Opinie | Laat jonge kinderen spelen; schools leren schaadt hun ontwikkeling

07.04.18
Eén soort opvang voor alle peuters is alleen een goed idee als de nadruk niet op leren ligt, aldus Sieneke Goorhuis-Brouwer, emeritus hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen.
Deel bericht
(advertentie)

Logopediewetenschapper Ellen Gerrits pleit voor meer aandacht voor TOS

21.09.18
Op 22 september is het WereldTOSdag om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.
Deel bericht

Gouden Penseel voor prentenboek Fabeldieren

19.09.18
Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman krijgt dit jaar het Gouden Penseel. Die prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht

Engelse taallessen rukken op bij kinderdagverblijven

15.09.18
De Engelse taal rukt op bij kinderdagverblijven. Al op zeker negentig locaties leren peuters de eerste woordjes. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt wat de ‘taallessen’ de kinderen opleveren.
Deel bericht

Ouders Amsterdam halen massaal peuters van voorschool vanwege kosten

13.09.18
Ouders halen massaal hun kinderen van de voorschool nu die geld kost. In buurten waar het peuteronderwijs belangrijk is, is de terugloop het grootst.
Deel bericht

Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen

12.09.18
Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen.
Deel bericht

Wat beïnvloedt de taalontwikkeling van risicopeuters in de peuterklas?

12.09.18
Blij dat ik eens iets over peuters mag schrijven, en dan nog over peuters die zich trager ontwikkelen en uit een lage SES-familie komen. Je hebt er waarschijnlijk ook in jouw peuterklas zitten. 
Deel bericht

Begeleiding bij blokkenspel mag meer aan bod komen

06.09.18
Dé klassieker onder de hoeken is ongetwijfeld de bouwhoek of blokkenhoek. Sommige peuters maken er zelfs een werkwoord van: “Ik ga blokkenhoeken.” ‘Blokkenhoekt’ u wel eens mee? In vele gevallen is de blokkenhoek het uitgelezen […]
Deel bericht

Kleuters verdienen meer denktijd

01.09.18
Kleuters hebben meer denktijd nodig dan volwassenen, maar kleuterleerkrachten geven die vaak onvoldoende volgens de onderzoekers Wasik & Hindman (2018). Hierdoor krijgen vooral de spraakwaters een kans, en vervallen andere kleuters in éénwoordzinnen.
Deel bericht

Hoe kan ICT op een integrale manier ingezet worden bij een IEKC in oprichting

31.08.18
Samen kinderen optimaal voorbereiden op de wereld van morgen, dat is de visie van het IEKC. Vanuit gedeelde verantwoordelijkheid zorgt het team voor een doorgaande ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar. Dit vraagt om een passende inrichting van ICT binnen het IEKC. Maar hoe pak je dat aan?
Deel bericht

[EduAd] Kom shoppen in Ochten op 29 september

31.08.18
Shop hartverwarmende koopjes voor de kinderopvang, basisonderwijs of thuis. Bouwmaterialen, puzzels, speelgoed, fietsjes, meubilair, creatief materiaal en veel meer voor leuke prijsjes. We zien je graag zaterdag 29 september in Hartje Ochten!
Deel bericht

Stop testen van peuters en kleuters

17.08.18
Natuurlijk is het een goed idee om de taalontwikkeling van peuters al vroeg te stimuleren. Maar om die dan meteen weer met standaardtests te willen meten is toch echt een heel slecht idee. Peuter- en kleuterleerkrachten zijn de eerst aangewezen deskundigen die een leerachterstand kunnen signaleren.In uitzonderlijke gevallen zal de hulp van een specialist moeten worden ingeroepen
Deel bericht

Zeeuwse kinderen lezen steeds meer

08.08.18
Kinderen in Zeeland lezen steeds meer. Scholieren in het voortgezet onderwijs en jongvolwassenen juist minder. Ook lenen bibliotheken vaker boeken voor kleuters en basisschoolleerlingen uit. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Dit leesonderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd.
Deel bericht

Extra klassen voor probleemkleuters op speciaal onderwijs

01.08.18
Basisscholen in het speciaal onderwijs openen extra kleuterklassen, omdat er een toestroom is van 4- en 5-jarige probleemkinderen. Tegelijkertijd krijgen kleuters minder snel een ontheffing van de leerplicht. Het is goed dat er niet te lang met die kinderen wordt geklungeld als het reguliere onderwijs niet in hun behoeften kan voorzien. Wij kunnen ze de juiste begeleiding bieden
Deel bericht

Veendammer kleuter koning te rijk in eigen bibliotheek

26.07.18
Nils uit Veendam is waarschijnlijk de jongste bibliothecaris van het land. Net 5 geworden heeft hij thuis een eigen bibliotheek met meer dan 300 boeken.Toen Nils werd gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde, wist hij het meteen. Z’n grootste wens was een eigen bibliotheek. Het gaat Nils om de boeken. De kleuter is dol op boeken en is elke week in de bibliotheek in Veendam te vinden.
Deel bericht

'Kamperen in een jerrycan': juf noteert 40 jaar lang wat kleuters uitkramen

13.07.18
IJsberen wonen in Friesland en opa loopt achter een ventilator. Na dik 41 jaar heeft Annemarie Kasser als juf van groep 1/2 bij basisschool De Oversteek in het Gelderse Dreumel zoveel grappige uitspraken van kleuters verzameld, dat ze er een heel boek mee heeft gevuld: 'Uit de school en ons gezin geklapt'.
Deel bericht

Kind met taalstoornis in Vlissingen geholpen

10.07.18
Jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, al dan niet door slechthorendheid, kunnen na de zomervakantie ook in Vlissingen worden behandeld. Op 14 aug. opent Auris een behandelgroep in een dependance van sbo Het Springtij. De methode 'Van nul tot taal' en de bijbehorende 'Tas voor Taal' zijn instrumenten die peuters en kleuters helpen om stapje voor stapje hun taalachterstand in te lopen
Deel bericht

Definitieve streep door kleutertoets

06.07.18
Kleuters hoeven niet langer op de basisschool onderworpen te worden aan toetsen die hun voortgang testen. Het kabinet zet daar nu definitief een streep doorheen, melden bronnen aan De Telegraaf.
Deel bericht

VVE met gezinsgerichte aanpak effectief voor woordenschat peuters

05.07.18
In haar promotieonderzoek laat Rosa Teepe zien dat peuters die op de peuterspeelzaal of voorschool deelnemen aan een vve-programma en aansluitend daarop thuis het gezinsgerichte programma 'VVE Thuis' uitvoeren aan het eind van het jaar een grotere woordenschat hebben dan peuters die alleen een vve-programma uitvoeren.
Deel bericht

Kleuters hebben steeds meer zelfbeheersing

27.06.18
Kleuters van nu kunnen een snoepje beter laten liggen dan die van veertig jaar geleden. Hoe komt dat?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)