Binnen of buiten de lijntjes kleuren

16.03.17
We waren aan zee en dagen aan één stuk regenden de wolken zich leeg. Aan de tafel van het kleine vakantie-appartementje zat ik met mijn zus te kleuren, het ene boek na het andere.
Deel bericht

Kleine kinderen kunnen wel al abstract denken – Piaget had ongelijk!

23.04.17
Wat als, ‘wat als?’ geen grap was, maar de basis voor de denkontwikkeling? István ziet donkere streepjes op de muur waar er voor het slapengaan geen waren.
Deel bericht

Rumoer stoort de taalverwerving, maar een dutje helpt, en andere taalweetjes

19.04.17
Het wordt een kleine traditie, taalweetjes verzamelen in een blog. De volgende vier weetjes vond ik relevant voor het kleuteronderwijs, soms meteen, soms als blik op de toekomst.
Deel bericht

Peuters met tablets slapen korter

15.04.17
Zelfs kinderen die nog in de luiers zitten spelen tegenwoordig met tablets. Leuk al dat scrollen en swipen, maar peuters die met touchscreens in de weer zijn krijgen wel minder slaap, zagen Britse psychologen.
Deel bericht

Taskforce: integreer kinderopvang en onderwijs

13.04.17
Eén organisatie voor kinderopvang en primair onderwijs waar alle kinderen tussen nul en twaalf jaar naartoe gaan. En waar wordt gewerkt met één curriculum, één pedagogische visie en waar medewerkers van verschillende disciplines samenwerken.
Deel bericht

Autistische Sesamstraat personage Julia gisteren voor het eerst op tv

12.04.17
Het heeft even geduurd, maar het autistische Sesamstraat personage Julia is eindelijk op de televisie verschenen. In een aflevering over autisme maakte Julia gisteren haar debuut in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.
Deel bericht

Woutertje Pieterse Prijs voor Stella: ster van de zee

09.04.17
Het prentenboek Stella: ster van de zee is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Het boek gaat over een visser die een meisje opvist uit de zee en haar mee naar huis neemt. Maar na een tijdje blijkt ze een reuzin te zijn.
Deel bericht

KindMedia.nl - Nieuwe website van Digidreumes

08.04.17
Digidreumes, een initiatief van Het Kinderopvangfonds, is per 1 januari 2017 overgedragen aan Sardes, waar het opgenomen is in het project Kind & Media. De nieuwe website is nu online.
Deel bericht

Steeds meer kinderen naar de opvang: nu boven de 700.000

07.04.17
Steeds meer kinderen maken gebruik van opvang. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst gingen in het vierde kwartaal van vorig jaar 702.000 kinderen naar de kinderopvang.
Deel bericht

Kleuter kan helemaal niet blijven zitten (opinie)

06.04.17
Doorkleuteren is niet bedoeld om de leerresultaten op lange termijn te verhogen, maar om het kind verantwoord de overstap naar groep 3 te laten maken.
Deel bericht

Combinatie Beebot en Wheeldecide biedt nieuwe mogelijkheden

04.04.17
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de Bee-Bot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om op een speelmat van punt A naar punt B te komen moeten ze de Bee-Bot programmeren met commando’s.
Deel bericht

Onderzoek Iene Miene Media: een derde van de ouders weet niet wat hun jonge kind doet op een beeldscherm

01.04.17
Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Dit blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2017, dat is gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2017 van start

01.04.17
De Media Ukkie Dagen 2017 zijn van start. Hoogtepunten dit jaar: nieuw onderzoek en de introductie van de MediaDiamant, een soort schijf van vijf voor mediaopvoeding.
Deel bericht

Hoe komt een konijn uit de sneeuw? Acht tips om meer humor in de klas te brengen

31.03.17
Lachen brengt kinderen (en volwassenen) dichter bij elkaar. Het helpt bij het opbouwen van vriendschappen, vergroot het groepsgevoel in de klas en verlicht sociale conflicten. Samen lachen creëert een band van vertrouwen en vergemakkelijkt het soms moeizame proces van sociaal en emotioneel leren.
Deel bericht

Kleuters komen op pornosite: Internet op basisscholen, afschermen of open houden?

30.03.17
Basisscholen twijfelen over filteren van websites voor hun kinderen: scherm je sites af of houd je alles open en ga je het gesprek aan?
Deel bericht

Door kabinet ingestelde Taskforce adviseert basisvoorziening voor jonge kind

28.03.17
‘Maak een ontwikkel- en leercentrum mogelijk in de wet en bied alle kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar gratis toegang tot een voorschoolse voorziening voor zestien uur per week.’ Dat adviseert de Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang.
Deel bericht

[EduAd] Vrolijke liedjes voor kleuters in de Benny Vreden Tool

28.03.17
p zoek naar gezellige en leuke liedjes om samen met de kleuters te zingen? Dan is de Benny Vreden Tool alles wat je nodig hebt. Niet alleen liedjes over heel veel onderwerpen, maar ook versjes, verhaaltjes, kleurplaten en bewegingsmuziekjes vind je in de tool. Ook voor Pasen.
Deel bericht

Slaapgebrek veroorzaakt mogelijk gedragsproblemen

27.03.17
Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar die te weinig slapen, lopen meer risico op het ontwikkelen van concentratieproblemen in hun latere kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital dat begin maart is gepubliceerd.
Deel bericht

Kleuter vraagt een flexibele school

27.03.17
Van spelen naar leren. Kinderen die deze majeure overgang maken, zijn nog zo hard aan het groeien dat de stap van poppenhoek naar boek zich doorgaans niet al maanden tevoren aankondigt. Een lastig gegeven, vooral omdat het onderwijs in principe een jaarindeling kent.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 93

27.03.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week veel Pasen en een artikelen over doorkleuteren.
Deel bericht

Van bengeltjes naar engeltjes? Wat je kan doen om de socio-emotionele ontwikkeling te bevorderen

26.03.17
Dat niet alle kleuters zich gedragen als engeltjes, dat was deze week nog in het Vlaamse nieuws. Engeltjes of bengeltjes, je begeleidt hen allemaal zo goed als mogelijk in hun socio-emotionele ontwikkeling.
Deel bericht