Vwo-scholier Floris krijgt eigen tekst als eindexamen

18.05.17
"Dit gaat nergens meer over", dacht Floris de Boer uit Broek op Langedijk. De 18-jarige vwo'er kreeg vanmorgen bij het eindexamen maatschappijwetenschappen een tekst van hemzelf onder ogen.
Deel bericht
(advertentie)

Examenstunt verboden op Eindhovense school

21.04.18
Op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven komt dit jaar geen eindexamenstunt. Volgens de school zijn stunts in het verleden al een paar keer flink uit de hand gelopen. Wat dat betreft is de Eindhovense school geen uitzondering. Deze acht absurde stunts kwamen er in Brabant al eens voorbij. Volgens de schoolleiding komt er wel nog een schoolbarbecue. De rector gaat nog in gesprek met boze leerlingen.
Deel bericht

Opnieuw gratis examentraining voor Albert Heijn-medewerkers

12.04.18
Voor duizenden Albert Heijn-medewerkers breekt een spannende tijd aan: het eindexamen. Net als vorig jaar biedt Albert Heijn collega’s uit de winkels gratis online examentrainingen aan. Vorig jaar volgden 2.000 eindexamenkandidaten de training voor in totaal ruim 4.000 vakken. De meest gekozen vakken waren wiskunde, economie en Engels.
Deel bericht

Examenstress op het vmbo: lassen en koken terwijl de klok loopt

03.04.18
Het eerste eindexamen dit jaar, en meteen het langste. Bijna 900 minuten krijgen de leerlingen op het vmbo voor het examen PIE (produceren, installeren en energie), dat duurt tot en met donderdag.
Deel bericht

Vmbo'ers zijn 'keihard nodig'

03.04.18
Vmbo'ers beginnen vandaag aan hun eindexamens. Wat zijn de dromen en ambities van deze kinderen? En krijgen ze later een baan? 'Voor vakmensen liggen er veel kansen.'
Deel bericht

Kinderen halen geen hoger cijfer door ritalin

30.03.18
Van adhd-medicijnen presteren kinderen niet beter op school. Neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam adviseren behandelaren daarom geen middelen als ritalin of concerta meer voor te schrijven met het oog op de leerprestaties.
Deel bericht

VO-raad: Examinering voortgezet onderwijs toe aan herijking

29.03.18
De examinering in het voortgezet onderwijs is toe aan een herijking. De huidige examensystematiek beperkt de diepgang in het onderwijs en sluit niet goed meer aan bij het vervolgonderwijs en de eisen die de maatschappij stelt. Daardoor staat de waarde van het diploma onder druk.
Deel bericht

Leerlingen blokken voor schoolexamen Chinees

27.03.18
Zo’n 170 leerlingen van vijftien middelbare scholen blokken deze weken op gesprekken in het Chinees, Chinese teksten en de Chinese cultuur. Voor het eerst mogen alle vwo’ers examen doen in de taal. Middelbare scholen zien ook interesse bij havisten, maar zij hebben nog geen groen licht.
Deel bericht

Lastige examens onder de loep

23.03.18
De eindexamens Duits en aardrijkskunde zijn mogelijk al jaren ’te moeilijk’. Maar hoe meet je dat? De examenmakers gaan dit jaar docenten vóór het centraal schriftelijk eindexamen vragen of zij per individuele leerling kunnen aangeven of deze een voldoende zou moeten kunnen halen.
Deel bericht

Weblog | Waarom hebben we toch zoveel dyslectische leerlingen?

18.03.18
In Nederland hebben meer leerlingen dan waar ook ter wereld dyslexie. In het voortgezet onderwijs poppen dyslectische leerlingen in groten getale op. Door mijn eigen kinderen ontdekte ik hoe dat zou kunnen komen. Dat zit zo.
Deel bericht

Nieuwe historische contexten havo/vwo

16.03.18
Het vak geschiedenis krijgt in de bovenbouw van havo en vwo nieuwe historische contexten. Deze gelden vanaf examencohort 2019-2020. Het College voor Toetsing en Examens (CvTE) heeft dit besloten, op advies van de door het CvTE ingestelde syllabuscommissie.
Deel bericht

De becijfering van de eindexamens is niet eerlijk

14.03.18
Pas de eindexamens van havo en vwo aan, schrijven aardrijkskundeleraren Martin Bakker en Clarinus Nauta. Bij sommige vakken wordt met lage gemiddelden gerekend, opdrachten zijn cryptisch en hoogbegaafden worden benadeeld.
Deel bericht

Een dubbelganger maakt je examen

28.02.18
Examenfraude is een complete bedrijfstak in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Het massale gesjoemel wordt nu flink aangepakt.
Deel bericht

Slob schiet plan voorganger af: Tweede corrector gaat examen niet als eerste nakijken

07.02.18
De eigen leraren van middelbare scholieren blijven het door hen gemaakte eindexamen als eerste nakijken. Het plan om de tweede corrector de examens eerst te laten controleren, is van de baan.
Deel bericht

Kunstvakken 1 wordt kunstvakken inclusief CKV

29.01.18
Met ingang van het schooljaar 2018-2019 treedt het nieuwe examenprogramma voor kunstvakken inclusief CKV in werking. Dit programma vervangt het huidige programma voor kunstvakken 1 in het vmbo. Het vak is verplicht voor alle leerlingen in het vmbo en wordt afgesloten met een schoolexamen.
Deel bericht

Studenten gaan minder op kamers

25.01.18
Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 gaan hbo- en wo-studenten minder op kamers. Ook is de doorstroom van de havo naar het hbo licht gedaald; de doorstroom van het vwo naar de universiteit bleef onveranderd.
Deel bericht

Vernieuwde onderzoekskader toetsen en examens

22.12.17
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft mede namens haar collega Arie Slob het vernieuwde Onderzoekskader College voor Toetsen en Examens naar de Tweede Kamer gestuurd.
Deel bericht

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

07.12.17
Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.
Deel bericht

Honderden scholieren uit Sint-Maarten nu in buitenland

09.11.17
Van de 8.400 scholieren van Sint-Maarten, zijn er naar verwachting tussen de 450 en 600 jongeren in het buitenland na orkaan Irma gegaan. Dat blijkt uit schattingen van UNICEF van eind oktober, schrijft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Examenjaar is spannend, maar niet op het Luzac college

03.11.17
4300 Zeeuwse leerlingen kunnen de komende tijd hun borst weer nat maken want de eerste tentamens, onderdeel van het eindcijfer voor het examen, zijn weer begonnen. Wie op het Luzac college in Goes zit hoeft zich, gezien het 100 procent slagingspercentage in 2016, weinig zorgen te maken.
Deel bericht

Diploma’s zijn hopeloos achterhaald, zegt deze hoogleraar

10.10.17
In het onderwijs werk je continu naar een handjevol verplichte mijlpalen: een mooie score voor je citotoets, je middelbare schooldiploma, en misschien na jaren zwoegen ook nog een papiertje waarop staat dat je je studie hebt afgerond. Een spoedcursus onderwijsvernieuwing door Harold Bekkering.
Deel bericht