Eindtoets basisonderwijs

Steeds meer tienerscholen in Twente: ‘Kinderen hebben tijd nodig om te rijpen, hier kan dat'

24.11.21
We herkennen het allemaal, brugpiepers die naar de middelbare school fietsen. Soms te klein om de zware rugtas te dragen en de school is niet zelden te groot voor hen. De overgang naar het vervolgonderwijs is een reuzenstap. Niet ieder kind is daar aan toe. Juist om die reden zijn tienerscholen in opkomst, ook in Twente. „Hier krijg je tijd om te worden wie je bent.”
Deel bericht
(advertentie)

Nieuwe lotingregels voortgezet onderwijs Haarlem: zeven voorkeursscholen en binnen één regio

05.10.21
Toekomstige brugklassers in Haarlem moeten vanaf dit schooljaar een top zeven van voorkeursscholen aangeven in plaats van de huidige top vijf. Ook mogen zij zich niet meer inschrijven in meerdere regio's tegelijkertijd. Dat hebben de Haarlemse schoolbesturen besloten.
Deel bericht

Opinie | ‘Een vmbo-advies kan ook kansrijk zijn’

01.10.21
Aan het begin van een nieuw schooljaar worden alle nieuwe brugklasleerlingen besproken met de desbetreffende vakdocenten. De zogenaamde ‘warme overdracht’ vanuit de basisschool is voor de zomervakantie afgerond en omdat iedereen recht heeft op goed onderwijs en gelijke kansen, is dit een waardevol moment.
Deel bericht

Van toets naar toets

30.09.21
Met regels en verplichte toetsen probeert het ministerie van Onderwijs de kwaliteit van scholen te bewaken. Goed onderwijs, zo lijkt de Haagse redenering, kun je niet overlaten aan de professional. Maar dit heeft een averechts effect.
Deel bericht

Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over nieuwe onderwijsvorm voor 10- tot 14-jarigen

28.09.21
Het merendeel van de scholen die de overgang tussen primair en voortgezet onderwijs wil bevorderen door tien- tot veertienjarigen apart les te geven, bewaakt de kwaliteit van hun onderwijs onvoldoende.
Deel bericht

Kamer wil verbetering schooladvisering bij pabo’s neerleggen

13.09.21
Als het aan de Kamer ligt, komt er binnen het curriculum van de pabo's speciale aandacht voor het schooladvies. Kinderen uit de werkende klasse krijgen nu vaak te maken met onderadvisering. Een betere opleiding van leerkrachten moet dat voorkomen.
Deel bericht

De moeder wil een hoger schooladvies voor haar dochter, de rechter zegt ‘nee’

29.07.21
Een basisschool in Arnhem hoeft een leerling uit groep acht geen hoger schooladvies te geven. Dit heeft de rechtbank in Arnhem woensdagmiddag bepaald. De moeder van het meisje spande een kort geding aan tegen basisschool ’t Panorama, zij wil dat haar dochter naar de havo gaat in plaats van het vmbo, zoals de school wil.
Deel bericht

Geen eindmusical en toch een leuk afscheid: ‘De flexibiliteit van scholen maakt me trots’

23.07.21
,,Ik heb gisterochtend een traantje weggepinkt”, vertelt directeur Monique Aarts, van basisschool Pendula in Tilburg. Op de dag van de eindmusical testte een leerling van groep 8 positief waardoor het niet door kon gaan. Leerkracht Marloes Cuelenaere en onderwijsassistent Sarah kwamen met een creatieve oplossing.
Deel bericht

Doorstroomtoets en centrale aanmelding vo laten nog even op zich wachten

02.07.21
De Tweede Kamer debatteerde gisteren over het Wetsvoorstel doorstroomtoetsen po. Dat dit dient om de eerste stappen te zetten in de richting van meer kansengelijkheid, daarover waren de partijen het grotendeels eens. Maar deze wet is onvoldoende om de complexe problematiek van kansenongelijkh...
Deel bericht

Slob: ‘Zorgelijk als school geen enkel advies wil bijstellen’

21.06.21
Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt het zorgelijk dat er basisscholen zijn die bij voorbaat zeggen geen enkel schooladvies te zullen bijstellen op basis van de resultaten van de eindtoets in groep 8.
Deel bericht

Schoolkamp wordt afgeraden, zomerkamp mag wel: 'Niet het afscheid dat hoort'

10.06.21
Waar het scholen wordt afgeraden om op schoolkamp te gaan, maken organisaties van zomerkampen zich klaar om juist snel weer van start te gaan. Het zorgt voor verwarring onder ouders, en voor veel teleurstelling bij groep 8'ers. "Ze hebben het gevoel dat ze niet het afscheid van school krijgen dat ze zouden willen."
Deel bericht

Interview | Nederlandse eindtoets: ‘Het is tijd voor een cultuuromslag’

08.06.21
Sinds jaar en dag is de eindtoets basisonderwijs onderwerp van fel debat. Ter discussie staan niet alleen de inhoud en het moment waarop wordt getoetst, maar ook het gewicht dat eraan wordt toegekend bij het uiteindelijke schooladvies. Met name dit laatste baart toetsdeskundige en TiU-promovenda Karen Heij zorgen. In haar proefschrift waarschuwt ze dat we in Nederland zijn doorgeschoten in onze toetsdrang.
Deel bericht

Een op drie scholen geeft bij twijfel hoger advies

27.05.21
Een derde past schooladvies niet aan De gemiddelde standaardscore van leerlingen uit groep 8 die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt, bedraagt dit jaar 535,0.
Deel bericht

Heroverwegen schooladvies na hoger toetsadvies van groot belang voor groep-8-leerlingen

26.05.21
Eind mei ontvangen de basisscholen de resultaten van de eindtoetsen die hun groep-8-leerlingen hebben gemaakt. Als het eindtoetsadvies hoger uitvalt dan het schooladvies dat een leerling begin dit jaar van de school heeft ontvangen, moet de school het advies heroverwegen en eventueel naar boven bijs...
Deel bericht

Normering eindtoets basisonderwijs aangepast vanwege leerachterstand door corona

22.05.21
Omdat basisschoolleerlingen een kleine, maar aantoonbare leervertraging hebben opgelopen vanwege de coronacrisis, is de landelijke normering van de Centrale Eindtoets iets aangepast. Vanaf dinsdag kunnen de leerlingen de uitslag van hun eindtoets krijgen. Dat is iets later dan gepland, omdat de extra berekeningen langer duren dan gedacht.
Deel bericht

Uitslagen eindtoets basisonderwijs komen later: door corona moet er meer ‘afgestemd’ en ‘berekend’ worden

18.05.21
Kinderen in groep 8 van het basisonderwijs moeten langer wachten op de uitslag van de (centrale) eindtoets die ze afgelopen maand hebben gemaakt. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) had voorzien dat de leerling- en schoolrapporten maandag beschikbaar zouden komen, maar heeft dit uitgesteld.
Deel bericht

Blog | ‘Het gaat om eerlijke kansen en niet om gelijke kansen.’ Waarom de Onderwijsraad de kern mist. (deel 1)

12.05.21
In dit eerste deel van zijn bijdrage maakt toets- en testexpert Ben Wilbrink duidelijk waarom de voorstellen van de onderwijsraad weinig soelaas bieden als het gaat het verbeteren van de onderwijskansen van grote groepen leerlingen.
Deel bericht

Finland heeft al sinds de jaren zeventig een brede brugklas en dat levert excellent onderwijs op

08.05.21
Scholieren in Finland blijken zeer hoog te scoren in internationale vergelijkingen. Terwijl ze tot hun vijftiende met alle niveaus in gezamenlijke klassen zitten. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Met peruskoulu – een systeem van uitgebreid basisonderwijs.
Deel bericht

Opinie | Drie jaar brugklas is een slecht plan

02.05.21
De Onderwijsraad kwam op 15 april met het advies om alle zelfstandige gymnasia op te doeken en in plaats daarvan een brugklas van drie jaar verplicht te maken. De Cito-toets zou dan ook vervallen.
Deel bericht

Alle kinderen in één klas: denk daar eerst eens rustig over na

29.04.21
Via een driejarige brugklas wil de Onderwijsraad kansengelijkheid in het onderwijs vergroten. Maar werkt dat wel zo? “Een toekomstige hoogleraar drie jaar in de brugklas laten zitten bij een toekomstige caissière lijkt mij niet de beste oplossing".
Deel bericht

Toetsexpert over de Cito-toets: 'We serveren kinderen op voorhand af'

27.04.21
Nederland staat er internationaal niet goed voor als het gaat om de kansenongelijkheid in het onderwijs. Eerder kwam de Onderwijsraad met het advies voor een brede brugklas, maar de ongelijkheid ontstaat al eerder. "Zit je eenmaal in het hokje, dan is het ontzettend moeilijk om eruit te komen", zegt toetsexpert Karen Heij in De Nieuws BV.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)