Dikkie Dik krijgt in 2024 voor het eerst een eigen bioscoopfilm

21.07.22
De beroemde kater Dikkie Dik krijgt zijn eerste eigen speelfilm. De animatiefilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is medio 2024 in Nederlandse bioscopen te zien, maakten producenten Phanta Animation en BosBros donderdag bekend.
Deel bericht
(advertentie)

Een uitstervend ras, maar Jan Klaassen gaat nooit verloren

01.08.22
Ze zijn niet meer met velen: poppenkastspelers die hun handen steken in Jan Klaassen en Katrijn. ,,De vergrijzing onder spelers en speelsters met een traditionele poppenkast is groot", zegt Frank Peters uit Mill.
Deel bericht

Opinie | Verlos ouders van de logistieke hel

19.07.22
Het is hoog tijd dat er in achterlopend Nederland iets wordt gedaan aan de onmogelijke lappendeken van kinderopvang, naschoolse opvang en buitenschoolse clubjes die de dagindeling in gezinnen met werkende ouders bepalen.
Deel bericht

Vraag na de zomer subsidie aan voor de Rijke Schooldag

13.07.22
In het nieuwe schooljaar start minister Wiersma met het programma School & Omgeving voor het funderend onderwijs. Het programma richt zich op het verkleinen van de kansenongelijkheid in het onderwijs en de omgeving. Na de zomervakantie tot eind september kunnen scholen subsidie aanvragen voor de Rijke Schooldag, een afspraak uit het coalitieakkoord.
Deel bericht

Blog | Het geheime leven van driejarigen

09.07.22
Hoe spelen meertalige peuters met elkaar? Ik reis kriskras door heel Nederland om daar achter te komen. Soms is het net alsof ik in het tv-programma ‘Het geheime leven van vierjarigen’ zit, maar dan met peuters.
Deel bericht

Boer Boris-illustrator Philip Hopman wint Max Velthuijs-prijs

08.07.22
Illustrator Philip Hopman wint de Max Velthuijs-prijs, de oeuvreprijs voor illustratoren van Nederlandse kinderboeken die elke drie jaar wordt uitgereikt. Hopman krijgt 60.000 euro aan prijzengeld en een beeldje van Kikker, het bekendste personage van de naamgever van de prijs.
Deel bericht

Is je kleuter van 5 al klaar voor groep 3?

22.06.22
Zo aan het eind van het schooljaar is het in veel kleutergroepen onderwerp van gesprek. Welke 5-jarige kleuters zijn er al klaar voor om door te stromen naar groep 3 en wie blijft er nog een jaartje kleuteren in groep 2?
Deel bericht

Kleuters leren ruzies uitpraten aan de ‘win-wintafel’

20.06.22
In een kleuterklas zijn er dagelijks conflicten. Een sorry is snel gezegd, maar lost niet alles op. Vaak blijven kinderen met een onderliggende frustratie zitten. Daarom laat kleuterleraar Hanne haar kleuters conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’...
Deel bericht

Personeelstekort kinderopvang: Amersfoort zegt 5 procent contracten ouders op

15.06.22
Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. De beslissing is genomen vanwege het personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in sommige andere steden ook met opzeggingen geconfronteerd zullen worden.
Deel bericht

Wiskunde in spontaan spel? Dat is kinderspel!

08.06.22
Vorige week woensdag gingen er alarmbellen rinkelen voor het Vlaamse onderwijs: ‘Kennis van wiskunde in Vlaamse basisscholen daalt’ kopte De Morgen (1 juni 2022). Het deed me meteen denken aan de ‘wiskundige’ link met kleuteronderwijs […]
Deel bericht

Edwin Rutten trots op 'Joepie de poepie' in Dikke Van Dale

30.05.22
Edwin Rutten is "buitengewoon vereerd" dat 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' in de De Dikke Van Dale komen te staan. Dat zei hij vanochtend tegen persbureau ANP. Hoofdredacteur van het woordenboek Ton den Boon meldde afgelopen weekend dat de termen een plekje krijgen in de Van Dale omdat ze na al die decennia nog steeds massaal worden gebruikt.
Deel bericht

Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen

16.05.22
In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is evenveel als in 2017, toen de Beweegrichtlijnen werden ingevoerd. Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen. Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen echter in 2021 minder dan in de voorgaande jaren.
Deel bericht

Duidelijke kaders voor IKC’s in bestaande gebouwen

13.05.22
Integrale kindcentra (IKC’s) zijn belangrijk om de doorgaande leerlijn van 0 tot 12 jaar te realiseren. Maar hoe faciliteer je zulke kindcentra in een gemeente met acht kernen én in een spanningsveld van regelgeving die onbedoeld de facilitering van IKC’s in bestaande gebouwen belemmert? De gemeente Lingewaard zocht en vond het antwoord in een gemeenschappelijk opgestelde beleidsnotitie die het College van B&W binnenkort vaststelt.
Deel bericht

Meld je vóór 16 mei aan: het Voorloperstraject Rijke Schooldag

11.05.22
In het coalitieakkoord van het huidige kabinet is de rijke schooldag geïntroduceerd. Om de coalitieplannen tot een succes te maken, start de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW met een Voorloperstraject. Voorlopers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich uiterlijk 15 mei melden bij de GKA, waarna 45 organisaties worden geselecteerd.
Deel bericht

Ongelijke start voor jonge kinderen: actief leven buiten school leidt tot betere cijfers

11.05.22
Basisschoolkinderen die ook buiten school activiteiten ondernemen, zoals sporten, naar het theater of op muziekles, doen het veel beter op school dan kinderen die geen toegang hebben tot zulke ‘hulpbronnen’.
Deel bericht

5 misvattingen over digitalisering in de kleuterklas

25.04.22
Al in de kleuterklas starten met ICT-vaardigheden, waarom is dat nodig? En hoe zet je technologie daar zinvol in, zodat kleuters ook echt leren? Hanne Rosius en Jochen Didden (PXL-Education) buigen zich over 5 vaak gehoorde misvattingen.
Deel bericht

WHO: kind overleden door acute hepatitis

25.04.22
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er zeker één kind is overleden aan acute hepatitis. Die leveraandoening duikt op steeds meer plekken op in Europa. De WHO weet nog niet waar deze vorm van jeugdhepatitis door wordt veroorzaakt.
Deel bericht

NVWA: let op bij gebruik van papieren rietjes

22.04.22
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert ouders en verzorgers op te letten als jonge kinderen en mensen met een beperking een papieren rietje gebruiken. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten.
Deel bericht

Meer hepatitis, dus artsen moeten scherp opletten op symptomen bij jonge kinderen

20.04.22
Het RIVM en leverspecialisten roepen huisartsen op om goed op te letten op verdachte symptomen van acute hepatitis bij kinderen. Wereldwijd duiken er steeds meer kinderen op met deze aandoening aan de lever, ook in Nederland. Bij het transplantatiecentrum van het UMC Groningen zagen ze de afgelopen weken meerdere gevallen.
Deel bericht

Wet waarmee opvang ongevaccineerde kinderen kan weigeren dreigt te sneuvelen

20.04.22
Een voorstel om kinderopvangorganisaties de mogelijkheid te bieden om kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn tegen ziektes als polio, de bof en rodehond, dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Het lijkt er namelijk op dat er nu ook medewerkers mee geweerd kunnen worden, die zich niet hebben laten vaccineren tegen corona.
Deel bericht

Kinderopvangbranche wil geen 'schooltje spelen' voor kleuters

19.04.22
De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het geen goed idee om jonge kinderen leerdoelen op te leggen. Kinderen tot 6 jaar moeten kunnen spelen omdat het hen creatief en weerbaar maakt, aldus de brancheorganisatie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)