Taaltips voor lage SES-kleuters uit recent onderzoek

08.02.18
Ik heb weer een half jaar lang interessante taalonderzoeken voor jullie verzameld, allemaal over kleuters met een lage SES.
Deel bericht
(advertentie)

Zeeuwse kinderen lezen steeds meer

08.08.18
Kinderen in Zeeland lezen steeds meer. Scholieren in het voortgezet onderwijs en jongvolwassenen juist minder. Ook lenen bibliotheken vaker boeken voor kleuters en basisschoolleerlingen uit. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Dit leesonderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd.
Deel bericht

Extra klassen voor probleemkleuters op speciaal onderwijs

01.08.18
Basisscholen in het speciaal onderwijs openen extra kleuterklassen, omdat er een toestroom is van 4- en 5-jarige probleemkinderen. Tegelijkertijd krijgen kleuters minder snel een ontheffing van de leerplicht. Het is goed dat er niet te lang met die kinderen wordt geklungeld als het reguliere onderwijs niet in hun behoeften kan voorzien. Wij kunnen ze de juiste begeleiding bieden
Deel bericht

Veendammer kleuter koning te rijk in eigen bibliotheek

26.07.18
Nils uit Veendam is waarschijnlijk de jongste bibliothecaris van het land. Net 5 geworden heeft hij thuis een eigen bibliotheek met meer dan 300 boeken.Toen Nils werd gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde, wist hij het meteen. Z’n grootste wens was een eigen bibliotheek. Het gaat Nils om de boeken. De kleuter is dol op boeken en is elke week in de bibliotheek in Veendam te vinden.
Deel bericht

'Kamperen in een jerrycan': juf noteert 40 jaar lang wat kleuters uitkramen

13.07.18
IJsberen wonen in Friesland en opa loopt achter een ventilator. Na dik 41 jaar heeft Annemarie Kasser als juf van groep 1/2 bij basisschool De Oversteek in het Gelderse Dreumel zoveel grappige uitspraken van kleuters verzameld, dat ze er een heel boek mee heeft gevuld: 'Uit de school en ons gezin geklapt'.
Deel bericht

Kind met taalstoornis in Vlissingen geholpen

10.07.18
Jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, al dan niet door slechthorendheid, kunnen na de zomervakantie ook in Vlissingen worden behandeld. Op 14 aug. opent Auris een behandelgroep in een dependance van sbo Het Springtij. De methode 'Van nul tot taal' en de bijbehorende 'Tas voor Taal' zijn instrumenten die peuters en kleuters helpen om stapje voor stapje hun taalachterstand in te lopen
Deel bericht

Definitieve streep door kleutertoets

06.07.18
Kleuters hoeven niet langer op de basisschool onderworpen te worden aan toetsen die hun voortgang testen. Het kabinet zet daar nu definitief een streep doorheen, melden bronnen aan De Telegraaf.
Deel bericht

VVE met gezinsgerichte aanpak effectief voor woordenschat peuters

05.07.18
In haar promotieonderzoek laat Rosa Teepe zien dat peuters die op de peuterspeelzaal of voorschool deelnemen aan een vve-programma en aansluitend daarop thuis het gezinsgerichte programma 'VVE Thuis' uitvoeren aan het eind van het jaar een grotere woordenschat hebben dan peuters die alleen een vve-programma uitvoeren.
Deel bericht

Kleuters hebben steeds meer zelfbeheersing

27.06.18
Kleuters van nu kunnen een snoepje beter laten liggen dan die van veertig jaar geleden. Hoe komt dat?
Deel bericht

Investeren in jonge kind loont

27.06.18
“Er is veel te weinig aandacht voor het preventief bijsturen van ongewenst gedrag op jonge leeftijd”, vindt prof. dr. Bram Orobio de Castro. “Bovendien is dit vooral kindgericht, terwijl de hulpverlening bij jonge kinderen juist via de ouders moet verlopen. Preventie is ten onrechte een ondergeschoven kindje.”
Deel bericht

Begrijpend luisteren bij kleuters

27.06.18
Bij ons op school stond een tijdje terug het onderwerp begrijpend luisteren op de agenda. Maar wat is dat eigenlijk en hoe oefen je dat bij kleuters?
Deel bericht

De Gouden Guppy, vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct

15.06.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen en is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018.
Deel bericht

Opinie | Pesten aanpakken is een zaak van de hele school, vanaf groep 1

05.06.18
Zelf werd hij vaak uitgescholden voor 'dikke';. Dit pesten los je niet op met protocollen en programma's, meent Jacques Vriens, kinderboekenschrijver en oud-directeur van een basisschool.Een school wordt m.i. een anti-pestschool doordat álle juffen en meesters op één lijn zitten en het van het grootste belang vinden dat iedereen op school op een aardige manier met elkaar omgaat.
Deel bericht

Inzending Gouden Guppy geopend

03.06.18
Wat is hét digitale mediaproduct voor kinderen van 0-6 jaar? Mediawijzer.net nodigt app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers uit om hun product in te zenden voor de Gouden Guppy. Projecten dienen voor 14 september 2018 te zijn ingeleverd.
Deel bericht

Denemarken stuurt 'getto-kinderen' naar de crèche

29.05.18
Na maanden geruzie over een omstreden voorstel is de Deense regering eruit: alle kinderen in achterstandswijken worden vanaf hun eerste verjaardag naar de crèche gestuurd.
Deel bericht

Gezinsgerichte aanpak stimuleert taalontwikkeling peuters

28.05.18
In de vroege woordenschatontwikkeling spelen zowel cognitieve en sociale vaardigheden als omgevingsfactoren een rol spelen. Vooral gezinsgerichte programma’s, gericht op het stimuleren van de ouderbetrokkenheid, bevorderen de woordenschatontwikkeling bevorderen.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 106

27.05.18
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week onder andere de werkboekjes Vaderdag en Zomer en het thema Sloot en plas.
Deel bericht

Kleuterkenmerken

23.05.18
Gratis publicatie over kleuterkenmerken. Didactische vaardigheden voor de leerkracht van het jonge kind.
Deel bericht

Creativiteit komt niet zomaar vanzelf

17.05.18
“Dat wordt wel erg moeilijk voor de kleuters,” zegt onze studente. Ik heb haar net uitgelegd dat vierjarige kleuters tijdens een taalactiviteit een nieuwe uitvinding mogen verzinnen en uittekenen.
Deel bericht

Nieuwsgierige kleuters komen sterker aan de start

13.05.18
“Waarom juf?” Je kan horendol worden van de vele waarom-vragen die kleuters stellen. Of vertellen ze ons iets meer? Een recente studie toont aan dat de ‘curieuzeneuzen’ het beter doen qua taal en wiskunde dan […]
Deel bericht

Kansarme ouders houden peuter thuis door bureaucratie peuterscholen

20.04.18
De bureaucratie rondom peuterscholen is zó groot, dat aanbieders er last van hebben. En, nog erger: ouders lijken erdoor af te haken. Mogelijk vallen hierdoor juist de meest kwetsbare kinderen buiten de boot.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)