Het geloof in ‘kunnen groeien’ stimuleren

13.03.18
Vaak geven wij als kleuteronderwijzer feedback op het resultaat van wat kinderen doen. Bijvoorbeeld “Wat een mooie tekening” of “Wat ben jij slim”. Wanneer je dat doet, ga je een ‘fixed mindset’ stimuleren. Wanneer je resultaat, intelligentie of aangeboren talent gaat prijzen, blijkt dat kinderen minder uitdagingen aangaan.
Deel bericht
(advertentie)

Nederland krijgt negen miljoen van EU voor schoolmelk en schoolfruit

15.03.18
Voor aankomend schooljaar kan Nederland rekenen op 6,8 miljoen euro aan Europees geld voor schoolgroenten en -fruit en 2,4 miljoen euro voor schoolmelk. Voor alle 28 lidstaten samen is 250 miljoen euro uitgetrokken.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

15.03.18
Mediawijzer.net organiseert dit jaar voor de zevende keer de Media Ukkie Dagen. Dit keer met als thema: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?
Deel bericht

Hoe bouw je een warme relatie met élke kleuter (en zijn ouder)?

14.03.18
Het is als mens en als leerkracht soms moeilijk om een warme relatie met àlle kleuters in je klas te hebben. Kwetsbare kleuters hebben vaak een minder nabije relatie met de leerkracht.
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

16.02.18
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Gratis lesmateriaal Week van de Hoop

16.02.18
Nog ruim 4 weken en dan is de Week van de Hoop, van 19 t/m 25 maart. De app met lesmateriaal is al klaar en kan gratis gedownload worden in de App store van Google of Apple. De week is een initiatief van Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.
Deel bericht

Raad eens hoeveel ik van je hou - voor maar 2 euro

16.02.18
Het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram.
Deel bericht

Drukke of net stille vluchtelingenkinderen… Wat dragen ze mee in hun rugzakje?

14.02.18
Maak even kennis met Hayat, 4 jaar. “Je mag naar school, maar je vindt het daar maar niks. De angst in je ogen als mama vertrekt. Contact maken is moeilijk, je vecht bijna om alles. Je pakt zoveel mogelijk speelgoed en versleept dat naar jouw plekje.
Deel bericht

Peuterplan: zestien uur voorschools aanbod voor ieder kind

12.02.18
Een goede start voor álle kinderen in Nederland. Dat is wat de PO-Raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Sociaal Werk Nederland, Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOinK willen.
Deel bericht

Taaltips voor lage SES-kleuters uit recent onderzoek

08.02.18
Ik heb weer een half jaar lang interessante taalonderzoeken voor jullie verzameld, allemaal over kleuters met een lage SES.
Deel bericht

Vanaf 2020 is VVE-aanbod van 16 uur verplicht

03.02.18
Het kabinet kondigde in het regeerakkoord aan 170 miljoen extra te investeren in een verruiming van het aanbod van voorschoolse educatie.
Deel bericht

Kahoot, ook in groep 1?

01.02.18
Veel leerkrachten blijven denken dat deze vorm van ICT enkel is weggelegd voor leerlingen uit groep 4 en hoger. Met andere woorden, leerlingen met een bepaalde leesvaardigheid. Niets is minder waar.
Deel bericht

Schoolmeester ontleedt varken voor de ogen van 600 kleuters

31.01.18
Een schoolmeester in China heeft een varken ontleedt in het bijzijn van honderden kleuters. Hoofdmeester Xiang Hongmao van de Fuwawa kleuterschool in Enshi hield de organen van het dode varken omhoog voor ongeveer 600 toeschouwende schoolkinderen, om ze over anatomie te leren, zo blijkt uit beeldmateriaal van de Chinese media.
Deel bericht

Leraar in Aalten haalt grap uit en zet juf Anks zwaailamp voor de klas

25.01.18
De zwaailamp van juf Ank uit de hitserie De Luizenmoeder is deze week opgedoken in de Achterhoek. Op een basisschool in Aalten zette een leraar de lamp een ochtend voor de klas. De naam van de school? De Klimop, precies als in de echte serie.
Deel bericht

Voorlezen met plezier

24.01.18
Stichting Lezen, Stichting Taalvorming en het Nederlands Jeugdinstituut hebben nieuw materiaal ontwikkeld voor Opstapje, Opstap en VVE Thuis: Voorlezen met plezier. Door deze reeks activiteiten worden ouders zich bewuster van het belang van voorleesvaardigheden en -plezier. Voorlezen draagt bij aan een positieve houding van kinderen ten opzichte van lezen.
Deel bericht

Prinses leest peuters en kleuters voor in Kinderboekenmuseum

24.01.18
Prinses Laurentien leest woensdagochtend n het Kinderboekenmuseum in Den Haag peuters en kleuters voor uit het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt'. Dit doet ze in het kader van het Nationale Voorleesontbijt.
Deel bericht

Vermogende Amsterdammers in actie voor vve

17.01.18
Aan alle vermogende Amsterdammers: steun een gezin bij het betalen van voorschoolse educatie voor hun kind(eren). Het is de oproep van ondernemer Duncan Stutterheim, die op social media veel los maakt.
Deel bericht

Het Super(Slimme)Liegebeest in je klas?

17.01.18
Als je een kind in je peuterklas betrapt op een leugentje, mag je (bij wijze van spreken) de ouders feliciteren. Liegen is niet alleen een normale stap in de ontwikkeling van kleuters, het is ook een teken van intelligentie (Stone, 2018).
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

14.01.18
Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. In 2018 vinden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april.
Deel bericht

Ouders halen kinderen van Amsterdamse voorschool nu die geld kost

13.01.18
Nu de voorscholen niet meer gratis zijn, halen veel ouders hun kinderen ervan af. Vaak gaat het om peuters met een taalachterstand, die de voorschool juist hard nodig hebben.
Deel bericht

Zijn media ook ergens goed voor?

11.01.18
Zorgen over mediagebruik door kinderen zijn er genoeg. Daarom is er voor ouders nu de MediaDiamant: een soort schijf van vijf voor de mediaopvoeding.
Deel bericht