Zodra er betrouwbare sneltesten voor corona beschikbaar zijn, worden er pilots mee gestart in scholen. Dat verklaarde onderwijsminister Arie Slob vandaag in de Tweede Kamer. Verder geeft de minister in december uitsluitsel over de gang van zaken rond de eindexamens, de eindtoets basisonderwijs en de extra week ‘vakantie’ met Kerst.
Bijlessen en examentrainingen zijn niet voor alle leerlingen even toegankelijk. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die schaduwonderwijs voor kun kinderen organiseren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Toch hebben scholen in de coronacrisis extra hulp nodig om leerlingen goed te begeleiden. Kunnen commerciële bedrijven hierbij helpen?
Presteren zoals voor corona, dat gaat nu niet. We moeten dat dan ook niet van elkaar verwachten. Ook niet van scholieren, bepleit schooldirecteur Eva Vesseur.
PERSBERICHT Afgelopen vrijdag maakte demissionair minister Arie Slob bekend dat de eindexamens voor het Voortgezet Onderwijs dit jaar, ondanks corona, toch doorgaan in een aangepaste vorm. Veel leerlingen hebben dit schooljaar echter een achterstand opgelopen omdat ze door Covid 19 niet fysiek naar school konden gaan.
Sla de eindexamens over en geef leerlingen geen versoepeld ‘coronadiploma’. Die oproep deed locatiedirecteur Mark Brijan van de Bonifatius-mavo in Emmeloord in een brief aan onderwijsminister Arie Slob. Hij krijgt bijval van andere directeuren, maar de minister besluit anders. ,,Verbazingwekkend, want het doet geen recht aan leerlingen en docenten.”
Het coronavirus heeft ook dit schooljaar grote impact op het onderwijs. Alles is erop gericht om het onderwijs en de toetsing en examinering zo goed mogelijk te ondersteunen. De besluiten en maatregelen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn daarin voor ons leidend.
De centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar door. Maar leerlingen die ondanks de eerder aangekondigde extra herkansing nét niet slagen, mogen een extra onvoldoende op hun cijferlijst hebben. Dat lage cijfer mag niet gescoord zijn op Nederlands, Engels of wiskunde.
Het kabinet komt naar verwachting eind deze week met meer duidelijkheid over de centrale eindexamens, zo maakte minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) eerder bekend. Vanwege de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor het onderwijs, krijgen examenleerlingen wat Slob betreft langer de tijd voor hun examens én een extra herkansing.
Alleen met een stevig pakket aanvullende maatregelen kunnen de centrale examens dit schooljaar doorgaan zoals in december aangekondigd. Als er door de minister geen of slechts beperkt aanvullende maatregelen worden getroffen, dan is het nodig om het centraal examen in omvang te beperken, bijvoorbeeld tot de kernvakken en eventueel een extra (profiel)vak. Dit adviseert de VO-raad aan minister Slob.
Er komt volgende week meer duidelijkheid over de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs. Onderwijsminister Slob zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat er momenteel volop wordt overlegd met de scholenkoepels.
Sommige middelbare scholen verwachten dat tot 50% van de eindexamenkandidaten dit jaar zal zakken. Dat komt doordat de coronacrisis flinke leerachterstanden veroorzaakt. Dat meldt het Financieele Dagblad.
De Tweede Kamer heeft op verzoek van minister Slob (Onderwijs) een wijziging van de wet aangenomen waardoor leerlingen in het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) een schooldiploma ontvangen aan het eind van hun schoolcarrière. Leerlingen die niet hebben voldaan niet aan ...
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) roept minister Slob op zijn besluit over de centrale eindexamens op korte termijn te heroverwegen. Na de nieuwe maatregelen ziet het LAKS de voorbereiding op de eindexamens dusdanig verder verstoord raken, dat deze niet zoals gepland door kunnen gaan.
De scholen zijn dicht vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus. Maar er gelden een aantal uitzonderingen. In het voortgezet onderwijs blijven de scholen open voor de eindexamenklassen en het praktijkonderwijs. Op het Accent Centrum in Rotterdam-Noord zitten 190 leerlingen en daar is het recept: leren door te doen.
In 2020 zijn er ruim 1,4 miljoen diploma’s uit het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gedownload. Het is voor het eerst dat het aantal downloads in een jaar tijd boven het miljoen uitkomt.
Corona is voor de laatste lichting examenkandidaten in het voortgezet onderwijs een grote domper geweest. De lessen gingen niet door, excursies werden afgezegd en zelfs het examen zelf werd geschrapt. Dat moet dit jaar hoe dan ook anders, zo vinden ze op veel scholen.
De verplichting dat examenleerlingen – en andere leerlingen in uitzonderingsgroepen – les blijven krijgen op school moet per direct worden geschrapt. Dat is de oproep van AOb-bestuurder Henrik de Moel aan het kabinet. “De verplichting leidt in de klassen tot onwerkbare situaties.”
Het centraal examen ging in 2020 niet door vanwege het coronavirus. Dit zorgde ervoor dat meer leerlingen hun middelbareschooldiploma haalden. Maar niet overal werd evenveel geprofiteerd van het vervallen van de examens.
De regels voor het centraal examen op middelbare scholen worden vanwege corona versoepeld. Minister Slob van Onderwijs laat weten dat eindexamenkandidaten meer mogelijkheden krijgen om examen te doen. Bijvoorbeeld als ze ziek zijn of in quarantaine zitten, kunnen ze het hele examen, of bepaalde vakken, doorschuiven naar een volgend tijdvak.
Het kabinet geeft basis- en middelbare scholen extra ruimte om leerlingen ondanks de lockdown bij de les te houden. De eindexamenplanning gaat in 2021 op de schop.
De resultaten van de schoolexamens in het voortgezet onderwijs, die in deze tijd van het jaar plaatsvinden, vallen door corona behoorlijk tegen. Directies zetten docenten nu onder druk om die cijfers op te hogen. “Dit kan absoluut niet”, vindt de AOb.