Scholieren kraken 'dramatisch' examen Nederlands af met memes

11.05.17
Kritiek op eindexamens is niets nieuws, maar op de eerste dag maakt het vwo-examen Nederlands meteen wel erg veel los. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen natuurlijk veel klachten binnen, maar de de vwo'ers stortten zich vooral op sociale media om hun frustratie kwijt te raken.
Deel bericht

‘Méér meldingen dyslectische examenkandidaten’

24.05.17
Het aantal elektronische meldingen van leerlingen die op afwijkende wijze examen mogen doen vanwege dyslexie is tussen 2011 en 2015 toegenomen. In vijf jaar tijd steeg dit aantal van 15.492 naar 20.544.
Deel bericht

Bijles te duur? Voor deze vakkenvullers is het gratis

19.05.17
Scholieren krijgen steeds meer dure trainingen buiten lestijd. Hun ouders betalen. Dat zorgt voor ongelijkheid. Albert Heijn doet het gratis.
Deel bericht

Vwo-scholier Floris krijgt eigen tekst als eindexamen

18.05.17
"Dit gaat nergens meer over", dacht Floris de Boer uit Broek op Langedijk. De 18-jarige vwo'er kreeg vanmorgen bij het eindexamen maatschappijwetenschappen een tekst van hemzelf onder ogen.
Deel bericht

Na val van vrachtwagen gaat vervoer eindexamens als 'geldtransport'

17.05.17
10 mei 2017: wat voor duizenden scholieren het startpunt voor de examens was, voelde voor de Dienst Uitvoering Onderwijs als de eindstreep. DUO heeft de taak alle examens tijdig en veilig bij de scholen te bezorgen.
Deel bericht

‘Speciaal slagen’ net zoveel waard als ‘normaal’ diploma

15.05.17
Zo’n 27.000 Gelderlanders doen dit jaar eindexamen. Onder hen honderden leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso). ,,Zij verschillen niet qua niveau en willen graag ‘normaal’ zijn’’, weet de Groesbeekse onderwijsbestuurder Hennie Loeffen.
Deel bericht

Examens beginnen: blokken in de bieb en vertrouwen van ouders

10.05.17
De eindexamens beginnen vandaag en dus zitten de bibliotheken vol met scholieren die zich voorbereiden. Bij de bieb in Amersfoort loopt het storm, ziet verslaggever Roel Pauw.
Deel bericht

Dure examentraining vergroot kans op ongelijkheid onderwijs

10.05.17
'Het wordt zorgwekkend als de trainingen alleen toegankelijk zijn voor leerlingen met ouders die dat kunnen betalen'
Deel bericht

Examentips

09.05.17
En het is weer zover. In vele gezinnen slaat de stress weer toe want kindlief moet aan de examens. Dit betekent vele faciliteiten krijgen, verwend worden, eindeloos in de boeken en mogen mopperen en heeeel veel app-verkeer.
Deel bericht

Eindexamen App voor elke scholier

27.04.17
Binnen deze app kunnen leerlingen aangeven in welke vakken en op welk niveau zij examen doen.
Deel bericht

Waar vind je aangepaste oefenexamens?

18.04.17
Zit je in het (voor)laatste jaar van het vmbo, havo of vwo? Dan wordt het tijd om je voor te bereiden op je examens. Als je een leesbeperking hebt, vraagt dat extra voorbereiding.
Deel bericht

Afname Centraal Schriftelijk Praktijk Examen VMBO moet beter

29.03.17
De centraal schriftelijke praktijkexamens (CSPE) in het vmbo worden nog te vaak niet helemaal volgens de vereisten afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek dat de inspectie in 2016 deed naar het CSPE.
Deel bericht

Handreiking SLO voor schoolexamen CKV online

23.12.16
Om docenten CKV houvast te geven bij het nieuwe examenprogramma CKV havo/vwo maakte SLO een digitale handreiking.
Deel bericht

Bussemaker: te veel leerlingen met dyslexieverklaring

21.12.16
Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker vinden dat zorgelijk veel leerlingen een dyslexieverklaring krijgen. Scholieren met zo'n verklaring kunnen van diverse faciliteiten profiteren.
Deel bericht

Bussemaker stuurt brief aan 150.000 eindexamenkandidaten

17.11.16
Ruim 150.000 eindexamenkandidaten havo, vwo en mbo-4 (bol) ontvangen deze week een brief van minister Bussemaker. Nog te veel studenten switchen na het eerste jaar van studie, of vallen zelfs uit.
Deel bericht

Scholen weren zwakke leerlingen van examen

07.09.16
Hoewel het niet mag, zetten sommige middelbare scholen contracten in om slecht presterende leerlingen te kunnen uitsluiten van het centraal eindexamen.
Deel bericht

Scholen zijn slordig met examens

25.08.16
De Onderwijsinspectie verklaarde dit jaar meer dan 1300 eindexamens en rekentoetsen ongeldig. Onder andere door computerproblemen ging het mis.
Deel bericht

Staatssecretaris Dekker trekt beurs voor bijspijkerles

25.07.16
Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) stelt in 2017 €9 miljoen beschikbaar voor zomerscholen. Tot voor kort hadden de meeste leerlingen die op hun rapport net tekort kwamen maar twee keuzes: zitten blijven of overgaan naar een lager niveau.
Deel bericht

Schoolverlaters hebben meer moeite met vinden van een baan

21.07.16
Allochtone schoolverlaters vinden na het behalen van hun diploma in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs minder snel een baan dan autochtone ...
Deel bericht

Einde centrale loting biedt kans voor laatbloeier met een 6-min

19.07.16
De meeste van de bijna 55.000 aankomende studenten horen vandaag of ze zijn ingeloot of uitgeloot voor de studie van hun eerste voorkeur. Het
Deel bericht

Onvrede over te zwaar staatsexamen speciale school

16.07.16
De zoon van Marieke Hulsbergen weet nog maar net dat hij is gezakt. Als een leerling staatsexamen doet - bijvoorbeeld omdat hij op een speciale school zit - loopt zijn schooljaar door. Dat wat reguliere scholen het schoolexamen noemen wordt bij het staatsexamen pas deze weken en in één keer getoetst, vaak mondeling.
Deel bericht