´Kunstles op de basisschool: even belangrijk als rekenen en taal´

24.09.21
Investeren in kunstonderwijs op de basisschool is belangrijk, zegt Barbara Brouwer, directeur van CHV Academy, in De Nieuws BV. Op dit moment wordt de sector genegeerd, zegt trompettist Eric Vloeimans. Maar juist door in de basis te investeren kan dit in de toekomst voorkomen worden.
Deel bericht

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld Boekenweekauteurs 2022

16.09.21
Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.
Deel bericht

Primeur voor Enschede met eerste doedelzakles op conservatorium: "Het is een prachtding"

11.09.21
Dat muziekstudenten gitaarles krijgen, piano kunnen spelen of een gouden keeltje hebben, zal niemand verbazen. Maar voor de doedelzak vallen er nog wel wat zieltjes te winnen. En dat lijkt de goede kant op te gaan, want op ArtEZ Conservatorium in Enschede wordt dit jaar voor het eerst doedelzakles gegeven.
Deel bericht

Schoolreisje naar Berlijn of Praag? Ineens gaat iedereen naar Maastricht

10.09.21
Steeds meer middelbare scholen kiezen eieren voor hun geld. Reisjes naar Rome en Berlijn worden afgezegd of omgeboekt in retourtjes Maastricht en Achterhoek. Zo omzeilen ze gedoe in het buitenland, met niet-gevaccineerde leerlingen. ,,Je komt in de problemen als een leerling positief test en in quarantaine moet, vraag je een docent dan om ook daar te blijven?”
Deel bericht

Platina voor Luizenmoeder-film na 400.000 bezoekers

09.09.21
De Nederlandse speelfilm Luizenmoeder- De Film is door 400.000 mensen in de bioscoop gezien. Hoofdrolspeler Ilse Warringa heeft daarom in de talkshow HLF8 de Platina Film Award gekregen uit handen van presentator Johnny de Mol.
Deel bericht

Wel of niet op Romereis: een hoofdpijndossier voor scholen

02.09.21
Amsterdamse scholen worstelen met de vraag of ze de buitenlandse werkweken door laten gaan. Sommige hebben al een streep gezet door de reizen, andere gaan ondanks coronabeperkingen toch richting Rome, Parijs of Ardennen.
Deel bericht

Nomineer een vrijwilligersteam voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021

01.09.21
Vanaf vandaag kunnen vrijwilligersteams worden genomineerd voor de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs 2021. Op 6 december 2021 reikt demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de tweede keer de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs uit aan het vrijwilligers...
Deel bericht

Willem van Oranje krijgt eigen musical in gloednieuw theater

01.09.21
Deze week zijn de repetities voor de educatieve en muzikale geschiedenisvoorstelling Willem Junior, over het leven van Willem van Oranje, van STENT Producties gestart gegaan. Naast de first cast, Luuk Haaze en Merijn Oerlemans, waren ook de understudies Jeroen Sigterman, Sem van der Hijden en Thijmen de Koeijer voor deze speciale aftrap aanwezig.
Deel bericht

De Voorleestent: nieuwe experience in het Kinderboekenmuseum

23.08.21
Voorlezen: je kunt er als (groot)ouders niet vroeg genoeg mee beginnen. Om het nóg magischer te maken opent het Kinderboekenmuseum op 16 september een nieuwe experience voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar).
Deel bericht

Deze nieuwe Pabo-minor leert je lesgeven over film en mediawijsheid

19.08.21
Netwerk Filmeducatie introduceert een nieuwe minor over film en mediawijsheid. In dit interview lees je meer over de totstandkoming.
Deel bericht

Dansschool Utrecht eist vaccinatiebewijs van leerlingen: 'Desnoods een rechtszaak'

06.08.21
Een lawine van intimiderende en giftige reacties kreeg dansleraar Peter Vlug over zich heen toen hij besloot alleen nog gevaccineerde mensen toe te laten op zijn danslessen. Toch houdt hij voet bij stuk, want hij vindt de coronatesten niet betrouwbaar genoeg. "Ik heb de verantwoordelijkheid een veilige dansomgeving te creëren voor mijn leerlingen."
Deel bericht

Neder-Germaanse Limes derde nieuwe Nederlandse werelderfgoed

27.07.21
Nederland heeft er 3 nieuwe historische wereldiconen bij. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst worden zij toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Voor Nederland zijn de Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk -, de Koloniën van Weldadigheid en...
Deel bericht

Nieuwe serie over Bartje: 'Kinderen vroeg kennis laten maken'

15.07.21
De Drentse Bartje Bartels, bekend van de uitroep 'ik bid niet veur bruune bonen', is de hoofdrolspeler in een nieuwe miniserie. De afleveringen worden in het nieuwe schooljaar geïntroduceerd.
Deel bericht

Dit zijn de zes beste filmleraren van Nederland

06.07.21
Dit jaar zijn er voor het eerst regionale voorrondes gehouden voor Filmleraar van het Jaar 2021. De zes winnaars maken allemaal kans op de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2021. Ben jij nieuwsgierig naar de kanshebbers? Je ontmoet ze hier...
Deel bericht

Nachtwacht tijdelijk te zien 'zoals Rembrandt hem had bedoeld'

23.06.21
De Nachtwacht is komende maanden voor het eerst in ruim driehonderd jaar in zijn originele formaat te zien. Het Rijksmuseum heeft een reconstructie gemaakt van de repen die in het verleden van het doek zijn afgesneden. Door panelen met deze reconstructie rondom het schilderij op te hangen wordt duidelijk hoe het schilderij van Rembrandt er oorspronkelijk uitzag.
Deel bericht

Adviesraad: cultuur op school zeker zo belangrijk als gym

08.06.21
Cultuureducatie moet steviger in het primair en voortgezet onderwijs worden ingebed, luidt een advies van de Raad voor Cultuur aan demissionair onderwijs- en cultuurminister Ingrid van Engelshoven. Het adviesorgaan wil een toekomst waarin kunst- en cultuuronderwijs een vergelijkbare positie heeft op school als bewegingsonderwijs.
Deel bericht

Schoolfilm van de maand juni: BARS

07.06.21
In juni kijk je naar de kort documentaire: BARS. Aan de hand van kijkvragen en fragmenten gaan leerlingen in de bijbehorende gratis les in gesprek over de creatieve keuzes die regisseur René van Zundert bij het verfilmen van dit heftige verhaal heeft gemaakt en laten we de regisseur ook zelf aan het woord. Leerlingen ontdekken de kracht van montage en voeren een creatieve doe-opdracht uit.
Deel bericht

Jostiband maakt muziek met kleurennoten voor iedereen toegankelijk

01.06.21
Als je een muziekinstrument wilt bespelen, is het handig als je noten kunt lezen. Maar voor wie het gewone muziekschrift een iets te harde noot is om te kraken, heeft de Jostiband een oplossing. Het orkest voor mensen met een verstandelijke beperking gebruikt zelf al jarenlang kleuren om noten lezen eenvoudiger te maken.
Deel bericht

NFF daagt leraren uit met Filmeducatie

18.05.21
In coronatijd maken leerlingen en docenten meer dan ooit gebruik van beeld om verhalen te vertellen. Sinds de start van de pandemie kregen leerlingen gemiddeld vier maanden thuisonderwijs en groeide video uit tot het meest gebruikte medium onder leerlingen. Waarom leren zij dan niet standaard over film op school? Het NFF daagt alle leraren van Nederland uit om daar verandering in te brengen.
Deel bericht

Filosoferen met kunst met je eigen virtuele vakdocent

18.05.21
Wat heeft Erasmus met een mooi gedekte tafel te maken? Mag je een aap leren fietsen? Wat vertelt een silhouet? Is Plato het daar mee eens? Met het lespakket Knip je Knap gaan kinderen op verschillende manieren met knipkunst aan de gang en worden daardoor ook aan het filosoferen gezet. Scholen ontvangen dan twee vakdocenten in de klas. Zij komen echter niet fysiek maar virtueel op bezoek.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)