Door kabinet ingestelde Taskforce adviseert basisvoorziening voor jonge kind

28.03.17
‘Maak een ontwikkel- en leercentrum mogelijk in de wet en bied alle kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar gratis toegang tot een voorschoolse voorziening voor zestien uur per week.’ Dat adviseert de Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang.
Deel bericht

[EduAd] Vrolijke liedjes voor kleuters in de Benny Vreden Tool

28.03.17
p zoek naar gezellige en leuke liedjes om samen met de kleuters te zingen? Dan is de Benny Vreden Tool alles wat je nodig hebt. Niet alleen liedjes over heel veel onderwerpen, maar ook versjes, verhaaltjes, kleurplaten en bewegingsmuziekjes vind je in de tool. Ook voor Pasen.
Deel bericht

Slaapgebrek veroorzaakt mogelijk gedragsproblemen

27.03.17
Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar die te weinig slapen, lopen meer risico op het ontwikkelen van concentratieproblemen in hun latere kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital dat begin maart is gepubliceerd.
Deel bericht

Kleuter vraagt een flexibele school

27.03.17
Van spelen naar leren. Kinderen die deze majeure overgang maken, zijn nog zo hard aan het groeien dat de stap van poppenhoek naar boek zich doorgaans niet al maanden tevoren aankondigt. Een lastig gegeven, vooral omdat het onderwijs in principe een jaarindeling kent.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 93

27.03.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week veel Pasen en een artikelen over doorkleuteren.
Deel bericht

Van bengeltjes naar engeltjes? Wat je kan doen om de socio-emotionele ontwikkeling te bevorderen

26.03.17
Dat niet alle kleuters zich gedragen als engeltjes, dat was deze week nog in het Vlaamse nieuws. Engeltjes of bengeltjes, je begeleidt hen allemaal zo goed als mogelijk in hun socio-emotionele ontwikkeling.
Deel bericht

Ik Wil Een Prentenboek van start op 7 april

24.03.17
Ik Wil Een Prentenboek! wil het plezier in het voorlezen vergroten en mooi uitgevoerde boeken met spannende en verrassende verhalen delen. Ieder jaar zal er een opnieuw uitgegeven prentenboekklassieker verschijnen voor slechts 2 euro. ?Dit jaar start de actie op vrijdag 7 april met het prentenboek De Gruffalo.
Deel bericht

Het dilemma van de kleuterjuf: Is een kind klaar voor groep drie?

23.03.17
Kleuterleerkrachten nemen deze weken misschien wel de moeilijkste beslissing van het jaar: wie is er klaar voor de schoolse taal- en rekenlessen van groep 3, en wie kan beter ‘doorkleuteren’ in een speelse omgeving?
Deel bericht

Vlaamse juf getuigt: “Een kleuter heeft mij gestampt, gebeten en gekrabd”

23.03.17
Het Katholiek Onderwijs krijgt steeds meer noodkreten van scholen over gewelddadige kleuters. “Vroeger ­gebeurde dat sporadisch, nu élke week”, klinkt het. ­Samen met oudervereniging VCOV organiseerde de koepel een studiedag om het probleem aan te pakken.
Deel bericht

Over de kracht van rollenspel en de rol van de leerkracht hierbij

22.03.17
Terwijl mijn kleuters (5-jarigen) vrij mogen kiezen wat ze spelen, neem ik de tijd om te observeren in het kader van het onderzoeksproject Stuur-je-spel waaraan ik deelneem. Het project gaat over ‘zelfsturing bevorderen bij kleuters’. […]
Deel bericht

Geen pabo-opleiding speciaal voor kleuteronderwijs

20.03.17
Er komt geen specialistische pabo-opleiding die toekomstige leraren opleidt tot kleuterdocent. Met het aankomende lerarentekort moeten studenten juist breed worden opgeleid, vindt onderwijsminister Jet Bussemaker.
Deel bericht

Wat doet een echtscheiding met kinderen

19.03.17
Welke gevolgen het heeft wanneer ouders een hekel aan elkaar hebben, zie je in dit filmpje.Veel kinderen voelen zich verscheurd wanneer hun ouders uit elkaar gaan. Bij wie horen ze thuis, is vaak een onderliggende vraag.
Deel bericht

Interventie BoekStart/BoekenPret goed onderbouwd

16.03.17
BoekStart/BoekenPret is door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd. Het programma wil het lezen van kinderen tussen 0 en 6 jaar bevorderen waardoor de taalontwikkeling en het leesgedrag wordt gestimuleerd.
Deel bericht

Binnen of buiten de lijntjes kleuren

16.03.17
We waren aan zee en dagen aan één stuk regenden de wolken zich leeg. Aan de tafel van het kleine vakantie-appartementje zat ik met mijn zus te kleuren, het ene boek na het andere.
Deel bericht

Op obs De Wilgenstee in Zeerijp zitten peuters bij kleuters in de klas

16.03.17
Het mag officieel (nog) niet, maar peuters schuiven in Noord-Groningen reeds aan in de kleuterklas. Obs De Wilgenstee in Zeerijp neemt daarmee een voorschot op de toekomst.
Deel bericht

[EduAd] Kleutermusical: De kleine dierentuin

14.03.17
Molletje is verdwaald. Ze is terecht gekomen in de tuin en moet op zoek naar haar eigen huis, het weiland. Maar welke kant moet Molletje dan op? Deze vrolijke musical voor de onderbouw is niet alleen leerzaam, kleuters vinden het ook een echt feest!
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 92

13.03.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week lenteknutsels, QR kaarten lente, het artikel 'Leesmeters maken' en meer.
Deel bericht

‘Luistervinken helpt migrantenjongeren taal leren’

08.03.17
Marokkaanse kleuters lijken minder geneigd dan Vlaamse jongeren op school heimelijk gesprekken mee te volgen. ‘Nochtans scherpt dat het taalgevoel aan.’
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2017

08.03.17
De Media Ukkie Dagen van 31 maart t/m 7 april 2017staan in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven?
Deel bericht

Leesmeters maken

04.03.17
In mijn klas besteed ik veel aandacht aan lezen. Dit geldt net zo goed voor groep 2 als groep 3.  Dit is ook een van de kerndoelen in het basisonderwijs: Basisscholen stellen zich tot doel leerlingen te helpen een goede leesgewoonte en een goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Kerndoel 9 van het ...
Deel bericht