Eindtoets basisonderwijs

Communicatie over schooladvies en eindtoets

09.03.21
Nog een kleine week tot 15 maart, dan moeten de schooladviezen van alle groep 8-leerlingen binnen zijn. Met de eindtoets in het vooruitzicht is dit voor veel kinderen en hun ouders een spannende tijd. In dit toch wel vreemde jaar is een goede communicatie over de totstandkoming van het schooladvies ...
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Afscheidsmusicals 2021 groep 8

25.03.21
Een afscheid van groep 8 zonder afscheidsmusical is eigenlijk niet meer voor te stellen. Ook dit jaar hebben producenten van eindmusicals weer hun best gedaan om met een nieuwe musical leerlingen en ouders een onvergetelijke avond te bezorgen aan het einde van dit schooljaar.
Deel bericht

Reda schrijft brief aan Mark Rutte: 'Kamp en musical moeten doorgaan'

12.03.21
Tot aan de zomer hebben we te maken met maatregelen, dat zei premier Mark Rutte tijdens de laatste persconferentie. Waarschijnlijk betekent dat ook dat de eindmusical en het kamp voor achtstegroepers niet door kunnen gaan.
Deel bericht

[EduAd] Expeditie Beachclub. De spannendste eindmusical 2021!

09.03.21
Dit crimineel leuke verhaal is uniek: het draait niét om het vinden van de dader van de kunstroof. Wie het gedaan heeft, weet je al meteen! Maar... heeft Inspecteur Storm het ook door? Los deze zaak samen op in 9 coole scènes en 8 aanstekelijke liedjes.
Deel bericht

Amsterdamse achtstegroepers met dubbeladvies mogen toch meeloten op hoogste niveau

17.02.21
Amsterdamse achtstegroepers met een dubbeladvies kunnen dit jaar tóch meeloten voor een plekje op hun hoogst geadviseerde niveau. Dat meldde onderwijswethouder Marjolein Moorman woensdag in de commissievergadering, naar aanleiding van een motie van het CDA.
Deel bericht

Veelgestelde vragen over de eindtoetsafname 2021 beschikbaar

17.02.21
Gaat de eindtoets door dit jaar? Worden de normen van de eindtoets dit jaar aangepast? Hoe houdt de inspectie in haar toezicht op basisscholen rekening met mogelijke leerachterstanden? Antwoorden op deze en meer vragen vind je nu op lesopafstand.nl.
Deel bericht

Kansrijk adviseren: ‘Iedereen in het vo is bezig met de vraag: hoe ontvangen we deze leerlingen?’

10.02.21
Als we groep 8-leerlingen kansrijk adviseren, kan dat niet zonder kansrijk plaatsen en kansrijk inrichten, zegt Kees van Bergeijk (bestuurder van het Martinuscollege in Grootebroek). En daar is het vo aan zet. Van Bergeijk stelt dat we in Nederland sowieso te vroeg selecteren én teveel categorale s...
Deel bericht

Met VR-bril op ontdekking door je nieuwe school: Zwols experiment als vervanger van open dag

04.02.21
Met een VR-bril op je neus, vanaf de bank thuis, door je nieuwe school banjeren. Stichting Agnieten College, een cluster van zeven scholen voor voorgezet- en beroepsonderwijs in de regio Zwolle, maakt het mogelijk. De school heeft via het Zwolse Pink Unicorn 3000 virtual reality brillen aangeschaft, om basisschoolleerlingen een levensechte virtuele tour door de school te bieden.
Deel bericht

Scheiding schoolniveaus beperkt het contact tussen leerlingen met verschillende achtergronden

04.02.21
In februari zijn de open dagen van het voortgezet onderwijs en staan ouders van groep 8 leerlingen voor de keuze naar welke school hun kind gaat. Door de coronamaatregelen zijn veel scholen alleen online te bezoeken, de kans is groot dat ouders vooral zullen kiezen voor scholen waarmee zij al bekend zijn. Het SCP publiceert nu haar rapport ‘Samen of gescheiden naar school’.
Deel bericht

Blog | “Dichtst bij de deur zitten de kinderen die naar de huishoudschool of lts gaan”

01.02.21
Komensky Post vroeg lezers om hun persoonlijke ervaringen met schooladviezen te delen. Hierbij de eerste aflevering.
Deel bericht

Oudervoorlichter waarschuwt scholieren voor online open dagen: 'Onrealistisch beeld'

29.01.21
Hoe kies je een school die bij je past, zonder dat je die school kunt bezoeken? Voor veel groepachters en middelbare scholieren is dit momenteel een actuele en lastige vraag. Vanwege de coronacrisis zit een fysiek bezoekje aan een toekomstige school er niet in. En aan een online open dag kleven volgens oudervoorlichter Hermien Miltenburg nogal wat nadelen.
Deel bericht

Rubén uit Enschede stroomt op z’n 14de door naar regulier vervolgonderwijs

28.01.21
De keuze voor een middelbare school wordt niet alleen in groep 8 gemaakt. Rubén Conejos (14) uit Borne zit nu in het derde en tevens laatste jaar van vso-school Panta Rhei College in Enschede. Na de zomer volgt een reguliere middelbare school. „Ik twijfel nog.”
Deel bericht

Ib-er over kansrijk adviseren: ‘Professionals samen zien de potentie van een leerling’

27.01.21
,,Leraren en ib-ers zien wat voor potentie een leerling heeft. Ons huidige systeem bepaalt dat je dat met toetscijfers moet aantonen”, zegt Sanne Daphne Buijsrogge-Ruijs (ib-er bij DURV! in Alkmaar en bestuurslid van de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders Onderwijs (LBBO)). ,,Dit jaar móeten we d...
Deel bericht

Klaar voor de schoolkeuze? Start! 16 zaken om rekening mee te houden

27.01.21
Groep 8 is halverwege. Een voorlopig schooladvies is binnen, uiterlijk 15 maart wordt dat definitief. De eindtoets basisonderwijs in april zal daaraan weinig veranderen. Daarom nu: naar welke school voor voortgezet onderwijs stap je straks over? En waarmee moet je dan rekening houden?
Deel bericht

Stappenplan eindtoets in coronatijd

26.01.21
Dit schooljaar is net als vorig schooljaar anders dan alle andere. We krijgen veel berichten van scholen en besturen die zich willen voorbereiden op de eindtoetsafname. Dit is heel erg begrijpelijk en de huidige coronacirisis kan natuurlijk leiden tot situaties waarin je als school niet aan de no...
Deel bericht

Scholen in Utrecht spreken af: basisschooladvies blijft bindend, inschrijven schuift op

25.01.21
Schoolbesturen in Utrecht en Stichtse Vecht hebben voor dit jaar afspraken gemaakt over de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Het basisschooladvies blijft bindend en de uiterste inschrijfdatum voor middelbare scholen schuift iets op.
Deel bericht

'De sfeer kun je niet proeven en de geur niet ruiken': een middelbare school kiezen in coronatijd is niet makkelijk

23.01.21
Vloggende scholieren en digitale talkshows: middelbare scholen halen alles uit de kast om zichzelf online te presenteren, nu er door corona geen open dagen zijn. Vanachter de laptop kiest groepachtleerling Xiao Song zijn middelbare school.
Deel bericht

‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’

23.01.21
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Deel bericht

Eindtoets in de media, dit vindt de PO-Raad

22.01.21
Leve het Onderwijs , een beweging van schoolbestuurders, roept op het verplichten van toetsen, waaronder ook de eindtoets, te stoppen. Leraren kunnen volgens hen prima zelf bepalen of ze toetsen en wanneer ze dat doen. De PO-Raad heeft er begrip voor dat het onderwijs zich op dit moment laat horen o...
Deel bericht

Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan

22.01.21
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.”
Deel bericht

Deadline vaststellen schooladvies voor po uitgesteld naar 15 maart

21.01.21
Vanwege de lockdown biedt OCW scholen in het primair onderwijs twee weken langer de tijd om hun schooladvies vast te stellen. De adviezen moeten uiterlijk op 15 maart zijn ingevoerd in BRON. Het is van belang dat – mocht er van deze ruimte gebruik worden gemaakt – dit in goed overleg tussen het po en het vo gebeurt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)