Honderden kleuters lopen al met een mobieltje op zak

07.11.17
De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, daalt gestaag. Hoewel de piek van het eerste mobieltje op 12 jaar ligt, lopen ook al honderden kleuters met een telefoon op zak. ,,Toen hij zelfstandiger werd, vonden wij het nodig om hem te kunnen bereiken.''
Deel bericht

10 digitale tools voor Sinterklaas

19.11.17
Nu de Sint weer in ons land is aangekomen is het natuurlijk heel fijn om in de klas zoveel mogelijk tools te gebruiken in het sinterklaasthema. Daarom heb ik hier de leukste voor jullie op een rijtje gezet.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 100

19.11.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week onder andere werkbladen Sinterklaas, een scheurkalender en Engels voor kleuters.
Deel bericht

Sinterklaas en onderzoekend leren

16.11.17
Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen en ook dit jaar volg ik het journaal op de voet. Uiteraard met de bril van ‘onderzoekend leren’ op mijn neus. Ik sta niet meer voor de klas en ontvang helaas geen schoolpakket om me op tijd in te lezen, dus schuif ik dagelijks voor de televisie met mijn kinderen.
Deel bericht

Conflicten oplossen: meer dan sorry zeggen en een handje geven?

15.11.17
Inez nam Mo’s beer hardhandig af. Mo wordt onmiddellijk kwaad en slaat Inez hard in het gezicht. Wanneer Inez begint te huilen, komt de juf snel afgelopen. Ze vraagt wat er gebeurd is en zegt tegen Mo: “Zeg maar sorry, want slaan mag niet”.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 99

05.11.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week Kahoot! Herfst, Sinterklaasliedjes en Sint Maarten.
Deel bericht

Letters in de kleuterklas

04.11.17
Het volgen van de leerlingen, wachten tot ze er zelf mee komen, kindvolgend onderwijs is in het SO (en het PO) niet voldoende om het optimale uit een kind te halen. Er moeten echt “zaadjes” geplant worden tijdens een kringactiviteit, zodat die later, in spel of tijdens hoekenwerk, tot bloei kunnen komen.
Deel bericht

Amerikaanse kleuters presteren beduidend beter op Montessorischolen

01.11.17
Onderzoek in de VS laat zien dat kleuters op allerlei vlakken beter presteren op Montessorischolen. Opvallend is daarnaast dat er op die scholen geen verschil in prestaties is tussen leerlingen van arme en rijke ouders.
Deel bericht

Tom (4) schrijft boek over hoogbegaafdheid: 'Ik heb een renpaard in mijn hoofd'

31.10.17
De hersenen van de 4-jarige Tom de Boevere werken veel sneller dan die van andere kinderen, zegt hij zelf. Tom is hoogbegaafd. Omdat er geen boeken waren die hem helpen bij het begrijpen van zijn hersenen, schreef hij er zelf maar eentje: Gewoon Tom.
Deel bericht

Meisje (4) wacht urenlang tevergeefs op ouders op politiebureau

30.10.17
Een 4-jarig, verdwaald meisje heeft maandag in Almelo urenlang zitten wachten op haar ouders. De politie had grote moeite de ouders te traceren van het kind, die in de veronderstelling waren dat hun dochter gewoon op school zat. Na ruim vier uur werden ouders en dochter alsnog herenigd bij Stadstoezicht Almelo.
Deel bericht

Het nut van oefenen is een kind van zes al duidelijk

27.10.17
Zonder oefening leer je nooit iets. Dat begrijpen kinderen van 6 al, blijkt uit Australisch onderzoek. Gesprekken over de toekomst lijken dus al zinvol vanaf groep 3.
Deel bericht

Winnaars Cinekid Media Awards bekend

25.10.17
De game Senseless Fairytale heeft woensdagavond op het Cinekid Festival in Amsterdam de Gouden Leeuw gewonnen voor het beste mediaproject. De makers Geoffrey Lillemon en Anita Fontaine wonnen 3000 euro. Nieuw dit jaar is de Gouden Guppy, voor de beste app voor peuters en kleuters. De prijs ging naar YipYip voor hun prentenboek-app Een verre reis.
Deel bericht

De appel als thema in de klas

25.10.17
Ik pleit er vaak voor om de leefwereld van de kleuters te vergroten met niet voor de hand liggende thema’s. Toch biedt ook wat zich onder onze neus bevindt soms enorme verbredings- en verdiepingskansen.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

25.10.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

Het verdwijnen van de prentenboek app

22.10.17
Waarom uitgevers stoppen met het maken van prentenboek apps: Te grote afhankelijkheid van software(updates) en een slecht verdienmodel.
Deel bericht

Gouden Guppy voor beste peuter- en kleuterapp: dit zijn de genomineerden

21.10.17
Als onderdeel van de Cinekid Media Awards 2017 wordt op woensdag 25 oktober de Gouden Guppy uitgereikt voor de beste app voor kinderen t/m 6 jaar. De genomineerden zijn bekend!
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

19.10.17
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Hoe Ms Cereescia haar kleuters kritiek leert geven op elkaar

18.10.17
Onlangs was ik op bezoek in een school in San Diego waar onderzoekend leren heel consequent en met veel succes wordt toegepast. Het geheim is dat kinderen dit vanaf de eerste dag leren in kleuterklassen […]
Deel bericht

Kleuters gaan DIGI-T@@L: Begripsvorming en de tablet.

17.10.17
In de Vlaamse basisscholen worden er meer en meer tablets gebruikt in de klassen. De kinderen mogen dan zelf aan de slag met zo’n tablet om de leerstof te verwerken of zich erin te verdiepen.
Deel bericht

Agency: stem, keuze en eigenaarschap

12.10.17
Het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, heeft het recht die mening vrijelijk te uiten in alle aangelegenheden die het kind betreffen, waarbij aan de mening van het kind […]
Deel bericht

Onderzoek: ‘Twee jaar voorschoolse educatie loont’

09.10.17
Kinderen die twee jaar een voorschools programma (vve) volgen scoren beter op taal en rekenen in groep 1 en 2 van de basisschool. Ook kunnen zij zich beter aanpassen op school en maken minder gebruik van extra begeleiding, dan kinderen die één jaar vve volgen.
Deel bericht