Nauwelijks klachten over vmbo-examens in coronatijd

29.04.21
Er zijn nauwelijks klachten over de flexibele en digitale (praktijk-)examens in het vmbo, die begin deze maand van start gingen. Opmerkelijk, omdat scholen en hun leerlingen te maken hebben met beperkingen door corona.
Deel bericht
(advertentie)

Eindexamens in coronatijd begonnen: een heel vak wegstrepen en meer herkansingen

17.05.21
Vandaag beginnen de centrale eindexamens voor middelbare scholieren. Vanwege de coronacrisis zijn dit jaar de mogelijkheden verruimd om het examen af te leggen. Wat is er anders?
Deel bericht

Eindexamens in coronatijd: uitwijken naar grotere locatie levert veel gedoe op

17.05.21
De tafeltjes in de gymzaal staan tijdens de eindexamens altijd al een eind uit elkaar, maar nu nog net wat verder. Het Sint-Joriscollege in Eindhoven kan de examenkandidaten net kwijt in de drie gymzalen.
Deel bericht

Dit coronajaar wél centraal examen doen, maar met wat steuntjes in de rug

17.05.21
Vandaag beginnen de centrale schriftelijke examens in het voortgezet onderwijs. Om 13.30 uur is de aftrap, met examens Duits en Nederlands voor het vmbo, bedrijfseconomie voor de havo en wiskunde voor het vwo. Leerlingen moeten, ondanks corona, aan de bak, maar minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) komt ze behoorlijk tegemoet.
Deel bericht

De centrale eindexamens beginnen volgende week, zijn de leerlingen er wel echt klaar voor?

15.05.21
De centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs beginnen volgende week. Leerlingen hebben een gefragmenteerde voorbereiding gehad en docenten vrezen voor hun discipline, maar kansen om te slagen zijn er voldoende.
Deel bericht

Kandidaten staatsexamens voortgezet onderwijs zijn begonnen

12.05.21
Aanstaande maandag begint voor de meeste eindexamenkandidaten de examenperiode. Voor een deel van de kandidaten die staatsexamen doen begint deze uitdaging vandaag al. Zo'n 8700 kandidaten doen dit jaar staatsexamens, ziet het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Van hen zit ongeveer de helft op speciaal onderwijs.
Deel bericht

Leerlingen verwijderd van Bussumse school na geweld en bedreigingen bij examenstunt

06.05.21
Meerdere leerlingen van het Willem de Zwijger College in Bussum zijn van school verwijderd of enkele dagen geschorst vanwege hun rol bij een uit de hand gelopen examenstunt. Ook doet de school aangifte bij de politie.
Deel bericht

Leraren doen aangifte na geweld door leerlingen: 'Schrik zit er goed in'

27.04.21
Niet de school zelf, maar meerdere leraren van het Bussumse Willem de Zwijgercollege gaan aangifte doen van bedreigingen en fysiek geweld door enkele leerlingen. Dat bevestigt rector Jan Adels tegen NH Nieuws. Het gaat om leerlingen die betrokken waren bij de uit de hand gelopen examenstunt op de middelbare school afgelopen vrijdag.
Deel bericht

Amalia wil na examen 'een beetje reizen' en stage lopen bij 'heel gave bedrijven'

27.04.21
Koning Willem-Alexander vond het een "unieke Koningsdag die heel bijzonder is gemaakt door Eindhoven", maar die hij niet wil herhalen. "Ik hoop dat we de vele jaren hierna weer een ouderwetse Koningsdag in het land kunnen hebben", zei hij aan het einde van zijn bezoek aan de Brabantse stad. Het echte contact met mensen mist hij "al meer dan een jaar, en niet alleen op Koningsdag".
Deel bericht

Slob: Derde herkansing staatsexamens komt er écht niet

08.04.21
Het is écht niet te doen om staatsexamenkandidaten een derde herkansingsmogelijkheid te geven. Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob.
Deel bericht

'Techniek is een veilige keuze als de profielkeuze te vroeg komt'

07.04.21
Ouders vinden dat hun kinderen vaak te vroeg een profielkeuze moeten maken. Volgens Platform Talent voor Techniek (PTvT) kan het voorlichten van ouders over techniek, wat als een brede richting gezien wordt, de druk op de profielkeuze verlagen.
Deel bericht

Nieuwe website helpt leerlingen bij de voorbereiding op het centraal examen

31.03.21
De nieuwe website lerenvoorhetexamen.nl biedt extra ondersteuning aan leerlingen in aanloop naar de examens vmbo, havo en vwo. Op de website staat informatie die leerlingen nodig hebben om zich goed voor te bereiden op het centraal eindexamen. Kennisnet is één van de initiatiefnemers, samen met OCW, LAKS, Cito, CvTE en vakverenigingen.
Deel bericht

Studenten helpen scholieren hun eindexamens te halen

16.03.21
Studenten aan hogescholen en universiteiten gaan eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs helpen om hun diploma te halen. Een nieuw netwerk van bijlesinitiatieven wil de studenten aan de leerlingen koppelen. Zij kunnen een op een begeleiding krijgen, online en in het echt, waarbij de kosten door de school worden betaald met geld dat het ministerie beschikbaar heeft gesteld.
Deel bericht

'Minister Slob laat examenleerlingen voortgezet speciaal onderwijs in kou staan'

11.03.21
Boosheid en teleurstelling bij de paar duizend examenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en hun ouders. Minister Arie Slob (ChristenUnie) weigert namelijk deze leerlingen in het speciaal onderwijs te ontzien. Terwijl hij dat bij het gewone voortgezet onderwijs wel heeft gedaan.
Deel bericht

Analyse | Eigenlijk hád Slob al een besluit over de eindexamens genomen

08.03.21
Extra herkansingen, meer tijd voor examens, een vak geheel schrappen: veel ideeën kwamen langs. Minister Slob koos voor een compromis.
Deel bericht

Je wilt niet dat commerciële bijlesbureaus rijk worden van deze crisis

24.02.21
Bijlessen en examentrainingen zijn niet voor alle leerlingen even toegankelijk. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die schaduwonderwijs voor kun kinderen organiseren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Toch hebben scholen in de coronacrisis extra hulp nodig om leerlingen goed te begeleiden. Kunnen commerciële bedrijven hierbij helpen?
Deel bericht

Opinie | Weg met al die toetsen en examens. Wees mild

22.02.21
Presteren zoals voor corona, dat gaat nu niet. We moeten dat dan ook niet van elkaar verwachten. Ook niet van scholieren, bepleit schooldirecteur Eva Vesseur.
Deel bericht

Deze schooldirecteur uit Emmeloord vindt doorgaan eindexamen onverantwoord: ‘Diploma wordt meer symbool dan prestatie’

15.02.21
Sla de eindexamens over en geef leerlingen geen versoepeld ‘coronadiploma’. Die oproep deed locatiedirecteur Mark Brijan van de Bonifatius-mavo in Emmeloord in een brief aan onderwijsminister Arie Slob. Hij krijgt bijval van andere directeuren, maar de minister besluit anders. ,,Verbazingwekkend, want het doet geen recht aan leerlingen en docenten.”
Deel bericht

Coronavirus en de centrale toetsen en examens in 2020-2021

13.02.21
Het coronavirus heeft ook dit schooljaar grote impact op het onderwijs. Alles is erop gericht om het onderwijs en de toetsing en examinering zo goed mogelijk te ondersteunen. De besluiten en maatregelen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn daarin voor ons leidend.
Deel bericht

‘Examens gaan door, extra onvoldoende moet leerlingen aan diploma helpen’

12.02.21
De centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar door. Maar leerlingen die ondanks de eerder aangekondigde extra herkansing nét niet slagen, mogen een extra onvoldoende op hun cijferlijst hebben. Dat lage cijfer mag niet gescoord zijn op Nederlands, Engels of wiskunde.
Deel bericht

Wachten op duidelijkheid over examens: 'Minister kan meer met ons meedenken'

11.02.21
Het kabinet komt naar verwachting eind deze week met meer duidelijkheid over de centrale eindexamens, zo maakte minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) eerder bekend. Vanwege de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor het onderwijs, krijgen examenleerlingen wat Slob betreft langer de tijd voor hun examens én een extra herkansing.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)