Socioloog: leraren herkennen pesten slecht, ook na training, en dat is zorgwekkend

25.01.17
Leerkrachten blijken, zelfs als ze er trainingen in hebben gehad, slecht in het herkennen van pesten. Ze kunnen zelfs niet goed uitleggen wat het inhoudt. Zorgwekkend, vindt socioloog Beau Oldenburg.
Deel bericht

Nadat jongen (11) gepest werd met kaalgeschoren hoofd, komt leerkracht met hartverwarmend initiatief

15.01.17
De grootvader van Jackson Johnston, een elfjarige jongen uit Iowa, lijdt momenteel aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Om hem door dik en dun te steunen, besloot de leerling om zijn hoofd helemaal kaal te scheren.
Deel bericht

Wat doen scholen tegen pesten?

13.01.17
Sinds 2015 is er veel gebeurd om pesten op scholen te bestrijden. Scholen zijn wettelijk verplicht om pestgedrag actief aan te pakken. Hoe doen ze dat en in hoeverre werkt het?
Deel bericht

Leerkrachten niet altijd voldoende toegerust om pesten aan te pakken

12.01.17
Beau Oldenburg onderzocht welke rol leerkrachten spelen bij het tegengaan van pesten. Hieruit blijkt dat de leerkracht niet altijd voldoende toegerust is om pesten aan te pakken.
Deel bericht

Praten over zelfmoord is te leren

12.01.17
De school van een jongen die suïcide pleegde, krijgt het verwijt dat ze te weinig deed tegen online pesten. 'Cyberpesten is meestal een voortzetting van wat er in de klas gebeurt.'
Deel bericht

'In de klas of digitaal: school altijd verantwoordelijk bij pesten'

11.01.17
Fleur Bloemen, Tim Ribberink en nu Tharukshan Selvam: nog steeds plegen ieder jaar kinderen zelfmoord omdat ze worden gepest. Het onderwerp staat wel op de agenda van scholen, zegt Niels Baas van cyberpestendebaas.nl.
Deel bericht

Scholenkoepel wil grondig onderzoek naar zelfmoord scholier

11.01.17
Scholenkoepel LVO Parkstad wil een grondig onderzoek naar de zelfdoding van de 15-jarige scholier Tharukshan Selvam.
Deel bericht

‘Verplicht les sociale vaardigheden tegen pesten’

31.10.16
Kinderen moeten hun hele basisschoolcarrière les krijgen in sociaal-emotionele vaardigheden om pestgedrag tegen te gaan. De huidige anti-pestmethodes werken alleen voor de korte termijn en zijn gericht op ‘scherven opruimen’ in plaats van preventie.
Deel bericht

Kinderpsychologe Anne Kooijman: Dure anti-pestmethodes helpen geen moer

20.09.16
Pestgedrag onder kinderen: gaan we er wel goed mee om? Vele methodes tegen pesten die worden ingezet werpen volgens kinderpsychologe Anne Kooijman geen vruchten af.
Deel bericht

Vraagtekens bij optimistische pestcijfers OCW

20.09.16
Uit een monitor van het ministerie van Onderwijs (OCW) blijkt dat 10 procent van de basisschoolleerlingen één of meer keer per maand wordt gepest. Twee jaar geleden was dat nog 14 procent. Op middelbare scholen daalde het aantal gepeste leerlingen van 11 naar 8 procent. Waar komen die cijfers vandaan?
Deel bericht

Nieky Holzken vecht tegen pesten op scholen

19.09.16
Realityster en kickbokskampioen Nieky Holzken maakt deze week een vuist tegen pesten. Een vuist maken, dat kan Nieky Holzken wel. De 32-jarige Brabander is meervoudig Glory wereldkampioen kickboksen en probeert hetzelfde resultaat nu te behalen in het ’gewone’ boksen.
Deel bericht

Wat kun je als leerkracht doen tegen pesten?

19.09.16
Van 19 tot 23 september is het de landelijke week tegen pesten. Het thema van deze week is #jedoetertoe. In deze week staat de leerkracht centraal, want hij kan het verschil maken. Tijdens de master SEN heb ik hier ook onderzoek naar gedaan en deze informatie wil ik graag met jullie delen.
Deel bericht

Leraren doen te weinig tegen pesten: 'Ze durven het niet te zien'

19.09.16
Wordt je kind op school gepest? Dan heeft-ie weinig aan de leraar, want die weet vaak niet wat hij ermee aan moet. "Bovendien maakt de leraar het probleem kleiner."
Deel bericht

Leraar Ronald pakte pesters keihard aan: Het werkte niet

19.09.16
Het pesten op scholen is afgenomen: volgens de laatste cijfers wordt op de basisschool één op de tien kinderen iedere maand gepest. Nog steeds te veel, vindt Ronald Heidanus, docent wiskunde in het voortgezet speciaal onderwijs.
Deel bericht

Een op de drie kinderen weet niet wat zijn school doet tegen pesten

19.09.16
Een derde van de schoolkinderen weet niet wat zijn of haar school tegen pesten doet. Dat meldt De Kindertelefoon op basis van een onderzoek onder duizend scholieren.
Deel bericht

Iris, innovatieve game tegen pesten

19.09.16
Pesten is in Nederland een groot probleem. Veel kinderen hebben ermee te maken. Om dat probleem bespreekbaar te maken en jongeren te helpen er iets aan te doen heeft de KRO-NCRV de game Iris ontwikkeld. Iris wordt gelanceerd in de Week Tegen Pesten vanaf vandaag t/m 23 september.
Deel bericht

Week tegen Pesten lessuggesties

15.09.16
Uitgeverij Kwintessens stelt gratis lesmateriaal beschikbaar aan leerkrachten in het basisscholen in de Week Tegen Pesten.
Deel bericht

Zapp in het teken van de Week van het Pesten

14.09.16
Wat doe jij tegen pesten? In de week van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september is het de landelijke Week tegen Pesten. Zapp zendt daarom een week lang de Anti Pest Club, speciale afleveringen van Het Klokhuis en Zappbiosfilms uit.
Deel bericht

Kinderombudsvrouw: Pestprotocol werkt nog niet goed genoeg

13.09.16
Pestprotocollen van scholen zijn niet effectief genoeg. Ondanks alle maatregelen worden kinderen nog steeds te vaak gepest. Dat constateert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer na gesprekken met kinderen tijdens haar Kinderrechtentour. ,,Pesten is nog steeds een groot probleem.''
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal sterke groep? Kwink!

23.08.16
Het nieuwe schooljaar goed beginnen met een sociaal sterke groep? Kwink voor sociaal-emotioneel leren helpt in deze belangrijke fase van de groepsvorming.
Deel bericht