Eindtoets basisonderwijs

Opinie | Een intelligentiescore is de verkeerde maat om het schooladvies op te baseren

19.01.21
Ook het heilige geloof in IQ-testen zorgt ervoor dat twaalfjarigen op de verkeerde school terecht komen, stelt klinisch neuropsycholoog Albert Ponsioen.
Deel bericht

'Geef kwetsbaar kind voordeel van de twijfel bij schooladvies'

13.01.21
Leraren moeten kinderen bij het geven van een schooladvies vaker het voordeel van de twijfel geven. Dat vindt de PO-Raad, de belangenbehartiger van schoolbesturen. Als er bijvoorbeeld twijfel is tussen een vmbo-t- of een havo-advies, zou de leraar nu sneller voor het hogere advies moeten kiezen.
Deel bericht

Overzichtelijk in Vensters: het schooladvies in vergelijking met de eindtoetsscore

13.01.21
Hoe verhoudt het schooladvies zich tot de eindtoetsscore die jouw leerlingen krijgen? Hoeveel adviezen moesten er binnen jouw bestuur of school in eerdere schooljaren worden heroverwogen? In Vensters vind je alle gegevens op een rij.
Deel bericht

Rotterdamse middelbare scholen hebben primeur met Digitale Scholenmarkt via 3D-platform

05.01.21
Persbericht - Na maanden van saaie Zoomsessies is er eindelijk een spannender digitaal concept: GoMeet, een virtueel 3D-platform voor beurzen en congressen. De bezoeker – of liever gezegd zijn/haar avatar – kan nu coronaproof maar toch actief deelnemen aan een evenement. Het Rotterdamse voortgezet onderwijs heeft de primeur met GoMeet op de Digitale Scholenmarkt, het voorlichtingsmoment voor leerlingen van groep 8.
Deel bericht

Naar school in de kerstvakantie 'om hersenen warm te houden'

22.12.20
Schooldirecteur Bart Vervoort was opgelucht en blij toen hij vorige week hoorde dat zijn 'winteracademie' door mocht gaan van de gemeente. Het idee: op de maandagen en dinsdagen van de kerstvakantie leerlingen uit groep 8 naar school laten komen voor extra lessen.
Deel bericht

Blog | Klassen afl.3: Easy money

21.12.20
Aflevering 3: ‘Easy money’ Het duurt even voordat de derde aflevering van Klassen op gang komt. We zien twee potige kerels met ‘Leerplicht’ op hun uniform de deuren langsgaan, op zoek naar spijbelende kinderen of hun...
Deel bericht

Scholen moeten duidelijker communiceren over toelatingsbeleid

19.12.20
Het is niet voor alle ouders glashelder hoe ze hun kind bij een school van hun voorkeur kunnen aanmelden en welke stappen ze kunnen zetten wanneer een aanvraag wordt afgewezen. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft laten uitvoeren.
Deel bericht

Eindexamenroosters dit op de schop, kwetsbare groep 8’ers eerder naar school

17.12.20
Het kabinet geeft basis- en middelbare scholen extra ruimte om leerlingen ondanks de lockdown bij de les te houden. De eindexamenplanning gaat in 2021 op de schop.
Deel bericht

Deel groep 8-leerlingen in Amsterdam mogelijk al vanaf 4 januari naar school

16.12.20
Scholen in Amsterdam krijgen de ruimte om kinderen in groep 8 vanaf 4 januari alsnog naar school te laten komen tijdens de lockdown. Dat blijkt uit brieven tussen schoolbesturen onderling en naar ouders die de NOS heeft ingezien. De gemeente Amsterdam ondersteunt het plan.
Deel bericht

Blog | Leerlingvolgsysteem als noodzakelijke monitoring

15.12.20
Leidt een Leerlingvolgssysteem tot minder of meer gelijke kansen? Daar wordt verschillend over gedacht zo blijkt uit de reactie van redacteur en voormalig leraar Gerard Wegman. Onderzoeken voor het LeerlingVolgSysteem (LVS) zijn geen tests, maar toetsen. Er is geen psychologische component. Ik vind ...
Deel bericht

Wegvallen eindtoets vergrootte kansenongelijkheid. Slob: ‘Geef groep 8-leerlingen dit jaar voordeel van de twijfel’

10.12.20
Groep 8-leerlingen kregen vorig jaar gemiddeld een lager schooladvies dan voorgaande jaren, wijzen nieuwe cijfers uit. Het wegvallen van de eindtoets is daar een belangrijke oorzaak van omdat met dat besluit de oorspronkelijke schooladviezen in één klap definitief waren.
Deel bericht

Blog | ‘Klassen’ Verwachtingen

10.12.20
Deze bespreking liet even op zich wachten. Er was simpelweg zo veel te bespreken dat ik niet goed wist waar te beginnen. Bij het begin, dan maar. Verwachtingen, dat is de titel van deze tweede aflevering van Klassen. Niet Dickensiaans ‘Gro...
Deel bericht

Blog | Klassen, ‘leerlingachtervolgsystemen’ en oneerlijke kansen

07.12.20
KomenskyPost vroeg zich naar aanleiding van de eerste aflevering van de tv-serie ‘Klassen’ af of dat gedetailleerde meten heeft bijgedragen aan het afnemen van de kansenongelijkheid of juist van het tegendeel daarvan. 
Deel bericht

Nieuw servicedocument OCW coronavirus voor het funderend onderwijs gepubliceerd

01.12.20
Het ministerie van OCW heeft een nieuw servicedocument coronavirus voor het funderend onderwijs gepubliceerd. In het servicedocument vind je meer informatie over de mondkapjesplicht, de examens en de eindtoets.
Deel bericht

Vaker een te laag schooladvies: ‘Leerlingen moeten juist uitgedaagd worden’

01.12.20
Heb je als kind laagopgeleide ouders? Dan krijg je in Amsterdam steeds vaker een vmbo-advies. ‘Een derde van onze leerlingen zit een niveau hoger dan waarop ze binnenkwamen.’
Deel bericht

Vooral niveau groep 8 achteruit door lockdown: "Moeten elke minuut benutten"

30.11.20
Door de lockdown van afgelopen schooljaar hebben Amsterdamse basisschoolleerlingen een achterstand opgelopen. Die achterstand is het grootst voor de huidige achtstegroepers, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Basisschool De Boomgaard werkt hard om die achterstand in te halen. "Ik weet bijna 100 procent zeker dat het ons gaat lukken."
Deel bericht

Blog | ‘Klassen’ en 50 jaar werken aan kansenongelijkheid

30.11.20
Maandag 30 november start de VPRO met een documentaire serie over kansenongelijkeid. De kernvraag is of het scholen wel lukt elk kind een kans te geven? Onder de titel ‘Klassen’ volgen Ester Gould en Sarah Sylbing een aantal leerlingen, ouders en leerkrachten van scholen in Ams...
Deel bericht

Slob: ‘Pilots met sneltesten in scholen’

26.11.20
Zodra er betrouwbare sneltesten voor corona beschikbaar zijn, worden er pilots mee gestart in scholen. Dat verklaarde onderwijsminister Arie Slob vandaag in de Tweede Kamer. Verder geeft de minister in december uitsluitsel over de gang van zaken rond de eindexamens, de eindtoets basisonderwijs en de extra week ‘vakantie’ met Kerst.
Deel bericht

Nieuwe documentaireserie: Klassen. Lukt het school om het verschil te maken?

24.11.20
Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Wederom strijken ze neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden.
Deel bericht

Basisschooleerlingen kennis laten maken met het vmbo hoeft niet digitaal, zo bewijst Schans in Sleeuwijk

12.11.20
Vanwege corona mochten gisteren veel minder kinderen meedoen aan de Doemiddag van vmbo Schans in Sleeuwijk dan gebruikelijk is. Uiteindelijk bleek dat een zegen. ,,We kunnen de kinderen veel meer aandacht geven.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)