Eindtoets basisonderwijs

Beste scholen: belangrijke informatie bij het kiezen van een school

07.02.17
Voor de zestiende keer vergelijkt Elsevier alle scholen in het voortgezet onderwijs met vmbo, havo en vwo. Het helpt ouders en leerlingen op weg bij het kiezen van een passende school.
Deel bericht

Eén op de vier leerlingen maakt IEP Eindtoets in 2017

01.02.17
Culemborg – 31 januari 2017 – In drie jaar tijd groeit de IEP Eindtoets van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar 45.000 leerlingen (1.750 scholen).
Deel bericht

Niveau schooladvies varieert per eindtoets

31.01.17
Route 8 adviseert gemiddeld een lager niveau dan de andere twee toetsen. De IEP Eindtoets komt juist tot iets hogere adviezen.
Deel bericht

Heeft een tweede schooladvies zin?

28.01.17
Paul Rosenmöller pleit voor een tweede schooladvies, in het tweede jaar van de middelbare school. Enkele onderwijsorganisaties verwachten dat met het plan weinig zou veranderen.
Deel bericht

Basisscholen doen Cito-toets in de ban

28.01.17
De ene na de andere basisschool in de regio Rotterdam doet de Cito-toets in de ban. Al 14 scholen die bij de Rotterdamse onderwijsstichting BOOR zijn aangesloten kiezen voor een alternatieve test om het middelbareschoolniveau van een leerling te bepalen.
Deel bericht

Maatwerk op scholen: 'Ik kreeg havo-advies, nu doe ik Latijn'

26.01.17
"Ik kreeg na de Citotoets mavo-advies, daar was ik echt niet blij mee. Nu doe ik alles op havo-niveau en dat gaat hartstikke goed." Akash zit in het eerste jaar van het Picasso Lyceum in Zoetermeer. D
Deel bericht

Rosenmöller (VO-raad) wil kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken

25.01.17
Het eindadvies van de basisschool is niet langer in beton gegoten. Middelbare scholen gaan na twee jaar voortgezet onderwijs een nieuw advies geven, aan alle leerlingen. "Het is een van de antwoorden op de kansenongelijkheid in het onderwijs", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen.
Deel bericht

School lokt leerling met vliegreisje

18.01.17
De lokroep van Rotterdamse middelbare scholen klink luider en luider. Om een groep 8'er voor je te laten kiezen, is een flyer niet meer genoeg.
Deel bericht

Sander Dekker, een verveelde leerling

09.01.17
Als staatssecretaris van Onderwijs is hij verantwoordelijk voor de basisschool en de middelbare school. Sander Dekker (41) vertelt over zijn eigen schoolkeuze. Die ging niet vlekkeloos. ,,Ik had de verkeerde beslissing genomen."
Deel bericht

[EduAd] Monsterhit, afscheidsmusical 2017

09.01.17
Humor, idolen, fantastische liedjes, spanning, sensatie: Monsterhit, de afscheidsmusical van Benny Vreden heeft het allemaal.
Deel bericht

Zeven tips om de beste school voor je kind te kiezen

09.01.17
Zo'n 190.000 scholieren gaan dit jaar naar de brugklas. Hun ouders breken zich er waarschijnlijk het hoofd al over: wat is de beste school voor mijn kind? De volgende zeven tips brengen je een stap dichter bij de juiste keuze.
Deel bericht

Toetsrevolutie: zinnige kritiek op de afrekencultuur

29.12.16
Door Jörgen van Remoortere Laat ik maar direct eerlijk zijn: het valt niet mee om objectief te blijven over een boek als Toetsrevolutie als een aantal schrijvers en bijdragers, in je top 10 lijstje staan van inspiratoren uit het onderwijs.
Deel bericht

Bussemaker: te veel leerlingen met dyslexieverklaring

21.12.16
Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker vinden dat zorgelijk veel leerlingen een dyslexieverklaring krijgen. Scholieren met zo'n verklaring kunnen van diverse faciliteiten profiteren.
Deel bericht

Cito, IEP of Route 8: zo goed scoort jouw basisschool op de eindtoets

08.12.16
Nieuws Buurtfacts publiceert een vergelijking van alle eindtoetsresultaten van Nederlandse basisscholen over de afgelopen drie jaar. Scoort jouw school beter of slechter dan vergelijkbare scholen? Bekijk het hier.
Deel bericht

Minder kansen voor kinderen laagopgeleide ouders

01.12.16
Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen minder kansen in het voortgezet onderwijs, vindt bijna de helft van de schoolleiders in die onderwijssector. In het basisonderwijs denkt 30 procent van de directeuren en leraren dat dit het geval is.
Deel bericht

Derde generatie migrantenkinderen blijft achter in groep 8

21.11.16
Kinderen van wie de opa en oma uit niet-westerse landen naar Nederland kwamen, halen op de basisschool nog altijd een lagere score op de eindtoets dan Nederlandse kinderen.
Deel bericht

School kan uit steeds meer eindtoetsen kiezen

17.11.16
De vijver met eindtoetsen groeit. Het ministerie van Onderwijs (OCW) voegde onlangs drie nieuwe toetsen toe aan de keuzelijst. Die bestaat nu uit zes mogelijkheden. Scholen moeten tussen 1 december 2016 en 1 februari 2017 kiezen welke toets ze in april/mei 2017 willen afnemen.
Deel bericht

'Wantoestanden? Onzin! Ons advies is belangrijker dan de toets'

05.11.16
Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat te veel scholen, ook in Zeeland, een lager advies geven dan uit de eindtoets komt. Hij noemt dat 'wanpraktijken', maar meerdere Zeeuwse basisscholen vinden dat onzin. Een daarvan is de Sint Willibrordusschool in Hulst.
Deel bericht

Overgang naar middelbare school steeds soepeler

02.11.16
De overgang van leerlingen naar de middelbare school begint soepeler te verlopen, schrijft staatssecretaris Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Het resultaat van nieuwe regelgeving. De PO-Raad is blij dat de eerste signalen positief zijn.
Deel bericht

Eindtoets nog steeds genegeerd

02.11.16
Basisscholen vertikken het nog vaak om hun schooladvies bij te stellen als uit de eindtoets blijkt dat een leerling een hoger niveau aankan, dan de school eigenlijk dacht.
Deel bericht