Boze docenten wijken af van antwoordmodel na 'ondermaats examen'

30.06.17
Uit onvrede over de kwaliteit van de examens wijken docenten af van het correctiemodel waarmee ze moeten nakijken. Er worden zelfs afspraken gemaakt met de tweede corrector om leerlingen te laten slagen, blijkt uit gesprekken van de NOS met docenten.
Deel bericht
(advertentie)

Onderwijsinspectie sluit fraude bij examendebacle niet uit

25.06.18
De Inspectie van het onderwijs sluit niet uit dat er sprake is van fraude bij VMBO Maastricht. Volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie gaat het verder dan 'slechts administratieve zaken'.
Deel bericht

Eerste koppen rollen om VMBO-drama Maastricht

25.06.18
Bij zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) moeten twee leden per direct opstappen. De maatregel is het gevolg van de fouten die zijn gemaakt waardoor minister Slob van Onderwijs vorige week 354 examens van VMBO Maastricht ongeldig verklaarde.
Deel bericht

VMBO Maastricht: 'Laat leerlingen starten met vervolgopleiding zonder diploma'

24.06.18
Om te kijken of er voor de leerlingen mogelijkheden zijn om toch te starten met een vervolgopleiding, heeft VMBO Maastricht contact opgenomen met aansluitende opleidingen. Leerlingen van de VMBO Maastricht die herexamens moeten doen voor het schoolexamen en het landelijk eindexamen, krijgen de uitslag uiterlijk 31 augustus te horen.
Deel bericht

VMBO Maastricht probeert vervolgopleiding gedupeerde leerlingen te redden

24.06.18
Maastricht heeft contact opgenomen met roc's in de regio om te onderzoeken of zijn leerlingen van wie het eindexamen ongeldig is verklaard, toch kunnen beginnen aan een vervolgopleiding.
Deel bericht

Diploma-debacle voor vmbo'ers Maastricht 'heel bizar'

23.06.18
Het is inmiddels een dag later, maar de woede onder 354 eindexamenleerlingen van twee vmbo-locaties in Maastricht zal er niet minder om zijn. Gisteren kregen ze te horen dat ze geen centraal eindexamen hadden mogen doen. Niemand krijgt dus een diploma.
Deel bericht

Woede en ongeloof bij ouders en leerlingen vmbo's Maastricht

23.06.18
Woede en ongeloof strijden om de voorrang bij ouders en eindexamenleerlingen van twee vmbo's in Maastricht, die vandaag te horen kregen dat ze geen diploma krijgen; ze hebben niet alle vakken afgerond en hadden daarom geen eindexamen mogen doen.
Deel bericht

Honderden vmbo-leerlingen krijgen geen diploma door fouten in examens

22.06.18
Alle eindexamenkandidaten van twee Maastrichtse vmbo-scholen kunnen geen diploma krijgen, omdat er ernstige fouten zijn gemaakt met de examens
Deel bericht

De geslaagden in de krant? Ja, dat mag, maar eerst even vragen

15.06.18
Scholen die geen advertenties voor geslaagden meer plaatsen of een vrijwilliger die stopt met een kerknieuwsbrief. De nieuwe privacywet zorgt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens nog voor allerlei misverstanden. "Mensen schrikken ervan, ook vaak ten onrechte."
Deel bericht

Uren naar een studerende YouTuber kijken. Saai? Nee, het motiveert juist

13.06.18
Linda Leijten (20) moet echt beginnen met leren. Voordat ze haar boeken pakt, opent ze eerst YouTube. Op het scherm is een meisje te zien dat achter haar bureau zit. Ze praat niet met de kijker, ze geeft geen tips; ze studeert.
Deel bericht

Opnieuw ophef over niveau vwo-examen Frans: 'Verdrietig de zaal uit'

12.06.18
Het vwo-eindexamen Frans is de laatste weken weer onderwerp van kritiek. Leerlingen en docenten klagen opnieuw over het niveau. Morgenochtend wordt de normering voor de examens bekend, dan wordt duidelijk hoe het examen is gemaakt.
Deel bericht

31e editie examenklachtenlijn LAKS gesloten; minder klachten dit jaar

31.05.18
Het LAKS blikt terug op een succesvol verloop van de 31e eindexamenklachtenlijn. We hebben minder klachten ontvangen dan in de jaren hiervoor. De cijfers lijken er voorlopig op te wijzen dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen. Dit jaar noteerde het klachtenteam van LAKS 177.097 klachten. Vorig jaar kwamen 189.277 klachten binnen.
Deel bericht

Selfies en Rembrandt in vwo-examen TeHaTex

29.05.18
Maandagmiddag werd het examen TeHaTex nog door 2.312 vwo-leerlingen gemaakt. Het examen bevatte leuke vragen, zoals de opgaven over selfies, waarvoor de zelfportretten van Rembrandt werden aangehaald. De toets zou volgens het drietal Sandra, Noor en Fleur (allen 18) niet representatief zijn voor de syllabus die de leerlingen hadden doorgenomen voor het examen.
Deel bericht

Krijn doet voor alle vakken mondeling én schriftelijk eindexamen

27.05.18
Krijn (16) gaat al vanaf groep 6 naar het S.O.. Hij heeft namelijk autisme. Na de basisschool ging hij naar de havo en stapte later over naar het vmbo. Krijn heeft namelijk geen schoolexamens gehad, maar heeft nu schriftelijke én mondelinge examens. Van alle vakken. Vorig jaar begon de scholier al met zijn eindexamens. “In 2017 deed ik al vier examens: Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen."
Deel bericht

Dove leerling (17) hoopt in Oss te slagen voor zijn vmbo-diploma

27.05.18
Olivier denkt dat hij zijn eindexamens best goed heeft gemaakt. Hij maakt ze in Oss in een ruimte waar hij de enige leerling is. Hij mag vragen stellen over examenvragen maar alleen voor verduidelijking. Gelukkig voor Olivier kan hij alle examens schriftelijk maken, hoeft hij geen luistertoetsen te doen.
Deel bericht

Na tweede week eindexamens 171.000 klachten binnengekomen bij LAKS

26.05.18
In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen. Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.''Het wordt rustiger, we merken dat ook hier op het kantoor. De meeste klachten worden niet doorgebeld, maar worden ingediend via de website", aldus een woordvoerder.
Deel bericht

Stress, kots en horror tijdens examens

26.05.18
Het regende klachten over het 'horrorexamen' economie op de havo. Vwo'ers vonden de toets Frans niet te doen. En die opdracht over de tokkelbaan in het examen wiskunde bezorgde vmbo-leerlingen stress. De examens van 2018 lopen op hun einde. Tijd om de balans op te maken.
Deel bericht

Mogen de namen van geslaagde leerlingen eigenlijk nog in de krant?

26.05.18
De naam van geslaagde eindexamenleerlingen verschijnt sinds jaar en dag in de krant. Maar mag dat nog wel met de privacywet die vandaag is ingegaan? De nieuwe Europese wet bezorgt clubs, verenigingen en organisaties veel hoofdbrekens."Ik weet het niet, we zijn het aan het uitzoeken."
Deel bericht

Gebrek aan tijd en ruimte bij vwo-examen aardrijkskunde

25.05.18
De ruim 13.000 leerlingen hadden alle tijd nodig. "Ik ben echt doodop en mijn klasgenoten geloof ik ook. Iedereen staat een beetje verloren om zich heen te kijken." De atlas, in combinatie met het bronnenboekje en de opgaven, zorgt bij zo'n examen sowieso altijd voor extra ruimtegebrek.
Deel bericht

Examenmakers bejubeld om historisch eenvoudig vwo-examen Nederlands

21.05.18
Van oudsher kan het vwo-examen Nederlands rekenen op een flinke stroom aan klachten. De editie-2018 viel echter alleszins mee. De meeste klachten gaan over het examen in z’n algemeenheid, daarnaast wordt vraag 33 een aantal keren genoemd. In de poll zijn meer dan tweeduizend stemmen uitgebracht en bij 29 procent ging het 'redelijk goed'. Bij 12 procent zelfs 'heel goed'.
Deel bericht

Pittig havo-examen economie zorgt voor ophef

19.05.18
Ruim 37.000 havoleerlingen maakten het examen, een groot deel daarvan vond het erg moeilijk. Uit de poll in het liveblog blijkt dat het bij 44 procent 'heel slecht' ging. Economiedocent Frank Bosma heeft het examen ook even doorgenomen en vindt dat het op zich wel te doen was. Het zijn volgens hem de verrassingen waardoor de scholieren op het verkeerde been gezet zijn.
Deel bericht