Wat doen we in het bos? Vrij spelen!

13.10.21
Breng je dezer dagen met je klas een bezoek aan een bos of ‘bosje’? Plan dan zeker ook tijd in voor vrij spelen in het bos. In deze week van het bos (10-17 oktober 2021) […]
Deel bericht

‘Mama, ik wil leren programmeren’

11.10.21
‘Mama of papa, ik wil leren programmeren’: als je kind dit vraagt, weet je misschien niet wat te doen. Zelf ben je geen grote computerkenner en op school kun je ook niet altijd terecht. Toch is programmeren helemaal niet eng en je kunt je kind er prima mee helpen.
Deel bericht

Opinie | Denk aan de kinderen voordat je de crèche nog toegankelijker maakt

01.10.21
Geschrokken door de toeslagenaffaire steunen politieke partijen het plan voor veel goedkopere kinderopvang. Maar daarbij ontbreekt een noodzakelijke visie op de ontwikkeling van kinderen, schrijft Peter van Zijl.
Deel bericht

4 do’s en don’ts van een inclusieve, multiculturele boekenhoek

29.09.21
Deze blog werd geschreven door Kato Luyckx en Eva Dierickx van de APhogeschool Juf Ilham toonde de cover van het boek aan de kleuters. ‘HUH?!’ De kleuters keken elkaar verbaasd aan en begonnen luid te lachen. ‘Dit is […]
Deel bericht

Blog | Op de vlucht zijn. Wat is dat? Hoe voelt dat?

18.09.21
Beelden van vluchtende mensen: mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. Helaas waren ze weer alomtegenwoordig in kranten, op televisie en andere mediakanalen. Ook jonge kinderen komen er mee in aanraking: ze zien beelden op de televisie […]
Deel bericht

Leidens Ontzet als prentenboek

16.09.21
Als je de ouders bent van echte, kleine Leidenaartjes, dan kun je er eigenlijk niet vroeg genoeg bij zijn. Je moet je Leidse nageslacht natuurlijk zo snel mogelijk het verhaal van Leidens Ontzet leren. Jonina Olij heeft een prentenboek gemaakt om je daarbij te helpen.
Deel bericht

Krabbelen, kleuren, krijten, verven… zo leer je schrijven

01.09.21
Moeten onze kinderen wel nog leren schrijven nu alles gedigitaliseerd raakt? Ja, want leren lezen en leren schrijven ontwikkelen samen en ondersteunen elkaar. Ja, want het schriftelijk noteren helpt om informatie te verwerken [1]. En ja, het leren schrijven laat toe de fijn-motorische ontwikkeling v...
Deel bericht

Opinie | Tien manieren om kinderen aan het lezen te krijgen. Met stip op 1: lezen leer je op school

26.08.21
Leesplezier kweken bij kinderen begint bij veel leesonderwijs, dat met enthousiasme wordt gegeven. Van ouders kun en mag je hierbij niet te veel verwachten.
Deel bericht

De Voorleestent: nieuwe experience in het Kinderboekenmuseum

23.08.21
Voorlezen: je kunt er als (groot)ouders niet vroeg genoeg mee beginnen. Om het nóg magischer te maken opent het Kinderboekenmuseum op 16 september een nieuwe experience voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar).
Deel bericht

Nieuwsbrief Basisonderwijs 482

21.08.21
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs met deze week tips voor de Gouden Weken, Weer naar school werkboekjes, tips om leerachterstanden aan te pakken en meer.
Deel bericht

Extra geld voor aanpak vertragingen voorschoolse educatie

03.08.21
Gemeenten krijgen de komende twee schooljaren 300 miljoen euro uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dit geld is onder meer bestemd voor het inhalen van vertragingen in de voorschoolse educatie, die zijn opgelopen in de coronaperiode.
Deel bericht

Aparte lerarenopleidingen voor onderwijs aan kleuters en deel 12-plussers

26.06.21
Docenten moeten beter voorbereid worden op de groepen aan wie ze les gaan geven. Deze conclusie kan getrokken worden uit onderzoek van de onderwijsorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv, SPV, Lerarencollectief en BVMBO.
Deel bericht

Inzichten in kansrijke interventies leervertraging

25.06.21
Professionals in het onderwijs werken hard aan het inlopen van de leervertragingen door corona. Ook na de vakantie blijft dat spelen. De inzet bestaat uit diverse vormen van tutoring, activeren van ouderbetrokkenheid, en inzet van zomerprogramma’s en andere vormen van onderwijstijdverlenging.
Deel bericht

Uitbraak van 'winters' RS-virus in zuidwesten van het land, 'ongekende situatie'

18.06.21
Onder jonge kinderen is een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis liggen, omdat RS normaal alleen in de winter voorkomt.
Deel bericht

Zichtbaar denken

17.06.21
Een probleem met denken is dat je het niet kan zien. Het denken zichtbaar maken is de insteek van het project ‘Zichtbaar denken’ (Project Zero, 2021). Het reikt leerkrachten tools aan om een cultuur van […]
Deel bericht

‘Alle kinderen kunnen vanaf 1 jaar zindelijk worden’

10.06.21
Heerlijk om geen luiers meer te hoeven verschonen, maar toch zien veel ouders er tegenop: zindelijkheidstraining. Toch kunnen kinderen al vroeg zindelijk worden, vertelt psycholoog Debby Mendelsohn in een podcast van Ouders van Nu.
Deel bericht

XPO 2.5: de talentenbril waardoor kleuters groeien

30.05.21
Onze gastblogster is Saar Steverlinck, lector Nederlands en onderzoeker in talentgericht werken aan Hogeschool PXL. Jos is een kleuter uit de tweede kleuterklas. Hij gaat graag naar school en hij is een vrolijk kind. Jos […]
Deel bericht

Grote steden luiden noodklok: ‘Lerarentekort bedreigt miljardenplan onderwijs’

22.05.21
Het lerarentekort is de grootste bedreiging voor een kabinetsplan om corona-achterstanden weg te werken, waarmee 8,5 miljard euro is gemoeid. Dat schrijven de vier grootste steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – vrijdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Kleuters aan de slag met (prenten)boeken en andere leesmaterialen

20.05.21
Maak leeslingen van je leerlingen! Dat doe je, onder andere, door hen van heel jongs af aan op doeltreffende en begeesterende wijze kennis te laten maken met een groot leesaanbod dat bestaat uit rijke, verscheiden, […]
Deel bericht

6 tips voor het tellen

22.04.21
Lies telt de pizzastukken: “Eén, twee, drie, vier.” Als de juf vraagt hoeveel het er zijn, begint ze echter gewoon opnieuw te tellen. De vraag “Hoeveel zijn er?” lijkt voor Lies louter een signaal om […]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)