Eindtoets basisonderwijs

Het tienercollege in Lelystad geeft leerlingen meer tijd om zich te ontwikkelen voordat het schooladvies wordt gegeven

10.03.22
Lelystad krijgt er een nieuwe onderwijsvorm bij: het tienercollege. De initiatiefnemers zijn Arjan Luiten en Davide van der Sluis. Op het tienercollege krijgen leerlingen van 10 tot en met 14 jaar meer tijd om zich te ontwikkelen voordat het schooladvies wordt gegeven.
Deel bericht
(advertentie)

Brede brugklas? Nu zijn de ouders aan zet

17.05.22
Door krimp, concurrentie en de uitgesproken voorkeur van ouders zijn de brugklassen steeds homogener geworden. Het kabinet wil bredere brugklassen weer stimuleren. De Onderwijsraad wil nog een stap verder gaan: één brede brugperiode van drie jaar.
Deel bericht

'De eindtoets doet geen recht aan de ontwikkeling van kinderen'

21.04.22
Het is een spannende periode voor groep-8-leerlingen in Nederland. Tussen 15 april en 15 mei is elke basisschool in Nederland verplicht om een eindtoets bij de oudste klas af te nemen. Maar hoe werkbaar is zo’n eindtoets anno 2022 nog? Toets-expert Karen Heij, gepromoveerd aan de universiteit van Tilburg, schuift aan bij Vroeg! om meer te vertellen over het Nederlandse toetssysteem.
Deel bericht

Zorgen over bijlesbureaus: ‘In lade van leerling vonden we alle antwoorden van toets’

11.04.22
Het is al het derde jaar op rij dat de basisschool-directeur in Amsterdam Zuidoost meemaakt dat leerlingen op zijn school opeens een Cito-toets zó goed maken dat het ongeloofwaardig is.
Deel bericht

Weer minder Amsterdamse achtstegroepers kunnen naar eerste voorkeursschool: ‘Volgend jaar wordt het beter’

08.04.22
Iets meer dan 75 procent van de Amsterdamse kinderen uit groep 8 is ingeloot op de school van eerste voorkeur. Dat blijkt uit de uitslag van de Centrale loting en matching, die donderdagmiddag bekend is gemaakt.
Deel bericht

Het wordt geen Einstein, zegt de vader van Maureen

02.04.22
Een kwart van de leerlingen uit groep acht van basisschool de Witte Vlinder gaat straks naar de havo of het vwo, de rest gaat naar het vmbo. Bij de Julianaschool, honderd meter verderop, is het precies omgekeerd. Hoe kan dat?
Deel bericht

School krijgt meer tijd om groep 8-leerling kansrijk te adviseren

16.02.22
Basisscholen hebben vorig jaar gehoor gegeven aan de oproep om bij twijfel kwetsbare groep 8-leerlingen kansrijk te adviseren. Dat blijkt uit cijfers van DUO en onderzoek van de Onderwijsinspectie. Scholen krijgen dit jaar meer tijd hun leerlingen kansrijk te adviseren: de adviezen moeten uiterlijk ...
Deel bericht

Eindtoets per 2024 doorstroomtoets

08.02.22
In 2024 is er één aanmeldmoment voor het voortgezet onderwijs. En het schooladvies wordt per dat schooljaar bij een hoger uitvallende score op de doorstroomtoets, in principe naar boven bijgesteld. Vanmiddag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel dat dit regelt. Zowel de senatoren als mini...
Deel bericht

Variëteit eindtoetsen belemmert zicht op taal- en rekenonderwijs

08.02.22
Door problemen met de verschillende eindtoetsen kan de Onderwijsinspectie niet goed beoordelen hoe het gaat met taal- en rekenonderwijs op basisscholen. Dat schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. De inspectie bevestigt dat ze de ‘onzuivere data’ niet kan gebruiken voor een belangrijk deel van haar toezicht.
Deel bericht

[EduAd] Afscheidscadeau groep 8: Mijn schooltijd 2014-2022

07.02.22
Geef leerlingen hét afscheidscadeau voor groep 8. Een prachtig aandenken met nieuws, hypes en sport uit hun basisschooltijd. In het boek is ruimte voor eigen foto's en herinneringen! Het nieuws tot en met april 2022 staat erin.
Deel bericht

'We willen de leerlingen laten ontdekken in plaats van laten kiezen'

31.01.22
De helft van het schooljaar is alweer bijna voorbij en langzaam moeten groep acht leerlingen een keuze gaan maken naar welke middelbare school ze willen. Volgens André Merlijn, specialist op het gebied van jongerencommunicatie, is het heel belangrijk dat scholen zich op een goede manier profileren, zodat leerlingen op de juiste school terechtkomen.
Deel bericht

Minister Wiersma: scholier mag naar open dag, maar wel alleen

27.01.22
Leerlingen die in groep 8 zitten, mogen straks naar open dagen van middelbare scholen, heeft onderwijsminister Dennis Wiersma gezegd in de Tweede Kamer. Maar ze moeten in de meeste gevallen wel alleen: volwassenen mogen in principe niet mee de school in.
Deel bericht

Meld je uiterlijk 31 januari aan voor de eindtoets

18.01.22
Alle scholen in Nederland moeten zich voor 1 februari aanmelden voor de eindtoets van hun keuze. Scholen kunnen kiezen uit vijf verschillende eindtoetsen voor hun groep 8-leerlingen.
Deel bericht

Hoe kansrijk ben je in een kleurrijke wijk?

13.01.22
In de ideale wereld is onderwijs ‘de grote gelijkmaker’: uitgroeien tot een gelukkige, economisch succesvolle volwassene. Toch lukt dat steeds minder goed in Nederland. Waarom? En ook: hoe moet het dan wel?
Deel bericht

Van topsport tot techniek: deze scholen zijn er ook: 'Ik wil niet alleen maar theorie, maar ook de praktijk’

13.01.22
Van technasium tot ecoschool: niet alle scholen zijn hetzelfde. Vier scholieren vertellen over hun school: ‘Ik heb samen met drie anderen een elektrische auto gemaakt van aluminium’
Deel bericht

[EduAd] De nieuwe afscheidsmusical 2022 van Benny Vreden: Wie steelt de show?

05.12.21
Bob Babbel en Shirley Shine presenteren een talentenjacht, maar de kijkcijfers zijn een drama. De zenderbazen gooien het format om en de show gaat door. Maar wie zijn die gemaskerde juryleden? En wat verbergen ze? Groep 8 gaat op zoek naar de antwoorden.
Deel bericht

Hoe kiezen we de juiste middelbare school?

30.11.21
Moeder: „Hoe kies ik de juiste middelbare school voor/met mijn kind? In een straal van tien kilometer van ons huis zijn er 28 middelbare scholen. Na een eerste selectie blijven daar nog 14 van over. Mijn dochter heeft erg hard gewerkt op de basisschool, een school waarvan ik nu vind dat ze wel erg op prestaties focussen."
Deel bericht

Steeds meer tienerscholen in Twente: ‘Kinderen hebben tijd nodig om te rijpen, hier kan dat'

24.11.21
We herkennen het allemaal, brugpiepers die naar de middelbare school fietsen. Soms te klein om de zware rugtas te dragen en de school is niet zelden te groot voor hen. De overgang naar het vervolgonderwijs is een reuzenstap. Niet ieder kind is daar aan toe. Juist om die reden zijn tienerscholen in opkomst, ook in Twente. „Hier krijg je tijd om te worden wie je bent.”
Deel bericht

Nieuwe lotingregels voortgezet onderwijs Haarlem: zeven voorkeursscholen en binnen één regio

05.10.21
Toekomstige brugklassers in Haarlem moeten vanaf dit schooljaar een top zeven van voorkeursscholen aangeven in plaats van de huidige top vijf. Ook mogen zij zich niet meer inschrijven in meerdere regio's tegelijkertijd. Dat hebben de Haarlemse schoolbesturen besloten.
Deel bericht

Opinie | ‘Een vmbo-advies kan ook kansrijk zijn’

01.10.21
Aan het begin van een nieuw schooljaar worden alle nieuwe brugklasleerlingen besproken met de desbetreffende vakdocenten. De zogenaamde ‘warme overdracht’ vanuit de basisschool is voor de zomervakantie afgerond en omdat iedereen recht heeft op goed onderwijs en gelijke kansen, is dit een waardevol moment.
Deel bericht

Van toets naar toets

30.09.21
Met regels en verplichte toetsen probeert het ministerie van Onderwijs de kwaliteit van scholen te bewaken. Goed onderwijs, zo lijkt de Haagse redenering, kun je niet overlaten aan de professional. Maar dit heeft een averechts effect.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)