Toch volgende week al kerstvakantie basisscholen

14.12.21
De basisscholen gaan toch een week eerder dicht. Dat melden bronnen rond het kabinet. Dat betekent dat de kerstvakantie volgende week al begint. De zogenoemde avondlockdown wordt verlengd tot en met vrijdag 14 januari. De deskundigen van het Outbreak Management Team hadden dat geadviseerd om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan.
Deel bericht
(advertentie)

Wanneer ervaar je meer stress in de kleuterklas?

19.01.22
Als we het beste willen voor onze kleuters, dan moeten we goed zorg dragen voor de volwassenen die hen onder hun vleugels nemen door te vermijden dat ze te veel stress ondervinden. Dat is niet […]
Deel bericht

Prinses Laurentien leest voor tijdens start Nationale Voorleesdagen 2022

18.01.22
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest op woensdagochtend 26 januari voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in Integraal Kind Centrum het Duet in Uithoorn. Het Voorleesontbijt is de aftrap van de Nationale Voorleesdagen.
Deel bericht

Filosofisch verhaal voor kinderen vanaf 3 jaar: Hier wacht ik

14.01.22
Persbericht - Hier wacht ik vertelt een vrolijk filosofisch verhaal op rijm voor kinderen vanaf drie jaar van Martine Lejeune (auteur) en Eduard Plancke (illustrator).
Deel bericht

Voorlezen telt! – Wiskundige vragen bij het voorlezen van prentenboeken

12.01.22
Onze gastblogster is Emke Op ’t Eynde. Zij werkt bij het Centrum voor Instructiepsychologie en -technologie van de KU Leuven aan een doctoraatsproject over de kwaliteit van de wiskundige interactie tijdens het voorlezen van prentenboeken. […]
Deel bericht

Scha­de­ver­goe­ding voor ‘lich­te’ Stints, op­roep voor re­ge­ling voor ‘zwaar­de­re’ Stints

22.12.21
De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet schadevergoeding betalen aan de gebruikers van de ‘lichte’ Stints met een elektromotor van 800 watt. Ook de fabrikant van de Stint heeft recht op in elk geval een gedeeltelijke vergoeding van de schade voor dat type Stint. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (22 december 2021).
Deel bericht

Taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood aan hebben

15.12.21
Dit najaar screenden kleuterleerkrachten voor het eerst de taalvaardigheid van de oudste kleuters met behulp van de koala-test. Dat is alvast een goede gelegenheid om met het team te investeren in taalondersteuning voor kleuters die […]
Deel bericht

Week extra kerstvakantie, zie dat maar eens te regelen met kinderen: ‘Dan blijven ze maar alleen thuis’

14.12.21
Als oma bijspringt en je kind kan logeren bij je zus, dan redden ze het wel in Empel als de kerstvakantie een week langer duurt. Dat moet ook wel, want de kinderopvang kan het niet bolwerken.
Deel bericht

OMT wil ook coronatests voor kleuters

07.12.21
Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort al bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.
Deel bericht

Blog | Vlaams onderzoek laat zien dat impact van Corona bij lagere schoolkinderen groot was

05.12.21
14% had tijdens lockdown niet elke dag voldoende te eten Kinderen in Vlaanderen na Corona-minder tevreden met hun leven en minder vertrouwen in de toekomst  Zo’n 15 landen waaronder Belgie (Vlaanderen) – Nederland ontbrak – onderzochten het afgelopen jaar de effecten van coro...
Deel bericht

België vervroegt kerstvakantie van basis- en kleuterscholen om corona

04.12.21
Kinderen op de basis- en kleuterscholen in België krijgen een week langer kerstvakantie vanwege de coronabesmettingen in het lager onderwijs en de uitval van personeel. Daarnaast moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen, zowel op school als daarbuiten. Dit melden Belgische media.
Deel bericht

Ouders boos om ‘snotneuzenbeleid’ basisschool: ‘Soms lopen gemoederen hoog op’

03.12.21
Basisscholen hebben sinds afgelopen maandag te maken met strengere coronaregels, maar ze mogen wél openblijven. Hoe is de eerste week verlopen?
Deel bericht

‘In onze klas zijn we allemaal vrienden’… Of niet?!

01.12.21
Het is een vaak herhaald mantra dat ‘we allemaal vrienden zijn’. Maar is dat wel zo? En is dat de beste manier om sociale vaardigheden te bevorderen? We eindigen met 7 tips om in je kleuterklas échte vriendschappen te bevorderen.
Deel bericht

Bij de vierjarigen rollen de woorden ‘lockdown’ en ‘quarantaine’ er al vloeiend uit

28.11.21
Kleuters van nu waren drie of vier jaar toen de eerste lockdown begon. Wat is het effect daarvan op hun leven? Worden achterstanden snel ingehaald of zal de schade blijvend zijn?
Deel bericht

‘Ouders willen geen schoolsluiting, maar strengere maatregelen’

25.11.21
De meeste ouders willen strenge maatregelen in het onderwijs om een schoolsluiting te voorkomen. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 2000 ouders van Ouders & Onderwijs.
Deel bericht

Kleuters aan de slag met leesmaterialen van A tot Z, deel 4 – Er waren eens … Sprookjes en een Verse Vinklijst

25.11.21
Sommige kinderen groeien op in een omgeving die rijk is aan gevarieerde teksten. Er wordt dagelijks gelezen en voorgelezen, er zijn kranten en tijdschriften, er worden gesprekken gevoerd over onderwerpen waar iedereen even over moet […]
Deel bericht

Mijn kleuters denken wel als echte uitvinders, maar ze zijn nog niet zo handig. Wat nu?

10.11.21
Een bijdrage van Thijs Eeckhout en Ellen De Decker (ODISEE) n.a.v. het ‘STEM-tools!’ project De 4-jarige Lara wil in de ontwerphoek met kosteloos materiaal een bootje ontwerpen voor muis Fer. Ze heeft een botervlootje te […]
Deel bericht

Zo zingt Billie Eilish in Sesamstraat

10.11.21
Het liedje dat Billie Eilish in Sesamstraat zingt is nu ook te beluisteren. Het staat op het YouTube-kanaal van de serie voor kinderen en de populaire zangeres deelde de video trots op Instagram.
Deel bericht

Baby aanmelden voor populaire school gaat niet meer: zo maakt Utrecht einde aan illegale schaduwlijsten

09.11.21
Sinds een maand moeten Utrechtse ouders hun kinderen rondom de derde verjaardag via een nieuw centraal aanmeldsysteem inschrijven voor een plekje op de basisschool. De stad hoopt op deze manier illegale schaduwlijsten met vooraanmeldingen en kansenongelijkheid tegen te gaan. Hoe gaat het tot nu toe? En wat zijn precies de spelregels?
Deel bericht

Kwetsbare kinderen onder de 12 jaar krijgen misschien ook corona-prik

03.11.21
Moeten kwetsbare kinderen onder de 12 jaar ook een corona-vaccin krijgen? Dat wil corona-minister Hugo de Jonge weten. Het gaat om kinderen die door hun ziekte of aandoening extra ziek kunnen worden van het corona-virus.
Deel bericht

Webinar: hoe herken je autisme op jonge leeftijd (0-6 jaar)?

28.10.21
Kenmerken van autisme kun je vaak al in de baby- en peutertijd herkennen. Maar hoe? Daarover gaat het webinar ‘Vroegsignalering autisme’ voor professionals die om het kind heen staan, waaronder pedagogisch medewerkers en gastouders.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)