Eindtoets basisonderwijs

Basisscholen zo goed mogelijk voorbereid op eindtoets in coronatijd

19.04.21
Basisscholen nemen tussen nu en half mei de digitale eindtoets af bij hun leerlingen. De papieren versie staat gepland voor morgen en overmorgen. Is dat wel te doen voor scholen? En trekken de leerlingen zo’n test tijdens deze periode? ,,We staan er hier allemaal heel relaxed in.”
Deel bericht

Interview | Zijn Cito-toetsen straks verleden tijd? Als het aan deze onderzoeker ligt wel

19.04.21
De eindtoets, die deze week wordt afgenomen, is volgens velen de grote gelijkmaker van leerlingen in groep 8. Karen Heij, die er woensdag op promoveert, ziet de toetscultuur juist als bedreiging van de kansengelijkheid.
Deel bericht

Onderwijsraad wil af van schooladvies in groep 8

16.04.21
De Onderwijsraad adviseert om het schooladvies in groep 8 van de basisschool te schrappen en de selectie voor een specifieke onderwijsvorm uit te stellen tot na de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

60.000 leerlingen ontspannen van start met de IEP Eindtoets

15.04.21
Culemborg – 15 april 2021 – Volgende week maken 60.000 leerlingen de IEP Eindtoets. In zes jaar tijd groeit de IEP van 270 scholen naar zo’n 2400 scholen, ook de scholen op Bonaire werken met IEP. IEP blijft sterk groeien, helemaal nu het IEP Leerlingvolgsysteem voor groep 3 t/m 8 ook veel gebruikt wordt. Zo ontstaat er een volledige doorlopende IEP-leerlijn in het basisonderwijs.
Deel bericht

Vaak lager schooladvies bij laag inkomen op platteland

15.04.21
Op het platteland krijgen kinderen van ouders met een kleiner jaarinkomen vaker een definitief schooladvies dat lager is dan hun eindtoetsadvies. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics.
Deel bericht

Blog | Kansencrisis in het onderwijs? Eerder een kwaliteitscrisis

15.04.21
Dat kinderen onder hun niveau de basisschool verlaten ligt niet aan een gebrek aan kansen, meent Sezgin Cihangir. Het reguliere onderwijs faalt in het bieden van mogelijkheden.
Deel bericht

'CBS-cijfers over lagere schooladviezen laten zien: er is iets mis met ons stelsel'

13.04.21
Groep 8-leerlingen kregen in schooljaar 2019-20 gemiddeld een definitief schooladvies dat lager uitviel dan in voorgaande jaren. De oorzaak is het schrappen van de eindtoets, daardoor kon het schooladvies niet naar boven bijgesteld worden. ,,Deze cijfers laten zien dat er iets elementair mis is met ...
Deel bericht

Vooral meisjes kregen in schooljaar 2019/’20 een lager eindadvies

13.04.21
Basisschoolleerlingen in groep 8 van het schooljaar 2019/’20 kregen te maken met een definitief schooladvies dat lager uitviel dan in voorgaande jaren. Door het vervallen van de eindtoets vanwege de coronacrisis kon het schooladvies niet naar boven bijgesteld worden.
Deel bericht

[EduAd] Afscheidsmusicals 2021 groep 8

25.03.21
Een afscheid van groep 8 zonder afscheidsmusical is eigenlijk niet meer voor te stellen. Ook dit jaar hebben producenten van eindmusicals weer hun best gedaan om met een nieuwe musical leerlingen en ouders een onvergetelijke avond te bezorgen aan het einde van dit schooljaar.
Deel bericht

Reda schrijft brief aan Mark Rutte: 'Kamp en musical moeten doorgaan'

12.03.21
Tot aan de zomer hebben we te maken met maatregelen, dat zei premier Mark Rutte tijdens de laatste persconferentie. Waarschijnlijk betekent dat ook dat de eindmusical en het kamp voor achtstegroepers niet door kunnen gaan.
Deel bericht

Communicatie over schooladvies en eindtoets

09.03.21
Nog een kleine week tot 15 maart, dan moeten de schooladviezen van alle groep 8-leerlingen binnen zijn. Met de eindtoets in het vooruitzicht is dit voor veel kinderen en hun ouders een spannende tijd. In dit toch wel vreemde jaar is een goede communicatie over de totstandkoming van het schooladvies ...
Deel bericht

[EduAd] Expeditie Beachclub. De spannendste eindmusical 2021!

09.03.21
Dit crimineel leuke verhaal is uniek: het draait niét om het vinden van de dader van de kunstroof. Wie het gedaan heeft, weet je al meteen! Maar... heeft Inspecteur Storm het ook door? Los deze zaak samen op in 9 coole scènes en 8 aanstekelijke liedjes.
Deel bericht

Amsterdamse achtstegroepers met dubbeladvies mogen toch meeloten op hoogste niveau

17.02.21
Amsterdamse achtstegroepers met een dubbeladvies kunnen dit jaar tóch meeloten voor een plekje op hun hoogst geadviseerde niveau. Dat meldde onderwijswethouder Marjolein Moorman woensdag in de commissievergadering, naar aanleiding van een motie van het CDA.
Deel bericht

Veelgestelde vragen over de eindtoetsafname 2021 beschikbaar

17.02.21
Gaat de eindtoets door dit jaar? Worden de normen van de eindtoets dit jaar aangepast? Hoe houdt de inspectie in haar toezicht op basisscholen rekening met mogelijke leerachterstanden? Antwoorden op deze en meer vragen vind je nu op lesopafstand.nl.
Deel bericht

Kansrijk adviseren: ‘Iedereen in het vo is bezig met de vraag: hoe ontvangen we deze leerlingen?’

10.02.21
Als we groep 8-leerlingen kansrijk adviseren, kan dat niet zonder kansrijk plaatsen en kansrijk inrichten, zegt Kees van Bergeijk (bestuurder van het Martinuscollege in Grootebroek). En daar is het vo aan zet. Van Bergeijk stelt dat we in Nederland sowieso te vroeg selecteren én teveel categorale s...
Deel bericht

Met VR-bril op ontdekking door je nieuwe school: Zwols experiment als vervanger van open dag

04.02.21
Met een VR-bril op je neus, vanaf de bank thuis, door je nieuwe school banjeren. Stichting Agnieten College, een cluster van zeven scholen voor voorgezet- en beroepsonderwijs in de regio Zwolle, maakt het mogelijk. De school heeft via het Zwolse Pink Unicorn 3000 virtual reality brillen aangeschaft, om basisschoolleerlingen een levensechte virtuele tour door de school te bieden.
Deel bericht

Scheiding schoolniveaus beperkt het contact tussen leerlingen met verschillende achtergronden

04.02.21
In februari zijn de open dagen van het voortgezet onderwijs en staan ouders van groep 8 leerlingen voor de keuze naar welke school hun kind gaat. Door de coronamaatregelen zijn veel scholen alleen online te bezoeken, de kans is groot dat ouders vooral zullen kiezen voor scholen waarmee zij al bekend zijn. Het SCP publiceert nu haar rapport ‘Samen of gescheiden naar school’.
Deel bericht

Blog | “Dichtst bij de deur zitten de kinderen die naar de huishoudschool of lts gaan”

01.02.21
Komensky Post vroeg lezers om hun persoonlijke ervaringen met schooladviezen te delen. Hierbij de eerste aflevering.
Deel bericht

Oudervoorlichter waarschuwt scholieren voor online open dagen: 'Onrealistisch beeld'

29.01.21
Hoe kies je een school die bij je past, zonder dat je die school kunt bezoeken? Voor veel groepachters en middelbare scholieren is dit momenteel een actuele en lastige vraag. Vanwege de coronacrisis zit een fysiek bezoekje aan een toekomstige school er niet in. En aan een online open dag kleven volgens oudervoorlichter Hermien Miltenburg nogal wat nadelen.
Deel bericht

Rubén uit Enschede stroomt op z’n 14de door naar regulier vervolgonderwijs

28.01.21
De keuze voor een middelbare school wordt niet alleen in groep 8 gemaakt. Rubén Conejos (14) uit Borne zit nu in het derde en tevens laatste jaar van vso-school Panta Rhei College in Enschede. Na de zomer volgt een reguliere middelbare school. „Ik twijfel nog.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)