Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

18.04.18
Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.
Deel bericht
(advertentie)

Kleuterkenmerken

23.05.18
Gratis publicatie over kleuterkenmerken. Didactische vaardigheden voor de leerkracht van het jonge kind.
Deel bericht

Kansarme ouders houden peuter thuis door bureaucratie peuterscholen

20.04.18
De bureaucratie rondom peuterscholen is zó groot, dat aanbieders er last van hebben. En, nog erger: ouders lijken erdoor af te haken. Mogelijk vallen hierdoor juist de meest kwetsbare kinderen buiten de boot.
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

18.04.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

Dikkertje Dap in première op Nederlands Film Festival

17.04.18
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Deel bericht

Kinderen zijn in vijf jaar aanzienlijk minder buiten gaan spelen

17.04.18
Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt is in vijf jaar drastisch gedaald, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent.
Deel bericht

Vaders minder actief in mediaopvoeding dan moeders

15.04.18
Vaders zijn minder actief bezig met de mediaopvoeding van hun jonge kinderen dan moeders. Ook vinden vaders vaker dan moeders dat kinderen evenveel leren van ervaringen in het ‘echte’ leven, als van ervaringen die zij opdoen bij het gebruik van media.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 105

15.04.18
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week o.a. lesmateriaal voor de Koningsspelen en Koningsdag.
Deel bericht

Ouders denken ten onrechte dat hun jonge kind reclame herkent

10.04.18
45 procent van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind (onder de zes jaar) zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is. Ook denkt ruim vier op de tien ouders (44 procent) dat hun kind reclame op het scherm herkent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Iene Mie...
Deel bericht

Opinie | Laat jonge kinderen spelen; schools leren schaadt hun ontwikkeling

07.04.18
Eén soort opvang voor alle peuters is alleen een goed idee als de nadruk niet op leren ligt, aldus Sieneke Goorhuis-Brouwer, emeritus hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen.
Deel bericht

Actie ´Geef een prentenboek cadeau´ is gestart

06.04.18
Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram. Nu voor 2 euro in de boekhandel.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen van start met nieuwe onderzoeksresultaten Iene Miene Media 2018

06.04.18
45% van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is. Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media 2018 onderzoek* dat bij de start van de Media Ukkie Dagen 2018 is gepresenteerd.
Deel bericht

Zorgen over 'digi-peuters': kleintjes swipen erop los

06.04.18
Vier op de tien vaders en moeders vinden het lastig om het tabletgebruik van hun allerkleinste kinderen in de hand te houden. Ze hebben moeite hun kinderen achter de schermen vandaan te krijgen en laten de kleintjes te vaak alleen kijken.
Deel bericht

Volg Beleef de lente. En win een nestkast met webcam voor jouw school.

04.04.18
Via Beleef de lente in de klas kunnen schoolklassen elk moment van de dag live meekijken in vogelnesten. Kinderen zien dingen, die ze anders nooit zouden zien. Daarbij is gratis lesmateriaal beschikbaar en de leerzaamste videoclips om zelf op onderzoek te gaan. Nu maken scholen ook kans om zelf een nestkast met camera te winnen
Deel bericht

Programmeren als kapstok voor alle lessen

02.04.18
Basisschool 't Plankier in De Leyens heeft veel concurrentie met vier basisscholen in een relatief klein gebied. Daarom probeert de school met het leren van '21ste-eeuwse vaardigheden' hun leerlingen op een bijzondere manier klaar te stomen voor de toekomst.
Deel bericht

Hoe stress op jonge leeftijd levenslang blijft achtervolgen

01.04.18
Stress in de kindertijd – bijvoorbeeld door verwaarlozing, mishandeling of ondervoeding – is een grote risicofactor voor onder meer obesitas en leer- en geheugenproblemen op latere leeftijd. Vroege stress leidt tot permanente veranderingen in de hersenen en stofwisseling.
Deel bericht

Groep 3 in één klas met de kleuters

25.03.18
Niet meer spelen in bouw- of poppenhoek, maar lezen, schrijven en rekenen. Veel kinderen worstelen met de overgang van groep 2 naar groep 3. Sommige scholen doen daar wat aan, zoals basisschool de Panda in Utrecht.
Deel bericht

Voorschools aanbod vluchtelingenpeuters hard nodig

22.03.18
Er is behoefte aan concrete handvatten voor de educatieve opvang en ondersteuning van vluchtelingenpeuters en hun ouders. Voor deze kinderen en ouders is het belangrijk zo snel mogelijk deel uit te maken van de samenleving.
Deel bericht

Babygehoor belangrijk bij ontwikkelen taalachterstand

21.03.18
Een baby past zich in het eerste levensjaar aan aan de taal die hij om zich heen hoort. Daardoor kan een taalachterstand ontstaan, die niet zo makkelijk is op te lossen, stelt hoogleraar Engelse taalkunde Janet Grijzenhout.
Deel bericht

Werken met patronen in de kleuterklas

21.03.18
In de derde kleuterklas van juf Ann zijn enkele kinderen druk in de weer met het maken van een kralenketting. Liv neemt achtereenvolgens een rode, een gele en een blauwe kraal.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 104

18.03.18
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters, met deze week onder anderewerkbladen Lente en Pasen, Kralenplank Digitaal, het nieuwe lied en dans voor Koningsdag 2018 en buitenlestips.
Deel bericht