Baby aanmelden voor populaire school gaat niet meer: zo maakt Utrecht einde aan illegale schaduwlijsten

09.11.21
Sinds een maand moeten Utrechtse ouders hun kinderen rondom de derde verjaardag via een nieuw centraal aanmeldsysteem inschrijven voor een plekje op de basisschool. De stad hoopt op deze manier illegale schaduwlijsten met vooraanmeldingen en kansenongelijkheid tegen te gaan. Hoe gaat het tot nu toe? En wat zijn precies de spelregels?
Deel bericht
(advertentie)

‘Ouders willen geen schoolsluiting, maar strengere maatregelen’

25.11.21
De meeste ouders willen strenge maatregelen in het onderwijs om een schoolsluiting te voorkomen. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 2000 ouders van Ouders & Onderwijs.
Deel bericht

Kleuters aan de slag met leesmaterialen van A tot Z, deel 4 – Er waren eens … Sprookjes en een Verse Vinklijst

25.11.21
Sommige kinderen groeien op in een omgeving die rijk is aan gevarieerde teksten. Er wordt dagelijks gelezen en voorgelezen, er zijn kranten en tijdschriften, er worden gesprekken gevoerd over onderwerpen waar iedereen even over moet […]
Deel bericht

Mijn kleuters denken wel als echte uitvinders, maar ze zijn nog niet zo handig. Wat nu?

10.11.21
Een bijdrage van Thijs Eeckhout en Ellen De Decker (ODISEE) n.a.v. het ‘STEM-tools!’ project De 4-jarige Lara wil in de ontwerphoek met kosteloos materiaal een bootje ontwerpen voor muis Fer. Ze heeft een botervlootje te […]
Deel bericht

Zo zingt Billie Eilish in Sesamstraat

10.11.21
Het liedje dat Billie Eilish in Sesamstraat zingt is nu ook te beluisteren. Het staat op het YouTube-kanaal van de serie voor kinderen en de populaire zangeres deelde de video trots op Instagram.
Deel bericht

Kwetsbare kinderen onder de 12 jaar krijgen misschien ook corona-prik

03.11.21
Moeten kwetsbare kinderen onder de 12 jaar ook een corona-vaccin krijgen? Dat wil corona-minister Hugo de Jonge weten. Het gaat om kinderen die door hun ziekte of aandoening extra ziek kunnen worden van het corona-virus.
Deel bericht

Webinar: hoe herken je autisme op jonge leeftijd (0-6 jaar)?

28.10.21
Kenmerken van autisme kun je vaak al in de baby- en peutertijd herkennen. Maar hoe? Daarover gaat het webinar ‘Vroegsignalering autisme’ voor professionals die om het kind heen staan, waaronder pedagogisch medewerkers en gastouders.
Deel bericht

De impact van toxische stress op het leren en ontwikkelen van kinderen

26.10.21
Onze gastbloggers zijn An Severeyns en Laura Dewinter, lerarenopleiders in de educatieve bachelor kleuteronderwijs van Thomas More, campus Vorselaar. Ze schreven dit bericht in het kader van het project ‘Kleine Kinderen Grote Kansen’ in de […]
Deel bericht

Wat doen we in het bos? Vrij spelen!

13.10.21
Breng je dezer dagen met je klas een bezoek aan een bos of ‘bosje’? Plan dan zeker ook tijd in voor vrij spelen in het bos. In deze week van het bos (10-17 oktober 2021) […]
Deel bericht

‘Mama, ik wil leren programmeren’

11.10.21
‘Mama of papa, ik wil leren programmeren’: als je kind dit vraagt, weet je misschien niet wat te doen. Zelf ben je geen grote computerkenner en op school kun je ook niet altijd terecht. Toch is programmeren helemaal niet eng en je kunt je kind er prima mee helpen.
Deel bericht

Opinie | Denk aan de kinderen voordat je de crèche nog toegankelijker maakt

01.10.21
Geschrokken door de toeslagenaffaire steunen politieke partijen het plan voor veel goedkopere kinderopvang. Maar daarbij ontbreekt een noodzakelijke visie op de ontwikkeling van kinderen, schrijft Peter van Zijl.
Deel bericht

4 do’s en don’ts van een inclusieve, multiculturele boekenhoek

29.09.21
Deze blog werd geschreven door Kato Luyckx en Eva Dierickx van de APhogeschool Juf Ilham toonde de cover van het boek aan de kleuters. ‘HUH?!’ De kleuters keken elkaar verbaasd aan en begonnen luid te lachen. ‘Dit is […]
Deel bericht

Blog | Op de vlucht zijn. Wat is dat? Hoe voelt dat?

18.09.21
Beelden van vluchtende mensen: mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. Helaas waren ze weer alomtegenwoordig in kranten, op televisie en andere mediakanalen. Ook jonge kinderen komen er mee in aanraking: ze zien beelden op de televisie […]
Deel bericht

Leidens Ontzet als prentenboek

16.09.21
Als je de ouders bent van echte, kleine Leidenaartjes, dan kun je er eigenlijk niet vroeg genoeg bij zijn. Je moet je Leidse nageslacht natuurlijk zo snel mogelijk het verhaal van Leidens Ontzet leren. Jonina Olij heeft een prentenboek gemaakt om je daarbij te helpen.
Deel bericht

Krabbelen, kleuren, krijten, verven… zo leer je schrijven

01.09.21
Moeten onze kinderen wel nog leren schrijven nu alles gedigitaliseerd raakt? Ja, want leren lezen en leren schrijven ontwikkelen samen en ondersteunen elkaar. Ja, want het schriftelijk noteren helpt om informatie te verwerken [1]. En ja, het leren schrijven laat toe de fijn-motorische ontwikkeling v...
Deel bericht

Opinie | Tien manieren om kinderen aan het lezen te krijgen. Met stip op 1: lezen leer je op school

26.08.21
Leesplezier kweken bij kinderen begint bij veel leesonderwijs, dat met enthousiasme wordt gegeven. Van ouders kun en mag je hierbij niet te veel verwachten.
Deel bericht

De Voorleestent: nieuwe experience in het Kinderboekenmuseum

23.08.21
Voorlezen: je kunt er als (groot)ouders niet vroeg genoeg mee beginnen. Om het nóg magischer te maken opent het Kinderboekenmuseum op 16 september een nieuwe experience voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar).
Deel bericht

Nieuwsbrief Basisonderwijs 482

21.08.21
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs met deze week tips voor de Gouden Weken, Weer naar school werkboekjes, tips om leerachterstanden aan te pakken en meer.
Deel bericht

Extra geld voor aanpak vertragingen voorschoolse educatie

03.08.21
Gemeenten krijgen de komende twee schooljaren 300 miljoen euro uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dit geld is onder meer bestemd voor het inhalen van vertragingen in de voorschoolse educatie, die zijn opgelopen in de coronaperiode.
Deel bericht

Aparte lerarenopleidingen voor onderwijs aan kleuters en deel 12-plussers

26.06.21
Docenten moeten beter voorbereid worden op de groepen aan wie ze les gaan geven. Deze conclusie kan getrokken worden uit onderzoek van de onderwijsorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv, SPV, Lerarencollectief en BVMBO.
Deel bericht

Inzichten in kansrijke interventies leervertraging

25.06.21
Professionals in het onderwijs werken hard aan het inlopen van de leervertragingen door corona. Ook na de vakantie blijft dat spelen. De inzet bestaat uit diverse vormen van tutoring, activeren van ouderbetrokkenheid, en inzet van zomerprogramma’s en andere vormen van onderwijstijdverlenging.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)