"Ook Leonardo Da Vinci was ooit 5 jaar!" Als creativiteit aan technologie wordt toegevoegd…

11.12.19
Fluolab, uitgevoerd door studenten 2de bachelor KleuteronderwijsThomas More Vorselaar “Nee, dit lukt ons nooit. Hoe haalt u het in uw hoofd ons zo’n opdracht te geven? Wij zijn zeker weer de proefkonijnen voor één van […]
Deel bericht
(advertentie)

Verdoken hoogbegaafdheid in de kleuterklas samen aanpakken.

15.01.20
Als ouders een ander kind zien dan de leerkracht: Verdoken hoogbegaafdheid in de kleuterklas samen aanpakken.
Deel bericht

'Tommie' geeft prachtig eerbetoon aan 'Meneer Aart'

14.01.20
De wereld staat op zondag 12 januari heel even stil als bekend wordt dat Sesamstraat-legende Aart Staartjes op 81-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk. De acteur was bekend van zijn rol als 'Meneer Aart' in de kinderserie Sesamstraat. Zijn collega's gaven hem een bijzonder mooi eerbetoon bij De Wereld Draait Door.
Deel bericht

Toets op jonge leeftijd zegt weinig over toekomstige ontwikkeling

13.01.20
Toetsen die worden gemaakt op jonge leeftijd zeggen weinig over de latere ontwikkeling van een kind. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van orthopedagoog Niek Frans van de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht

Staartjes wilde tv maken vanuit het perspectief van het kind

12.01.20
Generaties zijn opgegroeid met Aart Staartjes, die nu is overleden aan de gevolgen van een verkeersongeluk. De meesten kennen Staartjes als de knorrige 'meneer Aart' uit Sesamstraat.
Deel bericht

Mijn tekening is helemaal mislukt! Over perfectionisme in de kleuterklas

15.12.19
Stefanie Eysselinckx & Marjan Megens Misschien zitten er kleuters in je klas die graag de kleurpotloden ordenen, een enorme woedebui krijgen wanneer hun tekening mislukt of beginnen te wenen wanneer het vieren van de verjaardag […]
Deel bericht

Essity: ‘Basisschooldocent belemmerd in werk door niet zindelijke leerlingen’

10.12.19
Gemiddeld zitten er in iedere kleuterklas (groep 1 en 2 van het basisonderwijs) ongeveer twee kinderen die niet zindelijk zijn. Het gevolg is dat leerkrachten gemiddeld bijna een half uur per week kwijt zijn aan het verschonen van leerlingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.
Deel bericht

Pm’ers en leraren open over zindelijkheid

28.11.19
78 procent van de leerkrachten wordt belemmerd in het werk door onzindelijke leerlingen in groep 1 en 2, blijkt uit onderzoek. 89 procent van de kinderen verlaten de kinderopvang zindelijk voor ze naar de basisschool gaan, stellen pedagogisch medewerkers.
Deel bericht

De Sint brengt… een pop voor Wout en een brandweerwagen voor Louise.

27.11.19
Vorige week werd mijn aandacht getrokken door een reclamespot op televisie. Jawel, ook daar is de link met jonge kinderen niet ver te zoeken. Zeker nu het hele Sint-gebeuren de reclamespots beheerst. De reclamespot brengt […]
Deel bericht

‘Een moeilijke taal!’

20.11.19
Cristel Elias beschrijft hier een pakkende ervaring met meertaligheid. Hoe lieten jullie meertalige kleuters schitteren? Haar blogbericht verscheen eerder al op EarlyYearsblog.nl. Als ik sta te wachten op het schoolplein hoor ik een meisje tegen […]
Deel bericht

Onderwijs en kinderopvang gebaat bij nieuwe opleiding

18.11.19
Met de opkomst van het unitonderwijs in het basisonderwijs, zal de huidige leerkracht baat hebben bij een goede ondersteuning. Ook met de groei van het aantal Integrale Kindcentra zal de roep om hbo’ers op de groep toenemen. Met de opleiding Pedagogisch Educatief Professional aan Hogeschool iPabo worden studenten hier in twee jaar tijd voor klaargestoomd.
Deel bericht

Nieuwsbrief Basisonderwijs 449

15.11.19
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs met deze week o.a. Sinterklaas werkboekjes en opdracht-tekenbladen, Sommenmaker.nl genereert nu ook online sommen en 36 creatieve opdrachten Sint.
Deel bericht

Aan taalstimulering werken? Laten we leentje-buur spelen!

13.11.19
Waarom zouden we naast het onderzoek hier, niet ook meer profiteren van al het onderzoekswerk dat elders gebeurde om een succesvolle aanpak voor taalstimulering in de kleuterklas uit te werken? Het geheim blijkt dan niet […]
Deel bericht

Sinterklaasjournaal is weer op tv

11.11.19
Het Sinterklaasfeest is natuurlijk pas echt begonnen als Dieuwertje Blok er verslag van doet. Vanaf maandag is het Sinterklaasjournaal weer op televisie te zien.
Deel bericht

Het nieuwste van het nieuwste is ook niet alles

06.11.19
Kleuteronderwijzers weten dat er altijd wel weer iets nieuws is om hun kleuterklaspraktijk te vernieuwen. Misschien maak je zelf wel eens de verzuchting dat je niet kan volgen. Weet dat je niet alleen bent.
Deel bericht

Nieuwsbrief Basisonderwijs 448

01.11.19
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs met deze week onder andere een Sint en Kerst winactie, exit tickets, Sint Maarten opdracht-tekenbladen en werkboekje en meer.
Deel bericht

Hoe STEM-activiteiten combineren met taalstimulering in een diverse kleuterklas?

30.10.19
Een bijdrage van Marlies Algoet, Thijs Eeckhout, Helena Taelman n.a.v. het STEM-op-taalproject STEM (science-technology-engineering-mathematics) is populair. Maar hoe pak je dat aan in een superdiverse kleuterklas met veel meertaallerende kleuters en/of kleuters met een lage […]
Deel bericht

“Thuis wordt dat kind nog gevoerd met een lepeltje.” Over de rol van culturele scripts.

23.10.19
“Thuis wordt Dean nog gevoerd met een lepeltje” vertelt juf Saskia. Willen zijn ouders dan niet dat hij zelfstandig wordt? Of speelt hier iets anders?
Deel bericht

Derde van peuters in kinderopvang heeft extra zorg nodig

22.10.19
Kinderdagverblijven worstelen met peuters die extra hulp nodig hebben. Gemiddeld een derde vertoont problematisch gedrag of spreekt de taal niet goed. De kinderopvang heeft echter onvoldoende geld en kennis om de kinderen de juiste zorg te bieden. Zo glijden ze onnodig af naar het speciaal onderwijs.
Deel bericht

Week van het bos: trek je ‘outdoor’-schoenen aan!

16.10.19
Nu de dagen wat frisser, natter en korter worden, en de bladeren aan de bomen alle mogelijke herfsttinten krijgen, is de ‘week van het bos’ weer aangebroken. Volgens mij het perfecte excuus voor kinderen en […]
Deel bericht

(Met) boeken wérken in de kleuterklas!

09.10.19
Hoe kan je boeken in de kleuterklas functioneel inzetten om aan andere ontwikkelingsdomeinen dan de taalontwikkeling te werken? Als boekenliefhebbers geven we je in deze blog graag enkele concrete voorbeelden, om aan te tonen dat […]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)