Examens beginnen: blokken in de bieb en vertrouwen van ouders

10.05.17
De eindexamens beginnen vandaag en dus zitten de bibliotheken vol met scholieren die zich voorbereiden. Bij de bieb in Amersfoort loopt het storm, ziet verslaggever Roel Pauw.
Deel bericht
(advertentie)

De geslaagden in de krant? Ja, dat mag, maar eerst even vragen

15.06.18
Scholen die geen advertenties voor geslaagden meer plaatsen of een vrijwilliger die stopt met een kerknieuwsbrief. De nieuwe privacywet zorgt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens nog voor allerlei misverstanden. "Mensen schrikken ervan, ook vaak ten onrechte."
Deel bericht

Uren naar een studerende YouTuber kijken. Saai? Nee, het motiveert juist

13.06.18
Linda Leijten (20) moet echt beginnen met leren. Voordat ze haar boeken pakt, opent ze eerst YouTube. Op het scherm is een meisje te zien dat achter haar bureau zit. Ze praat niet met de kijker, ze geeft geen tips; ze studeert.
Deel bericht

Opnieuw ophef over niveau vwo-examen Frans: 'Verdrietig de zaal uit'

12.06.18
Het vwo-eindexamen Frans is de laatste weken weer onderwerp van kritiek. Leerlingen en docenten klagen opnieuw over het niveau. Morgenochtend wordt de normering voor de examens bekend, dan wordt duidelijk hoe het examen is gemaakt.
Deel bericht

31e editie examenklachtenlijn LAKS gesloten; minder klachten dit jaar

31.05.18
Het LAKS blikt terug op een succesvol verloop van de 31e eindexamenklachtenlijn. We hebben minder klachten ontvangen dan in de jaren hiervoor. De cijfers lijken er voorlopig op te wijzen dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen. Dit jaar noteerde het klachtenteam van LAKS 177.097 klachten. Vorig jaar kwamen 189.277 klachten binnen.
Deel bericht

Selfies en Rembrandt in vwo-examen TeHaTex

29.05.18
Maandagmiddag werd het examen TeHaTex nog door 2.312 vwo-leerlingen gemaakt. Het examen bevatte leuke vragen, zoals de opgaven over selfies, waarvoor de zelfportretten van Rembrandt werden aangehaald. De toets zou volgens het drietal Sandra, Noor en Fleur (allen 18) niet representatief zijn voor de syllabus die de leerlingen hadden doorgenomen voor het examen.
Deel bericht

Krijn doet voor alle vakken mondeling én schriftelijk eindexamen

27.05.18
Krijn (16) gaat al vanaf groep 6 naar het S.O.. Hij heeft namelijk autisme. Na de basisschool ging hij naar de havo en stapte later over naar het vmbo. Krijn heeft namelijk geen schoolexamens gehad, maar heeft nu schriftelijke én mondelinge examens. Van alle vakken. Vorig jaar begon de scholier al met zijn eindexamens. “In 2017 deed ik al vier examens: Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen."
Deel bericht

Dove leerling (17) hoopt in Oss te slagen voor zijn vmbo-diploma

27.05.18
Olivier denkt dat hij zijn eindexamens best goed heeft gemaakt. Hij maakt ze in Oss in een ruimte waar hij de enige leerling is. Hij mag vragen stellen over examenvragen maar alleen voor verduidelijking. Gelukkig voor Olivier kan hij alle examens schriftelijk maken, hoeft hij geen luistertoetsen te doen.
Deel bericht

Na tweede week eindexamens 171.000 klachten binnengekomen bij LAKS

26.05.18
In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen. Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.''Het wordt rustiger, we merken dat ook hier op het kantoor. De meeste klachten worden niet doorgebeld, maar worden ingediend via de website", aldus een woordvoerder.
Deel bericht

Stress, kots en horror tijdens examens

26.05.18
Het regende klachten over het 'horrorexamen' economie op de havo. Vwo'ers vonden de toets Frans niet te doen. En die opdracht over de tokkelbaan in het examen wiskunde bezorgde vmbo-leerlingen stress. De examens van 2018 lopen op hun einde. Tijd om de balans op te maken.
Deel bericht

Mogen de namen van geslaagde leerlingen eigenlijk nog in de krant?

26.05.18
De naam van geslaagde eindexamenleerlingen verschijnt sinds jaar en dag in de krant. Maar mag dat nog wel met de privacywet die vandaag is ingegaan? De nieuwe Europese wet bezorgt clubs, verenigingen en organisaties veel hoofdbrekens."Ik weet het niet, we zijn het aan het uitzoeken."
Deel bericht

Gebrek aan tijd en ruimte bij vwo-examen aardrijkskunde

25.05.18
De ruim 13.000 leerlingen hadden alle tijd nodig. "Ik ben echt doodop en mijn klasgenoten geloof ik ook. Iedereen staat een beetje verloren om zich heen te kijken." De atlas, in combinatie met het bronnenboekje en de opgaven, zorgt bij zo'n examen sowieso altijd voor extra ruimtegebrek.
Deel bericht

Examenmakers bejubeld om historisch eenvoudig vwo-examen Nederlands

21.05.18
Van oudsher kan het vwo-examen Nederlands rekenen op een flinke stroom aan klachten. De editie-2018 viel echter alleszins mee. De meeste klachten gaan over het examen in z’n algemeenheid, daarnaast wordt vraag 33 een aantal keren genoemd. In de poll zijn meer dan tweeduizend stemmen uitgebracht en bij 29 procent ging het 'redelijk goed'. Bij 12 procent zelfs 'heel goed'.
Deel bericht

Pittig havo-examen economie zorgt voor ophef

19.05.18
Ruim 37.000 havoleerlingen maakten het examen, een groot deel daarvan vond het erg moeilijk. Uit de poll in het liveblog blijkt dat het bij 44 procent 'heel slecht' ging. Economiedocent Frank Bosma heeft het examen ook even doorgenomen en vindt dat het op zich wel te doen was. Het zijn volgens hem de verrassingen waardoor de scholieren op het verkeerde been gezet zijn.
Deel bericht

Deels dubbele examenklachten bij LAKS, aantal klachten blijft nog steeds hoog

18.05.18
De website Examenklacht.nl van LAKS heeft vanaf maandagmiddag drie uur tot woensdagochtend tien uur problemen ervaren met de bevestigingslink. Dit heeft dubbele klachten opgeleverd. Het team van LAKS is nu druk bezig dit te analyseren en zal alle dubbele klachten verwijderen.Wel is evident dat wel degelijk sprake is van een fors aantal klachten en een toename ten opzichte van eerdere jaren.
Deel bericht

LAKS adviseert examenleerlingen: lees de syllabus én de vragen goed door

17.05.18
Nu de centraal schriftelijke eindexamens een paar dagen bezig zijn, stromen ook de klachten weer binnen bij de speciale klachtenlijn van scholierenorganisatie. Kandidaten vinden de examens bijvoorbeeld te moeilijk, onduidelijk of te lang. Volgens LAKS hadden leerlingen veel onduidelijkheid voor zichzelf kunnen voorkomen door de examensyllabi vooraf goed te lezen.
Deel bericht

VO-raad wil praten over examens in de winter: 'Het kan flexibeler'

17.05.18
De VO-raad doet de suggestie de centrale examens net als in het CvTE-idee naar maart te halen om scholen later in het jaar via schoolexamens zelf nog te kunnen laten toetsen wat ze belangrijk vinden. Maar je kunt ook denken aan nog meer maatwerk. Leerlingen door het hele jaar heen de kans bieden om examen te doen op het moment dat zij denken er klaar voor zijn.
Deel bericht

Nieuw vmbo-examen geschiedenis positief ontvangen

17.05.18
In totaal 23.632 vmbo-scholieren probeerden woensdagochtend het examen geschiedenis tot een goed einde te brengen. Dat is bij de scholieren die we hebben gesproken goed gelukt. Docent Jan-Wolter Smit van het Bonhoeffer College in Enschede vond dat er weinig verrassingen in het nieuwe examen zaten. De vragen waren nu meer met elkaar verweven.
Deel bericht

Verslagenheid na vwo-examen Frans

16.05.18
Het examen werd zeer negatief ontvangen. Swannet van den Akker, docente aan het RSG Magister Alvinus in Sneek is op z’n zachtst gezegd, not amused. Ze legt uit: Dit examen zat bomvol ellenlange teksten. Ik gok dat veel leerlingen in tijdnood kwamen, waardoor ze niet meer de mogelijkheid hebben gehad om hun antwoorden en teksten voor de laatste keer te checken.
Deel bericht

Vasten en eindexamens, gaat dat wel samen?

15.05.18
Gaat vasten en presteren voor de eindexamens wel goed samen? Mustapha Esadik, docent geschiedenis aan het Anna van Rijncollege in Nieuwegein, twijfelt erover. "Ik maak me zorgen, want vanwege de ramadan zullen sommige leerlingen 18 uur per dag vasten. Ze zullen misschien ook te maken hebben met slaapgebrek, want de momenten dat ze kunnen eten zijn natuurlijk 's nachts"
Deel bericht

Examenstress op de middelbare scholen

15.05.18
Belangrijkste tips zijn volgens Schoonenboom, neuroloog: vroeg naar bed, gezond eten met bouwstoffen die lang door werken (banaan, havermout, yoghurt, noten, bruin brood) en ontspanning en beweging. Herhalen van leerstof is beter dan nieuwe dingen leren op het laatste moment. Kijk die aantekeningen van de lessen in de klas door, die zijn niet voor niets behandeld. En denk positief.”
Deel bericht