Hoe STEM-activiteiten combineren met taalstimulering in een diverse kleuterklas?

30.10.19
Een bijdrage van Marlies Algoet, Thijs Eeckhout, Helena Taelman n.a.v. het STEM-op-taalproject STEM (science-technology-engineering-mathematics) is populair. Maar hoe pak je dat aan in een superdiverse kleuterklas met veel meertaallerende kleuters en/of kleuters met een lage […]
Deel bericht
(advertentie)

4-jarigen niet altijd welkom in de klas

23.05.20
Een school mag een 4-jarig kind dat voor het eerst naar school gaat, niet weigeren vanwege de coronamaategelen. Maar dat gebeurt soms wel, zegt belangenorganisatie Ouders en Onderwijs. "Dit is in strijd met de wet."
Deel bericht

Uitbreiding voorschoolse educatie voor doelgroeppeuters goed op schema

22.05.20
Hoever zijn gemeenten met de invoering van extra voorschoolse educatie voor doelgroeppeuters? Vanaf 1 augustus 2020 moeten gemeenten minimaal 960 uur aan voorschoolse educatie aanbieden voor doelgroeppeuters in de leeftijd 2,5 tot 4 jaar.
Deel bericht

Stage kleuteronderwijs vanuit je kot

17.05.20
Het is mei. De lente komt op haar hoogtepunt. Normaal gaat dit voor mij samen met tal van stagebezoeken in Vlaamse kleuterklassen. Nu kan het even niet: geen zigzaggend de speelplaats oversteken tussen enthousiast spelende […]
Deel bericht

Spectaculair minder oorpijn en buikgriep door coronamaatregelen

14.05.20
De anderhalvemetersamenleving, handen wassen en thuisonderwijs hebben een verrassend bijkomend effect. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden spectaculair gedaald en ligt ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby's en peuters zijn veel gezonder.
Deel bericht

Waarom mag mijn broer wel naar school gaan en ik niet?

13.05.20
Op vrijdag 15 mei is het zover: sommige kinderen mogen terug naar school, maar onze kleuters blijven nog thuis of in de opvang. Hoe zullen kleuters deze nieuwe overgang beleven? En hoe kunnen wij als […]
Deel bericht

Kleuteronderwijzer zijn in tijden van Corona

10.05.20
Ik vraag me af hoe het is om kleuteronderwijzer te zijn dezer dagen. De vraag beantwoorden mogen jullie doen. Ik ben maar een lerarenopleider. In deze reflectie bekijk ik jullie werk louter door een waarderende […]
Deel bericht

School en kinderopvang als partners: ‘Wij beslissen samen hoe we weer open gaan’

07.05.20
De scholen van ATO-Scholenkring in ’s Hertogenbosch beslissen allemaal zelf, samen met hun kinderopvangpartner, hoe ze onderwijs en opvang straks gaan hervatten. Op de meeste locaties zijn de knopen al doorgehakt.
Deel bericht

Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang, jeugdtrainers en mantelzorgers kunnen binnenkort getest worden.

01.05.20
Het kabinet heeft vorige week besloten dat vanaf 11 mei de basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang en gastouders weer open gaan. Organisaties in deze sectoren bereiden zich hierop voor. Met deze sectoren is afgesproken dat vanaf 6 mei het personeel zich bij klachten kan laten testen. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet geraakt.
Deel bericht

Pleidooi voor een warme start in de kleuterklas

29.04.20
Een getuigenis over een warm initiatief, om van te dromen en door gemotiveerd te raken, voor wanneer alles binnenkort (hopelijk) weer ‘normaal’ wordt, de rust wederkeert, en ‘live contact’ met kinderen en ouders weer alle […]
Deel bericht

Blog | Ideeën (analoog en digitaal) uit de huidige Britse onderwijspraktijk

28.04.20
Het lockdown- en isolatiebeleid als reactie op COVID-19 heeft ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) enorme uitdagingen opgeleverd en bijgedragen tot een ongekende druk binnen het onderwijs. Onderwijs en de samenleving als geheel moesten op een unieke manier op deze unieke situatie re...
Deel bericht

Babypraat schaadt taalontwikkeling niet – integendeel zelfs

24.04.20
Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. ‘Praat toch normaal’, zeggen sommigen, maar grootschalig onderzoek laat zien dat kinderen juist de voorkeur geven aan zulke kindgerichte spraak.
Deel bericht

‘Onderwijs dreigt RIVM-richtlijnen te negeren en brengt BSO en werkende ouders in problemen’

24.04.20
Brancheorganisatie Kinderopvang en ouders zijn boos op scholen die kinderen geen hele maar halve dagen naar school laten gaan. Daarmee veroorzaken ze volgens hen een chaos die het RIVM juist probeert te voorkomen. De maatregel gaat volgens hen ook in tegen het kabinetsbesluit dat het primair onderwijs op 11 mei gedeeltelijk opengaat en de kinderopvang volledig.
Deel bericht

Welkom terug! Wat als de scholen heropenen?

22.04.20
Hoe kan je je als (kleuter)leerkracht voorbereiden op die eerste schooldagen na de lockdown (die niet zo mag heten)?
Deel bericht

Heropening scholen druist in tegen eigen voorwaarden experts

21.04.20
Het advies van het Outbreak Management Team om de kinderopvang en de basisscholen te heropenen, gaat in tegen de voorwaarden die hetzelfde OMT eerder stelde aan versoepeling van maatregelen. Die voorwaarden gelden volgens het nieuwe OMT-advies nog steeds. Hoewel niet aan alle voorwaarden is voldaan bepleit het OMT nu toch versoepeling van een aantal beperkende maatregelen.
Deel bericht

Kabinet: basisscholen per 11 mei weer open, andere maatregelen verlengd

21.04.20
Basisscholen gaan op 11 mei weer open. Dat maakt het kabinet vanavond bekend, bevestigen bronnen naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws. Of alle kinderen dan meteen welkom zijn of dat er alleen kleine groepjes worden toegelaten, mogen de koepelorganisaties van scholen bepalen in overleg met het ministerie van Onderwijs.
Deel bericht

Subsidies Tel mee met Taal 2020

21.04.20
Via Tel mee met Taal is er subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Er zijn al meerdere subsidierondes geweest en ook in 2020 kan er weer subsidie worden aangevraagd. Hieronder lees je alles over de subsidieregeling van 2020.
Deel bericht

[EduAd] Thuis positief communiceren. Hoe doe je dat?

20.04.20
Ouders en kinderen zitten al een paar weken op elkaars lip. Dat vraagt veel van iedereen. Je wilt de sfeer goed houden en op een positieve manier met elkaar blijven omgaan. De Kwink-thuislessen sluiten daar bij aan. Ga direct, zonder inlog naar Kwink!
Deel bericht

Onderwijsraad: Verschaf duidelijkheid over opvang van kwetsbare kinderen

16.04.20
De Onderwijsraad adviseert het kabinet om de komende tijd vooral te focussen op de opvang van kwetsbare leerlingen. Zo moet daar bijvoorbeeld meer duidelijkheid over worden verschaft, omdat de mogelijkheid ertoe niet bekend is bij al het onderwijspersoneel.
Deel bericht

Noodopvang in de meivakantie

16.04.20
Hoe zit het precies met de noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen of kwetsbare kinderen in de meivakantie? Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft in haar corona-nieuwsbulletin meer informatie over de afspraken die gemeenten, kinderopvang en het onderwijs maken over de noodopvang in de meivakantie.
Deel bericht

Preteaching vanop afstand voor onze kleuters. Play hard, work hard.

15.04.20
Onze kleuters kregen 3 weken onderwijs op afstand. Leerkrachten toonden het beste van zichzelf om hun kleuters te inspireren. De vakantie loopt op zijn einde en nu de scholen niet opengaan is het tijd voor nieuwe inhouden door middel van preteaching.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)