[EduAd] De Kwink-hoek is gericht op het sociaal-emotioneel leren van kinderen in de onderbouw

13.10.20
De bouwhoek, de huishoek, de letterhoek… Allemaal bekend. Nieuw is de Kwink-hoek! Speciaal gericht op het sociaal-emotioneel leren van kinderen in de onderbouw. Ook geschikt voor scholen die (nog) geen abonnement hebben op Kwink.
Deel bericht
(advertentie)

Omgaan met verlies en verdriet

21.10.20
Onze gastblogger Katrien De Decker is docent en rouw- en verliesconsulent in de lerarenopleiding van ODISEE. Al méér dan 10.000 mensen zijn in ons land overleden aan covid-19. Dat cijfer groeit nog elke dag. Zovele […]
Deel bericht

‘Mijn buik wiebelt als ik adem!’ Over mindfulness in de kleuterklas.

07.10.20
In deze (corona)tijden komt er veel op kinderen af en staat hun mentaal welbevinden geregeld onder druk. Zowel psychologisch als neurowetenschappelijk onderzoek roept op om vaker aandacht te hebben voor mentale opvoeding in het onderwijs, […]
Deel bericht

Spieken bij je collega? Doen!

09.09.20
Stel je voor: één van je collega’s wil graag een keertje komen kijken in je klas terwijl je met de kleuters aan de slag bent. Het schooljaar is immers nét weer van start gegaan, en […]
Deel bericht

Scholen kopen commerciële coronatests

08.09.20
Schoolbesturen in Groningen en Drenthe kopen commerciële coronatests. Ze vinden de uitslag van de GGD te lang duren.
Deel bericht

Maak de beste les en win 1000 euro

03.09.20
Weet jij waar een goede les aan voldoet? Kun jij lesmateriaal maken waar zowel de leerling als de docent blij van wordt? Stuur dan jouw les in voor de Educatieve Parel 2020.
Deel bericht

Van oubollige boehoe-hoek naar catchy boekenhoek

30.08.20
In veel kleuterklassen merk je het: de boekenhoek staat er wat verstoft bij en is niet de meest populaire hoek bij de kleuters. Ook al doe je als juf of meester moeite om hem aan […]
Deel bericht

Hoor jij de vogels fluiten? Zet het kind centraal tijdens eetmomenten

26.08.20
Maandag, 12u05, eetzaal in een Vlaamse basisschool Ik zie mijn kleine zusje snikkend naar haar boterhammen staren. Naast mij schreeuwt Jens naar zijn vriend aan een andere tafel. Ik houd mijn handen voor mijn oren. […]
Deel bericht

Je klas inrichten? Dat doe je zo!

23.08.20
Net als volwassenen worden kleuters beïnvloed door hun omgeving. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat kleuters zich welkom en veilig voelen in onze klassen. Daarbij richten we het lokaal best zo in dat kleuters er optimaal in kunnen leren en ontwikkelen.
Deel bericht

Meester Sander uit Meppel brengt boek uit over onderwijs voor de onderbouw

21.08.20
Het leven van Sander Gordijn is allesbehalve saai. Naast zijn online activiteiten, opnemen van uitzendingen voor KindPunt Meppel en de introductie van de beweegvloer, die leerlingen stimuleert om te bewegen, kan hij een nieuwe mijlpaal aan zijn carrière toevoegen: een boek.
Deel bericht

Op expeditie: met je team digitale geletterdheid ontdekken

20.08.20
Miranda Wedekind Onderwijsbegeleiding en Basicly starten het schooljaar met een leuke uitdaging! Expeditie Digitale Geletterdheid neemt leerkrachtenteams mee op ontdekkingsreis.
Deel bericht

Loose Parts Play en ontwikkelingsadequaat werken met jonge kinderen

18.08.20
Heel waarschijnlijk ken jij ook die  prachtige foto’s van evenwichtig samengestelde mandala’s en andere ingewikkelde constructies van aantrekkelijke loose parts. Loose parts worden populaire elementen in onderwijs bij jonge kinderen, en daar zijn verschillende redenen voor.
Deel bericht

Nieuwsbrief Basisonderwijs 463

13.08.20
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs met onder andere leuke materialen voor de Gouden Weken en opdrachten-tekenbladen Weer naar school voor kleuters.
Deel bericht

Vijfde medewerker BSO Leidsche Rijn besmet met corona

24.07.20
Bij de buitenschoolse kinderopvang De Boerderij in Leidsche Rijn is nog een medewerker besmet met het coronavirus, zegt het GGD. Het totaal aantal besmettingen is daarmee opgelopen naar vijf.
Deel bericht

Pabo’s starten met opleidingsroute voor het jonge of oudere kind

17.07.20
Studenten van zes verschillende pabo’s kunnen vanaf september 2020 kiezen voor een specialisatie voor het jonge kind vanaf de start van hun opleiding. Minister Van Engelshoven heeft hier ruimte voor gemaakt naar aanleiding van een motie van Kamerleden Heerema (VVD) en Rog (CDA). Deze motie roept op om een specifieke bevoegdheid voor het jonge of oudere kind wettelijk te regelen en per september 2020 te starten met pilots.
Deel bericht

Praatplaten als ondersteuning bij het aanleren van voedselvaardigheden in het basisonderwijs

04.07.20
Waar al relatief veel lesmateriaal is ontwikkeld voor de middenbouw en het voortgezet onderwijs, is geconstateerd dat voor de jongste kinderen behoefte is aan nieuw lesmateriaal dat het aanleren van voedselvaardigheden kan ondersteunen. Praatplaten zijn hier uiterst geschikt voor.
Deel bericht

Platform Toekomst van Arbeid wil kindvoorziening 0-6 jaar

02.07.20
Het platform Toekomst van Arbeid, een platform van publieke en private partijen met een breed maatschappelijk draagvlak, wil een voorziening voor kinderen van 0-6 jaar, de speelleerschool, en een brede school voor kinderen van 6-12 jaar. Dit is een van de vele aanbevelingen die het platform doet aan het kabinet voor de toekomst van werk, leren en verzekeren.
Deel bericht

Aanpassen of veranderen?

17.06.20
Of het nu gaat om een Corona-lockdown, een schoolverbouwing of een nieuwe groep kleuters aan het begin van het schooljaar, de school is altijd onderhevig aan veranderingen. Dat we ons als leerkracht (maar ook onze […]
Deel bericht

Beleid aangepast: kind tot 6 jaar met snotneus mag naar opvang en school

17.06.20
Kinderen met snottebellen en neusverkoudheidsklachten kunnen niet langer geweigerd worden door een kinderopvang. Het RIVM heeft het advies voor kinderen tot 6 jaar aangepast, melden bronnen aan RTL Nieuws.
Deel bericht

Denkgewoonten voor het leven

11.06.20
Hoe gaan jouw kleuters om met nieuwe problemen of uitdagingen? Stellen ze intelligent gedrag aangepast aan de situatie? Costa (2000) brengt 16 ‘habits of mind’ of denkgewoonten in kaart die eigen zijn aan succesvolle denkers. […]
Deel bericht

Ouders boos over weigeren kinderen met snottebellen

10.06.20
Veel ouders beklagen zich over de weigering van hun snotterende kinderen door kinderdagverblijven. Kinderen onder de 12 jaar krijgen nauwelijks een coronatest en huisartsen geven geen gezondheidsbriefjes af. ,,Ouders staan met de rug tegen de muur en zijn boos.’’
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)