Leeshulpjes van digibordonderbouw

21.02.17
Digibordonderbouw.nl is een site waar je ontzettend veel digibordlessen kunt vinden! Ik maak daar dan ook graag en veel gebruik van. Nu ik ook groep 3 heb, ontdekte ik de materialen die op deze site staan om te gebruiken bij het lezen! In mijn klas wordt er graag gebruik van gemaakt.
Deel bericht

Lespakket ter versterking van de sociale acceptatie van kinderen met een beperking in de klas

21.02.17
Zitten er bij jou op school kinderen met een verstandelijke, auditieve of lichamelijke beperking in de kleuterklas of groep 3 en ben je op zoek hoe je passend onderwijs vorm kunt geven? Dan is het project ‘Iedereen Hoort Erbij!’ wellicht iets voor jouw school!
Deel bericht

Podium en Efteling lanceren educatief Sprookjeslespakket

20.02.17
‘Spelen met Sprookjes‘ is een gratis lespakket voor kleuterklassen en bso-groepen. Kleurrijke Sprookjesbosbewoners nemen de kinderen mee op avontuur en brengen zo klassieke sprookjes tot leven.
Deel bericht

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

17.02.17
Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.
Deel bericht

In groep 1 al de win-winsi­tu­a­tie herkennen

15.02.17
Protestants-christelijke scholen zijn populair bij niet-gelovige ouders. Veelal willen die scholen zich profileren met een bijzondere pedagogische aanpak. Op De Fontein in Houten doen ze dat met de methode van managementgoeroe Stephen Covey.
Deel bericht

Tekenen als krachtige tool voor STEM

15.02.17
Een kleuter zichzelf laten uitdrukken en ontdekken in alle mogelijke muzische talen als basis voor groeien is steeds meer één van de steunpilaren van het kleuteronderwijs.
Deel bericht

Hoe zorg je ervoor dat elke kleuter in elke hoek speelt?

12.02.17
In vergelijking met de jaren ’60 van vorige eeuw heeft onze samenleving een grote evolutie doorgemaakt. Ook in het onderwijs is er heel wat veranderd. Behalve dan wat betreft de klasinrichting van vele kleuterklassen.
Deel bericht

Voorschoolse educatie voor alle kinderen in Emmen

11.02.17
De gemeente Emmen gaat op alle 60 basisscholen voorschoolse educatie aanbieden. Dat is bedoeld voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Emmen is daarmee de eerste gemeente in Nederland. “Dit is heel belangrijk voor deze jonge kinderen”, zegt wethouder Bouke Durk Wilms.
Deel bericht

Als de poppen gaan dansen

09.02.17
Van het effect van handpoppen in de klas hoef ik jullie niet meer te overtuigen. Ze zijn alom tegenwoordig. De gekende ‘klaspop’ is een vaste waarde en heeft wel overal een plekje gekregen.
Deel bericht

Jonge kinderen beïnvloeden elkaars gedrag

07.02.17
Het sociale gedrag van een peuter geeft aan hoe aardig leeftijdsgenoten het kind op 4-jarige leeftijd vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Hinke Endedijk die op 10 februari promoveert aan de Radboud Universiteit.
Deel bericht

Ontwerpend en onderzoekend leren met de BeeBot in de kleuterklas

07.02.17
Studente Suzanne Wierstra van de pabo van Hogeschool Utrecht heeft voor haar project Wetenschap en Technologie (onderzoekend en ontwerpend leren) bij de kleuters onder andere de BeeBot ingezet. De BeeBot had op haar kleuters een grote aantrekkingskracht.
Deel bericht

Jij mag niet meedoen!

05.02.17
“Ik mag nooit meedoen!” roept Bruno. Dat is niet waar, maar het voelt wel zo als de meisjes beweren dat er geen papa’s in de huishoek kunnen. “Het is mama-dag,” beweren ze.
Deel bericht

[EduAd] Vernieuwde methode Kleuterplein VVE erkend

30.01.17
De vernieuwde methode Kleuterplein van Malmberg is officieel erkend als integraal VVE-programma (Voor- en vroegschoolse educatie). En dat geldt ook voor de voorloper Peuterplein.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 91

29.01.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week werkbladen Valentijnsdag en een dramales: De Kleine Walvis.
Deel bericht

Basics van programmeren: mét avontuur en nog zonder computer

26.01.17
Oudste kleuters kan je met een avonturentocht op een rooster laten kennismaken met de basis van het programmeren: een reeks instructies volgen of zelf uitzetten. Al wat je nodig hebt is een plattegrond met een rooster en veel fantasie.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 90

16.01.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week onder andere winter werkbladen, Nationale Voorleesdagen, bewegingskaarten en winterknutsels.
Deel bericht

NOT 2017

09.01.17
Vijf dagen inspiratie, de nieuwste trends en ontwikkelingen. Nu ook aandacht voor ‘Het jonge kind’.
Deel bericht

Digitaal prentenboek stimuleert taalvaardigheid van kleuters

29.12.16
Traditioneel voorlezen is voor de meeste kinderen een effectieve manier om taalvaardigheid te stimuleren, maar niet voor alle kinderen. Het promotieonderzoek van orthopedagoog Rachel Plak toont aan dat een deel van de kleuters pas leert als de boeken filmachtige beelden en muziek bevatten.
Deel bericht

De verborgen parels van kleutergewijs en onze top 10 van meest gelezen berichten

28.12.16
De verborgen parels van kleutergewijs In 2016 schreven we wel 80 berichten op kleutergewijs. Volgens onze trekkersgroep moet je de volgende berichten zeker mee hebben: Ontwikkeling van vooroordelen bij jonge kinderen, ...
Deel bericht

Zelfs kleuters slikken steeds meer antipsychotica

27.12.16
Kinderen en jongeren in België blijven in toenemende mate psychofarmaca slikken. Zelfs het rilatine-gebruik is ondanks concrete richtlijnen alleen maar gestegen.
Deel bericht