Kleuter Nieuwsbrief 98

08.10.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week aanbodsdoelen voor kleuters en herfst op het digibord.
Deel bericht

Agency: stem, keuze en eigenaarschap

12.10.17
Het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, heeft het recht die mening vrijelijk te uiten in alle aangelegenheden die het kind betreffen, waarbij aan de mening van het kind […]
Deel bericht

Onderzoek: ‘Twee jaar voorschoolse educatie loont’

09.10.17
Kinderen die twee jaar een voorschools programma (vve) volgen scoren beter op taal en rekenen in groep 1 en 2 van de basisschool. Ook kunnen zij zich beter aanpassen op school en maken minder gebruik van extra begeleiding, dan kinderen die één jaar vve volgen.
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

09.10.17
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Aanbodsdoelen voor kleuters

06.10.17
Om schoolteams te helpen onderwijsleerlijnen voor kleuters te ontwikkelen zijn praktische inhoudskaarten ontwikkeld. Per vak- en vormingsgebied geven de kaarten in de vorm van aanbodsdoelen suggesties voor inhoudsleerlijnen.
Deel bericht

Executieve functies in kaart gebracht voor groep 1 en 2

06.10.17
Net uit: elf kaarten met toelichting en tips over de executieve functies bij jonge kinderen. Bekijk de kaarten online of download ze op de website van de SLO.
Deel bericht

OBS Stedeke Diepenheim wint prijs met internationaal project voor kleuters

04.10.17
Juffen Adinda van Schaik en Annemarie Steenbergen van openbare basisschool Stedeke hebben met het project 'Story of my Life' de eTwinning prijs 2017 in de categorie basisonderwijs gewonnen. In dit project hebben vierjarigen een digitaal en papieren vriendenboekje gemaakt dat ze hebben uitgewisseld met leeftijdsgenoten in Litouwen.
Deel bericht

Boze ouders: wanneer opvoedingsvisies botsen

04.10.17
In onze samenleving is diversiteit zichtbaar en bespreekbaar. Mensen met heel uiteenlopende levensvisies, onder andere over wat ‘goed’ of ‘slecht’ is voor de opvoeding van een kind, wonen vlak bij elkaar.
Deel bericht

Kinderboeken steeds populairder

03.10.17
Kinderboeken zijn steeds populairder. Vorig jaar werden er ruim 10 miljoen kinderboeken verkocht, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor. In 2012 was het aandeel kinderboeken in de totale boekenverkoop 21 procent; vorig jaar was dat gestegen naar 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie KVB Boekwerk.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 97

24.09.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week onder andere lesmateriaal voor de Kinderboekenweek, werkbladen over de herfst en een onderzoek over bewegen bij een verhaal.
Deel bericht

Stilzitten bij een verhaal? Bewegen bij een verhaal is nog effectiever.

20.09.17
Juf Maaike leest een prentenboek voor: de kleuters gezellig zittend in de kring, één en al oor, geboeide gezichtjes. Zo’n tafereel vind ik heerlijk om te zien en waardevol.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 96

17.09.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week onder andere een filosofieles en het Yurls Werkboekje bij het thema van de Kinderboekenweek.
Deel bericht

Steeds meer Vlaamse scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

14.09.17
Gedaan met wc-rolletjes verzamelen voor uw knutselende kroost. Steeds meer kleuterklassen verbieden ze, omdat ze onhygiënisch zouden zijn
Deel bericht

Kleuters zijn kleine onderzoekers

07.09.17
Kleuters zijn al in staat wetenschappelijke experimenten op te zetten. Het zijn wetenschappers in de dop, blijkt uit uren knikkeren in de klas.
Deel bericht

School hield zedendelict stil

01.09.17
De rooms-katholieke basisschool De Elzenhoek in Zoetermeer is in de greep van een zedendelict. Gistermiddag heeft de politie een 38-jarige man opgepakt, die wordt verdacht van ’grensoverschrijdend gedrag bij een kleuter’.
Deel bericht

Peuter van twee jaar kan nu al naar basisschool

29.08.17
Voor het eerst in Nederland opent een basisschool de deuren voor peuters. De Haagse Van Ostadeschool kreeg hiervoor een speciale ontheffing van het ministerie. De 2-jarigen zijn al over een paar weken welkom.
Deel bericht

Een bij gaat zoemmmmm van bloem tot bloem

28.08.17
Zoem en Zara de bij zijn in de methode Veilig Leren Lezen van groep 3 de hoofdrolspelers die de letters aan de kinderen van groep 3 aanleren. Om deze reden starten we in combinatiegroep 2/3 met het thema: bijen. Voor de zomervakantie hebben de kinderen van toen groep 2 al kennis gemaakt met Zoem en....
Deel bericht

Als ogen fonkelen: haal niet-schoolse gesprekken de kleuterklas in

28.08.17
‘Waar uitstappen?’ De trein nadert het station en het raden is begonnen. ‘Ja’, antwoord ik, ‘waar denk je?’ ‘Hier!’ roept de kleuter. Hij is een jaar of vijf, schat ik, en heeft Afrikaanse roots, vertelt […]
Deel bericht

Gaan we straks kleuters in de handboeien slaan? (opinie)

26.08.17
Sabrine Fathi las het artikel op deze site over radicaliserende kleuters 'met kromme tenen'. Ze vindt het niet gek dat kinderen thuis de islamitische doctrine meekrijgen. ,,Christelijke kinderen bidden voor het slapengaan.''
Deel bericht

Verrassende en confronterende voorleestips voor de kleuterklas

23.08.17
“Waarover denken jullie dat dit boek zal gaan?”, zo begint een voorleessessie in de kleuterklas vaak. Kritiek hierop vond ik onlangs in een boek van de Amerikaanse beroepsorganisatie NAEYC (Schickedanz & Collins, 2013).
Deel bericht

Kinderboek leert kleintjes wat te doen bij een terreuraanslag

22.08.17
Britse basisscholen bereiden kinderen voor op een terreuraanslag aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek Moggy's Coming. Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Een bijzondere aanvulling is dat de jonge leerlingen ook geleerd wordt om gewonden te behandelen.
Deel bericht