Vandaag zetten we de eerste drie eindtoetsen in het (lente)zonnetje: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8 en de IEP Eindtoets. Wat meten ze precies? Wordt papier en potlood nog gebruikt of is alles inmiddels digitaal? En zijn de toetsen adaptief of toch liever niet? Je leest het hier!
180 duizend leerlingen in het basisonderwijs maken vanaf deze week de eindtoets, maar het belang ervan zakt weg. Hij telt minder mee voor het schooladvies en bovendien kiezen steeds meer scholen voor een alternatieve toets. Nog maar 64 procent van de leerlingen doet wat vroeger de Citotoets heette.
Het is de meest besproken en enige verplichte toets op de basisschool: de eindtoets. De komende weken staat deze op het programma voor alle leerlingen van groep 8.
"De eindtoets is een lapmiddel." Dat zei Jeanet Meijs van Beter Onderwijs Nederland vandaag in Dit is de Dag. Ze reageert hiermee op de Inspectie van het Onderwijs, die waarschuwt voor een wildgroei aan eindtoetsen.
Het is de week dat de eindtoetsen voor de basisschool van start gaan, maar draven we niet door met het toetsen van kinderen? Stress en faalangst liggen op de loer.
Volgende week is het weer zover: de afname van de IEP Eindtoets in groep 8. Inmiddels wordt de IEP Eindtoets op één op de drie scholen ingezet. Nederland kleurt daarmee steeds verder IEP-groen. In vier jaar tijd is de IEP Eindtoets gegroeid van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar zo’n 50.000 leerlingen (2000 scholen).
Ouders die vinden dat hun kind een te laag schooladvies krijgt voor de middelbare school grijpen steeds vaker naar het wapen van de intelligentietest. Lerarenvakbond CNV Onderwijs reageert fel: "Respecteer de professionaliteit van docenten."
Welke rol moeten schooladvies en eindtoets spelen in de schoolloopbaan van een leerling? Op welke manier draagt een eindtoets optimaal bij aan de kwaliteit van het onderwijs? En, is het meervoudig gebruik van de resultaten van de eindtoets effectief en raadzaam, of oneigenlijk?
Welke rol moeten schooladvies en eindtoets spelen in de schoolloopbaan van een leerling? Die vraag staat centraal in drie gesprekstafels die de PO-Raad hierover in april organiseert, aansluitend op drie van de regiobijeenkomsten.
Driekwart van de leerkrachten ervaart druk van ouders bij het middelbare schooladvies. Dat blijkt uit een peiling van CNV Onderwijs en het tv-programma EenVandaag onder ruim 2.200 leraren. Meer dan de helft van de leraren heeft daarbij wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag, zoals schelden en dreigmailtjes.
Elke dag corvee, elke dag piepers schillen… Het kamp van groep 8 verloopt anders dan gedacht. Twee leerlingen gaan op onderzoek uit en ontdekken een geheim. Dé afscheidsmusical van 2018: www.strafkamp8.nl
Niet kwaliteit, maar afstand is het belangrijkste criterium om een middelbare school te kiezen in Amsterdam. Kinderen willen liever niet dat er lagere niveaus op hun school worden aangeboden en ze zoeken een school met leerlingen die lijken op henzelf.
Stimuleer de vorming van brede brugklassen door de keuzevrijheid van ouders in te perken. Dat zegt Eddie Denessen, hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs aan de Universiteit Leiden.
Ouders moeten stoppen om hun kinderen naar de hoogste schoolniveaus te pushen. De druk om beter te presteren leidt tot veel stress bij leerlingen. Daarvoor waarschuwt minister Arie Slob. ,,Het vmbo is niet een soort vergaarbak van kinderen die niet naar havo of vwo kunnen, en dus maar naar het vmbo moeten. Dit is geen restonderwijs.’’
In vier jaar tijd groeit de IEP Eindtoets van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar zo’n 50.000 leerlingen (2000 scholen). Ondanks dat er veel digitale alternatieven zijn, kiest één derde van de basisscholen nog altijd voor de papieren IEP Eindtoets.
De nieuwe afscheidsmusical van Benny Vreden! Carlos Olé runt een camping in Spanje die op het punt staat te sluiten. Dan krijgt een bus vol chique gasten een klapband voor de deur. Carlos doet net of ze in het luxe resort zijn waar de bus naar op weg was. Als dat maar goed gaat …
Een week voordat basisscholen hun definitieve keuze voor een eindtoets gemaakt moeten hebben, deed Verus een rondje langs de zes toetsaanbieders. Alle ‘alternatieve’ eindtoetsen melden groei van hun marktaandeel.
‘Het flexrooster geeft ons de mogelijkheid om differentiatie, remediëren, verrijking, activerende werkvormen, mentorbegeleiding en leren studeren te bundelen tot een compleet geïntegreerd didactisch concept voor al onze leerlingen.’
De jacht van middelbare scholen op nieuwe leerlingen is volop begonnen. En dat jagen op leerlingen, gebeurt steeds professioneler. Ouders zijn dus gewaarschuwd: kies bewust en laat je niet te veel verleiden door mooie praatjes.
Kan frisse lucht zorgen voor betere leerresultaten? De Universiteit Maastricht gaat de komende jaren op basisscholen onderzoeken of er een verband bestaat tussen luchtkwaliteit en prestaties van leerlingen.