De verborgen parels van kleutergewijs en onze top 10 van meest gelezen berichten

28.12.16
De verborgen parels van kleutergewijs In 2016 schreven we wel 80 berichten op kleutergewijs. Volgens onze trekkersgroep moet je de volgende berichten zeker mee hebben: Ontwikkeling van vooroordelen bij jonge kinderen, ...
Deel bericht

Een reflectie: Hoe ver mag je als ouder gaan?

17.05.17
Hoe ver (letterlijk!) mag je als ouder gaan wanneer je je kinderen naar school brengt? Welke al dan niet denkbeeldige lijn wordt er voor ouders getrokken?
Deel bericht

Peuters en kleuters zijn dol op tablets, maar hoe leren ze ermee?

10.05.17
Er zijn al heel veel educatieve apps op de markt, vooral voor de leeftijdsgroep van 2 tot en met 5. Onderzoekers onderzochten onlangs in hoever peuters en kleuters woordjes leren in een zelfontwikkelde interactieve app.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 94

08.05.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week o.a. Moederdag en het Prentenboek van het Jaar 2018.
Deel bericht

Annie M.G. Schmidt-week 2017

04.05.17
Op woensdag 10 mei gaat de Annie M.G. Schmidt-week 2017 van start. Tot en met 20 mei, de geboortedag van Annie, staan Jip en Janneke centraal.
Deel bericht

"Kleuters hebben baat bij digitale prentenboeken"

03.05.17
"Een derde van de kleuters maakt een sprong voorwaarts in leesvaardigheid als ze werken met digitale prentenboeken. Wat mij betreft gaat elke leerkracht hiermee aan de slag." Dat zegt Adriana (Jeanet) Bus, gasthoogleraar bij Taal, Literatuur en Communicatie aan de Vrije Universiteit.
Deel bericht

Vragen als drijfveer

03.05.17
Wanneer je nieuwsgierigheid als een uitgangspunt neemt om je onderwijs vorm te geven, dan vraagt dit ook een openheid voor gedachten en ideeën van kinderen en dit op gelijk welk moment. Want er staat geen rem en tijdsblok op het delen van hun vragen, theorieën of uitspraken.
Deel bericht

‘Investeren in achterstanden vooral op jonge leeftijd effectief’

03.05.17
Begin vroeg met preventie van achterstanden, investeren is vooral op jonge leeftijd effectief. Dat schrijft het Ministerie van Financiën in het rapport ‘Onderwijsachterstandenbeleid: Een duwtje in de rug?’ dat vorige week verscheen.
Deel bericht

Vlaamse peuter blijft hele dag op schoolbus zitten zonder dat iemand iets merkt

27.04.17
Een peuter van de gemeentelijke basisschool in Boutersem in Vlaams-Brabant heeft vorige week donderdag een hele dag op een afgesloten schoolbus doorgebracht, nadat het kind daar ‘s ochtends onopgemerkt was blijven zitten.
Deel bericht

Ssst! De tijger slaapt is Prentenboek van het Jaar 2018

26.04.17
Ssst! De tijger slaapt, geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. Naast dit boek werden negen andere prentenboeken gekozen die samen de Prentenboek TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2018 vormen.
Deel bericht

Kleine kinderen kunnen wel al abstract denken – Piaget had ongelijk!

23.04.17
Wat als, ‘wat als?’ geen grap was, maar de basis voor de denkontwikkeling? István ziet donkere streepjes op de muur waar er voor het slapengaan geen waren.
Deel bericht

Rumoer stoort de taalverwerving, maar een dutje helpt, en andere taalweetjes

19.04.17
Het wordt een kleine traditie, taalweetjes verzamelen in een blog. De volgende vier weetjes vond ik relevant voor het kleuteronderwijs, soms meteen, soms als blik op de toekomst.
Deel bericht

Peuters met tablets slapen korter

15.04.17
Zelfs kinderen die nog in de luiers zitten spelen tegenwoordig met tablets. Leuk al dat scrollen en swipen, maar peuters die met touchscreens in de weer zijn krijgen wel minder slaap, zagen Britse psychologen.
Deel bericht

Taskforce: integreer kinderopvang en onderwijs

13.04.17
Eén organisatie voor kinderopvang en primair onderwijs waar alle kinderen tussen nul en twaalf jaar naartoe gaan. En waar wordt gewerkt met één curriculum, één pedagogische visie en waar medewerkers van verschillende disciplines samenwerken.
Deel bericht

Autistische Sesamstraat personage Julia gisteren voor het eerst op tv

12.04.17
Het heeft even geduurd, maar het autistische Sesamstraat personage Julia is eindelijk op de televisie verschenen. In een aflevering over autisme maakte Julia gisteren haar debuut in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.
Deel bericht

Woutertje Pieterse Prijs voor Stella: ster van de zee

09.04.17
Het prentenboek Stella: ster van de zee is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Het boek gaat over een visser die een meisje opvist uit de zee en haar mee naar huis neemt. Maar na een tijdje blijkt ze een reuzin te zijn.
Deel bericht

KindMedia.nl - Nieuwe website van Digidreumes

08.04.17
Digidreumes, een initiatief van Het Kinderopvangfonds, is per 1 januari 2017 overgedragen aan Sardes, waar het opgenomen is in het project Kind & Media. De nieuwe website is nu online.
Deel bericht

Steeds meer kinderen naar de opvang: nu boven de 700.000

07.04.17
Steeds meer kinderen maken gebruik van opvang. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst gingen in het vierde kwartaal van vorig jaar 702.000 kinderen naar de kinderopvang.
Deel bericht

Kleuter kan helemaal niet blijven zitten (opinie)

06.04.17
Doorkleuteren is niet bedoeld om de leerresultaten op lange termijn te verhogen, maar om het kind verantwoord de overstap naar groep 3 te laten maken.
Deel bericht

Combinatie Beebot en Wheeldecide biedt nieuwe mogelijkheden

04.04.17
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de Bee-Bot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om op een speelmat van punt A naar punt B te komen moeten ze de Bee-Bot programmeren met commando’s.
Deel bericht

Onderzoek Iene Miene Media: een derde van de ouders weet niet wat hun jonge kind doet op een beeldscherm

01.04.17
Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Dit blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2017, dat is gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen.
Deel bericht