Inzichten in kansrijke interventies leervertraging

25.06.21

Professionals in het onderwijs werken hard aan het inlopen van de leervertragingen door corona. Ook na de vakantie blijft dat spelen. De inzet bestaat uit diverse vormen van tutoring, activeren van ouderbetrokkenheid, en inzet van zomerprogramma’s en andere vormen van onderwijstijdverlenging.

De coronacrisis heeft in het onderwijs geleid tot diverse opgaven voor onderwijsprofessionals. Zo is door de (gedeeltelijke) schoolsluiting de leergroei bij leerlingen vertraagd. Daar is dit schooljaar al veel tegen gedaan en dat is komend schooljaar niet veel anders. Met kennis uit onderzoek behalen de gekozen interventies de grootste effectiviteit.

Kansrijke interventies leervertraging
Onderwijskennis.nl biedt inzicht in interventies die ingezet kunnen worden bij het tegengaan van leerachterstanden door corona in het primair en voortgezet onderwijs. Deze kennis kan onderwijsprofessionals ondersteunen. Leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals zijn deskundig op het vlak van goed onderwijs en weten het beste wat past bij de eigen school, het onderwijs en de leerlingen. Zij hebben dus zelf het roer in handen. De inzichten kunnen helpen bij het vormgeven van een aanpak.

Thematisch kennisoverzicht
Onderwijskennis.nl brengt kennis uit onderzoek thematisch samen en biedt deze inzichten op een toegankelijke manier aan. Het in beeld brengen van kennis uit onderwijsonderzoek helpt professionals in hun dagelijkse praktijk.
Deel bericht
(advertentie)

Extra geld voor aanpak vertragingen voorschoolse educatie

03.08.21
Gemeenten krijgen de komende twee schooljaren 300 miljoen euro uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dit geld is onder meer bestemd voor het inhalen van vertragingen in de voorschoolse educatie, die zijn opgelopen in de coronaperiode.
Deel bericht

Aparte lerarenopleidingen voor onderwijs aan kleuters en deel 12-plussers

26.06.21
Docenten moeten beter voorbereid worden op de groepen aan wie ze les gaan geven. Deze conclusie kan getrokken worden uit onderzoek van de onderwijsorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv, SPV, Lerarencollectief en BVMBO.
Deel bericht

Uitbraak van 'winters' RS-virus in zuidwesten van het land, 'ongekende situatie'

18.06.21
Onder jonge kinderen is een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis liggen, omdat RS normaal alleen in de winter voorkomt.
Deel bericht

Zichtbaar denken

17.06.21
Een probleem met denken is dat je het niet kan zien. Het denken zichtbaar maken is de insteek van het project ‘Zichtbaar denken’ (Project Zero, 2021). Het reikt leerkrachten tools aan om een cultuur van […]
Deel bericht

[EduAd] Aandacht voor versterken onderwijs jonge kind

14.06.21
Versterk het onderwijs voor het jonge kind door de inzet van het Nationaal Programma Onderwijs. Aan de hand van de resultaten van de schoolscan, kijken wij samen met jou naar de beste aanpak om invulling te geven aan de opties op de menukaart.
Deel bericht

‘Alle kinderen kunnen vanaf 1 jaar zindelijk worden’

10.06.21
Heerlijk om geen luiers meer te hoeven verschonen, maar toch zien veel ouders er tegenop: zindelijkheidstraining. Toch kunnen kinderen al vroeg zindelijk worden, vertelt psycholoog Debby Mendelsohn in een podcast van Ouders van Nu.
Deel bericht

XPO 2.5: de talentenbril waardoor kleuters groeien

30.05.21
Onze gastblogster is Saar Steverlinck, lector Nederlands en onderzoeker in talentgericht werken aan Hogeschool PXL. Jos is een kleuter uit de tweede kleuterklas. Hij gaat graag naar school en hij is een vrolijk kind. Jos […]
Deel bericht

[EduAd] Kies voor een goed onderbouwde systematiek met de onderbouwscan

26.05.21
Wil jij weten of jouw onderbouw over de juiste materialen beschikt passend bij de ontwikkelingsgebieden en kerndoelen? Kies voor een goed onderbouwde systematiek met de onderbouwscan van de Rolf groep!
Deel bericht

Grote steden luiden noodklok: ‘Lerarentekort bedreigt miljardenplan onderwijs’

22.05.21
Het lerarentekort is de grootste bedreiging voor een kabinetsplan om corona-achterstanden weg te werken, waarmee 8,5 miljard euro is gemoeid. Dat schrijven de vier grootste steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – vrijdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Kleuters aan de slag met (prenten)boeken en andere leesmaterialen

20.05.21
Maak leeslingen van je leerlingen! Dat doe je, onder andere, door hen van heel jongs af aan op doeltreffende en begeesterende wijze kennis te laten maken met een groot leesaanbod dat bestaat uit rijke, verscheiden, […]
Deel bericht

6 tips voor het tellen

22.04.21
Lies telt de pizzastukken: “Eén, twee, drie, vier.” Als de juf vraagt hoeveel het er zijn, begint ze echter gewoon opnieuw te tellen. De vraag “Hoeveel zijn er?” lijkt voor Lies louter een signaal om […]
Deel bericht

Buitenschoolse opvang vanaf maandag 19 april weer volledig open

15.04.21
Vanaf maandag 19 april gaan ook de buitenschoolse opvanglocaties weer volledig open. Dat heeft het kabinet gisterenavond bekend gemaakt. De kinderdagopvang, de gastouderopvang, de basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs zijn sinds 8 februari weer volledig open. Net als bij de kinderdagopvang, de gastouderopvang en het basisonderwijs worden aanvullende maatregelen genomen om mogelijke verspreiding tegen te gaan.
Deel bericht

Problemen taalontwikkeling al vroeg zichtbaar

10.04.21
Vijf tot zeven procent van de kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis, afgekort: TOS. Toch is TOS nog een relatief onbekend begrip. En dat terwijl een vroege diagnose deze kinderen enorm helpt om goed met hun taalproblemen om te gaan.
Deel bericht

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

07.04.21
De Media Ukkie Dagen 2021 zitten erop! Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek, met alle hoogtepunten op een rij.
Deel bericht

Maar eerst ving ik een monster Door bibliotheken geselecteerd als Prentenboek van het Jaar 2022

01.04.21
Het prentenboek Maar eerst ving ik een monster (Uitgeverij Lemniscaat) van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022. Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari t/m 5 februari 2022 verschijnt van het Prentenboek van het Jaar een unieke mini-editie.
Deel bericht

‘Boos zijn is niet stout’ – Wat je kunt doen bij grote gevoelens

31.03.21
Door Eva Dierickx en Astrid Koelman Toen ik enkele maanden geleden onderweg naar school met mijn fiets in de tramsporen reed en viel, kreeg ik in de kleuterschool waar ik werkte onmiddellijk erg empathische reacties. […]
Deel bericht

Voorlichtingsfilmpje over testen van kinderen op corona

23.03.21
Om ouders een goed beeld en tips te geven over hoe een test bij de GGD te doen, is een voorlichtingsfilmpje gemaakt door Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD/GHOR. Het filmpje is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar die eerst niet getest hoefden te worden en kan ook op de basisschool gebruikt worden.
Deel bericht

Conflict: in de kiem smoren of bemiddelen?

17.03.21
Wat als je camera’s plaatst op enkele kleuterhoofden om te registeren hoe conflicten verlopen? Dat is wat onderzoekers van The Ohio State University deden (Myrtill et al., 2021). Ze onderzochten welke leerkrachttussenkomsten effectief zijn bij […]
Deel bericht

Corona-uitbraak onder kleuters: 'Sneltesten en vaccineren nu echt snel nodig'

28.02.21
Een corona-uitbraak onder de jongste kinderen op een Amsterdamse basisschool, vorige week, leidt tot zorgen onder schoolleiders en leraren. "Het sneltesten en vaccineren mag allemaal wel wat vlotter", vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Gas erop, zodat we les kunnen blijven geven."
Deel bericht

Kleuters aan de slag met (prenten)boeken en andere leesmaterialen van A tot Z, deel 2 – van Encyclopedieën tot Kunstkijkboeken

26.02.21
De jeugdboekenmaand nadert met rasse schreden … en daarom geven we je in deze blog graag enkele tips om, nog intenser dan je al van plan was, doeltreffend aan de slag te gaan met (prenten)boeken […]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)