Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2

17.06.17
In het kader van preventie van latere leesproblemen, is aandacht voor taal in ruime zin al op jonge leeftijd noodzakelijk. Hiervoor heeft het Expertisecentrum Nederlands het Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2 ontwikkeld.
Deel bericht

Kinderboek leert kleintjes wat te doen bij een terreuraanslag

22.08.17
Britse basisscholen bereiden kinderen voor op een terreuraanslag aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek Moggy's Coming. Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Een bijzondere aanvulling is dat de jonge leerlingen ook geleerd wordt om gewonden te behandelen.
Deel bericht

Radicalisering van kleuters: 'Niet meteen het ergste denken'

22.08.17
Verontrustend gedrag bij kleuters op een Belgische basisschool. Kinderen zouden elkaar 'ongelovigen' en 'varkens' noemen en "met de vinger aan de keel bewegingen maken". Het is gedrag dat eerder past bij extremistische moslim-fundamentalisten.
Deel bericht

Ook Nederlandse kleuter heeft extreme ideeën

21.08.17
Enkele kleuters van een Belgische basisschool zouden onder invloed staan van een extremistische stroming binnen de islam. Daarover uiten leraren van de school in een intern document hun zorgen. Volgens pedagoog Mirte Loeffens speelt het probleem ook in Nederland.
Deel bericht

Katholiek Onderwijs Vlaanderen: “Geradicaliseerde kleuters bestaan niet”

21.08.17
Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft geen aanwijzingen dat het probleem met “geradicaliseerde” kinderen in een kleuterschool in Ronse breder verspreid zou zijn. Dat zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. Bovendien “bestaan geradicaliseerde kleuters niet”, zegt ze.
Deel bericht

Zelfs radicalisering bij kleuters, leraren slaan alarm

21.08.17
Leraren van een basisschool in het Belgische Ronse slaan alarm omdat zelfs kleuters er al onder invloed lijken van een extremistische stroming binnen de islam. Dat staat in een intern document. ,,Ze noemen andere kinderen 'varkens' en 'ongelovigen'. Met de vinger over de keel maken ze moordbewegingen."
Deel bericht

’t Zijn de kleine zinnen die het doen

16.08.17
De laatste maanden sta ik regelmatig even stil bij kleine, vaak niet doordachte boodschappen die we als volwassenen communiceren in onze begeleiding van kinderen (ook tussen de bedrijven door).
Deel bericht

Scholen in Texas voeren opnieuw lijfstraffen in bij kinderen vanaf vier jaar

25.07.17
Drie scholen in de Amerikaanse staat Texas hebben besloten om opnieuw lijfstraffen in te voeren. Als de kinderen tussen vier en achttien jaar oud zich misdragen, mogen enkele leerkrachten hen slaan. Eventueel met een houten plank, zo staat er in de nieuwe regel te lezen. De schoolraad stemde unaniem voor het voorstel.
Deel bericht

Nieuwe afleveringen Sesamstraat

13.07.17
Vanaf donderdag 13 juli zijn op NPO Zappelin splinternieuwe afleveringen te zien van Sesamstraat. Tommie, Ieniemienie, Pino, Elmo en Purk beleven weer de leukste avonturen, zingen de mooiste liedjes en lezen de grappigste verhalen voor!
Deel bericht

Allereerste asielkinderen in Nederland die het Nijntje Beweegdiploma

07.07.17
Maanden hebben ze geoefend, in de peuterspeelzaal en met extra moeder- en kindgymuurtjes. Nu is het zover: een aantal peuters en kleuters van het azc in Drachten krijgt het Nijntje Beweegdiploma.
Deel bericht

Minder Amsterdamse kleuterklassen door oververhitte woningmarkt

06.07.17
Het basisonderwijs merkt hoe snel Amsterdam verandert door de oververhitte woningmarkt. De instroom van leerlingen neemt plots af doordat gezinnen wegtrekken.
Deel bericht

Pief poef paf… Spelend vechten in de klas

25.06.17
Wanneer kleuters spelend vechten of ‘schieten met geweren’ beschouwen volwassenen dit doorgaans als agressief en problematisch gedrag, eerder dan als ontwikkelingsspel. Maar is dit wel zo? Is spelend vechten een voorspeller van agressief gedrag? En hoe begeleid je als lesgever dit spel in de kla...
Deel bericht

Het weinige wat we weten over effectief kleuteronderwijs is best schokkend

22.06.17
Een globale benadering op kleuteronderwijs dat een breed gamma aan leerdoelen vooropstelt en actief leren vanuit het kind propageert, lijkt de verschillen tussen SES-kinderen en andere kinderen eerder te vergroten dan te verkleinen.
Deel bericht

„Laat kleuter weer spelen”

20.06.17
Een dolenthousiaste, creatieve, ‘ouderwetse’ kleuterjuf is ze. Petra van Ginkel-van Garderen (52) uit Goes was sinds haar afstuderen op de opleiding tot kleuterleidster (OK) in 1983 jarenlang kleuterjuf.
Deel bericht

Hypes in het kleuteronderwijs en wat ermee aan te vangen

15.06.17
Verteltassen, mindfulness, en busy bags Hebben jullie de afgelopen tien jaar al eens overwogen om verteltassen in te voeren op school? Allicht, ze zijn immers al lang aan een opmars bezig. Na deze hype kwamen ...
Deel bericht

Sander Dekker bij Juf Maike in de klas

14.06.17
Staatssecretaris Sander Dekker ging de uitdaging aan om een dag mijn klas te draaien. Afgelopen maandag was het zover. Hij was er van 7.30 – 17.45 uur, net als ik en heeft veel van de taken van een leerkracht mee gemaakt en gezien.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 95

12.06.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week onder andere suggesties voor Vaderdag en Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters.
Deel bericht

Samen voorbereid naar het ziekenhuis met de app Hoi Dokter

02.06.17
Hoi Dokter is een gratis app die families met jonge kinderen helpt bij het voorbereiden, begeleiden en verwerken van een ziekenhuisopname.
Deel bericht

Reken- en taalopdrachten met de fidget spinners

31.05.17
Leerkracht Anne Marissen maakt met de fidget spinner rage van de nood een deugd en maakte er rekenopdrachten voor en een compleet pakket aan taal- en rekenopdrachtkaarten voor de onderbouw.
Deel bericht

Integratiematrix van Bloom en Gardner voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong

31.05.17
Integratiematrix van Bloom en Gardner voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Uitleg en downloads op Kleuteridee.nl
Deel bericht

Kleuter is al in staat wetenschappelijk onderzoek uit te voeren

30.05.17
Kleuters zijn al in staat een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, waarbij ze op één na alle variabelen constant houden om zo zeker te weten dat een gevonden effect ook echt bestaat. Dit blijkt uit knikkeronderzoek van promovendus Joep van der Graaf, die op 7 juni promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Deel bericht