Kleine compensatie voor probleem bij eindexamen Frans vwo

14.06.17
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft in de normeringsterm voor Frans op het vwo een kleine compensatie toegepast in verband met een van de problemen bij dat eindexamen. Daardoor valt het cijfer dat leerlingen hiervoor krijgen iets hoger uit.
Deel bericht
(advertentie)

Examenmakers bejubeld om historisch eenvoudig vwo-examen Nederlands

21.05.18
Van oudsher kan het vwo-examen Nederlands rekenen op een flinke stroom aan klachten. De editie-2018 viel echter alleszins mee. De meeste klachten gaan over het examen in z’n algemeenheid, daarnaast wordt vraag 33 een aantal keren genoemd. In de poll zijn meer dan tweeduizend stemmen uitgebracht en bij 29 procent ging het 'redelijk goed'. Bij 12 procent zelfs 'heel goed'.
Deel bericht

Pittig havo-examen economie zorgt voor ophef

19.05.18
Ruim 37.000 havoleerlingen maakten het examen, een groot deel daarvan vond het erg moeilijk. Uit de poll in het liveblog blijkt dat het bij 44 procent 'heel slecht' ging. Economiedocent Frank Bosma heeft het examen ook even doorgenomen en vindt dat het op zich wel te doen was. Het zijn volgens hem de verrassingen waardoor de scholieren op het verkeerde been gezet zijn.
Deel bericht

Deels dubbele examenklachten bij LAKS, aantal klachten blijft nog steeds hoog

18.05.18
De website Examenklacht.nl van LAKS heeft vanaf maandagmiddag drie uur tot woensdagochtend tien uur problemen ervaren met de bevestigingslink. Dit heeft dubbele klachten opgeleverd. Het team van LAKS is nu druk bezig dit te analyseren en zal alle dubbele klachten verwijderen.Wel is evident dat wel degelijk sprake is van een fors aantal klachten en een toename ten opzichte van eerdere jaren.
Deel bericht

LAKS adviseert examenleerlingen: lees de syllabus én de vragen goed door

17.05.18
Nu de centraal schriftelijke eindexamens een paar dagen bezig zijn, stromen ook de klachten weer binnen bij de speciale klachtenlijn van scholierenorganisatie. Kandidaten vinden de examens bijvoorbeeld te moeilijk, onduidelijk of te lang. Volgens LAKS hadden leerlingen veel onduidelijkheid voor zichzelf kunnen voorkomen door de examensyllabi vooraf goed te lezen.
Deel bericht

VO-raad wil praten over examens in de winter: 'Het kan flexibeler'

17.05.18
De VO-raad doet de suggestie de centrale examens net als in het CvTE-idee naar maart te halen om scholen later in het jaar via schoolexamens zelf nog te kunnen laten toetsen wat ze belangrijk vinden. Maar je kunt ook denken aan nog meer maatwerk. Leerlingen door het hele jaar heen de kans bieden om examen te doen op het moment dat zij denken er klaar voor zijn.
Deel bericht

Nieuw vmbo-examen geschiedenis positief ontvangen

17.05.18
In totaal 23.632 vmbo-scholieren probeerden woensdagochtend het examen geschiedenis tot een goed einde te brengen. Dat is bij de scholieren die we hebben gesproken goed gelukt. Docent Jan-Wolter Smit van het Bonhoeffer College in Enschede vond dat er weinig verrassingen in het nieuwe examen zaten. De vragen waren nu meer met elkaar verweven.
Deel bericht

Verslagenheid na vwo-examen Frans

16.05.18
Het examen werd zeer negatief ontvangen. Swannet van den Akker, docente aan het RSG Magister Alvinus in Sneek is op z’n zachtst gezegd, not amused. Ze legt uit: Dit examen zat bomvol ellenlange teksten. Ik gok dat veel leerlingen in tijdnood kwamen, waardoor ze niet meer de mogelijkheid hebben gehad om hun antwoorden en teksten voor de laatste keer te checken.
Deel bericht

Vasten en eindexamens, gaat dat wel samen?

15.05.18
Gaat vasten en presteren voor de eindexamens wel goed samen? Mustapha Esadik, docent geschiedenis aan het Anna van Rijncollege in Nieuwegein, twijfelt erover. "Ik maak me zorgen, want vanwege de ramadan zullen sommige leerlingen 18 uur per dag vasten. Ze zullen misschien ook te maken hebben met slaapgebrek, want de momenten dat ze kunnen eten zijn natuurlijk 's nachts"
Deel bericht

Examenstress op de middelbare scholen

15.05.18
Belangrijkste tips zijn volgens Schoonenboom, neuroloog: vroeg naar bed, gezond eten met bouwstoffen die lang door werken (banaan, havermout, yoghurt, noten, bruin brood) en ontspanning en beweging. Herhalen van leerstof is beter dan nieuwe dingen leren op het laatste moment. Kijk die aantekeningen van de lessen in de klas door, die zijn niet voor niets behandeld. En denk positief.”
Deel bericht

Verkeerde examen uitgedeeld: Duits in plaats van Nederlands

15.05.18
Het is nog maar de eerste dag van de examens in het voortgezet onderwijs, maar op Piter Jelles De Dyk in Leeuwarden ging het maandag al meteen verkeerd. Rond half twee zaten de leerlingen van het VMBO GL/TL klaar voor hun examen Nederlands, maar ze kregen het examen Duits onder hun neus.
Deel bericht

LAKS opent klachtenlijn voor eindexamenscholieren

14.05.18
Nadat de website van het LAKS in 2017 werd gehackt, is er volgens het LAKS "veel energie gestoken in een vernieuwing van de site". Voor het eerst is er ook mogelijkheid tot het geven van positieve feedback. "Er is nu voor het eerst een mogelijkheid om aan te geven wat goed is aan de examens", aldus Lizelot van den Berg (15) eindexamencoördinator van het LAKS.
Deel bericht

Nieuw in examenland: de precorrectie, docenten maken examens vooraf

14.05.18
Zo'n zeventig extra docenten hebben naar de examens gekeken. Van der Ven, sectormanager havo/vwo van het CvTE,denkt dat de examens er beter van geworden zijn. Behalve deze toets vooraf organiseren we voor de eindexamens Nederlands, Scheikunde en Frans vwo ook nog een extra controle achteraf, na het examen.
Deel bericht

Hoog tijd dat eindexamens gaan veranderen

12.05.18
Het moet helemaal anders met de eindexamens. Dat zegt de VO-raad, de vereniging van middelbare scholen. Er ligt nu nog veel te veel nadruk op de examens en veel te weinig op de toekomst van de leerlingen.Volgens de VO-raad moet het allemaal een stuk flexibeler.
Deel bericht

Bekijk hier het examenrooster voor de eerste week

12.05.18
Maandag 14 mei beginnen de eindexamens voor middelbare scholieren. De examens duren tot en met dinsdag 29 mei.Dit jaar wordt er niet afgetrapt met het vwo- of havo-examen Nederlands, zoals vaak het geval is. Vmbo-scholieren beginnen wel met Nederlands.Drie weken na afloop van de examens kunnen leerlingen de uitslag verwachten. Bekijk hier het examenrooster voor deze week.
Deel bericht

Waar komt jouw feedback op het examen terecht?

12.05.18
Alle feedback op de examens – of die nu afkomstig is van docenten of van leerlingen – komt terecht bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Als een opmerking hout snijdt, wordt er een aanvulling op het correctievoorschrift naar alle scholen gestuurd.
Deel bericht

Streekvervoer staakt niet tijdens eindexamens

12.05.18
In het streekvervoer wordt de komende drie weken niet gestaakt op werkdagen om leerlingen die eindexamen doen te ontzien. Buschauffeurs staken wel op zaterdag 19 mei. Waar is nog niet bekend, dat wordt volgende week naar buiten gebracht.
Deel bericht

Vlak voor wiskunde-examen haalt HEMA geodriehoeken uit de handel

12.05.18
De HEMA haalt een partij geodriehoeken uit de handel waarop verkeerde streepjes staan. Tussen de tientallen aan de buitenkant staan tien streepjes in plaats van negen. Eindexamenleerlingen die er een hebben gekocht, kunnen problemen krijgen als ze hem gebruiken bij hun wiskunde-examen.
Deel bericht

Eindexamen op een lege maag: hoe gaan scholen en islamitische leerlingen hiermee om?

08.05.18
De islamitische vastenmaand ramadan en het centrale eindexamen voor middelbare scholieren vallen dit jaar precies samen.
Deel bericht

Middelbare scholen houden bij examens best rekening met Suikerfeest (B)

04.05.18
Dit jaar valt het Suikerfeest op donderdag 14 juni of vrijdag 15 juni. Dat is voor middelbare scholieren midden in hun examenperiode. Scholen krijgen geen algemene richtlijn mee, maar wordt wel aangeraden met de context rekening te houden.Moslimleerlingen zijn bij het Suikerfeest gewettigd afwezig op school en kunnen geen examens afleggen, meldt het onderwijsblad Klasse
Deel bericht

NUcheckt: Halen Engelse scholen analoge klokken van de muren?

27.04.18
In The Telegraph vertelt Trobe dat jongeren moeite hebben met ouderwets klokkijken. Hij zegt dat daarom analoge klokken uit “exam halls” worden verwijderd. Er worden alleen klokken verwijderd uit de klaslokalen waar toetsen worden afgenomen. Van het compleet verbannen van de ouderwetse klok op Engelse scholen lijkt dus in ieder geval geen sprake.
Deel bericht