Minder Amsterdamse kleuterklassen door oververhitte woningmarkt

06.07.17
Het basisonderwijs merkt hoe snel Amsterdam verandert door de oververhitte woningmarkt. De instroom van leerlingen neemt plots af doordat gezinnen wegtrekken.
Deel bericht

Nieuwe afleveringen Sesamstraat

13.07.17
Vanaf donderdag 13 juli zijn op NPO Zappelin splinternieuwe afleveringen te zien van Sesamstraat. Tommie, Ieniemienie, Pino, Elmo en Purk beleven weer de leukste avonturen, zingen de mooiste liedjes en lezen de grappigste verhalen voor!
Deel bericht

Allereerste asielkinderen in Nederland die het Nijntje Beweegdiploma

07.07.17
Maanden hebben ze geoefend, in de peuterspeelzaal en met extra moeder- en kindgymuurtjes. Nu is het zover: een aantal peuters en kleuters van het azc in Drachten krijgt het Nijntje Beweegdiploma.
Deel bericht

Pief poef paf… Spelend vechten in de klas

25.06.17
Wanneer kleuters spelend vechten of ‘schieten met geweren’ beschouwen volwassenen dit doorgaans als agressief en problematisch gedrag, eerder dan als ontwikkelingsspel. Maar is dit wel zo? Is spelend vechten een voorspeller van agressief gedrag? En hoe begeleid je als lesgever dit spel in de kla...
Deel bericht

Het weinige wat we weten over effectief kleuteronderwijs is best schokkend

22.06.17
Een globale benadering op kleuteronderwijs dat een breed gamma aan leerdoelen vooropstelt en actief leren vanuit het kind propageert, lijkt de verschillen tussen SES-kinderen en andere kinderen eerder te vergroten dan te verkleinen.
Deel bericht

„Laat kleuter weer spelen”

20.06.17
Een dolenthousiaste, creatieve, ‘ouderwetse’ kleuterjuf is ze. Petra van Ginkel-van Garderen (52) uit Goes was sinds haar afstuderen op de opleiding tot kleuterleidster (OK) in 1983 jarenlang kleuterjuf.
Deel bericht

Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2

17.06.17
In het kader van preventie van latere leesproblemen, is aandacht voor taal in ruime zin al op jonge leeftijd noodzakelijk. Hiervoor heeft het Expertisecentrum Nederlands het Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2 ontwikkeld.
Deel bericht

Hypes in het kleuteronderwijs en wat ermee aan te vangen

15.06.17
Verteltassen, mindfulness, en busy bags Hebben jullie de afgelopen tien jaar al eens overwogen om verteltassen in te voeren op school? Allicht, ze zijn immers al lang aan een opmars bezig. Na deze hype kwamen ...
Deel bericht

Sander Dekker bij Juf Maike in de klas

14.06.17
Staatssecretaris Sander Dekker ging de uitdaging aan om een dag mijn klas te draaien. Afgelopen maandag was het zover. Hij was er van 7.30 – 17.45 uur, net als ik en heeft veel van de taken van een leerkracht mee gemaakt en gezien.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 95

12.06.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week onder andere suggesties voor Vaderdag en Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters.
Deel bericht

Samen voorbereid naar het ziekenhuis met de app Hoi Dokter

02.06.17
Hoi Dokter is een gratis app die families met jonge kinderen helpt bij het voorbereiden, begeleiden en verwerken van een ziekenhuisopname.
Deel bericht

Reken- en taalopdrachten met de fidget spinners

31.05.17
Leerkracht Anne Marissen maakt met de fidget spinner rage van de nood een deugd en maakte er rekenopdrachten voor en een compleet pakket aan taal- en rekenopdrachtkaarten voor de onderbouw.
Deel bericht

Integratiematrix van Bloom en Gardner voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong

31.05.17
Integratiematrix van Bloom en Gardner voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Uitleg en downloads op Kleuteridee.nl
Deel bericht

Kleuter is al in staat wetenschappelijk onderzoek uit te voeren

30.05.17
Kleuters zijn al in staat een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, waarbij ze op één na alle variabelen constant houden om zo zeker te weten dat een gevonden effect ook echt bestaat. Dit blijkt uit knikkeronderzoek van promovendus Joep van der Graaf, die op 7 juni promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Deel bericht

Een reflectie: Hoe ver mag je als ouder gaan?

17.05.17
Hoe ver (letterlijk!) mag je als ouder gaan wanneer je je kinderen naar school brengt? Welke al dan niet denkbeeldige lijn wordt er voor ouders getrokken?
Deel bericht

Peuters en kleuters zijn dol op tablets, maar hoe leren ze ermee?

10.05.17
Er zijn al heel veel educatieve apps op de markt, vooral voor de leeftijdsgroep van 2 tot en met 5. Onderzoekers onderzochten onlangs in hoever peuters en kleuters woordjes leren in een zelfontwikkelde interactieve app.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 94

08.05.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week o.a. Moederdag en het Prentenboek van het Jaar 2018.
Deel bericht

Annie M.G. Schmidt-week 2017

04.05.17
Op woensdag 10 mei gaat de Annie M.G. Schmidt-week 2017 van start. Tot en met 20 mei, de geboortedag van Annie, staan Jip en Janneke centraal.
Deel bericht

"Kleuters hebben baat bij digitale prentenboeken"

03.05.17
"Een derde van de kleuters maakt een sprong voorwaarts in leesvaardigheid als ze werken met digitale prentenboeken. Wat mij betreft gaat elke leerkracht hiermee aan de slag." Dat zegt Adriana (Jeanet) Bus, gasthoogleraar bij Taal, Literatuur en Communicatie aan de Vrije Universiteit.
Deel bericht

Vragen als drijfveer

03.05.17
Wanneer je nieuwsgierigheid als een uitgangspunt neemt om je onderwijs vorm te geven, dan vraagt dit ook een openheid voor gedachten en ideeën van kinderen en dit op gelijk welk moment. Want er staat geen rem en tijdsblok op het delen van hun vragen, theorieën of uitspraken.
Deel bericht

‘Investeren in achterstanden vooral op jonge leeftijd effectief’

03.05.17
Begin vroeg met preventie van achterstanden, investeren is vooral op jonge leeftijd effectief. Dat schrijft het Ministerie van Financiën in het rapport ‘Onderwijsachterstandenbeleid: Een duwtje in de rug?’ dat vorige week verscheen.
Deel bericht