Eerste landelijke Kindermuziekweek in Het Concertgebouw

03.04.19

De Nederlandse muzieksector bundelt haar krachten om een gezamenlijke droom te realiseren: de landelijke Kindermuziekweek. Van 5 tot 14 april vinden door het hele land muziekactiviteiten plaats voor kinderen van 0 tot 12 jaar, onder andere in Het Concertgebouw, de Doelen, TivoliVredenburg en Nationale Opera & Ballet. De Kindermuziekweek wordt geopend in Het Concertgebouw doorharpist en ambassadeur van de Kindermuziekweek Remy van Kesteren.

In de Kindermuziekweek worden concerten, workshops en voorstellingen georganiseerd op scholen, in concertzalen en in theaters. Kinderen mogen ook zelf muziekinstrumenten uitproberen. Het doel: ieder kind in Nederland het plezier laten ervaren van livemuziek in alle genres. Tien dagen lang, elk jaar opnieuw.

Remy: 'Ik kan me het leven niet voorstellen zonder muziek. Ieder kind zou de mogelijkheid moeten krijgen om live muziek te horen, te maken en te beleven. Als kind kreeg ik die kans, leerde ik de harp kennen en van muziek te houden. En als ambassadeur van de Kindermuziekweek wil ik zoveel mogelijk kinderen ook de kans geven om betoverd te worden door muziek.'

Kinderen voor Kinderen Speciaal voor de Kindermuziekweek komt Michiel Rozendal, de zangcoach van Kinderen voor Kinderen, naar Het Concertgebouw om het lied voor de Koningsspelen 2019 in te studeren. Op 6 april geeft hij drie keer een zangworkshop, om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Michiel: 'Tijdens mijn workshops ga ik onder andere Pasapas, het nieuwe liedje voor de Koningsspelen instuderen. Ik geloof dat iedereen kan leren zingen, dus ervaring is niet nodig. Iedereen mag meedoen!' Michiel neemt een paar kinderen van het officiële Kinderen voor Kinderen koor mee.

Het Concertgebouw wil de deuren openen voor alle kinderen. 'We hebben speciaal voor deze week een divers programma ontwikkeld. We vinden het belangrijk om kinderen de kans te geven hier binnen iets te laten maken of te laten meemaken', aldus het educatieteam van Het Concertgebouw. Uit onderzoek blijkt dat de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen door muziek positief worden beïnvloed. Daar zouden álle kinderen van moeten profiteren. Op dit moment is het vaak een trouw publiek van muziekliefhebbers dat kinderconcerten bezoekt; (groot)ouders die zelf graag concerten bezoeken en dat hun kinderen ook willen laten ervaren. Via scholen en kinderopvangorganisaties wil de Kindermuziekweek ook kinderen bereiken die muzikale opvoeding niet van huis uit meekrijgen.

Violiste en socialmedia-influencer Kim Spierenburg is ook ambassadeur van de Kindermuziekweek voor Het Concertgebouw. Ze zal tijdens de week vlogs maken voor kinderen van het Emma Kinderziekenhuis en een inspiratietalk geven. 'Ik begon als zesjarige met vioolspelen omdat ik iemand live hoorde spelen en de klank zó mooi vond. Ik gun elk kind zo'n inspirerende ervaring: de muziek van dichtbij meemaken, voelen wat het met je doet. Hoe muziek je kan helpen? Dat verschilt per persoon, je ontwikkelt je eigen muzikale smaak. Dat kan alleen door het mee te maken, te ervaren, te horen en van dichtbij te zien.'
Deel bericht
(advertentie)

Online filmpjes over Canon van Nederland, geen boekje

14.11.19
In het regeerakkoord was afgesproken dat alle leerlingen van 18 jaar een boekje zouden krijgen over de Canon van Nederland, maar dat gaat niet door. In plaats van een boekje komen er nu online filmpjes.  .
Deel bericht

Vaak te weinig geld voor vakleerkracht cultuureducatie

12.11.19
Veertig procent van de scholen heeft geen vakleerkracht voor cultuureducatie. Dat staat in de Monitor Cultuureducatie primair onderwijs 2018-2019.
Deel bericht

Winnaars Museumeducatieprijs bekend

11.11.19
Het Sint-Maarten Debat van Museum Catharijneconvent in samenwerking met CBS De Wegwijzer uit Zeist en Wie ben ik, wie was jij? Van het Nationaal Archief in samenwerking met basisschool De Ark uit Den Haag zijn de winnaars van de Museumeducatieprijs 2019. De prijzen werden vrijdag 8 november uitgerei...
Deel bericht

'In Europa' vanaf 22 december 2019 op tv, online en in de klas

10.11.19
De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.
Deel bericht

De Geef een boek cadeau-jeugdtitel van 2020 is bekend: ‘Koning van Katoren’

05.11.19
Het geven van een boek kan een mooie impuls zijn voor leesplezier en leesbevordering. Door met z’n allen te lezen, laat je zien hoe leuk lezen is. De cadeau-jeugdtitel van 2020 is bekend: ‘Koning van Katoren’.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg overleden

29.10.19
Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg is overleden. Hij was 73 jaar oud. Ruggenberg werkte jarenlang als journalist voor diverse dagbladen. In 2006 stopte hij daarmee, om zich voltijd te gaan richten op het schrijven van jeugdboeken. Hij schreef vooral historische avonturenromans.
Deel bericht

'Timo moet wachten' in première gegaan

21.10.19
Op het filmfestival Cinekid is de documentaire 'Timo moet wachten' in première gegaan. De documentaire gaat over Timo die graag naar school zou willen, maar daar niet meer welkom is.
Deel bericht

[EduAd] De nieuwe kerstmusicals 2019

08.10.19
Misschien wil je binnenkort beslissen welke kerstmusical je met de klas of school wilt opvoeren dit jaar. Op Musical op School vind een mooi overzicht met tientallen mooie kerstmusicals waarvan 2 die net zijn verschenen.
Deel bericht

Kunstactiviteiten doen stress bij kinderen in armoede dalen

02.10.19
Kan armoede onder je huid kruipen? Het antwoord is ja. Armoede heeft invloed op onze fysiologische systemen die reageren op stress. Resultaat: negatieve cognitieve, emotionele en gezondheidseffecten voor wie opgroeit in armoede. Als kleuterleraar kan […]
Deel bericht

Blog | Ruimtevaarder

01.10.19
Door Johan de Wilde Deze week bespreekt een vriendin in haar les Nederlands het liedje Ruimtevaarder van Kommil Foo. In haar ogen is er niets beter om leerlingen van onze taal te laten houden dan hen goede teksten te laten lezen en mooie muziek te laten beluisteren.
Deel bericht

De Wijde Wereld in (première)

30.09.19
Als kind afscheid moeten nemen van vriendjes, van ooms en tantes, opa’s en oma’s. Alles moeten achterlaten wat je kent, en dan terecht te komen in een land waar je de taal niet verstaat en de gewoontes niet begrijpt. Dat overkwam Mina en Melika die als kind met hun ouders van hun plek werden verdreven.
Deel bericht

Echte kunstwerken naar Rotterdamse scholen

27.09.19
Diverse kunstschatten van het Museum Boijmans Van Beuningen gaan naar Rotterdamse scholen. Het lesprogramma ‘Boijmans in de Klas’ is al door ruim negentig scholen geboekt. Het programma is een internationale primeur: nergens ter wereld wordt op deze schaal kostbare kunst naar scholen gebracht. De Rotterdamse scholen krijgen ook museumdocenten op bezoek.
Deel bericht

Zwijsen presenteert nieuw toneelleesboek 'Zelf gemaakt!'

27.09.19
Schrijfster Anke Werker en illustrator Rick de Haas schreven en illustreerden in vijf dagen een boek in het TextielMuseum in Tilburg. Het resultaat: het toneelleesboek Zelf gemaakt!. Uitgeverij Zwijsen geeft het boek uit. Het boek wordt op zondag 29 september tijdens het kinderboekenfestival Knetters in Poppodium 013 in Tilburg gepresenteerd.
Deel bericht

Film in de klas’ wil leerlingen in aanraking brengen met invloedrijke beeldcultuur

27.09.19
Kinderen krijgen dagelijks een stortvloed aan beelden te verduren. Het is dus van belang dat zij bewust en kritisch leren kijken. Onder de noemen Film in de klas komt er op schooltv.nl een collectie Nederlandse films beschikbaar in combinatie met gratis te downloaden lespakketten voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar.
Deel bericht

Een pop-up museum door uw leerlingen

23.09.19
Uw leerlingen die zelf een pop-up-museum openen; tijdens de Nationale Museumweek kan het! Meld u aan en misschien opent uw museum tussen 13 en 26 april 2020 haar deuren. Het pop-up-museum is een ervaring die niet alleen de leerlingen verrijkt, maar ook hun ouders en de stad(swijk). Meld uw school vóór 1 oktober aan. Uiterlijk 1 november hoort u of u mee kunt doen.
Deel bericht

Genomineerden Museumeducatie Prijs bekend

23.09.19
De jury van de Museumeducatie Prijs heeft gekozen. Zes mooie educatieprojecten dingen mee naar de Museumeducatie Prijs 2019, die op 8 november 2019 zal worden uitgereikt tijdens de Museumkids Awards. De winnaar krijgt € 45.000. De Museumeducatie Prijs is dé onderscheiding voor bijzondere samenwerkingsprojecten tussen basisscholen en musea.
Deel bericht

Hoe klonk de taal van Rembrandt?

11.08.19
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt.
Deel bericht

Genomineerden Museumeducatie Prijs bekend

07.08.19
De jury van de Museumeducatie Prijs heeft gekozen. Zes mooie educatieprojecten dingen mee naar de Museumeducatie Prijs 2019. De uitreiking is op 8 november 2019 tijdens de Museumkids Awards.De Museumeducatie Prijs is dé onderscheiding voor bijzondere samenwerkingsprojecten tussen basisscholen en musea. Het beste educatieproject wint een bedrag van € 45.000.
Deel bericht

Alphense basisschoolleerlingen verzekerd van kunst- en cultuureducatie

07.07.19
Rond de 7.200 leerlingen van het basisonderwijs in Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Aarlanderveen zijn tot en met het schoolseizoen van 2022-2023 verzekerd van een aanbod van kunst- en cultuureducatie.De deelnemers aan het hiertoe getekende convenant hebben elkaar gevonden in de overtuiging dat kunst- en cultuureducatie een onmisbaar onderdeel is in het curriculum van een basisschool.
Deel bericht

Christiaan Blom (10 jaar) is de grote winnaar van de jaarlijkse muziekwedstrijd van Het Concertgebouw

17.06.19
Op zondag 16 juni werd voor de elfde keer de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours gehouden. Op zondagmiddag werd in de Kleine zaal van Het Concertgebouw uit acht finalisten de winnaar unaniem gekozen: Christiaan Blom (blokfluit).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)