Geslaagd of gezakt? Scholen weten de uitslag al

14.06.17
Middelbare scholen hebben vanochtend om 08.00 uur de normeringen binnengekregen waarmee de uitslagen van de eindexamens worden bepaald. RTV Utrecht-verslaggever Martin de Wit kijkt vandaag mee achter de schermen op het Kalsbeek College in Woerden.
Deel bericht
(advertentie)

Weblog | Waarom hebben we toch zoveel dyslectische leerlingen?

18.03.18
In Nederland hebben meer leerlingen dan waar ook ter wereld dyslexie. In het voortgezet onderwijs poppen dyslectische leerlingen in groten getale op. Door mijn eigen kinderen ontdekte ik hoe dat zou kunnen komen. Dat zit zo.
Deel bericht

Nieuwe historische contexten havo/vwo

16.03.18
Het vak geschiedenis krijgt in de bovenbouw van havo en vwo nieuwe historische contexten. Deze gelden vanaf examencohort 2019-2020. Het College voor Toetsing en Examens (CvTE) heeft dit besloten, op advies van de door het CvTE ingestelde syllabuscommissie.
Deel bericht

De becijfering van de eindexamens is niet eerlijk

14.03.18
Pas de eindexamens van havo en vwo aan, schrijven aardrijkskundeleraren Martin Bakker en Clarinus Nauta. Bij sommige vakken wordt met lage gemiddelden gerekend, opdrachten zijn cryptisch en hoogbegaafden worden benadeeld.
Deel bericht

Een dubbelganger maakt je examen

28.02.18
Examenfraude is een complete bedrijfstak in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Het massale gesjoemel wordt nu flink aangepakt.
Deel bericht

Slob schiet plan voorganger af: Tweede corrector gaat examen niet als eerste nakijken

07.02.18
De eigen leraren van middelbare scholieren blijven het door hen gemaakte eindexamen als eerste nakijken. Het plan om de tweede corrector de examens eerst te laten controleren, is van de baan.
Deel bericht

Kunstvakken 1 wordt kunstvakken inclusief CKV

29.01.18
Met ingang van het schooljaar 2018-2019 treedt het nieuwe examenprogramma voor kunstvakken inclusief CKV in werking. Dit programma vervangt het huidige programma voor kunstvakken 1 in het vmbo. Het vak is verplicht voor alle leerlingen in het vmbo en wordt afgesloten met een schoolexamen.
Deel bericht

Studenten gaan minder op kamers

25.01.18
Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 gaan hbo- en wo-studenten minder op kamers. Ook is de doorstroom van de havo naar het hbo licht gedaald; de doorstroom van het vwo naar de universiteit bleef onveranderd.
Deel bericht

Vernieuwde onderzoekskader toetsen en examens

22.12.17
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft mede namens haar collega Arie Slob het vernieuwde Onderzoekskader College voor Toetsen en Examens naar de Tweede Kamer gestuurd.
Deel bericht

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

07.12.17
Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.
Deel bericht

Honderden scholieren uit Sint-Maarten nu in buitenland

09.11.17
Van de 8.400 scholieren van Sint-Maarten, zijn er naar verwachting tussen de 450 en 600 jongeren in het buitenland na orkaan Irma gegaan. Dat blijkt uit schattingen van UNICEF van eind oktober, schrijft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Examenjaar is spannend, maar niet op het Luzac college

03.11.17
4300 Zeeuwse leerlingen kunnen de komende tijd hun borst weer nat maken want de eerste tentamens, onderdeel van het eindcijfer voor het examen, zijn weer begonnen. Wie op het Luzac college in Goes zit hoeft zich, gezien het 100 procent slagingspercentage in 2016, weinig zorgen te maken.
Deel bericht

Diploma’s zijn hopeloos achterhaald, zegt deze hoogleraar

10.10.17
In het onderwijs werk je continu naar een handjevol verplichte mijlpalen: een mooie score voor je citotoets, je middelbare schooldiploma, en misschien na jaren zwoegen ook nog een papiertje waarop staat dat je je studie hebt afgerond. Een spoedcursus onderwijsvernieuwing door Harold Bekkering.
Deel bericht

Onderwijsblog | De prijs ‘excellent’ ging naar de lagere schoolresultaten

27.09.17
Onbevoegde wiskundeleraren, grote klassen en de titel ,,excellent” voor soms lagere eindexamenscores. Vier jaar onderwijsbeleid volgens Karin den Heijer.
Deel bericht

Rechter: leerling terecht niet geslaagd voor eindexamen

28.08.17
Een Brabantse vwo-leerling die naar de rechter stapte omdat ze was gezakt voor haar eindexamen, heeft geen gelijk gekregen van de rechtbank. De scholiere, die anoniem wil blijven, zakte naar eigen zeggen voor haar examen omdat ze 0,05 punt tekortkwam vanwege een fout in een opgave van het examen Frans.
Deel bericht

'Onterecht' gezakte leerling daagt toetsingscollege voor rechter

22.08.17
Een gezakte vwo-leerling van een school uit Brabant stapt naar de rechter om haar eindexamenuitslag aan te vechten. Volgens haar advocaat heeft de scholier alsnog recht op een diploma, omdat er grote fouten in het examen zaten.
Deel bericht

Minder leerlingen gedupeerd door onregelmatigheden bij afname eindexamens

15.08.17
In 2017 zijn door de Inspectie van het Onderwijs 1195 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. Dit is een daling van 12% ten opzichte van vorig examenjaar toen 1370 keer examenwerk ongeldig werd verklaard.
Deel bericht

Engelse school bestrijdt examenstress met puppy

05.07.17
Examenstress bestrijden doe je door bijvoorbeeld een rondje te gaan hardlopen of gezond te eten, maar je kunt ook een hond inschakelen. Zo doet het Tavistock College in het Britse Plymouth dat.
Deel bericht

Vijf vragen over een hoofddoekverbod op school

03.07.17
Leerlingen van de Melanchthon Mavo Schiebroek kregen een brief waarin stond dat zij geen hoofddoek mochten dragen tijdens hun diploma-uitreiking. Hier reageerden veel mensen verontwaardigd op. Schooldirecteur Nico van den Eijkel zegt de briefpassage te betreuren en een school ‘van verbinding’ te leiden.
Deel bericht

Boze docenten wijken af van antwoordmodel na 'ondermaats examen'

30.06.17
Uit onvrede over de kwaliteit van de examens wijken docenten af van het correctiemodel waarmee ze moeten nakijken. Er worden zelfs afspraken gemaakt met de tweede corrector om leerlingen te laten slagen, blijkt uit gesprekken van de NOS met docenten.
Deel bericht

Examenfraude op twee scholen in Utrecht, betrokken docenten ontslagen

19.06.17
Op twee middelbare scholen in Utrecht is examenfraude gepleegd. Bij beide scholen heeft een docent antwoorden van leerlingen aangepast. De twee docenten zijn inmiddels ontslagen.
Deel bericht