Klaar voor het eerste leerjaar? Inzichten en tips voor een zachte overgang

25.03.20
De mama van Aline maakt zich zorgen. In september gaat haar kleuter naar het eerste leerjaar. Een nieuwe school, een nieuwe klas, een nieuwe meester. En veel stilzitten, dat ook… Zal haar dochter zich kunnen […]
Deel bericht
(advertentie)

Les op afstand aan groep 1 en 2, focus en inrichting

09.04.20
Afgelopen week publiceerde de PO-Raad de kaart ‘les op afstand, focus en inrichting’. Deze kaart biedt scholen een handvat om aan de hand van de eigen onderwijsmethoden leerdoelen te prioriteren om het onderwijs op afstand voor lezen, taal en rekenen voor groep 3 t/m 8 vorm te geven. Nu is er ook een tweede kaart beschikbaar. Deze richt zich op les op afstand aan groep 1 en 2.
Deel bericht

Kinderopvang in Denemarken gaat op 15 april weer open

07.04.20
De kinderopvang en een deel van de scholen gaan in Denemarken na Pasen weer open. Dat heeft de Deense minister-president bekend gemaakt. Het coronavirus is volgens haar voldoende onder controle.
Deel bericht

Coco kan het! Prentenboek van het Jaar 2021

07.04.20
Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt.
Deel bericht

Onderwijs en educatie op afstand: kleuters

06.04.20
Kleuters en onderwijs op afstand passen eigenlijk niet bij elkaar. En dat geldt ook voor peuters en voorschoolse educatie op afstand. Peuters en kleuters missen de andere kinderen, de uitdagende hoeken, de pedagogisch medewerker, juf of meester en de dagelijkse routine.
Deel bericht

Smakelijk! Taal stimuleren tijdens en rond de maaltijden

02.04.20
Geschreven door Helena Taelman en Marlies Algoet. Deze blog verschijnt midden in de corona-crisis. Wanneer we zo lang thuisblijven, zijn maaltijden lichtpuntjes op een dag. Wist je dat gezinsmaaltijden bijzonder goede momenten zijn voor taalstimulering? […]
Deel bericht

[EduAd] Downloadbaar lesmateriaal De Rolf groep

02.04.20
Ben je op zoek naar methodisch lesmateriaal, tips voor lesgeven op afstand of activiteiten voor thuis? De Rolf groep heeft al het materiaal voor je verzameld en staat klaar om je te helpen door deze tijd!
Deel bericht

Gemiddelde beeldschermtijd van jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) met 50 minuten toegenomen sinds de coronacrisis

01.04.20
Uit het Iene Miene Media-flitsonderzoek blijkt dat jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) gemiddeld 2,5 uur besteden aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis, bijna een uur meer dan normaal. Vooral het kijken van filmpjes is toegenomen, van 84 naar 114 minuten per dag, en het spelen van online spelletjes, van 29 naar 40 minuten gemiddeld. Daarnaast zijn ouders minder streng als het gaat om mediagebruik, ...
Deel bericht

'Berenjacht' voor kinderen, door coronacrisis, populair in Nederland

29.03.20
Een initiatief om kinderen te vermaken is vanuit Australië en België overgewaaid naar Nederland. Mensen zetten massaal knuffels voor het raam zodat kinderen tijdens hun wandeling op ‘berenjacht’ kunnen.
Deel bericht

Veel ouders worstelen met mediaopvoeding van kind

27.03.20
Driekwart van de ouders worstelt met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Dat blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media dat is gepubliceerd in het kader van de Media Ukkie Dagen, van 27 maart tot en met 3 april.
Deel bericht

Peiling | 2,3 procent van de leerlingen krijgt nu opvang op de school

18.03.20
2,3 procent van de leerlingen krijgt nu opvang op de school. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een peiling onder schoolbesturen van de PO-Raad. Wel verwachten schoolbesturen dat dit percentage nog zal oplopen, onder andere door de verruiming van de regeling waardoor nu ook kinderen van 1 ouder met een vitaal beroep recht hebben op opvang.
Deel bericht

Je moet sociaal contact vermijden, maar mogen kinderen nog buiten spelen?

16.03.20
Het openbare leven in Nederland is voor een belangrijk deel tot stilstand gekomen nu horeca en scholen gesloten zijn en veel mensen vanuit huis werken. Ondertussen adviseert het RIVM "sociale onthouding". Wat mag er allemaal nog wel en niet? De NOS krijgt er veel vragen over. Dit zijn de meest gestelde.
Deel bericht

“Ga ik mijn juf dan niet meer zien?!” Contact houden met je kleuters in tijden van Corona

16.03.20
Een blogbericht op maandag… niet gebruikelijk, maar vermits we in een ongebruikelijke situatie terecht zijn gekomen, verschijnt er vandaag toch eentje. Eentje voor al die kleuterleraars (en andere onderwijsmedewerkers) die vandaag een stap in het […]
Deel bericht

Kabinet stevent af op sluiting scholen

15.03.20
Op het ministerie van Volksgezondheid overlegt het kabinet de komende middag met de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM. In Haagse kringen wordt verwacht dat er zal worden besloten om de scholen vanaf maandag alsnog te sluiten.
Deel bericht

Federatie Medisch Specialisten: 'Sluit per direct alle scholen'

14.03.20
Alle scholen moeten per direct dicht. Die oproep doet de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Volgens deze overkoepelende organisatie, die zo'n 22.000 specialisten en instellingen vertegenwoordigt, is er niet genoeg bewijs dat kinderen het coronavirus niet kunnen overdragen.
Deel bericht

"Juf/meester, wat doet een virus?"

11.03.20
Wat als een 5-jarige deze vraag stelt? De vraag wegwimpelen? Of wacht, vertellen dat virussen ons verkouden kunnen maken. Toegeven dat je het zelf niet helemaal weet. Een prentenboek erbij halen? Op de website van […]
Deel bericht

Leesbevordering basisonderwijs 2019: Stand van zaken

09.03.20
Hoe wordt leesbevordering vormgegeven op de basisschool? Op deze vraag gaven 423 leerkrachten en 200 schoolleiders antwoord. DUO Onderwijsonderzoek & Advies voerde een surveyonderzoek uit onder deze doelgroep. Daarnaast werden zes verdiepende interviews afgenomen.
Deel bericht

Hoe armoede de hersenontwikkeling verstoort

08.03.20
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling. Armoede is stressvol, en dat heeft een negatieve invloed op de vorming van het brein.
Deel bericht

Kleuteronderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken

04.03.20
Nieuwe resultaten van het Perry Preschool Experiment tonen een positieve invloed op hele families. Het verhaal van het Perry Preschool Project is inspirerend en hoopvol voor iedereen die kleuteronderwijs verzorgt of omkadert.
Deel bericht

Kabinet komt regeerakkoord niet na: kleutertoetsen blijven tot 2022 mogelijk

28.02.20
De fel bekritiseerde kleutertoets blijft langer bestaan. Het kabinet wilde de toets voor de jongste scholieren volgend jaar al afschaffen, maar dat lukt niet. Scholen kunnen daardoor nog ruim anderhalf jaar langer doorgaan met toetsen.
Deel bericht

5 tips voor krachtige voorleesmomenten met meertalige kleuters

26.02.20
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Tijdens het voorlezen stellen kleuterleerkrachten vaak uitdagende vragen, gebruiken ze een rijke taal en voeren ze een gesprek met de kleuters over een onderwerp buiten het hier-en-nu. Noorse onderzoekers […]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)