Op obs De Wilgenstee in Zeerijp zitten peuters bij kleuters in de klas

16.03.17
Het mag officieel (nog) niet, maar peuters schuiven in Noord-Groningen reeds aan in de kleuterklas. Obs De Wilgenstee in Zeerijp neemt daarmee een voorschot op de toekomst.
Deel bericht

Eén op de vijf peuters en kleuters zit dagelijks meer dan drie uur achter scherm

24.11.17
Een kwart van alle kinderen tot 5 jaar brengt dagelijks meer dan drie uur achter schermen door, bijvoorbeeld tv en tablet. Risico’s als overgewicht liggen op de loer.
Deel bericht

Nu al wachtlijst voor eerste schoolklas peuters Den Haag

23.11.17
Haagse ouders staan in de rij voor de allereerste school voor peuters. Er is nu al een wachtlijst. Voorlopig is gestart met een groep van zeven 2-jarigen.
Deel bericht

Filmpje Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na

22.11.17
Kinderboekenambassadeurs Monique en Hans Hagen hebben een nieuw filmpje gemaakt om het (voor)lezen te stimuleren: Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na.
Deel bericht

Kleuters kunnen heel goed programmeren in het Engels

21.11.17
Leren programmeren en samenwerken in het Engels met leerlingen uit Estland, Finland en Turkije. Dat is wat de kleuters van Ellen Verweij, lerares op de Prins Willem Alexanderschool in Beusichem, doen in het eTwinning project ‘Beebot-challenge’. Reden voor eTwinning om dit win-win-winproject in de spotlight te zetten in de week van de mediawijsheid. Bekijk de film: https://vimeo.com/241527853
Deel bericht

10 digitale tools voor Sinterklaas

19.11.17
Nu de Sint weer in ons land is aangekomen is het natuurlijk heel fijn om in de klas zoveel mogelijk tools te gebruiken in het sinterklaasthema. Daarom heb ik hier de leukste voor jullie op een rijtje gezet.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 100

19.11.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week onder andere werkbladen Sinterklaas, een scheurkalender en Engels voor kleuters.
Deel bericht

Sinterklaas en onderzoekend leren

16.11.17
Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen en ook dit jaar volg ik het journaal op de voet. Uiteraard met de bril van ‘onderzoekend leren’ op mijn neus. Ik sta niet meer voor de klas en ontvang helaas geen schoolpakket om me op tijd in te lezen, dus schuif ik dagelijks voor de televisie met mijn kinderen.
Deel bericht

Conflicten oplossen: meer dan sorry zeggen en een handje geven?

15.11.17
Inez nam Mo’s beer hardhandig af. Mo wordt onmiddellijk kwaad en slaat Inez hard in het gezicht. Wanneer Inez begint te huilen, komt de juf snel afgelopen. Ze vraagt wat er gebeurd is en zegt tegen Mo: “Zeg maar sorry, want slaan mag niet”.
Deel bericht

Honderden kleuters lopen al met een mobieltje op zak

07.11.17
De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, daalt gestaag. Hoewel de piek van het eerste mobieltje op 12 jaar ligt, lopen ook al honderden kleuters met een telefoon op zak. ,,Toen hij zelfstandiger werd, vonden wij het nodig om hem te kunnen bereiken.''
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 99

05.11.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week Kahoot! Herfst, Sinterklaasliedjes en Sint Maarten.
Deel bericht

Letters in de kleuterklas

04.11.17
Het volgen van de leerlingen, wachten tot ze er zelf mee komen, kindvolgend onderwijs is in het SO (en het PO) niet voldoende om het optimale uit een kind te halen. Er moeten echt “zaadjes” geplant worden tijdens een kringactiviteit, zodat die later, in spel of tijdens hoekenwerk, tot bloei kunnen komen.
Deel bericht

Amerikaanse kleuters presteren beduidend beter op Montessorischolen

01.11.17
Onderzoek in de VS laat zien dat kleuters op allerlei vlakken beter presteren op Montessorischolen. Opvallend is daarnaast dat er op die scholen geen verschil in prestaties is tussen leerlingen van arme en rijke ouders.
Deel bericht

Tom (4) schrijft boek over hoogbegaafdheid: 'Ik heb een renpaard in mijn hoofd'

31.10.17
De hersenen van de 4-jarige Tom de Boevere werken veel sneller dan die van andere kinderen, zegt hij zelf. Tom is hoogbegaafd. Omdat er geen boeken waren die hem helpen bij het begrijpen van zijn hersenen, schreef hij er zelf maar eentje: Gewoon Tom.
Deel bericht

Meisje (4) wacht urenlang tevergeefs op ouders op politiebureau

30.10.17
Een 4-jarig, verdwaald meisje heeft maandag in Almelo urenlang zitten wachten op haar ouders. De politie had grote moeite de ouders te traceren van het kind, die in de veronderstelling waren dat hun dochter gewoon op school zat. Na ruim vier uur werden ouders en dochter alsnog herenigd bij Stadstoezicht Almelo.
Deel bericht

Het nut van oefenen is een kind van zes al duidelijk

27.10.17
Zonder oefening leer je nooit iets. Dat begrijpen kinderen van 6 al, blijkt uit Australisch onderzoek. Gesprekken over de toekomst lijken dus al zinvol vanaf groep 3.
Deel bericht

Winnaars Cinekid Media Awards bekend

25.10.17
De game Senseless Fairytale heeft woensdagavond op het Cinekid Festival in Amsterdam de Gouden Leeuw gewonnen voor het beste mediaproject. De makers Geoffrey Lillemon en Anita Fontaine wonnen 3000 euro. Nieuw dit jaar is de Gouden Guppy, voor de beste app voor peuters en kleuters. De prijs ging naar YipYip voor hun prentenboek-app Een verre reis.
Deel bericht

De appel als thema in de klas

25.10.17
Ik pleit er vaak voor om de leefwereld van de kleuters te vergroten met niet voor de hand liggende thema’s. Toch biedt ook wat zich onder onze neus bevindt soms enorme verbredings- en verdiepingskansen.
Deel bericht

Het verdwijnen van de prentenboek app

22.10.17
Waarom uitgevers stoppen met het maken van prentenboek apps: Te grote afhankelijkheid van software(updates) en een slecht verdienmodel.
Deel bericht

Gouden Guppy voor beste peuter- en kleuterapp: dit zijn de genomineerden

21.10.17
Als onderdeel van de Cinekid Media Awards 2017 wordt op woensdag 25 oktober de Gouden Guppy uitgereikt voor de beste app voor kinderen t/m 6 jaar. De genomineerden zijn bekend!
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

19.10.17
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht