Langer kleuteren of naar groep 3? 'Luister naar de leerkracht'

27.02.19
Eén op de tien kinderen doet groep 2 nog een jaartje over. Dat is op korte termijn een goede keuze, maar volgens het ministerie en de PO-Raad kan dat jaartje extra kleuteren later voor problemen zorgen. Zij adviseren kinderen gelijk door te laten stromen naar groep 3.Volgens de onderwijsinspectie zit er geen deadline aan het moment waarop kinderen wel of niet doorstromen naar groep 3.
Deel bericht
(advertentie)

Jip en Janneke zeventig jaar jong: ’Boeken zijn onverminderd populair’

14.09.22
Zeventig jaar geleden verscheen het eerste Jip en Janneke-verhaaltje in de krant. Annie M.G. Schmidt introduceerde de bekendste buurkinderen van Nederland, die nog altijd niet vervelen.
Deel bericht

Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po maken comeback op Netflix

08.09.22
Op Netflix is binnenkort een nieuwe reeks afleveringen van de kinderserie Teletubbies te zien. Vanaf half november verschijnen Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po weer op het scherm, maakte de streamingdienst vandaag bekend.
Deel bericht

Vernieuwende schooltelevisie voor kleuters op YouTube: Simsala Saartje

01.09.22
Basisscholen die het digiboard tegenwoordig als ‘televisie’ gebruiken zijn weer een nieuwe vorm van schooltelevisie rijker. De educatieve kleuterserie Simsala Saartje is vanaf maandag 5 september wekelijks openbaar te volgen via YouTube. De avonturen van Meneer Frans en de handpoppen Saartje en Tibbe zijn gebaseerd op thema’s en de leerdoelen van groep 1-2.
Deel bericht

Steeds meer kinderen zonder eten naar school, Johan de Boterhammenman grijpt in

31.08.22
Johan Muurlink is in Rotterdam en omstreken beter bekend als de Boterhammenman. Dagelijks deelt hij gesmeerde boterhammen uit op scholen waar kinderarmoede heerst. "Vorig schooljaar bracht ik op drie scholen boterhammen rond. Dit jaar zijn dat er dertien. Steeds meer kinderen gaan gedwongen met een lege maag naar school." Hoewel hij zich de kaas niet van het brood laat eten, kan hij wel wat extra hulp gebruiken.
Deel bericht

Blog| Mijn kleuterschool: in de klas met Adriaan van Dis (ADHD) en juffrouw Winder

20.08.22
Rond 1950 richtte mijn vader met andere ouders een kleuterschooltje op in Bergen aan  Zee. Ons gezin was daar in 1947 komen wonen met uiteindelijk negen kinderen. Met dat eigen kindertal en de overige kleuters in het dorp was er voldoende basis om ter plekke zo’n s...
Deel bericht

Vanaf 22 augustus: aanvraag subsidie Rijke Schooldag van start

17.08.22
Wil je als kinderopvangorganisatie samen met onderwijspartners een extra impuls geven aan een stimulerende omgeving voor kinderen, voor meer kansengelijkheid in het onderwijs en de maatschappij? Vraag dan de subsidieregeling School en Omgeving (Rijke Schooldag) aan vanaf 22 augustus 2022.
Deel bericht

Een uitstervend ras, maar Jan Klaassen gaat nooit verloren

01.08.22
Ze zijn niet meer met velen: poppenkastspelers die hun handen steken in Jan Klaassen en Katrijn. ,,De vergrijzing onder spelers en speelsters met een traditionele poppenkast is groot", zegt Frank Peters uit Mill.
Deel bericht

Dikkie Dik krijgt in 2024 voor het eerst een eigen bioscoopfilm

21.07.22
De beroemde kater Dikkie Dik krijgt zijn eerste eigen speelfilm. De animatiefilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is medio 2024 in Nederlandse bioscopen te zien, maakten producenten Phanta Animation en BosBros donderdag bekend.
Deel bericht

Opinie | Verlos ouders van de logistieke hel

19.07.22
Het is hoog tijd dat er in achterlopend Nederland iets wordt gedaan aan de onmogelijke lappendeken van kinderopvang, naschoolse opvang en buitenschoolse clubjes die de dagindeling in gezinnen met werkende ouders bepalen.
Deel bericht

Vraag na de zomer subsidie aan voor de Rijke Schooldag

13.07.22
In het nieuwe schooljaar start minister Wiersma met het programma School & Omgeving voor het funderend onderwijs. Het programma richt zich op het verkleinen van de kansenongelijkheid in het onderwijs en de omgeving. Na de zomervakantie tot eind september kunnen scholen subsidie aanvragen voor de Rijke Schooldag, een afspraak uit het coalitieakkoord.
Deel bericht

Blog | Het geheime leven van driejarigen

09.07.22
Hoe spelen meertalige peuters met elkaar? Ik reis kriskras door heel Nederland om daar achter te komen. Soms is het net alsof ik in het tv-programma ‘Het geheime leven van vierjarigen’ zit, maar dan met peuters.
Deel bericht

Boer Boris-illustrator Philip Hopman wint Max Velthuijs-prijs

08.07.22
Illustrator Philip Hopman wint de Max Velthuijs-prijs, de oeuvreprijs voor illustratoren van Nederlandse kinderboeken die elke drie jaar wordt uitgereikt. Hopman krijgt 60.000 euro aan prijzengeld en een beeldje van Kikker, het bekendste personage van de naamgever van de prijs.
Deel bericht

Is je kleuter van 5 al klaar voor groep 3?

22.06.22
Zo aan het eind van het schooljaar is het in veel kleutergroepen onderwerp van gesprek. Welke 5-jarige kleuters zijn er al klaar voor om door te stromen naar groep 3 en wie blijft er nog een jaartje kleuteren in groep 2?
Deel bericht

Kleuters leren ruzies uitpraten aan de ‘win-wintafel’

20.06.22
In een kleuterklas zijn er dagelijks conflicten. Een sorry is snel gezegd, maar lost niet alles op. Vaak blijven kinderen met een onderliggende frustratie zitten. Daarom laat kleuterleraar Hanne haar kleuters conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’...
Deel bericht

Personeelstekort kinderopvang: Amersfoort zegt 5 procent contracten ouders op

15.06.22
Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. De beslissing is genomen vanwege het personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in sommige andere steden ook met opzeggingen geconfronteerd zullen worden.
Deel bericht

Wiskunde in spontaan spel? Dat is kinderspel!

08.06.22
Vorige week woensdag gingen er alarmbellen rinkelen voor het Vlaamse onderwijs: ‘Kennis van wiskunde in Vlaamse basisscholen daalt’ kopte De Morgen (1 juni 2022). Het deed me meteen denken aan de ‘wiskundige’ link met kleuteronderwijs […]
Deel bericht

Edwin Rutten trots op 'Joepie de poepie' in Dikke Van Dale

30.05.22
Edwin Rutten is "buitengewoon vereerd" dat 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' in de De Dikke Van Dale komen te staan. Dat zei hij vanochtend tegen persbureau ANP. Hoofdredacteur van het woordenboek Ton den Boon meldde afgelopen weekend dat de termen een plekje krijgen in de Van Dale omdat ze na al die decennia nog steeds massaal worden gebruikt.
Deel bericht

Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen

16.05.22
In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is evenveel als in 2017, toen de Beweegrichtlijnen werden ingevoerd. Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen. Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen echter in 2021 minder dan in de voorgaande jaren.
Deel bericht

Duidelijke kaders voor IKC’s in bestaande gebouwen

13.05.22
Integrale kindcentra (IKC’s) zijn belangrijk om de doorgaande leerlijn van 0 tot 12 jaar te realiseren. Maar hoe faciliteer je zulke kindcentra in een gemeente met acht kernen én in een spanningsveld van regelgeving die onbedoeld de facilitering van IKC’s in bestaande gebouwen belemmert? De gemeente Lingewaard zocht en vond het antwoord in een gemeenschappelijk opgestelde beleidsnotitie die het College van B&W binnenkort vaststelt.
Deel bericht

Meld je vóór 16 mei aan: het Voorloperstraject Rijke Schooldag

11.05.22
In het coalitieakkoord van het huidige kabinet is de rijke schooldag geïntroduceerd. Om de coalitieplannen tot een succes te maken, start de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW met een Voorloperstraject. Voorlopers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich uiterlijk 15 mei melden bij de GKA, waarna 45 organisaties worden geselecteerd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)