Eindtoets basisonderwijs

'Toetsen moeten geen struikelblok zijn'

20.04.17
Drie ochtenden zwoegen op de Cito-toets? Mooi niet. Op basisschool Esmoreit in Luttenberg kiezen ze vol overtuiging voor de 'IEP Eindtoets'.
Deel bericht

Eindtoets van de basisschool: wat weet jij nog?

19.04.17
Het zijn spannende dagen voor de kleine 180.000 leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs: ze maken vanaf dinsdag de verplichte eindtoets. Ze moeten onder meer vragen beantwoorden over taal en rekenen.
Deel bericht

1 op de 15 adviezen bijgesteld na eindtoets basisschool

19.04.17
Deze week gaat de eindtoets in het (speciaal) basisonderwijs van start, die door bijna 180 duizend leerlingen van groep 8 zal worden gemaakt. Het eerder uitgegeven leerkrachtadvies van deze leerlingen kan naar boven toe worden bijgesteld op basis van de toetsscore.
Deel bericht

De eindtoetsen van het basisonderwijs zijn een ‘fopoplossing’

19.04.17
Hoe hard men de discussie ook wil voeren, de eindtoets zorgt juíst voor een kloof in de kansen tussen leerlingen van diverse soorten afkomst.
Deel bericht

Steeds meer eindtoetsen op de basisschool, wat hebben kinderen daaraan?

18.04.17
Vanaf vandaag worden de verplichte eindtoetsen in groep 8 weer afgenomen. En dat gebeurt lang niet altijd met de vertrouwde Citotoets, basisscholen kunnen ondertussen kiezen uit zes verschillende toetsen.
Deel bericht

Kind van hoogopgeleide ouders krijgt vaker aangepast advies voor middelbare school

18.04.17
Een derde van de kinderen scoort op de verplichte eindtoets in groep 8 hoger dan het niveau waarop hun school de leerlingen zelf inschat. Voor 13.000 leerlingen (een op de vijf) leidde dat vorig jaar alsnog tot een hoger schooladvies voor de middelbare school.
Deel bericht

Onderzoek stelt: Eindtoets geen perfecte graadmeter voor niveau leerling

18.04.17
De diverse eindtoetsen die alle leerlingen van groep acht de komende dagen maken, zijn van verschillend niveau en daardoor niet vergelijkbaar. Een leerling kan op de ene toets hoger scoren dan de ander, zo blijkt uit onderzoek van de Expertgroep Toetsen PO in opdracht van het ministerie van Onderwij...
Deel bericht

Uitslag eindtoets vaak niet voordelig voor kind

18.04.17
Deze week wordt het zweten voor de achtste-groepers, want de uitslag van die toets is heel belangrijk, toch? Maar lang niet alle kinderen die de toets heel goed doen, krijgen een hoger advies, dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Deel bericht

Basisscholen nemen eindtoets af

18.04.17
Een spannende dag voor kinderen in groep acht. Zo'n 178.000 leerlingen beginnen vandaag aan hun eindtoets. De toets meet de kennis die leerlingen hebben van taal en rekenen en is een hulpmiddel voor scholen om vast te stellen of voor het voortgezet onderwijs de juiste keuze is gemaakt.
Deel bericht

O jee, de eindtoets komt eraan

13.04.17
Laat je niet gek maken door de eindtoets! Dat is de boodschap van juf Ilse Grandia en juf Eline Duisters voor hun leerlingen uit groep 8. Alle kinderen kregen een brief met tips mee om stress te voorkomen.
Deel bericht

Jongens steeds slechter in eindtoets van basisschool

18.03.17
Jongens doen het steeds slechter op de basisschool. Hun gemiddelde score op de eindtoets is met 1,5 punt gedaald. ,,De aandacht is gericht op meisjes en we zijn de jongens vergeten.''
Deel bericht

Informatiebijeenkomst eindtoets sbo en so

06.03.17
Leerlingen in het speciaal basisonderwijs (sbo) en het speciaal onderwijs (so) zijn nog niet verplicht om een eindtoets te maken. Het voornemen is om dat met ingang van het schooljaar 2019-2020 te veranderen, want ook deze leerlingen hebben recht op een tweede gegeven naast het schooladvies.
Deel bericht

140 klachten over schooladvies

04.03.17
Zo’n 140 ouders hebben geklaagd over het schooladvies bij de Inspectie van het onderwijs en het informatiepunt Ouders & Onderwijs. De meeste klachten gaan over de manier waarop de scores van de Citotoets in het advies meewegen en over scholen die zeggen dat ze leerlingen geen dubbeladvies mogen geven, zoals vmbo/havo of havo/vwo.
Deel bericht

Kamer wil kleinere rol voor eindtoets bij oordeel over onderwijskwaliteit

02.03.17
Een nieuwe regering moet met voorstellen komen die de eindtoets minder belangrijk maakt bij het vellen van een oordeel over de kwaliteit van een school. Op de laatste dag voor het verkiezingsreces nam de Tweede Kamer hiertoe een motie aan.
Deel bericht

Beste scholen: belangrijke informatie bij het kiezen van een school

07.02.17
Voor de zestiende keer vergelijkt Elsevier alle scholen in het voortgezet onderwijs met vmbo, havo en vwo. Het helpt ouders en leerlingen op weg bij het kiezen van een passende school.
Deel bericht

Eén op de vier leerlingen maakt IEP Eindtoets in 2017

01.02.17
Culemborg – 31 januari 2017 – In drie jaar tijd groeit de IEP Eindtoets van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar 45.000 leerlingen (1.750 scholen).
Deel bericht

Niveau schooladvies varieert per eindtoets

31.01.17
Route 8 adviseert gemiddeld een lager niveau dan de andere twee toetsen. De IEP Eindtoets komt juist tot iets hogere adviezen.
Deel bericht

Heeft een tweede schooladvies zin?

28.01.17
Paul Rosenmöller pleit voor een tweede schooladvies, in het tweede jaar van de middelbare school. Enkele onderwijsorganisaties verwachten dat met het plan weinig zou veranderen.
Deel bericht

Basisscholen doen Cito-toets in de ban

28.01.17
De ene na de andere basisschool in de regio Rotterdam doet de Cito-toets in de ban. Al 14 scholen die bij de Rotterdamse onderwijsstichting BOOR zijn aangesloten kiezen voor een alternatieve test om het middelbareschoolniveau van een leerling te bepalen.
Deel bericht

Maatwerk op scholen: 'Ik kreeg havo-advies, nu doe ik Latijn'

26.01.17
"Ik kreeg na de Citotoets mavo-advies, daar was ik echt niet blij mee. Nu doe ik alles op havo-niveau en dat gaat hartstikke goed." Akash zit in het eerste jaar van het Picasso Lyceum in Zoetermeer. D
Deel bericht

Rosenmöller (VO-raad) wil kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken

25.01.17
Het eindadvies van de basisschool is niet langer in beton gegoten. Middelbare scholen gaan na twee jaar voortgezet onderwijs een nieuw advies geven, aan alle leerlingen. "Het is een van de antwoorden op de kansenongelijkheid in het onderwijs", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen.
Deel bericht