School hield zedendelict stil

01.09.17
De rooms-katholieke basisschool De Elzenhoek in Zoetermeer is in de greep van een zedendelict. Gistermiddag heeft de politie een 38-jarige man opgepakt, die wordt verdacht van ’grensoverschrijdend gedrag bij een kleuter’.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

19.09.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

18.09.17
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 96

17.09.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week onder andere een filosofieles en het Yurls Werkboekje bij het thema van de Kinderboekenweek.
Deel bericht

Steeds meer Vlaamse scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

14.09.17
Gedaan met wc-rolletjes verzamelen voor uw knutselende kroost. Steeds meer kleuterklassen verbieden ze, omdat ze onhygiënisch zouden zijn
Deel bericht

Kleuters zijn kleine onderzoekers

07.09.17
Kleuters zijn al in staat wetenschappelijke experimenten op te zetten. Het zijn wetenschappers in de dop, blijkt uit uren knikkeren in de klas.
Deel bericht

Peuter van twee jaar kan nu al naar basisschool

29.08.17
Voor het eerst in Nederland opent een basisschool de deuren voor peuters. De Haagse Van Ostadeschool kreeg hiervoor een speciale ontheffing van het ministerie. De 2-jarigen zijn al over een paar weken welkom.
Deel bericht

Een bij gaat zoemmmmm van bloem tot bloem

28.08.17
Zoem en Zara de bij zijn in de methode Veilig Leren Lezen van groep 3 de hoofdrolspelers die de letters aan de kinderen van groep 3 aanleren. Om deze reden starten we in combinatiegroep 2/3 met het thema: bijen. Voor de zomervakantie hebben de kinderen van toen groep 2 al kennis gemaakt met Zoem en....
Deel bericht

Als ogen fonkelen: haal niet-schoolse gesprekken de kleuterklas in

28.08.17
‘Waar uitstappen?’ De trein nadert het station en het raden is begonnen. ‘Ja’, antwoord ik, ‘waar denk je?’ ‘Hier!’ roept de kleuter. Hij is een jaar of vijf, schat ik, en heeft Afrikaanse roots, vertelt […]
Deel bericht

Gaan we straks kleuters in de handboeien slaan? (opinie)

26.08.17
Sabrine Fathi las het artikel op deze site over radicaliserende kleuters 'met kromme tenen'. Ze vindt het niet gek dat kinderen thuis de islamitische doctrine meekrijgen. ,,Christelijke kinderen bidden voor het slapengaan.''
Deel bericht

Verrassende en confronterende voorleestips voor de kleuterklas

23.08.17
“Waarover denken jullie dat dit boek zal gaan?”, zo begint een voorleessessie in de kleuterklas vaak. Kritiek hierop vond ik onlangs in een boek van de Amerikaanse beroepsorganisatie NAEYC (Schickedanz & Collins, 2013).
Deel bericht

Kinderboek leert kleintjes wat te doen bij een terreuraanslag

22.08.17
Britse basisscholen bereiden kinderen voor op een terreuraanslag aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek Moggy's Coming. Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Een bijzondere aanvulling is dat de jonge leerlingen ook geleerd wordt om gewonden te behandelen.
Deel bericht

Radicalisering van kleuters: 'Niet meteen het ergste denken'

22.08.17
Verontrustend gedrag bij kleuters op een Belgische basisschool. Kinderen zouden elkaar 'ongelovigen' en 'varkens' noemen en "met de vinger aan de keel bewegingen maken". Het is gedrag dat eerder past bij extremistische moslim-fundamentalisten.
Deel bericht

Ook Nederlandse kleuter heeft extreme ideeën

21.08.17
Enkele kleuters van een Belgische basisschool zouden onder invloed staan van een extremistische stroming binnen de islam. Daarover uiten leraren van de school in een intern document hun zorgen. Volgens pedagoog Mirte Loeffens speelt het probleem ook in Nederland.
Deel bericht

Katholiek Onderwijs Vlaanderen: “Geradicaliseerde kleuters bestaan niet”

21.08.17
Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft geen aanwijzingen dat het probleem met “geradicaliseerde” kinderen in een kleuterschool in Ronse breder verspreid zou zijn. Dat zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. Bovendien “bestaan geradicaliseerde kleuters niet”, zegt ze.
Deel bericht

Zelfs radicalisering bij kleuters, leraren slaan alarm

21.08.17
Leraren van een basisschool in het Belgische Ronse slaan alarm omdat zelfs kleuters er al onder invloed lijken van een extremistische stroming binnen de islam. Dat staat in een intern document. ,,Ze noemen andere kinderen 'varkens' en 'ongelovigen'. Met de vinger over de keel maken ze moordbewegingen."
Deel bericht

’t Zijn de kleine zinnen die het doen

16.08.17
De laatste maanden sta ik regelmatig even stil bij kleine, vaak niet doordachte boodschappen die we als volwassenen communiceren in onze begeleiding van kinderen (ook tussen de bedrijven door).
Deel bericht

Scholen in Texas voeren opnieuw lijfstraffen in bij kinderen vanaf vier jaar

25.07.17
Drie scholen in de Amerikaanse staat Texas hebben besloten om opnieuw lijfstraffen in te voeren. Als de kinderen tussen vier en achttien jaar oud zich misdragen, mogen enkele leerkrachten hen slaan. Eventueel met een houten plank, zo staat er in de nieuwe regel te lezen. De schoolraad stemde unaniem voor het voorstel.
Deel bericht

Nieuwe afleveringen Sesamstraat

13.07.17
Vanaf donderdag 13 juli zijn op NPO Zappelin splinternieuwe afleveringen te zien van Sesamstraat. Tommie, Ieniemienie, Pino, Elmo en Purk beleven weer de leukste avonturen, zingen de mooiste liedjes en lezen de grappigste verhalen voor!
Deel bericht

Allereerste asielkinderen in Nederland die het Nijntje Beweegdiploma

07.07.17
Maanden hebben ze geoefend, in de peuterspeelzaal en met extra moeder- en kindgymuurtjes. Nu is het zover: een aantal peuters en kleuters van het azc in Drachten krijgt het Nijntje Beweegdiploma.
Deel bericht

Minder Amsterdamse kleuterklassen door oververhitte woningmarkt

06.07.17
Het basisonderwijs merkt hoe snel Amsterdam verandert door de oververhitte woningmarkt. De instroom van leerlingen neemt plots af doordat gezinnen wegtrekken.
Deel bericht