Amerikaanse kleuters presteren beduidend beter op Montessorischolen

01.11.17
Onderzoek in de VS laat zien dat kleuters op allerlei vlakken beter presteren op Montessorischolen. Opvallend is daarnaast dat er op die scholen geen verschil in prestaties is tussen leerlingen van arme en rijke ouders.
Deel bericht
(advertentie)

Kleuters op Instagram: mag je geld aan je kind verdienen?

15.10.18
Het gebruik van kinderen in vlogs of op Instagram om geld te verdienen: volgens de wet kan het waarschijnlijk nog net, maar het is niet helemaal duidelijk. Justine Pardoen legt uit. Het bericht Kleuters op Instagram: mag je geld aan je kind verdienen? verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Gouden Guppy: vakjuryprijs voor beste digitale mediaproduct voor 0-6 jaar

15.10.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren. De Cinekid Media Awards 2018 worden uitgereikt tijdens de 32ste editie van het Cinekid Festival met een feestelijke ceremonie op 24 oktober .
Deel bericht

Het klimaat volgens de kleuters van de Beatrixschool in Steenwijk

15.10.18
De school kreeg bouwpakketten cadeau om zelf energie mee op te wekken. Voor het zover was, lazen bestuurders voor in de klas en dat is voer voor een kringgesprek op niveau. Over papa's en mama's die nog met vlammetjes koken; en hippe ouders die een auto aan een oplaadsnoer rijden. Amper 4 en 5 zijn ze, maar ze snappen best dat je energie nodig hebt om je speelgoed op te laden
Deel bericht

Verkeersminister leest voor uit “Sproet en de Straathaaien”

14.10.18
Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde speciaal voor ouders van jonge kinderen het boek 'Sproet en de Straathaaien'. Vrijdagmorgen las minister Cora van Nieuwenhuizen voor uit dit leerzame boek, voor leerlingen van groep 1 en 2 van de Willemsparkschool in Den Haag.Het speelt in op hun behoefte aan leuk materiaal over verkeer voor thuis dat naadloos aansluit bij de belevingswereld van kinderen.
Deel bericht

'Krom' speelgoed laat kinderen wennen aan groente die er anders uitziet

10.10.18
Als kinderen op jonge leeftijd wennen aan tomaten met een afwijkende vorm en kromme komkommers, dan staan ze later minder afwijzend tegenover groente en fruit die er anders uitzien. Daarom wil Kromkommer speelgoed op de markt brengen dat er anders uitziet.
Deel bericht

Intakevragenlijst Kleuters

09.10.18
De 'Intakevragenlijst Kleuters' van SLO voor ouders en leerkrachten heeft als doel alle kinderen vroegtijdig in beeld te brengen. Hierdoor kan onderwijs en begeleiding goed afgestemd worden op de ontwikkelingsbehoeften van het individuele kind.
Deel bericht

Vijftien ongevallen met Stints bekend bij Inspectie SZW

06.10.18
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in de afgelopen vier jaar vijftien meldingen gekregen over ongevallen met Stints. ,,De regels schrijven in sommige gevallen voor dat een ongeval bij ons gemeld moet worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij blijvend letsel. Maar niet alle ongevallen hoeven bij ons gemeld te worden."
Deel bericht

Minder aanmeldingen voorscholen: ‘Kinderen kunnen soms nog niet eens praten’

04.10.18
Het aantal kinderen dat naar voorscholen gaat krimpt. Sinds deze voorziening voor kinderen met een taal- en leerachterstand niet meer gratis is halen steeds meer ouders hun kind er vanaf. Dat heeft grote gevolgen, zeker op de lange termijn. De voorschool is een leertraject voor de basisschool, speciaal voor kinderen die bijvoorbeeld een taalachterstand hebben.
Deel bericht

Taalvaardigheid kleuter bepaalt acceptatie in groep

03.10.18
Kleuters die mondeling minder vaardig zijn, worden vaker afgewezen of genegeerd door hun klasgenoten. Dit blijkt uit het onderzoek van Femke van der Wilt, die 8 oktober promoveert aan de Vrije Universiteit. Er is al bekend dat factoren op sociaal, cognitief en emotioneel gebied een rol spelen bij sociale afwijzing. Hoe slechter de mondelinge vaardigheden, hoe minder goed .....
Deel bericht

Stints mogen vanaf middernacht niet meer op de openbare weg

02.10.18
Minister Van Nieuwenhuizen heeft de Stints, elektrische bakfietsen voor kindervervoer, voorlopig verboden op de openbare weg. De eerste voorlopige resultaten van de Inspectie Leefomgeving en Transport wijzen op potentiële veiligheidsrisico's. Ook zijn er technische wijzigingen doorgevoerd in het ontwerp van de Stints zonder dat deze zijn goedgekeurd .
Deel bericht

Mondeling taalvaardige kleuter ligt beter in de groep

30.09.18
Het niveau van mondelinge taalvaardigheid speelt een belangrijke rol in de mate waarin kleuter meedoen in de groep. Voor kleuters met een matige taalvaardigheid dreigt sociale afwijzing. Mondeling taalvaardige kleuters liggen juist beter in de groep.
Deel bericht

Logopediewetenschapper Ellen Gerrits pleit voor meer aandacht voor TOS

21.09.18
Op 22 september is het WereldTOSdag om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.
Deel bericht

Gouden Penseel voor prentenboek Fabeldieren

19.09.18
Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman krijgt dit jaar het Gouden Penseel. Die prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht

Engelse taallessen rukken op bij kinderdagverblijven

15.09.18
De Engelse taal rukt op bij kinderdagverblijven. Al op zeker negentig locaties leren peuters de eerste woordjes. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt wat de ‘taallessen’ de kinderen opleveren.
Deel bericht

Ouders Amsterdam halen massaal peuters van voorschool vanwege kosten

13.09.18
Ouders halen massaal hun kinderen van de voorschool nu die geld kost. In buurten waar het peuteronderwijs belangrijk is, is de terugloop het grootst.
Deel bericht

Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen

12.09.18
Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen.
Deel bericht

Wat beïnvloedt de taalontwikkeling van risicopeuters in de peuterklas?

12.09.18
Blij dat ik eens iets over peuters mag schrijven, en dan nog over peuters die zich trager ontwikkelen en uit een lage SES-familie komen. Je hebt er waarschijnlijk ook in jouw peuterklas zitten. 
Deel bericht

Begeleiding bij blokkenspel mag meer aan bod komen

06.09.18
Dé klassieker onder de hoeken is ongetwijfeld de bouwhoek of blokkenhoek. Sommige peuters maken er zelfs een werkwoord van: “Ik ga blokkenhoeken.” ‘Blokkenhoekt’ u wel eens mee? In vele gevallen is de blokkenhoek het uitgelezen […]
Deel bericht

Kleuters verdienen meer denktijd

01.09.18
Kleuters hebben meer denktijd nodig dan volwassenen, maar kleuterleerkrachten geven die vaak onvoldoende volgens de onderzoekers Wasik & Hindman (2018). Hierdoor krijgen vooral de spraakwaters een kans, en vervallen andere kleuters in éénwoordzinnen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)