Grote vraag naar cultuurcoaches

21.02.17
In 2016 hebben gemeenten 256 fte aan cultuurcoaches gerealiseerd. Veel meer dan de oorspronkelijk beoogde 135 fte. Dat blijkt uit een inventarisatie door het LKCA. Zonder structurele gemeentelijke middelen blijft de toekomst van de cultuurcoach echter onzeker.
Deel bericht

Geen afscheidsmusical maar een opera op basisscholen

21.02.17
Wie heeft er geen afscheidsmusical gedaan in groep 8 van de middelbare school? Toch gaan 25 basisscholen in Nederland komend jaar met deze aloude traditie breken. Ze kiezen voor een ander bijzonder project: een afscheidsopera.
Deel bericht

'Ineens gebruiken ze moeilijke woorden als constructie'

21.02.17
De sluiting van basisschool Het Spectrum was een geluk bij een ongeluk. Dankzij dit verlies kon de Prinses Marijkeschool haar leerlingen kunst - en techniekles bieden.
Deel bericht

Podium en Efteling lanceren educatief Sprookjeslespakket

20.02.17
‘Spelen met Sprookjes‘ is een gratis lespakket voor kleuterklassen en bso-groepen. Kleurrijke Sprookjesbosbewoners nemen de kinderen mee op avontuur en brengen zo klassieke sprookjes tot leven.
Deel bericht

'Sluit een politiek pact voor kunst en cultuur'

20.02.17
Frans Becker en Paul Kalma pleiten in de Volkskrant voor een 'Pact voor Cultuur' tussen politieke partijen voorafgaand aan de verkiezingen.
Deel bericht

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

17.02.17
Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.
Deel bericht

Verleid scholen tot mediakunst

16.02.17
Tablets, gps, telefonie, computer- en videogames. Scholen zijn weliswaar aardig toegerust in het werken met digitale middelen, maar niet om die effectief te gebruiken voor creativiteitsontwikkeling. Ben Kamphuis laat op Cultureel Kapitaal zien hoe het anders kan.
Deel bericht

Goede cultuureducatie en cultuurparticipatie voor iedereen: LKCA Activiteitenplan 2017-2018

14.02.17
Een kennisinstituut dat weet wat er speelt. Samen kennis ontwikkelt met onderzoekers en praktijk. Mensen verbindt. En soms de lead neemt in nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor staat het LKCA. Lees ons aangescherpte activiteitenplan voor 2017-2018.
Deel bericht

Piet Mondriaan site op CKplus

09.02.17
Op CKplus veel informatie en video's over Mondriaan. Niet minder dan 18 (digitale en print) lespakketten- en 16 educatieve video's zijn voor het PO en het VO opgenomen.
Deel bericht

Docentenmiddag Kunsthal 22 februari

07.02.17
Bij de twee komende exposities wordt een docentenmiddag georganiseerd voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Subsidie beschikbaar voor muziekonderwijs

07.02.17
Scholen die in het schooljaar 2017/2018 werk willen maken van muziekonderwijs, kunnen hiervoor nog tot 1 april aanstaande subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. In totaal is er acht miljoen euro beschikbaar.
Deel bericht

15 feb. Docentendag Gek van Surrealisme

06.02.17
Museum Boijmans Van Beuningen organiseert 15 februari een docentenmiddag bij de tentoonstelling Gek van Surrealisme. Zowel voor het PO als VO.
Deel bericht

Impuls voor goed muziekonderwijs op de pabo

06.02.17
Om meer muziek in de klas te krijgen, is het van groot belang dat toekomstige leerkrachten zelfvertrouwen ontwikkelen om bijvoorbeeld te zingen voor en met hun leerlingen. Dat begint met goed muziekonderwijs op de pabo voor iedere student.
Deel bericht

Symposium over muziekonderwijs op Paleis Noordeinde

06.02.17
Koningin Máxima opent woensdag 22 maart op Paleis Noordeinde het symposium ‘Morgen meer muziek in de klas.’ Centraal staat het structureel verankeren van muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen.
Deel bericht

1917. Romanovs & Revolutie

06.02.17
Met je klas naar 1917. Romanovs & Revolutie in de Hermitage Amsterdam, een overzicht van de educatieve activiteiten.
Deel bericht

Kritische noten bij Handreiking Basis voor Cultuureducatie

05.02.17
Geert Drion en Edwin van Meerkerk zijn ontevreden over de handreiking Basis voor Cultuureducatie die het LKCA eind vorig jaar gepubliceerde. De handreiking biedt volgens hen geen helderheid en geeft geen antwoord op prangende kwesties in het veld. Terwijl dat nou juist wel de bedoeling was.
Deel bericht

Collectieve oproep terugkeer CJP cultuurkaart in vso

31.01.17
In een brief aan minister Bussemaker pleit het LKCA samen met tal van andere partners en betrokken voor de terugkeer van de CJP Cultuurkaart in het voortgezet speciaal onderwijs.
Deel bericht

Schoolleiders: muziek niet goed verankerd

26.01.17
90% procent van de schoolleiders vindt muziek en sport van groot belang op de basisschool. Ze willen graag voor beide vakdocenten, maar moeten vaak kiezen. Dit blijkt uit een enquête van AVS onder 179 schoolleiders.
Deel bericht

Hoe behandel je gedichten in de klas op een prikkelende manier?

24.01.17
Van 26 januari tot en met 2 februari is het weer Poëzieweek! Een extra reden om gedichten te behandelen in de klas. Of gewoon thuis. Doe je voordeel met de acht tips van Kila van der Starre op Cultureel Kapitaal.
Deel bericht

Digitale muzieklesmethode Kazoo wint NOT Innovatie Award 2017

24.01.17
Vanmiddag kende de organisatie van de NOT, de vakbeurs voor het onderwijs, de Innovatie Award 2017 toe aan Kazoo. Deze digitale muzieklesmethode voor het basisonderwijs is een initiatief van Het Koninklijk Concertgebouw en werd ontwikkeld door uitgeverij Blink.
Deel bericht