Coronavirus raakt kinderen nauwelijks

06.02.20
Tot nu toe heeft het nieuwe coronavirus het leven gekost aan meer dan 560 mensen. De Chinese autoriteiten melden dat bijna 30.000 mensen besmet zijn geraakt. Maar wat blijkt: kinderen hebben nauwelijks ziekteverschijnselen.
Deel bericht
(advertentie)

Vijfde medewerker BSO Leidsche Rijn besmet met corona

24.07.20
Bij de buitenschoolse kinderopvang De Boerderij in Leidsche Rijn is nog een medewerker besmet met het coronavirus, zegt het GGD. Het totaal aantal besmettingen is daarmee opgelopen naar vijf.
Deel bericht

Pabo’s starten met opleidingsroute voor het jonge of oudere kind

17.07.20
Studenten van zes verschillende pabo’s kunnen vanaf september 2020 kiezen voor een specialisatie voor het jonge kind vanaf de start van hun opleiding. Minister Van Engelshoven heeft hier ruimte voor gemaakt naar aanleiding van een motie van Kamerleden Heerema (VVD) en Rog (CDA). Deze motie roept op om een specifieke bevoegdheid voor het jonge of oudere kind wettelijk te regelen en per september 2020 te starten met pilots.
Deel bericht

Praatplaten als ondersteuning bij het aanleren van voedselvaardigheden in het basisonderwijs

04.07.20
Waar al relatief veel lesmateriaal is ontwikkeld voor de middenbouw en het voortgezet onderwijs, is geconstateerd dat voor de jongste kinderen behoefte is aan nieuw lesmateriaal dat het aanleren van voedselvaardigheden kan ondersteunen. Praatplaten zijn hier uiterst geschikt voor.
Deel bericht

Platform Toekomst van Arbeid wil kindvoorziening 0-6 jaar

02.07.20
Het platform Toekomst van Arbeid, een platform van publieke en private partijen met een breed maatschappelijk draagvlak, wil een voorziening voor kinderen van 0-6 jaar, de speelleerschool, en een brede school voor kinderen van 6-12 jaar. Dit is een van de vele aanbevelingen die het platform doet aan het kabinet voor de toekomst van werk, leren en verzekeren.
Deel bericht

Aanpassen of veranderen?

17.06.20
Of het nu gaat om een Corona-lockdown, een schoolverbouwing of een nieuwe groep kleuters aan het begin van het schooljaar, de school is altijd onderhevig aan veranderingen. Dat we ons als leerkracht (maar ook onze […]
Deel bericht

Beleid aangepast: kind tot 6 jaar met snotneus mag naar opvang en school

17.06.20
Kinderen met snottebellen en neusverkoudheidsklachten kunnen niet langer geweigerd worden door een kinderopvang. Het RIVM heeft het advies voor kinderen tot 6 jaar aangepast, melden bronnen aan RTL Nieuws.
Deel bericht

Denkgewoonten voor het leven

11.06.20
Hoe gaan jouw kleuters om met nieuwe problemen of uitdagingen? Stellen ze intelligent gedrag aangepast aan de situatie? Costa (2000) brengt 16 ‘habits of mind’ of denkgewoonten in kaart die eigen zijn aan succesvolle denkers. […]
Deel bericht

Ouders boos over weigeren kinderen met snottebellen

10.06.20
Veel ouders beklagen zich over de weigering van hun snotterende kinderen door kinderdagverblijven. Kinderen onder de 12 jaar krijgen nauwelijks een coronatest en huisartsen geven geen gezondheidsbriefjes af. ,,Ouders staan met de rug tegen de muur en zijn boos.’’
Deel bericht

Met een doorgaande lijn wordt aandacht voor een gezonde leefstijl vanzelfsprekend

06.06.20
De programma’s Gezonde Kinderopvang en Gezonde School ondersteunen de kinderopvang en scholen bij hun werk aan de gezonde leefstijl van kinderen. De aanpak en werkwijze zijn op elkaar afgestemd waardoor een doorlopende lijn ontstaat; wat begint op de kinderopvang krijgt een vervolg op de basisschool.
Deel bericht

Welke kleur is jouw huid? Gesprekken over racisme met kleuters!

03.06.20
Door met kinderen te spreken over diversiteit kan je kleuters net een gevoel van trots helpen ontwikkelen omtrent hun identiteit. Daarnaast leren ze door deze gesprekken om verschillen te respecteren én om op te komen tegen racisme (Derman-Sparks & Edwards, 2010).
Deel bericht

Eindelijk terug spelen & leren in de klas

31.05.20
Onze gastbloggers zijn Liv Camps en Joeri Sterckx, pedagogisch medewerkers van OVSG. Het licht staat op groen. Ook wij mogen terug opstarten en onze kleuters terug in de klas laten spelen. Dit zal een bijzonder […]
Deel bericht

Blog | Afstandsonderwijs of aftands onderwijs voor kleuters

30.05.20
In Vlaanderen volgen bijna alle kinderen van drie tot zes jaar het kleuteronderwijs. De leerplicht start bij zes jaar. Er zijn nog enkele honderden zelfstandige kleuterscholen, een afnemend aantal, want de meeste scholen organiseren zich net als in Nederland als basisschool.
Deel bericht

99 onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met Covid-19

26.05.20
Een relatief kleine groep leerkrachten en medewerkers van de kinderopvang in Nederland heeft Covid-19, zo blijkt uit cijfers van het RIVM na drie weken testen. Dat geeft vertrouwen, hoopt vakbond AOb.
Deel bericht

4-jarigen niet altijd welkom in de klas

23.05.20
Een school mag een 4-jarig kind dat voor het eerst naar school gaat, niet weigeren vanwege de coronamaategelen. Maar dat gebeurt soms wel, zegt belangenorganisatie Ouders en Onderwijs. "Dit is in strijd met de wet."
Deel bericht

Uitbreiding voorschoolse educatie voor doelgroeppeuters goed op schema

22.05.20
Hoever zijn gemeenten met de invoering van extra voorschoolse educatie voor doelgroeppeuters? Vanaf 1 augustus 2020 moeten gemeenten minimaal 960 uur aan voorschoolse educatie aanbieden voor doelgroeppeuters in de leeftijd 2,5 tot 4 jaar.
Deel bericht

Stage kleuteronderwijs vanuit je kot

17.05.20
Het is mei. De lente komt op haar hoogtepunt. Normaal gaat dit voor mij samen met tal van stagebezoeken in Vlaamse kleuterklassen. Nu kan het even niet: geen zigzaggend de speelplaats oversteken tussen enthousiast spelende […]
Deel bericht

Spectaculair minder oorpijn en buikgriep door coronamaatregelen

14.05.20
De anderhalvemetersamenleving, handen wassen en thuisonderwijs hebben een verrassend bijkomend effect. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden spectaculair gedaald en ligt ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby's en peuters zijn veel gezonder.
Deel bericht

Waarom mag mijn broer wel naar school gaan en ik niet?

13.05.20
Op vrijdag 15 mei is het zover: sommige kinderen mogen terug naar school, maar onze kleuters blijven nog thuis of in de opvang. Hoe zullen kleuters deze nieuwe overgang beleven? En hoe kunnen wij als […]
Deel bericht

Kleuteronderwijzer zijn in tijden van Corona

10.05.20
Ik vraag me af hoe het is om kleuteronderwijzer te zijn dezer dagen. De vraag beantwoorden mogen jullie doen. Ik ben maar een lerarenopleider. In deze reflectie bekijk ik jullie werk louter door een waarderende […]
Deel bericht

School en kinderopvang als partners: ‘Wij beslissen samen hoe we weer open gaan’

07.05.20
De scholen van ATO-Scholenkring in ’s Hertogenbosch beslissen allemaal zelf, samen met hun kinderopvangpartner, hoe ze onderwijs en opvang straks gaan hervatten. Op de meeste locaties zijn de knopen al doorgehakt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)