Basisscholen kiezen vaker voor internationale lessen

28.12.17
Het aantal basisscholen dat vanaf de kleuterleeftijd Engels, Frans, Duits of Spaans geeft, is in tien jaar tijd verzesvoudigd. Dat blijkt uit cijfers van Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs.
Deel bericht

Vermogende Amsterdammers in actie voor vve

17.01.18
Aan alle vermogende Amsterdammers: steun een gezin bij het betalen van voorschoolse educatie voor hun kind(eren). Het is de oproep van ondernemer Duncan Stutterheim, die op social media veel los maakt.
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

15.01.18
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

14.01.18
Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. In 2018 vinden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april.
Deel bericht

Ouders halen kinderen van Amsterdamse voorschool nu die geld kost

13.01.18
Nu de voorscholen niet meer gratis zijn, halen veel ouders hun kinderen ervan af. Vaak gaat het om peuters met een taalachterstand, die de voorschool juist hard nodig hebben.
Deel bericht

Zijn media ook ergens goed voor?

11.01.18
Zorgen over mediagebruik door kinderen zijn er genoeg. Daarom is er voor ouders nu de MediaDiamant: een soort schijf van vijf voor de mediaopvoeding.
Deel bericht

Eigen creativiteit verslaat uitgewerkte lesactiviteiten

10.01.18
Dat is een titel naar jullie hart, vermoed ik, creatief als jullie zijn. Lees door, want zoals dat ook bij krantenkoppen gaat, zijn de echte feiten altijd iets genuanceerder. Ik wil het hebben over de uitkomst van een groot Deens taalonderzoek om bij 5.000 kleuters de mondelinge taalvaardigheid en de beginnende geletterdheid te verhogen.
Deel bericht

'Stress houdt brein en lichaam in topconditie'

10.01.18
Gezonde stress is een bron van succes, kracht en mogelijkheden. Maar slecht gehanteerd veroorzaakt stress lichamelijke en psychische problemen. Op een goede manier met stress omgaan? Veerkracht speelt een essentiële rol, schrijft Theo Compernolle in zijn boek ‘Stress: Vriend en Vijand’.
Deel bericht

Drie mythes over meertalig opvoeden ontrafeld

24.12.17
De Nederlandse prinsessen spreken naast Nederlands ook vloeiend Spaans. Logisch, hun moeder is immers Argentijnse. Toch hebben veel mensen grote bezwaren als de thuistaal van een kind niet Nederlands is. Sharon Unsworth probeert met haar onderzoek misverstanden over tweetaligheid de wereld uit te helpen.
Deel bericht

Is Stoppeltje racistisch?

22.12.17
Twee stripwinkels in Amsterdam zijn beklad en beticht van racisme. En het gaat nu eens niet om Kuifje in Afrika of Sjors en Sjimmie, maar om een strip voor kleuters die weer te veel lijkt op een omstreden Engelse pop. Activisten zijn creatief.
Deel bericht

Scholen en kinderopvang boos over wirwar van regeltjes

19.12.17
Scholen en kinderopvangcentra zijn boos dat de weg nog steeds niet is vrijgemaakt om gezamenlijk verder te gaan als kindcentrum. Ze willen als één organisatie, onder één dak opvang en onderwijs bieden aan kinderen van 0 tot 12 jaar, maar regels maken dat nu moeilijk. ,,Het hangt met plakband aan elkaar."
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 101

10.12.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week een artikel over communiceren met kleuters en natuurlijk veel Kerst: QR-codes, flanelplaten, Bee-Bot en een werkboekje.
Deel bericht

Kwaliteit van vroegschoolse educatie is te laag

06.12.17
De educatieve kwaliteit van vroegschoolse educatie in kleutergroepen is vaak te laag. Dat is een van de conclusies uit het meerjarige pre-COOL onderzoek.
Deel bericht

‘Eén school voor alle peuters’

05.12.17
Er moet één instelling komen waar peuters tussen 2,5 en 4 jaar oud een beperkt aantal uren per week naar school gaan. Dat zeggen de wethouders van de vier grote steden tegen NRC.
Deel bericht

Zo leer je kleuters beter communiceren

29.11.17
Door kringgesprekken op de juiste manier te voeren, kunnen leerkrachten er al binnen acht weken voor zorgen dat kleuters beter communiceren en redeneren. Simpele wijzigingen blijken een groot effect te hebben.
Deel bericht

Gemixte achtergronden in de klas en in de school: GEEN hindernis, wel een verrijking.

29.11.17
Ik zie het sommigen soms denken wanneer het over ‘de mix in de kleuterklas’ gaat: ‘Is het wel goed, die mix van talen, culturen, verschillende achtergrondcontexten in de klas?’
Deel bericht

Doorgaande lijn tussen voor- en vroegschoolse educatie laat te wensen over

28.11.17
Er is weinig stabiliteit in kwaliteit van de voor- naar vroegschoolse fase: slechts een klein deel van de doelgroepleerlingen krijgt zowel in de voor- als in de vroegschoolse periode aanbod van (relatief) hoge kwaliteit. Pluspunt: er zijn wel kleutergroepen met een goed aanbod en hoge kwaliteit en daar is de ontwikkeling van doelgroepkinderen ook gunstiger.
Deel bericht

Angst voor vertrek kansarme kinderen uit peuterspeelzalen

27.11.17
Onrust over nieuwe plannen met peuterspeelzalen. Die vallen vanaf 2018 onder de wet Harmonisatie Kinderopvang. De branche is bang dat kinderen uit achterstandswijken wegblijven omdat ze de nieuwe regels te ingewikkeld vinden én het ouders mogelijk meer geld gaat kosten.
Deel bericht

Kabinet investeert in 2018 al extra in voorschoolse educatie

25.11.17
Het kabinet gaat komend jaar al extra geld investeren in voorschoolse educatie. Daarmee wordt voorkomen dat gemeenten pedagogisch medewerkers in de kinderopvang volgend jaar moeten ontslaan, terwijl zij in 2019 weer nodig zijn.
Deel bericht

Eén op de vijf peuters en kleuters zit dagelijks meer dan drie uur achter scherm

24.11.17
Een kwart van alle kinderen tot 5 jaar brengt dagelijks meer dan drie uur achter schermen door, bijvoorbeeld tv en tablet. Risico’s als overgewicht liggen op de loer.
Deel bericht

Nu al wachtlijst voor eerste schoolklas peuters Den Haag

23.11.17
Haagse ouders staan in de rij voor de allereerste school voor peuters. Er is nu al een wachtlijst. Voorlopig is gestart met een groep van zeven 2-jarigen.
Deel bericht