Langer kleuteren of naar groep 3? 'Luister naar de leerkracht'

27.02.19
Eén op de tien kinderen doet groep 2 nog een jaartje over. Dat is op korte termijn een goede keuze, maar volgens het ministerie en de PO-Raad kan dat jaartje extra kleuteren later voor problemen zorgen. Zij adviseren kinderen gelijk door te laten stromen naar groep 3.Volgens de onderwijsinspectie zit er geen deadline aan het moment waarop kinderen wel of niet doorstromen naar groep 3.
Deel bericht
(advertentie)

6 tips voor het tellen

22.04.21
Lies telt de pizzastukken: “Eén, twee, drie, vier.” Als de juf vraagt hoeveel het er zijn, begint ze echter gewoon opnieuw te tellen. De vraag “Hoeveel zijn er?” lijkt voor Lies louter een signaal om […]
Deel bericht

Buitenschoolse opvang vanaf maandag 19 april weer volledig open

15.04.21
Vanaf maandag 19 april gaan ook de buitenschoolse opvanglocaties weer volledig open. Dat heeft het kabinet gisterenavond bekend gemaakt. De kinderdagopvang, de gastouderopvang, de basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs zijn sinds 8 februari weer volledig open. Net als bij de kinderdagopvang, de gastouderopvang en het basisonderwijs worden aanvullende maatregelen genomen om mogelijke verspreiding tegen te gaan.
Deel bericht

Problemen taalontwikkeling al vroeg zichtbaar

10.04.21
Vijf tot zeven procent van de kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis, afgekort: TOS. Toch is TOS nog een relatief onbekend begrip. En dat terwijl een vroege diagnose deze kinderen enorm helpt om goed met hun taalproblemen om te gaan.
Deel bericht

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

07.04.21
De Media Ukkie Dagen 2021 zitten erop! Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek, met alle hoogtepunten op een rij.
Deel bericht

Maar eerst ving ik een monster Door bibliotheken geselecteerd als Prentenboek van het Jaar 2022

01.04.21
Het prentenboek Maar eerst ving ik een monster (Uitgeverij Lemniscaat) van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022. Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari t/m 5 februari 2022 verschijnt van het Prentenboek van het Jaar een unieke mini-editie.
Deel bericht

‘Boos zijn is niet stout’ – Wat je kunt doen bij grote gevoelens

31.03.21
Door Eva Dierickx en Astrid Koelman Toen ik enkele maanden geleden onderweg naar school met mijn fiets in de tramsporen reed en viel, kreeg ik in de kleuterschool waar ik werkte onmiddellijk erg empathische reacties. […]
Deel bericht

Voorlichtingsfilmpje over testen van kinderen op corona

23.03.21
Om ouders een goed beeld en tips te geven over hoe een test bij de GGD te doen, is een voorlichtingsfilmpje gemaakt door Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD/GHOR. Het filmpje is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar die eerst niet getest hoefden te worden en kan ook op de basisschool gebruikt worden.
Deel bericht

Conflict: in de kiem smoren of bemiddelen?

17.03.21
Wat als je camera’s plaatst op enkele kleuterhoofden om te registeren hoe conflicten verlopen? Dat is wat onderzoekers van The Ohio State University deden (Myrtill et al., 2021). Ze onderzochten welke leerkrachttussenkomsten effectief zijn bij […]
Deel bericht

Corona-uitbraak onder kleuters: 'Sneltesten en vaccineren nu echt snel nodig'

28.02.21
Een corona-uitbraak onder de jongste kinderen op een Amsterdamse basisschool, vorige week, leidt tot zorgen onder schoolleiders en leraren. "Het sneltesten en vaccineren mag allemaal wel wat vlotter", vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Gas erop, zodat we les kunnen blijven geven."
Deel bericht

Kleuters aan de slag met (prenten)boeken en andere leesmaterialen van A tot Z, deel 2 – van Encyclopedieën tot Kunstkijkboeken

26.02.21
De jeugdboekenmaand nadert met rasse schreden … en daarom geven we je in deze blog graag enkele tips om, nog intenser dan je al van plan was, doeltreffend aan de slag te gaan met (prenten)boeken […]
Deel bericht

Lekker in je vel bij kinderen. Hoe jouw lichaam je vertelt hoe het met jou gaat.

10.02.21
Het afgelopen jaar gooide corona onze levens en dat van de kinderen uit onze klas vaak helemaal overhoop. Naast zorgen om de fysieke gezondheid rezen er ook heel wat bekommernissen om de mentale weerbaarheid of […]
Deel bericht

Zo gaan de basisscholen weer open: mondkapjes, vaste groepen en quarantaineregels

03.02.21
De praktische richtlijnen die gaan gelden als de basisscholen opengaan vanaf 8 februari zijn bekendgemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft deze richtlijnen samen met vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen opgesteld.
Deel bericht

Een goudvis in de zee: Vol filosofische gedachten van kinderen

02.02.21
Persbericht - Filosofiejuf Fabien van der Ham filosofeerde met tientallen kleuterklassen over vrijheid, denken, tijd, de ruimte, de dood, taal en nog veel meer. Dat leverde een schat aan filosofische gedachten op die niet onderdoen voor de gedachten van bekende grote filosofen. Daarom stopte Van der Ham, die ook schrijver is, de mooiste van deze gedachten in tien voorleesverhalen over Baroe.
Deel bericht

OMT-advies aan kabinet: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open

30.01.21
Basisscholen en kinderopvang kunnen weer open. Dat staat in het advies van het Outbreak Management Team aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS. Een deel van het kabinet praat morgen in het Catshuis over de coronamaatregelen.
Deel bericht

Verrassend Passend Special: samenwerking kinderopvang en onderwijs

29.01.21
Om kinderen een stevige basis mee te geven, is goede samenwerking tussen kinderopvang en basisonderwijs ontzettend belangrijk. Op steeds meer plekken zien we inspirerende voorbeelden van scholen en kinderopvangorganisaties die samen optrekken zodat kinderen hun onderwijscarrière soepel starten.
Deel bericht

Netwerk onderwijskansen in oprichting om achterstanden aan te pakken

28.01.21
Rond de 200 schoolbesturen hebben aangegeven te willen deelnemen aan het Netwerk Onderwijskansen. Begin 2021 worden zij benaderd om hier verder vorm aan te geven. Er zijn vier regiocoördinatoren aangesteld die netwerken gaan opbouwen in de regio’s Noord, Midden, Zuid en de G4.
Deel bericht

NJi bespreekt overname Stapprogramma's met Bereslim

28.01.21
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is in verregaande gesprekken met Bereslim over de overname van de programma's Instapje, Opstapje, Opstap en VVE Thuis. Deze gezinsgerichte programma's zijn waardevol voor jonge kinderen en hun ouders in Nederland.
Deel bericht

OMT: rol kinderen bij verspreiding virusvarianten nog onduidelijk

25.01.21
Het is nog steeds onduidelijk welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) schrijft in een advies dat het onderzoek na de uitbraak van de Britse variant op een school in Bergschenhoek nog niet is afgerond.
Deel bericht

Rutte: Basisscholen eerder open dan 8 februari zou ‘klein wondertje’ zijn

22.01.21
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Deel bericht

Nationale Voorleesdagen dit jaar digitaal, maar wel met prinses Laurentien

20.01.21
rinses Laurentien heeft traditiegetrouw de Nationale Voorleesdagen geopend. Vanwege de coronapandemie deed zij dit niet te midden van een groep kinderen, maar online. Via een videoverbinding las ze vanochtend voor aan een groep peuters en kleuters uit het boek Coco kan het! Dat deed ze bij het AVROTROS-programma Zin in Zappelin.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)