinds december online. In de loop van januari volgen er nog meer.
Deel bericht

Creatief Site-onderwijs tutorials

14.01.20
Op deze site zijn bijna 100 tutorials opgenomen. Door middel van een tutorial wordt kennis overgedragen door middel van een voorbeeld. Workshops, introductie filmpjes en ideetjes met als onderwerpen schilderen, tekenen, verf, grafiek, linosnede, boetseren, gutsen, houtbewerken, krijt ed.
Deel bericht

'Na een paar lessen keken ze niet meer naar de rolstoel maar naar het kind'

13.01.20
In Nederland willen we dat iedereen meetelt. Maar mensen met een beperking vallen nogal eens buiten de boot. Gehandicapten vinden veel moeilijker een baan of een eigen huis dan mensen zonder beperking.
Deel bericht

Openbare Beeldenroutes en educatie (po en vo)

12.01.20
Op deze site hebben we openbare beeldenroutes in heel Nederland verzameld. Gerangschikt op provincie. Hierbij hebben we als good-practice ontwikkeld een 1) kijkwijzer/werkblad bij iedere route te gebruiken (po-onderbouw vo) 2) een kijkwijzer voor het schrijven van een recensie bij een beeld. (vo-ckv-mbo) 3) een overzicht met 22 verwerkingssuggesties/ lessen bij een beeldenroute (po-vo-mbo)
Deel bericht

Rijksmuseum Junior Fellowship Profielwerkstukprijs

11.01.20
Maak een profielwerkstuk met een link naar het Rijksmuseum. (havo-vwo) Dit mag zijn vanuit een creatief vak, geschiedenis, economie of wiskunde. Je maakt kans op een studiebeurs van 1500 euro én 10 genomineerden krijgen een 5 daags traineeship in het museum. Inzenden voor 1 februari.
Deel bericht

2020 Beethovenjaar

10.01.20
Op deze CKplus site zijn links verzameld die verwijzen naar biografieën over Ludwig van Beethoven, zijn muzikale werk, leuke filmpjes, een aantal interviews en activiteiten rondom het Beethoven jaar.
Deel bericht

Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?

29.12.19
De laatste jaren klinkt er steeds meer kritiek op het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?
Deel bericht

Waarom vieren we Kerst?

25.12.19
Is Kerst altijd een christelijk feest geweest? Waarom is er een Tweede Kerstdag? En wat heeft Sinterklaas met de Kerstman te maken?
Deel bericht

Olaf Vos gaat Groninger lesmateriaal ontwikkelen als streektaalconsulent

12.12.19
Het Centrum Groninger Taal & Cultuur wil zich de komende jaren meer richten op het onderwijs en op het ontwikkelen van Gronings lesmateriaal en lespakketten voor leerkrachten.
Deel bericht

Romeinse Rijksgrens genomineerd als Unesco-werelderfgoed

06.12.19
De Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk – is een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Daarom wordt deze grens door Nederland voorgedragen voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst, maakte minister Van Engelshoven (Cultuur) vand...
Deel bericht

Kinderen testen oude games: 'ik begrijp er helemaal niks van!'

18.11.19
In de plaats Schagen, in Noord-Holland, hebben kinderen dit weekend oude games getest. Ze speelden geen Fortnite of FIFA, maar Supermario, Pacman en Duckhunt. Er kwamen veel kinderen op af en die vonden het soms nog best even wennen.
Deel bericht

Online filmpjes over Canon van Nederland, geen boekje

14.11.19
In het regeerakkoord was afgesproken dat alle leerlingen van 18 jaar een boekje zouden krijgen over de Canon van Nederland, maar dat gaat niet door. In plaats van een boekje komen er nu online filmpjes.  .
Deel bericht

Vaak te weinig geld voor vakleerkracht cultuureducatie

12.11.19
Veertig procent van de scholen heeft geen vakleerkracht voor cultuureducatie. Dat staat in de Monitor Cultuureducatie primair onderwijs 2018-2019.
Deel bericht

Winnaars Museumeducatieprijs bekend

11.11.19
Het Sint-Maarten Debat van Museum Catharijneconvent in samenwerking met CBS De Wegwijzer uit Zeist en Wie ben ik, wie was jij? Van het Nationaal Archief in samenwerking met basisschool De Ark uit Den Haag zijn de winnaars van de Museumeducatieprijs 2019. De prijzen werden vrijdag 8 november uitgerei...
Deel bericht

'In Europa' vanaf 22 december 2019 op tv, online en in de klas

10.11.19
De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.
Deel bericht

De Geef een boek cadeau-jeugdtitel van 2020 is bekend: ‘Koning van Katoren’

05.11.19
Het geven van een boek kan een mooie impuls zijn voor leesplezier en leesbevordering. Door met z’n allen te lezen, laat je zien hoe leuk lezen is. De cadeau-jeugdtitel van 2020 is bekend: ‘Koning van Katoren’.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg overleden

29.10.19
Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg is overleden. Hij was 73 jaar oud. Ruggenberg werkte jarenlang als journalist voor diverse dagbladen. In 2006 stopte hij daarmee, om zich voltijd te gaan richten op het schrijven van jeugdboeken. Hij schreef vooral historische avonturenromans.
Deel bericht

'Timo moet wachten' in première gegaan

21.10.19
Op het filmfestival Cinekid is de documentaire 'Timo moet wachten' in première gegaan. De documentaire gaat over Timo die graag naar school zou willen, maar daar niet meer welkom is.
Deel bericht

Kunstactiviteiten doen stress bij kinderen in armoede dalen

02.10.19
Kan armoede onder je huid kruipen? Het antwoord is ja. Armoede heeft invloed op onze fysiologische systemen die reageren op stress. Resultaat: negatieve cognitieve, emotionele en gezondheidseffecten voor wie opgroeit in armoede. Als kleuterleraar kan […]
Deel bericht

Blog | Ruimtevaarder

01.10.19
Door Johan de Wilde Deze week bespreekt een vriendin in haar les Nederlands het liedje Ruimtevaarder van Kommil Foo. In haar ogen is er niets beter om leerlingen van onze taal te laten houden dan hen goede teksten te laten lezen en mooie muziek te laten beluisteren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)