Een afscheid van groep 8 zonder afscheidsmusical is eigenlijk niet meer voor te stellen. Ook dit jaar hebben producenten van eindmusicals weer hun best gedaan om met een nieuwe musical leerlingen en ouders een onvergetelijke avond te bezorgen aan het einde van dit schooljaar.
Musical op School verzamelt al sinds 2002 schoolmusicals van alle belangrijke producenten en voor veel leerkrachten is het dé plek om afscheidsmusicals te vergelijken. Dit zijn de nieuwe afscheidsmusicals en eindfilms van 2021:
Code rood! - Kwintessens
We zijn er bijna! - Corona de Musical 2021 - Quarantaine Producties
Expeditie Beachclub - Benny Vreden
FF W88 - MeerMusical
Huttenstrijd - Groep8musicals.nl
Mindv*kantie - Muzikantine
Over de kop - Rep en Roer
Sabotage op het spoor - Spotlight Musical Productions
Status Offline - Waarvan Acte
Wow de show - Jingo
Natuurlijk kan er ook een musical worden gekozen uit voorgaande jaren, bijvoorbeeld De Roze Rapper van Het Verkeerde Beentje, Meneer X van Onze Schoolfilm of Zonnewacht en Maneraad van Poolster Producties.
Amsterdamse achtstegroepers met een dubbeladvies kunnen dit jaar tóch meeloten voor een plekje op hun hoogst geadviseerde niveau. Dat meldde onderwijswethouder Marjolein Moorman woensdag in de commissievergadering, naar aanleiding van een motie van het CDA.
Gaat de eindtoets door dit jaar? Worden de normen van de eindtoets dit jaar aangepast? Hoe houdt de inspectie in haar toezicht op basisscholen rekening met mogelijke leerachterstanden? Antwoorden op deze en meer vragen vind je nu op lesopafstand.nl.
Als we groep 8-leerlingen kansrijk adviseren, kan dat niet zonder kansrijk plaatsen en kansrijk inrichten, zegt Kees van Bergeijk (bestuurder van het Martinuscollege in Grootebroek). En daar is het vo aan zet. Van Bergeijk stelt dat we in Nederland sowieso te vroeg selecteren én teveel categorale s...
Met een VR-bril op je neus, vanaf de bank thuis, door je nieuwe school banjeren. Stichting Agnieten College, een cluster van zeven scholen voor voorgezet- en beroepsonderwijs in de regio Zwolle, maakt het mogelijk. De school heeft via het Zwolse Pink Unicorn 3000 virtual reality brillen aangeschaft, om basisschoolleerlingen een levensechte virtuele tour door de school te bieden.
In februari zijn de open dagen van het voortgezet onderwijs en staan ouders van groep 8 leerlingen voor de keuze naar welke school hun kind gaat. Door de coronamaatregelen zijn veel scholen alleen online te bezoeken, de kans is groot dat ouders vooral zullen kiezen voor scholen waarmee zij al bekend zijn. Het SCP publiceert nu haar rapport ‘Samen of gescheiden naar school’.
Hoe kies je een school die bij je past, zonder dat je die school kunt bezoeken? Voor veel groepachters en middelbare scholieren is dit momenteel een actuele en lastige vraag. Vanwege de coronacrisis zit een fysiek bezoekje aan een toekomstige school er niet in. En aan een online open dag kleven volgens oudervoorlichter Hermien Miltenburg nogal wat nadelen.
De keuze voor een middelbare school wordt niet alleen in groep 8 gemaakt. Rubén Conejos (14) uit Borne zit nu in het derde en tevens laatste jaar van vso-school Panta Rhei College in Enschede. Na de zomer volgt een reguliere middelbare school. „Ik twijfel nog.”
,,Leraren en ib-ers zien wat voor potentie een leerling heeft. Ons huidige systeem bepaalt dat je dat met toetscijfers moet aantonen”, zegt Sanne Daphne Buijsrogge-Ruijs (ib-er bij DURV! in Alkmaar en bestuurslid van de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders Onderwijs (LBBO)). ,,Dit jaar móeten we d...
Groep 8 is halverwege. Een voorlopig schooladvies is binnen, uiterlijk 15 maart wordt dat definitief. De eindtoets basisonderwijs in april zal daaraan weinig veranderen. Daarom nu: naar welke school voor voortgezet onderwijs stap je straks over? En waarmee moet je dan rekening houden?
Dit schooljaar is net als vorig schooljaar anders dan alle andere. We krijgen veel berichten van scholen en besturen die zich willen voorbereiden op de eindtoetsafname. Dit is heel erg begrijpelijk en de huidige coronacirisis kan natuurlijk leiden tot situaties waarin je als school niet aan de no...
Schoolbesturen in Utrecht en Stichtse Vecht hebben voor dit jaar afspraken gemaakt over de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Het basisschooladvies blijft bindend en de uiterste inschrijfdatum voor middelbare scholen schuift iets op.
Vloggende scholieren en digitale talkshows: middelbare scholen halen alles uit de kast om zichzelf online te presenteren, nu er door corona geen open dagen zijn. Vanachter de laptop kiest groepachtleerling Xiao Song zijn middelbare school.
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Leve het Onderwijs , een beweging van schoolbestuurders, roept op het verplichten van toetsen, waaronder ook de eindtoets, te stoppen. Leraren kunnen volgens hen prima zelf bepalen of ze toetsen en wanneer ze dat doen. De PO-Raad heeft er begrip voor dat het onderwijs zich op dit moment laat horen o...
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.”
Vanwege de lockdown biedt OCW scholen in het primair onderwijs twee weken langer de tijd om hun schooladvies vast te stellen. De adviezen moeten uiterlijk op 15 maart zijn ingevoerd in BRON. Het is van belang dat – mocht er van deze ruimte gebruik worden gemaakt – dit in goed overleg tussen het po en het vo gebeurt.
Ook het heilige geloof in IQ-testen zorgt ervoor dat twaalfjarigen op de verkeerde school terecht komen, stelt klinisch neuropsycholoog Albert Ponsioen.
Leraren moeten kinderen bij het geven van een schooladvies vaker het voordeel van de twijfel geven. Dat vindt de PO-Raad, de belangenbehartiger van schoolbesturen. Als er bijvoorbeeld twijfel is tussen een vmbo-t- of een havo-advies, zou de leraar nu sneller voor het hogere advies moeten kiezen.
Hoe verhoudt het schooladvies zich tot de eindtoetsscore die jouw leerlingen krijgen? Hoeveel adviezen moesten er binnen jouw bestuur of school in eerdere schooljaren worden heroverwogen? In Vensters vind je alle gegevens op een rij.