Motorrijders steken gepest jongetje hart onder de riem met escorte naar school

08.08.17
De eerste schooldag is altijd spannend, maar de 11-jarige Amerikaanse Phil Mick had écht geen zin om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Hij werd vorig jaar zo gepest door zijn klasgenoten dat de moed hem in de schoenen was gezonken. Maar dat was buiten vijftig motorrijders gerekend, die besloten om Phil op indrukwekkende wijze af te zetten bij de school.
Deel bericht

Gepeste Juliën (9) valt tussen wal en schip

25.07.17
Al tijden wordt hij op school gepest. Vorige week was het absolute dieptepunt toen het negenjarige mannetje en zijn even oude neefje Pepijn door het groepje schoolgenootjes werden aangevallen bij recreatieplas ’t Lammetjeswiel in Alblasserdam.
Deel bericht

Actrice Sigrid ten Napel gepest op school

06.07.17
Sigrid ten Napel heeft geen makkelijke tijd gehad op de basis- en later middelbare school. "Op school werd ik gepest. Ik merkte aan den lijve hoe gevoelig en kwetsbaar ik was."
Deel bericht

Kwink voor sociaal-emotioneel leren opgenomen in databank NJi

03.07.17
Kwink, de methode voor sociaal-emotioneel leren, erkend als ‘goed onderbouwd’ en opgenomen in de databank van het NJi. De Erkenningscommissie Interventies heeft de methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren voor het basisonderwijs erkend als ‘goed onderbouwd’. Kwink is een methode voor het basisonderwijs om verstorend gedrag, zoals pesten te voorkomen.
Deel bericht

'Milan' is het vervolg op 'Iris' de succesvolle online game tegen pesten

29.06.17
Milan is de naam van de fictieve hoofdpersoon van de game. Met hem kunnen jongeren in gesprek gaan en samen met Milan proberen het pesten te stoppen.
Deel bericht

De Week Tegen Pesten 18 t/m 22 september 2017

16.06.17
De Week Tegen Pesten (18 t/m 22 september 2017) gaat dit jaar over online pesten. In deze week helpen we leraren met tips en tools voor het aanpakken en voorkomen van online pesten. Samenwerking met ouders, het team en de leerlingen is daarbij onmisbaar. Online pesten. Pak ’t samen aan!
Deel bericht

Basisschoolmoord op Jesse Dingemans (8) had te maken met pesten, zegt Juliën C.

23.05.17
Juliën C. (32) is voor het eerst met een nogal bizarre lezing gekomen over de dood van Jesse Dingemans (8). Juliën C. heeft in de tbs-kliniek verteld dat zijn stiefbroertje werd gepest op school door onder meer Jesse.
Deel bericht

'Kijk in de spiegel, pesten zit in onze samenleving'

19.04.17
Het antipestbeleid van scholen is dweilen met de kraan open, schrijft Bamber Delver. Nederland heeft een pestcultuur en scholen zijn daarvan de afspiegeling.
Deel bericht

11-jarige Amerikaanse jongen verhangt zich na 'internetgrap'

08.04.17
Een 11-jarig jongetje heeft zich in de Amerikaanse staat Michigan opgehangen, nadat hij valse berichten op sociale media had gelezen. Volgens de berichten had zijn 13-jarige vriendin zelfmoord gepleegd, maar dat bleek niet waar te zijn.
Deel bericht

Pesten volledig uitbannen is onmogelijk

11.03.17
Geen enkele aanpak biedt de garantie dat pesten volledig wordt uitgebannen, meldt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in antwoord op Kamervragen.
Deel bericht

Socioloog: leraren herkennen pesten slecht, ook na training, en dat is zorgwekkend

25.01.17
Leerkrachten blijken, zelfs als ze er trainingen in hebben gehad, slecht in het herkennen van pesten. Ze kunnen zelfs niet goed uitleggen wat het inhoudt. Zorgwekkend, vindt socioloog Beau Oldenburg.
Deel bericht

Nadat jongen (11) gepest werd met kaalgeschoren hoofd, komt leerkracht met hartverwarmend initiatief

15.01.17
De grootvader van Jackson Johnston, een elfjarige jongen uit Iowa, lijdt momenteel aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Om hem door dik en dun te steunen, besloot de leerling om zijn hoofd helemaal kaal te scheren.
Deel bericht

Wat doen scholen tegen pesten?

13.01.17
Sinds 2015 is er veel gebeurd om pesten op scholen te bestrijden. Scholen zijn wettelijk verplicht om pestgedrag actief aan te pakken. Hoe doen ze dat en in hoeverre werkt het?
Deel bericht

Leerkrachten niet altijd voldoende toegerust om pesten aan te pakken

12.01.17
Beau Oldenburg onderzocht welke rol leerkrachten spelen bij het tegengaan van pesten. Hieruit blijkt dat de leerkracht niet altijd voldoende toegerust is om pesten aan te pakken.
Deel bericht

Praten over zelfmoord is te leren

12.01.17
De school van een jongen die suïcide pleegde, krijgt het verwijt dat ze te weinig deed tegen online pesten. 'Cyberpesten is meestal een voortzetting van wat er in de klas gebeurt.'
Deel bericht

'In de klas of digitaal: school altijd verantwoordelijk bij pesten'

11.01.17
Fleur Bloemen, Tim Ribberink en nu Tharukshan Selvam: nog steeds plegen ieder jaar kinderen zelfmoord omdat ze worden gepest. Het onderwerp staat wel op de agenda van scholen, zegt Niels Baas van cyberpestendebaas.nl.
Deel bericht

Scholenkoepel wil grondig onderzoek naar zelfmoord scholier

11.01.17
Scholenkoepel LVO Parkstad wil een grondig onderzoek naar de zelfdoding van de 15-jarige scholier Tharukshan Selvam.
Deel bericht

‘Verplicht les sociale vaardigheden tegen pesten’

31.10.16
Kinderen moeten hun hele basisschoolcarrière les krijgen in sociaal-emotionele vaardigheden om pestgedrag tegen te gaan. De huidige anti-pestmethodes werken alleen voor de korte termijn en zijn gericht op ‘scherven opruimen’ in plaats van preventie.
Deel bericht

Kinderpsychologe Anne Kooijman: Dure anti-pestmethodes helpen geen moer

20.09.16
Pestgedrag onder kinderen: gaan we er wel goed mee om? Vele methodes tegen pesten die worden ingezet werpen volgens kinderpsychologe Anne Kooijman geen vruchten af.
Deel bericht

Vraagtekens bij optimistische pestcijfers OCW

20.09.16
Uit een monitor van het ministerie van Onderwijs (OCW) blijkt dat 10 procent van de basisschoolleerlingen één of meer keer per maand wordt gepest. Twee jaar geleden was dat nog 14 procent. Op middelbare scholen daalde het aantal gepeste leerlingen van 11 naar 8 procent. Waar komen die cijfers vandaan?
Deel bericht