Mahlers Digitale Klaslokaal, gratis lespakket voor alle basisscholen

22.01.20

Van 8 tot en met 17 mei 2020 organiseert Het Concertgebouw in Amsterdam voor de derde keer het Mahler Festival. Een eerbetoon aan de beroemde componist: Gustav Mahler. Speciaal voor basisscholen lanceerde Het Concertgebouw samen met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal.

De 123ZING Muziekmethode is een laagdrempelige, flexibele en digitale manier van lesgeven in muziek voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Hiermee kan elke leerkracht structureel en met plezier muziekles geven. De lessen voor Mahlers Digitale Klaslokaal bestaan uit videolessen, liedjes en actieve opdrachten, kant-en-klaar via het digibord toegankelijk. De lessen zijn voorzien van compacte leerkracht-informatie en direct toepasbaar in de klas.

Omdat Mahler zich liet inspireren door de wereld om hem heen, staan de muzieklessen voor groep 1-2 in het teken van de geluiden uit de natuur en voor groep 3-4 in het teken van de geluiden van de stad. In de muzieklessen voor groep 5-6 en groep 7-8 maakt de klas kennis met het werk en leven van Mahler.

Diverse muzikale vaardigheden
Schoolbreed wordt er gewerkt aan verschillende muzikale vaardigheden, zoals zingen, meespelen op zelfgemaakte natuurinstrumenten, dirigeren, uitvoeren van een bodypercussie en zelf componeren met de 123ZING Componeertools. In het lespakket zit ook een handleiding voor een muzikale eindpresentatie met de klas of met de hele school.

Voor de totstandkoming van de lessen zijn opnames gemaakt in Het Concertgebouw en is samengewerkt met het Jeugdorkest Nederland, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, blazerstrio Dividivi3 en diverse muzikanten.

Het lespakket is voor álle basisscholen in Nederland sinds 21 januari 2020 gratis toegankelijk via de 123ZING Muziekmethode.

Alle lessen, liedjes en opdrachten van Mahlers Digitale Klaslokaal zijn door 123ZING ontwikkeld en geproduceerd in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam, met steun van het Hendrik Muller Fonds, Het Concertgebouw Fonds en Stichting De Weille Ogier.

Aan Mahlers Digitale Klaslokaal werkten mee: Jeugdorkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel, blazerstrio DiviDivi3, Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Bram Faber, Jeroen Schipper, Kiki Luitwieler, André Accord, Rudebeats, Leonard Evers, Eveline Sand, Milène van der Smissen, Roy Korpel, Ivo Kouwenhoven, Cassandra Willemse, Thijs van Gurp, Sebastian van Zuijlen en Loes de Vos.
Deel bericht
(advertentie)

Wie wordt de Online Filmleraar van het Jaar?

20.05.20
Dit jaar organiseert het Netwerk Filmeducatie de derde editie van de landelijke verkiezing Filmleraar van het Jaar. Daar waar de campagne zich afgelopen twee jaar heeft gericht op de beste Filmleraar van het Jaar, vraagt de huidige tijd om een nieuwe benadering.
Deel bericht

CKplus Nieuws #9, mei 2020

11.05.20
In deze nieuwsbrief thuiswerk voor po en vo, een hele mooie verzameling tips van musea en instellingen: podcasts, video's, registraties, rondleidingen, visuele exposities etc.
Deel bericht

[EduAd] De afscheidsmusicals groep 8 2020

23.04.20
Producenten van afscheidsmusicals hebben hun uiterste best gedaan om leerkrachten, leerlingen van groep 8 en hun ouders een onvergetelijke avond te bezorgen met een spetterende eindmusical.
Deel bericht

Het boek voor Nederland Leest Junior 2020: Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels

15.04.20
Dit jaar staat het boek Dwars door de storm (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving. De campagne Nederland Leest Junior 2020 duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.
Deel bericht

Woutertje Pieterse Prijs voor Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve

13.04.20
Schrijfsters Bette Westera en Sylvia Weve hebben met Uit elkaar de Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar gewonnen, zo is zaterdag bekendgemaakt in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.
Deel bericht

(t)Huiswerk ietms PO

10.04.20
Ckplus heeft thans al zo'n 75 items verzameld Een klein overzicht speciaal gericht op het PO. Alle items zijn gratis.
Deel bericht

Kinderboek De Gorgels van Jochem Myjer wordt verfilmd

10.04.20
Het kinderboek De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer wordt verfilmd, blijkt uit een bericht van het Filmfonds. De nieuwe jeugdfilm krijgt een bijdrage voor de ontwikkelingsfase.
Deel bericht

CKplus Overzicht cultuur (t)Huiswerk

09.04.20
Op deze site hebben we alle items van de laatste drie specials over cultureel (t)Huiswerk verzameld. Ze zijn én gratis én geschikt voor jong en oud én in een aantal gevallen heel geschikt om samen te doen, met broer of zus of met (o)pa en (o)ma.
Deel bericht

Zoeken naar prehistorische grafheuvels vanuit je luie stoel

06.04.20
Op zoek naar eeuwenoude grafheuvels, karrensporen of prehistorische akkers op de Utrechtse Heuvelrug: daar hoef je vanaf vandaag je huis niet meer voor uit. In het project Erfgoed Gezocht kan iedereen op digitale hoogtekaarten meespeuren naar zulke overblijfselen uit een ver verleden.
Deel bericht

Nederlandse serie De regels van Floor wint Emmy Kids Award

01.04.20
Ken je De regels van Floor? Het eerste seizoen van die televisieserie heeft dinsdag een Emmy Kids Award gewonnen. Dat is een van de belangrijkste televisieprijzen ter wereld. De makers van de serie zijn daarom superblij!
Deel bericht

Cultureel (t)huiswerk voor jong en oud #2

26.03.20
Mooie lessen/workshops om thuis te doen 1) 3 Workshops van het Stedelijk Museum 2) 14 mini documentaires horende bij vroegere exposities 3) Honderden video's met items over kunst en kunstenaars 4) Hoe kun je schilderen als KarelAppel, hoe maak je een hoogdruk en nog 88 tutorials 5) Lesbrief Circus 6) Speel het IK BEN OFFLINE spel 7) een snelle kijkles Bart van der Leck
Deel bericht

‘De brief voor de koning’ is nu een Netflix-serie

20.03.20
Tonke Dragts (89) bijna zestig jaar oude bestseller De brief voor de koning is vanaf vrijdag 20 maart wereldwijd te zien op Netflix. ‘Als ik jonger was geweest, had ik het jullie veel moeilijker gemaakt.’
Deel bericht

Cultureel (t)Huiswerk

18.03.20
Culturele activiteiten voor thuis, om individueel te doen of samen met je ouders. Een prachtige film in 3 delen over de middeleeuwen, overzicht van 13 in deoorlog, aantal werkbladen van het Verzetsmuseum en Museum Amsterdam, 90 tutorials om ZELF lekker creatief bezig te zien. PO en VO.
Deel bericht

Examenkijkwijzers Kunstmuseum

15.02.20
Ook dit voorjaar heeft Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum Den Haag) kijkwijzers ontwikkeld die aansluiten bij het cse kunstvakken 2 (vmbo) en tehatex (havo-vwo). Ze zijn onder begeleiding van een museumdocent te doen maar ze zijn ook gratis te downloaden.
Deel bericht

Koninklijk Concertgebouw Concours 2020

14.02.20
Voor jongeren tussen de 9 en 14 jaar organiseert het Concertgebouw ook dit jaar weer een concours. Tot en met 20 april kunnen kinderen zich aanmelden. Bijzonder is dat alle inzenders op 30 mei een workshop mogen meemaken in het Concertgebouw. Ook wordt uitgelegd hoe je via YouTube een filmpje in kunt sturen met daarop het muziekstuk waarmee men mee wil doen.
Deel bericht

Studiemiddag 'Operatie Nachtwacht'

14.02.20
Het Rijksmuseum Amsterdam organiseert op 26 maart wel een heel bijzondere studiedag. Bèta/science-docenten worden uitgenodigd kennis te nemen van de onderzoekstechnieken die worden toegepast om de conditie van de Nachtwacht te achterhalen. Aspecten als macroscopisch, microscopisch en moleculair onderzoek zullen de natuurkundigen, chemici en science docenten zeker aanspreken. Inloop om 13.30 u.
Deel bericht

CKplus Amsterdam Special

14.02.20
In deze Amsterdam Special aandacht voor overzichten met stadswandelingen, gidsen, monumenten en de musea. Tevens korte aankondigingen van lerarenworkshop van het Rijksmuseum en het Koninklijk Concertgebouw Concours.
Deel bericht

Inschrijving Lang Leve de Muziek Wedstrijd geopend

06.02.20
De inschrijving voor de Lang Leve de Muziek Wedstrijd is weer geopend. Dit muzikale avontuur van Méér Muziek in de Klas, geschikt voor groepen 6 en 7, bestaat uit verschillende rondes. Opgeven kan tot 29 maart.  
Deel bericht

Creatief Site-onderwijs tutorials

14.01.20
Op deze site zijn bijna 100 tutorials opgenomen. Door middel van een tutorial wordt kennis overgedragen door middel van een voorbeeld. Workshops, introductie filmpjes en ideetjes met als onderwerpen schilderen, tekenen, verf, grafiek, linosnede, boetseren, gutsen, houtbewerken, krijt ed.
Deel bericht

'Na een paar lessen keken ze niet meer naar de rolstoel maar naar het kind'

13.01.20
In Nederland willen we dat iedereen meetelt. Maar mensen met een beperking vallen nogal eens buiten de boot. Gehandicapten vinden veel moeilijker een baan of een eigen huis dan mensen zonder beperking.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)