Eerste landelijke Kindermuziekweek in Het Concertgebouw

03.04.19

De Nederlandse muzieksector bundelt haar krachten om een gezamenlijke droom te realiseren: de landelijke Kindermuziekweek. Van 5 tot 14 april vinden door het hele land muziekactiviteiten plaats voor kinderen van 0 tot 12 jaar, onder andere in Het Concertgebouw, de Doelen, TivoliVredenburg en Nationale Opera & Ballet. De Kindermuziekweek wordt geopend in Het Concertgebouw doorharpist en ambassadeur van de Kindermuziekweek Remy van Kesteren.

In de Kindermuziekweek worden concerten, workshops en voorstellingen georganiseerd op scholen, in concertzalen en in theaters. Kinderen mogen ook zelf muziekinstrumenten uitproberen. Het doel: ieder kind in Nederland het plezier laten ervaren van livemuziek in alle genres. Tien dagen lang, elk jaar opnieuw.

Remy: 'Ik kan me het leven niet voorstellen zonder muziek. Ieder kind zou de mogelijkheid moeten krijgen om live muziek te horen, te maken en te beleven. Als kind kreeg ik die kans, leerde ik de harp kennen en van muziek te houden. En als ambassadeur van de Kindermuziekweek wil ik zoveel mogelijk kinderen ook de kans geven om betoverd te worden door muziek.'

Kinderen voor Kinderen Speciaal voor de Kindermuziekweek komt Michiel Rozendal, de zangcoach van Kinderen voor Kinderen, naar Het Concertgebouw om het lied voor de Koningsspelen 2019 in te studeren. Op 6 april geeft hij drie keer een zangworkshop, om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Michiel: 'Tijdens mijn workshops ga ik onder andere Pasapas, het nieuwe liedje voor de Koningsspelen instuderen. Ik geloof dat iedereen kan leren zingen, dus ervaring is niet nodig. Iedereen mag meedoen!' Michiel neemt een paar kinderen van het officiële Kinderen voor Kinderen koor mee.

Het Concertgebouw wil de deuren openen voor alle kinderen. 'We hebben speciaal voor deze week een divers programma ontwikkeld. We vinden het belangrijk om kinderen de kans te geven hier binnen iets te laten maken of te laten meemaken', aldus het educatieteam van Het Concertgebouw. Uit onderzoek blijkt dat de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen door muziek positief worden beïnvloed. Daar zouden álle kinderen van moeten profiteren. Op dit moment is het vaak een trouw publiek van muziekliefhebbers dat kinderconcerten bezoekt; (groot)ouders die zelf graag concerten bezoeken en dat hun kinderen ook willen laten ervaren. Via scholen en kinderopvangorganisaties wil de Kindermuziekweek ook kinderen bereiken die muzikale opvoeding niet van huis uit meekrijgen.

Violiste en socialmedia-influencer Kim Spierenburg is ook ambassadeur van de Kindermuziekweek voor Het Concertgebouw. Ze zal tijdens de week vlogs maken voor kinderen van het Emma Kinderziekenhuis en een inspiratietalk geven. 'Ik begon als zesjarige met vioolspelen omdat ik iemand live hoorde spelen en de klank zó mooi vond. Ik gun elk kind zo'n inspirerende ervaring: de muziek van dichtbij meemaken, voelen wat het met je doet. Hoe muziek je kan helpen? Dat verschilt per persoon, je ontwikkelt je eigen muzikale smaak. Dat kan alleen door het mee te maken, te ervaren, te horen en van dichtbij te zien.'
Deel bericht
(advertentie)

Hoe klonk de taal van Rembrandt?

11.08.19
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt.
Deel bericht

Genomineerden Museumeducatie Prijs bekend

07.08.19
De jury van de Museumeducatie Prijs heeft gekozen. Zes mooie educatieprojecten dingen mee naar de Museumeducatie Prijs 2019. De uitreiking is op 8 november 2019 tijdens de Museumkids Awards.De Museumeducatie Prijs is dé onderscheiding voor bijzondere samenwerkingsprojecten tussen basisscholen en musea. Het beste educatieproject wint een bedrag van € 45.000.
Deel bericht

Alphense basisschoolleerlingen verzekerd van kunst- en cultuureducatie

07.07.19
Rond de 7.200 leerlingen van het basisonderwijs in Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Aarlanderveen zijn tot en met het schoolseizoen van 2022-2023 verzekerd van een aanbod van kunst- en cultuureducatie.De deelnemers aan het hiertoe getekende convenant hebben elkaar gevonden in de overtuiging dat kunst- en cultuureducatie een onmisbaar onderdeel is in het curriculum van een basisschool.
Deel bericht

Christiaan Blom (10 jaar) is de grote winnaar van de jaarlijkse muziekwedstrijd van Het Concertgebouw

17.06.19
Op zondag 16 juni werd voor de elfde keer de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours gehouden. Op zondagmiddag werd in de Kleine zaal van Het Concertgebouw uit acht finalisten de winnaar unaniem gekozen: Christiaan Blom (blokfluit).
Deel bericht

Aanmelden voor Museumeducatie Prijs gestart

06.05.19
De Museumeducatie Prijs onderstreept het grote belang van samenwerking tussen basisscholen en musea. Het beste educatieproject wint 45.000 euro om het project nog beter te maken en navolging ervan te stimuleren onder andere scholen en musea. Basisscholen en musea kunnen zich aanmelden tot 1 juli 2019 via museumeducatieprijs.nl
Deel bericht

Bijna drie ton voor meer muziekonderwijs op Zeeuwse scholen

02.05.19
Zeeland is aangewezen als proeftuin 'Muziekeducatie'. De provincie krijgt 285.000 euro subsidie van de minister om muziekonderwijs nóg belangrijker te maken op scholen. Het geld is o.m. bedoeld voor het opleiden van muziekleraren. Het is een soort verlengstuk op het project Méér Muziek In de Klas. Daarvoor kwam koningin Máxima naar Vlissingen om het samenwerkingsconvenant te ondertekenen.
Deel bericht

Blazersklas obs Schuthoek Zuidlaren op schoolreis naar... Italië

12.04.19
De kinderen doen vrijdag en zaterdag mee aan het Europese Blazersklas Festival aan het Gardameer. Alle 24 leerlingen van groep 7/8 spelen een instrument. Bijna allemaal blaasinstrumenten. Yamaha heeft ons uitgenodigd. Regelmatig komt iemand van het bedrijf kijken bij de repetitie.Yamaha wilde nu een school van het platteland afvaardigen.
Deel bericht

De Museumbende terug met Klaas van Eerden

02.04.19
Het kinderprogramma De Museumbende keert na tien jaar terug op televisie. Voorafgaande aan de Nationale Museumweek zendt AVROTROS een special uit van De Museumbende, waarin kinderen undercover een museum testen. In de special gaat bendeleider Klaas van Eerden met zijn bende undercover Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam testen.
Deel bericht

Zoeken naar en vergelijken van afscheidsmusicals, eindfilms en afscheidstoneel

28.03.19
Leerkrachten van groep 8 gaan of zijn al op zoek naar een afscheidsmusical of eindfilm voor het afscheid van hun leerlingen later dit jaar. Musical op School helpt leerkrachten bij het vinden van een geschikte afscheidsmusical of eindfilm.
Deel bericht

West-Zeeuws-Vlaanderen heeft er een krant bij, gemaakt door kinderen

21.03.19
De gemeente Sluis heeft er een nieuwe krant bij. Acht West-Zeeuws-Vlaamse kinderen maakten de Cultuurkrant van 8, die wordt verspreid in de regio. De eerste editie van de krant is ook meteen de laatste: de kinderen maakten hun eigen krant tijdens een naschools project. Dat viel onder het cultuurmenu voor basisscholen, van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen.
Deel bericht

Volendammer Modeshows op de basisscholen

11.03.19
Een mooi cultureel project is door Marleen Kras, coördinator van de culturele lessen op de scholen, opgezet. Zij liep al een tijdje met het idee om op de basisscholen Volendammer Modeshows met klederdracht te organiseren.Een twintigtal leerlingen was door de dames van Stichting Klederdrachten Volendam.
Deel bericht

Muzikale reis om de wereld

06.03.19
Dat actief muziek maken de ontwikkeling van het kinderbrein positief beïnvloedt is bewezen. Bij de Meester Lugtmeijer school wordt daar niet over gepraat, maar wordt aangepakt. Daartoe is het Leerorkest Playing2gether opgericht, waarin leerlingen de kans krijgen om samen te oefenen met muziekinstrumenten. Op 12 maart treedt dit Leerorkest op, samen met het Jong Apeldoorns Jeugdorkest
Deel bericht

Eerste landelijke Kindermuziekweek van 5-14 april

05.03.19
Vanaf 5 tot en met 14 april 2019 vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.
Deel bericht

Samenwerken aan méér muziek op school én in de vrije tijd

04.03.19
Op 25 februari werd het muziekproject van Basisschool de Arnhorst en BSO Boeiend met Harmonie Unisono feestelijk afgesloten. De school omschrijft het hele project als ‘een feestje van muziek’.Dankzij de regeling Impuls Muziekonderwijs van Fonds voor Cultuurparticipatie lukte het de Arnhorst om muziekonderwijs structureel een plek in de school te geven.
Deel bericht

Meer muziek in de klas in Katwijk

03.03.19
Steeds meer gemeentes zijn serieus aan de slag met de versterking van het muziekonderwijs op school. Stichting 'Méér Muziek in de Klas' gaat daarbij helpen. In Vlissingen kreeg wethouder Knape vorige week het stokje overhandigd van gedeputeerde De Reu van de provincie Zeeland, in aanwezigheid van Koningin Máxima. Een mooie aanmoediging om het muziekonderwijs een stap verder te brengen.
Deel bericht

Vóór 20 maart aanmelden voor Lang Leve de Muziek Wedstrijd

19.02.19
De Lang Leve de Muziek Wedstrijd is een muzikale wedstrijd voor groepen 6 en 7 waarbij de klas een originele muzikale act bedenkt van anderhalve minuut. Klassen strijden daarbij om een plekje in de grootste schoolband van Nederland die mag optreden tijdens het Kerst Muziek Gala 2019 voor Koningin Maxima.
Deel bericht

Schoolklas uit Zuidlaren mag kunsten vertonen op Italiaans muziekfestival

18.01.19
De leerlingen uit de zogenaamde blazersklas (basisschool De Schuthoek) mogen naar Italië, waar zij meedoen aan het Europese Yamaha Blazersklas Festival.Een blazersklas is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met muziek door middel van blaasinstrumenten. Het is een initiatief van Muziekvereniging Erica, in samenwerking met de instrumentenfabriek Yamaha.
Deel bericht

Afscheidsmusicals: Musical op School vernieuwd

15.01.19
Musical op School helpt leerkrachten bij het vinden van een afscheidsmusical groep 8 en andere musicals, al sinds 2002. Keus uit bijna 150 afscheidsmusicals. Alle belangrijke producenten van afscheidsmusicals zijn vertegenwoordigd. Musical op School is nu geheel vernieuwd.
Deel bericht

Basisscholen Medemblik krijgen 15 euro per leerling voor muziekles

19.12.18
Medemblik wil dat meer kinderen kennismaken met muziek. Alle basisscholen in de gemeente kunnen in 2019 15 euro per leerling krijgen voor muziekonderwijs.Scholen mogen zelf bepalen wat zij met het geld doen. Voorwaarde is wel dat ze samenwerken met muziekverenigingen, muziekscholen of zelfstandige muziekdocenten.
Deel bericht

Rotterdams museumprogramma voor jongeren verdient navolging in stad Den Haag

05.12.18
Museumprogramma's voor jongeren zoals in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen verdienen navolging in Haagse musea. Daarvoor pleit D66 in de Haagse gemeenteraad.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)